Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Oog-autofocus is heerlijk voor portretfotografen

zaterdag 4 december 2021, 20:02 door | 3.592x gelezen | 4 reacties

Afgelopen donderdag had ik de eerste serieuze fotoshoot met mijn gloednieuwe Canon EOS R5. Ik heb heel veel plezier gehad van de oog-autofocus functie van deze camera. Wat is dat een genot om te hebben als portretfotograaf!

Bij mijn Canon EOS 5D mark III gebruikte ik voornamelijk het scherpstellen-en-compositie maken principe. Scherpstellen deed ik meestal op het middelste autofocuspunt (ook het gevoeligste). Na het scherpstellen bewoog ik de camera om de compositie te krijgen die ik wilde.

Julia - selfie

Julia - f/2.8, 1/200s, 320 ISO @ 70mm

Nu had ik tijdens het uitproberen van verschillende camera's al plezier gehad van oog-autofocus, maar nu dit ook echt mij eigen camera is ben ik dieper gedoken in de mogelijkheden van de autofocus.

Oog-autofocus is namelijk alleen ideaal als er ook daadwerkelijk een oog in beeld te vinden is. Is dat niet het geval, dan loopt de autofocus maar wat in het rond te springen. Vaak wordt dan niet scherpgesteld waar je wilt.

Ik wil daarom snel kunnen schakelen tussen het gebruik van de oog-autofocus en de meer traditionele focus op basis van een specifiek punt.

Bij de Canon EOS R5 is dit heel goed mogelijk. Standaard, dus wanneer ik op de ontspanknop druk, staat mijn camera op 'One shot' en op 'Expanded AF area'. Dit kun je makkelijk instellen als je op de Q-knop achter op de camera klikt (de twee items die dan linksboven in de hoek staan).

Julia

Julia - f/2.8, 1/125s, 400 ISO @ 70mm
Ook bij gesloten ogen werkt het systeem, eventueel met terugval op het gezicht

Daarmee mis ik echter de handige oog-autofocus mogelijkheid. Die wil ik ook direct beschikbaar hebben als ik aan het fotograferen ben. Daarom heb ik deze functie op de AF-ON knop gezet.

Om dit in te stellen ga je het menu in. In het op een na laatste menu-item, op pagina 3, kies je dan voor 'Customize buttons'. Kies hier de 'AF-ON' knop en vervolgens druk je op de INFO-knop. Dit brengt je naar detail instellingen.

'AF operation' zet ik hier op 'SERVO'. Zo blijft de camera continue scherpstellen op het oog van de persoon in beeld. Bij 'AF method' kies je dan de oog-detectie functie.

Als je nu tijdens het fotograferen op de AF-ON knop drukt schakelt de camera direct over op scherpstellen op het oog. Blijf de knop ingedrukt houden terwijl je afdrukt; dan is de scherpstelling goed.

In onderstaande video laat ik je precies zien wat ik ingesteld heb:Ik heb overigens de *-knop exact dezelfde instelling gegeven. Dan maakt het niet uit als ik per ongeluk op de verkeerde knop druk (beide knoppen zitten naast elkaar).

Julia

Julia - f/2.8, 1/160s, 400 ISO @ 65mm

Tijdens mijn shoot kwam ik er achter dat dit echt een fijne manier van werken is. Je kunt razendsnel schakelen tussen de handige oog-autofocus en de traditionele manier van scherpstellen.

Doordat ik niet steeds mijn compositie hoefde aan te passen kon ik veel sneller fotograferen dan voorheen.

Bij een geoefend model dat snel van pose kan wisselen maak je dus zo nog veel meer mooie foto's. Bovendien werkt de oog-autofocus van de Canon EOS R zo goed dat onscherpe ogen iets van het verleden is geworden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Eugene
  Eugene schreef op zondag 5 december 2021 om 12:13  | reageer

  De skin-tones zien er mooi uit. Denk dat Canon nog steeds een een kleine voorsprong geeft op de andere merken. Realistische weergave van de huid, in alle verschillende tinten, maken naar mijn idee van een goed portret een top-portret.

 2. Lauran
  Lauran schreef op woensdag 8 december 2021 om 06:02  | reageer

  Hoi Elja, allereerst proficiat met je nieuwe camera. Je schrijft in het artikel over "traditionele manier van scherpstellen". Bedoel je hiermee de autofocus of het manueel scherpstellen?

  Ps. Enige tijd geleden heeft u de vraag gesteld of er meer mensen wilden schrijven over fotografie. Ik heb u hierover bericht maar geen reactie terug ontvangen. Wellicht is het u ontgaan.

 3. Paul
  Paul schreef op woensdag 8 december 2021 om 07:17  | reageer

  Heel mooie foto's met natuurlijke kleuren Elja! Misschien ook vermelden dat met de nieuwe firmware update 1.5.0 ook voertuigen in de autofocus zijn opgenomen en dit zowel voor de Eos R5 als de Eos R6. Ik heb de update gedaan op mijn R5 en de autofocus is nu waanzinnig goed.
  Ik wil ook nog meedelen dat je het menu in het Nederlands kan plaatsen, tenzij je de Engelse versie verkiest zoals jij doet. Hoe dan ook, je camera instellen naar je eigen wensen is het beste. Tips van ervaren fotografen zijn altijd een grote meerwaarde.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 8 december 2021 om 14:09  | reageer

  @Paul; Ohja, die firmware update ga ik ook nog even uitvoeren. Mijn menu staat bewust in het Engels, vind ik vaak prettig.

  @Lauran; met traditioneel bedoel ik 'focus and recompose'. Dus 'one shot' autofocus op het middelste scherpstelpunt van je camera, scherpstellen op je onderwerp, ontspanknop half indrukt houden en de compositie aanpassen naar wens en dan afdrukken.

  Enne, ik heb je bericht niet gezien. Vreemd! Kun je het wellicht nogmaals sturen naar elja@photofacts.nl? Nieuwe schrijvers zijn altijd welkom!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord