Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Portret van bruisend Shanghai; deel 1

donderdag 2 december 2010, 21:28 door | 8.803x gelezen | 22 reacties

Shanghainezen en Beijingers liggen elkaar niet zo heb ik me laten vertellen. Shanghai is het Rotterdam en Beijing het Amsterdam van China. De afgelopen jaren ben ik vaak in Shanghai geweest en ik vind het eigenlijk fotogenieker dan Beijing. Bovendien is het klimaat er ook aangenamer. Beijing heeft daarentegen meer cultuur. Enfin, twee weken geleden was ik een dag of drie in Shanghai om stockfoto's te schieten. En tjonge, wat heeft die stad een upgrade gehad!

Natuurlijk is dat een direct gevolg van de World Expo. De infrastructuur is duidelijk verbeterd en de stad maakt een cleane, georganiseerde indruk. Vorig jaar kon ik veel plekken niet fotograferen vanwege de grootscheepse renovatie. Vooral de boulevard met uitzicht op Lujiazui (eiland Pudong), was in ere hersteld zodat ik er shots kon maken van de skyline met de imposante hoogbouw. Vooral 's avonds moet je door de mensenmassa dringen voor een goed plekje.

Foto 1
Foto 1. mijn beste Shanghai skyline shot

Ook op Pudong, het Manhattan van Shanghai, heb ik weer driftig gefotografeerd. Vooral het Shanghai Financial Center en de Jin Mao Tower zijn natuurlijk schitterende objecten. Het valt niet mee om de 425 en 395 meter hoge wolkenkrabbers goed op de plaat te krijgen. Je loopt je te pletter om telkens weer een ideale spot te vinden. Ook heb ik deze keer meer van de omgeving gefotografeerd wat interessante beelden heeft opgeleverd; ik ben content met de uitkomsten.

Foto 2
Foto 2. Shanghai skyline by night

Zoals ik eerder aangaf in artikelen over nachtfotografie is het een blijvend gevecht om het licht goed uit te balanceren. Straatverlichting gooit vaak roet in het eten en zorgt voor overbelichte delen in je RAW's. Om dat te ondervangen heb ik alles (niet bewegende objecten) geschoten in HDR. Dat wil zeggen, ik heb reeksen van 6 tot 10 verschillende belchtingen gemaakt (halve stop verschil) en die vervolgens in Photoshop samengevoegd tot een HDR file, en daarna bewerkt.

boulevard met historische Europese architectuur
Foto 3. boulevard met historische Europese architectuur

De vorige keer gebruikte ik de bracketing mode in de camera maar drie verschllende belichtingen is toch wat aan de magere kant voor een echt dynamisch bereik in je beeld. En de uitkomst was nu vele malen beter; de detailweergave en diepte in de beelden is ongekend. De 16 bit TIF files meten maar liefst 120 megabyte, dus dat zijn fikse jongens. Zulke bestanden zijn bij uitstek geschikt voor extreme vergotingen en de Canon 5D mark II resolutie maakt dat zeker mogelijk. Dus prima stockfoto's lijkt me.

Lujiazui, het Manhattan van Shanghai
Foto 4. Lujiazui, het Manhattan van Shanghai

Om misverstanden te voorkomen, Shanghai is niet alleen moderne architectuur en wolkenkrabbers. De vele historische architectuur her de der in de stad is het overblijfsel van de Europese consessies. Al meer dan honderd jaar geleden was Shanghai een internationale handelsstad en wereldzeehaven. Ook heb ik de oude binnenstad met mensenmassa's en nauwe straatjes gefotografeerd maar daarover meer in deel 2. Dat zijn heel andere maar ook sprekende foto's geworden.

Lujiazui, het Manhattan van Shanghai
Foto 5. Lujiazui, het Manhattan van Shanghai

In deze foto's heb ik me vooral geconcentrerd op architectuur bij nacht. In mijn smaakbeleving levert dat vaak veel krachtiger beelden op. Overdag heb je natuurlijk de bekende strakke blauwe hemel met dramatische witte wolkenpartijen nodig en die zijn in Shanghai helaas niet dik gezaaid. Gelukkig trof ik wel zo'n dag en kon ik foto 1 schieten wat mijn beste Shanghai skyline shot tot nu toe is geworden. Enfin, het was hard werken maar met de opbrengst ben ik best in mijn nopjes.

Lujiazui, het Manhattan van Shanghai
Foto 6. Lujiazui, het Manhattan van Shanghai


Shanghai WTC en Jin Mao Tower
Foto 7. Shanghai WTC en Jin Mao Tower 425 en 390 meter!


Close shot Shanghai WTC
Foto 8. Close shot Shanghai WTC, achtergrond Jin Mao Tower

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

22 reacties

 1. Mark Keppel
  Mark Keppel schreef op donderdag 2 december 2010 om 22:03  | reageer

  Hallo Ton,

  Geweldige foto's weer! Vooral foto 1 is top!
  Vanwege de wat ongunstige belichting spreekt foto 4 me duidelijk minder aan.

  Maar is het daar zo mistig, of hangt er gewoon zo'n continue smog?

  Gr. Mark

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 2 december 2010 om 22:41  | reageer

  @Ton wat een mooie beelden wederom. Kunnen ze in New York nog een puntje aan zuigen wat een architectuur. Hangt wel veel mist of is het zoals Mark al vraagt gewoon smog?

 3. gast schreef op donderdag 2 december 2010 om 23:09  | reageer

  Misschien is architectuur wel meer iets voor je. Nu nog een tilt-shift lens kopen!

 4. Johan P.
  Profiel Johan P. schreef op donderdag 2 december 2010 om 23:28  | reageer

  Is die 'mist' geen lichtvervuiling?
  Schitterende plaatjes. Foto's 6 en 7 zijn mijn favoriet, vanwege de weerspiegeling in het water.

 5. Jaap B.
  Jaap B. schreef op vrijdag 3 december 2010 om 02:21  | reageer

  Heerlijke foto's, ik houd hiervan. Ik vind dat je goed instrumenteel gebruik maakt van HDR; het is niet overdone...

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 3 december 2010 om 04:05  | reageer

  @Mark, Arno, Johan P.
  Wat die nevel veroorzaakt is moeilijk te zeggen, ik vermoed een combinatie van smog en hoge luchtvochtigheid. De enorme lichtverspreiding van de gebouwen speelt waarschijnlijk ook een rol.

  @Arno
  Op Shanghai airport sprak ik Amerikanen die me vertelden dat China de USA inmiddels in menig opzicht voorbij is gestreefd.

  @gast
  Architectuurfotografie ligt me zeker; de Canon TS-E 24 f/3.5L MKII staat op m'n verlanglijst. Nu nog wat meer stockfoto's verkopen.

  @Jaap B.
  De HDR techniek heb ik functioneel gebruikt voor uitgelanceerde belichting, diepte en detailweergave. Kitscherige effecten vermijd ik.

 7. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 3 december 2010 om 06:23  | reageer

  Zonder meer een prachtige serie Ton! Foto 7 vind ik echt een prachtplaat.

 8. Makke2
  Profiel Makke2 schreef op vrijdag 3 december 2010 om 08:11  | reageer

  Erg mooi Ton, alleen zou ik (in CS5) een lenscorrectie toepassen, zodat de gebouwen (zeker foto 1 en 2) netjes recht staan. In camera RAW ga je naar lenscorrectie, vink automatisch lenscorrectie toe, je camera, lens en profiel worden weergegeven, je kan dit natuurlijk ook handmatig toepassen)

 9. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 3 december 2010 om 08:33  | reageer

  Hadden we 8 niet al gezien? Verder gewoon hele nette architectuurfoto's waarbij ik de 2e verreweg het stoerst vind.

 10. Raymond
  Raymond schreef op vrijdag 3 december 2010 om 08:46  | reageer

  Prachtige serie foto's.
  Ben momenteel bezig een rondreis door China te plannen voor volgend jaar en als ik dit zo zie krijg ik daar zeker zin in.

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 3 december 2010 om 09:20  | reageer

  @Makke 2
  In de foto's is het perspectief en noodzakelijke lenscorrectie toegepast. In foto 1 en 2 heb ik bewust wat groothoekeffect erin gelaten voor de dynamiek. Persoonlijk verkies ik altijd handmatige correctie boven automatische.

  @Johannes Klapwijk
  Scherp gezien; een bijna gelijke van foto 8 is gebruikt in een eerdere posting maar qua detaillering en compositie is deze veel beter.

  @Raymond
  China is een regelrecht fotografiewalhalla; een geweldig fotogeniek land! Bovendien is het licht er zoveel mooier dan in Nederland. Waar gaat de reis zoals naar toe?

 12. Peter D
  Peter D schreef op vrijdag 3 december 2010 om 16:32  | reageer

  Prachtige foto's weer! Het geeft echt de sfeer van Shanghai weer. Ik woonde er een tijdje vlak onder in Hangzhou en ging vaak weekenden stappen in Shanghai. De lichten waren onwerkelijk en elk gebouw zag eruit alsof het elk moment op kon stijgen.

  Leuk om ook de nieuwste toren af te zien, in "mijn" tijd was er alleen nog de Jinmao. Ik zie het al, ik moet snel maar weer eens langskomen daar in China.

  Goed gedaan!

 13. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 3 december 2010 om 16:42  | reageer

  @Peter D
  Shanghai is een bruisende stad; misschien wel hipper dan Beijing! De sfeer is er ongelooflijk, moeilijk uit te leggen aan mensen die er nooit zijn geweest. Ik zou zeggen, koop een ticket en boek een hotel. Je leeft maar een keer!

 14. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op vrijdag 3 december 2010 om 19:16  | reageer

  Prachtige foto's, ik ben jaloers! Ik vroeg me hier en daar wel af waarom je niet hebt onthoekt? Vooral bij de Shanghai skylinefoto's.

 15. Niels
  Profiel  Niels schreef op vrijdag 3 december 2010 om 20:32  | reageer

  Ton, wat een mooi beeld van Shanghai by night geef je ons. Persoonlijk houdt ik er wel van als niet alles kaarsrecht staat, geeft wel wat extra vindt ik.

  Ik ben zomaar benieuwd naar de sluitertijden van bijvoorbeeld foto 2? (wat tevens mijn persoonlijke favoriet is, naast nummer 8)

  Erg mooi gedaan!

 16. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 3 december 2010 om 21:11  | reageer

  Jammer van de luchtvervuiling of nevel in deze serie, maar daarover is al genoeg gezegd. Ik vraag me af of ziets nog te corrigeren is. Jouw skyline bij dag is overigens één van de beste die ik van die skyline voorbij heb zien komen. Potentieel een succesvolle stockfoto. Foto 4 geeft een prachtig perspectief te zien. Bedankt voor het tonen van deze serie.

 17. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 4 december 2010 om 00:41  | reageer

  @Jac Trum
  Een beetje groothoek vind ik in bepaalde foto's niet misstaan (smaakkwestie). Maar nu twijfel ik over foto 1 en 2. Ik ga eens kijken hoe het oogt wanneer alles recht staat. Bedankt voor je lovende woorden.

  @Niels
  Foto 2 moet je (net als de anderen) feitelijk groter zien. Even wat exif info: Foto 2: f/10, ISO 200, 5 sec., Foto 8: 10 verschillende belichtingen f/10 ISO 250 van 1/8 tot 8 sec. samengevoegd tot een HDR file.

  @EdC
  De nevel krijg ik niet helemaal weg zonder het beeld geweld aan te doen maar ik ga me verdiepen in technieken om dit te reduceren. Ik hoop zeker dat de foto's het in de stock goed doen. Bedankt voor je reactie.

 18. Edward
  Profiel  Edward schreef op zondag 5 december 2010 om 09:39  | reageer

  Hoi Ton, dit is één van de beste series die ik van je gezien hebt. Dit soort stadsfoto's spreken mij zeer aan en ik ben onder de indruk van Shanghai. Vooral de combi van foto 1 en 2 is tof. Precies hetzelfde, maar dan dag en nacht.
  De gebouwen zijn erg indrukwekkend en treffend neergezet.

  Gr Edward

 19. Jérôme
  Jérôme

  Respect! Geweldige kleuren en wat een ambience straalt het uit. De soms pastelachtige tinten doen me denken aan de 80 er en 90 er jaren architectuur!

 20. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 6 december 2010 om 04:35  | reageer

  @Edward, Jérôme
  Bedankt voor jullie lovende reacties! Persoonlijk zie ik dit ook als m'n beste urban shoot tot nu toe. Het komt toch allemaal neer op ervaring. En Shanghai is natuurlijk een droom om te fotograferen!

 21. Myrna
  Myrna schreef op woensdag 8 december 2010 om 10:07  | reageer

  Verrassende kant van jou....

 22. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 8 december 2010 om 16:07  | reageer

  @Myrna
  Inderdaad en verrassende wending na jaren als designer. Uiteindelijk heb ik m'n ware passie gevonden...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord