Ton Vingerhoets

Portret van bruisend Shanghai; deel 1

donderdag 2 december 2010, 21:28 door | 8.170x gelezen | 22 reacties

Shanghainezen en Beijingers liggen elkaar niet zo heb ik me laten vertellen. Shanghai is het Rotterdam en Beijing het Amsterdam van China. De afgelopen jaren ben ik vaak in Shanghai geweest en ik vind het eigenlijk fotogenieker dan Beijing. Bovendien is het klimaat er ook aangenamer. Beijing heeft daarentegen meer cultuur. Enfin, twee weken geleden was ik een dag of drie in Shanghai om stockfoto's te schieten. En tjonge, wat heeft die stad een upgrade gehad!

Natuurlijk is dat een direct gevolg van de World Expo. De infrastructuur is duidelijk verbeterd en de stad maakt een cleane, georganiseerde indruk. Vorig jaar kon ik veel plekken niet fotograferen vanwege de grootscheepse renovatie. Vooral de boulevard met uitzicht op Lujiazui (eiland Pudong), was in ere hersteld zodat ik er shots kon maken van de skyline met de imposante hoogbouw. Vooral 's avonds moet je door de mensenmassa dringen voor een goed plekje.

Foto 1
Foto 1. mijn beste Shanghai skyline shot

Ook op Pudong, het Manhattan van Shanghai, heb ik weer driftig gefotografeerd. Vooral het Shanghai Financial Center en de Jin Mao Tower zijn natuurlijk schitterende objecten. Het valt niet mee om de 425 en 395 meter hoge wolkenkrabbers goed op de plaat te krijgen. Je loopt je te pletter om telkens weer een ideale spot te vinden. Ook heb ik deze keer meer van de omgeving gefotografeerd wat interessante beelden heeft opgeleverd; ik ben content met de uitkomsten.

Foto 2
Foto 2. Shanghai skyline by night

Zoals ik eerder aangaf in artikelen over nachtfotografie is het een blijvend gevecht om het licht goed uit te balanceren. Straatverlichting gooit vaak roet in het eten en zorgt voor overbelichte delen in je RAW's. Om dat te ondervangen heb ik alles (niet bewegende objecten) geschoten in HDR. Dat wil zeggen, ik heb reeksen van 6 tot 10 verschillende belchtingen gemaakt (halve stop verschil) en die vervolgens in Photoshop samengevoegd tot een HDR file, en daarna bewerkt.

boulevard met historische Europese architectuur
Foto 3. boulevard met historische Europese architectuur

De vorige keer gebruikte ik de bracketing mode in de camera maar drie verschllende belichtingen is toch wat aan de magere kant voor een echt dynamisch bereik in je beeld. En de uitkomst was nu vele malen beter; de detailweergave en diepte in de beelden is ongekend. De 16 bit TIF files meten maar liefst 120 megabyte, dus dat zijn fikse jongens. Zulke bestanden zijn bij uitstek geschikt voor extreme vergotingen en de Canon 5D mark II resolutie maakt dat zeker mogelijk. Dus prima stockfoto's lijkt me.

Lujiazui, het Manhattan van Shanghai
Foto 4. Lujiazui, het Manhattan van Shanghai

Om misverstanden te voorkomen, Shanghai is niet alleen moderne architectuur en wolkenkrabbers. De vele historische architectuur her de der in de stad is het overblijfsel van de Europese consessies. Al meer dan honderd jaar geleden was Shanghai een internationale handelsstad en wereldzeehaven. Ook heb ik de oude binnenstad met mensenmassa's en nauwe straatjes gefotografeerd maar daarover meer in deel 2. Dat zijn heel andere maar ook sprekende foto's geworden.

Lujiazui, het Manhattan van Shanghai
Foto 5. Lujiazui, het Manhattan van Shanghai

In deze foto's heb ik me vooral geconcentrerd op architectuur bij nacht. In mijn smaakbeleving levert dat vaak veel krachtiger beelden op. Overdag heb je natuurlijk de bekende strakke blauwe hemel met dramatische witte wolkenpartijen nodig en die zijn in Shanghai helaas niet dik gezaaid. Gelukkig trof ik wel zo'n dag en kon ik foto 1 schieten wat mijn beste Shanghai skyline shot tot nu toe is geworden. Enfin, het was hard werken maar met de opbrengst ben ik best in mijn nopjes.

Lujiazui, het Manhattan van Shanghai
Foto 6. Lujiazui, het Manhattan van Shanghai


Shanghai WTC en Jin Mao Tower
Foto 7. Shanghai WTC en Jin Mao Tower 425 en 390 meter!


Close shot Shanghai WTC
Foto 8. Close shot Shanghai WTC, achtergrond Jin Mao Tower

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

22 reacties

 1. Mark Keppel
  Mark Keppel schreef op donderdag 2 december 2010 om 22:03

  Hallo Ton,

  Geweldige foto's weer! Vooral foto 1 is top!
  Vanwege de wat ongunstige belichting spreekt foto 4 me duidelijk minder aan.

  Maar is het daar zo mistig, of hangt er gewoon zo'n continue smog?

  Gr. Mark

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 2 december 2010 om 22:41

  @Ton wat een mooie beelden wederom. Kunnen ze in New York nog een puntje aan zuigen wat een architectuur. Hangt wel veel mist of is het zoals Mark al vraagt gewoon smog?

 3. gast schreef op donderdag 2 december 2010 om 23:09

  Misschien is architectuur wel meer iets voor je. Nu nog een tilt-shift lens kopen!

 4. Johan P.
  Profiel Johan P. schreef op donderdag 2 december 2010 om 23:28

  Is die 'mist' geen lichtvervuiling?
  Schitterende plaatjes. Foto's 6 en 7 zijn mijn favoriet, vanwege de weerspiegeling in het water.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord