Ton Vingerhoets

Qinghai Lake; adembenemend op 3400 meter!

dinsdag 15 mei 2012, 20:41 door | 7.062x gelezen | 48 reacties

Inmiddels ben ik in zestien provincies geweest maar krijg nog steeds niet genoeg van China. En natuurlijk heb ik een verlanglijstje met plekken waar ik nog naar toe wil, zoals Tibet. Eind vorig heb ik gewerkt in een Chinese film die in Qinghai werd geschoten. Eerlijk gezegd had ik die provincie niet zo op de korrel maar na een verblijf van enkele weken denk ik daar nu anders over. Want het is samen met de zuidelijke provincies Yunnan en Hainan het mooiste dat ik van China heb gezien.

Qinghai is de grootste provincie van China met een bevolking van 5,2 miljoen wat nog geen kwart is van van mijn stad Beijing! De bevolking is een etnische smeltkroes van Han Chinezen, Tibetanen, Mongolen, Hui, Tu en Salar. Er huist ook een flinke moslimgemeenschap en daarom zie je er overal moskeeŽn. Maar ik wil het vooral over Qinghai Lake hebben, China's grootste (zoutwater)meer en het tweede in omvang ter wereld dat ligt op een hoogte van 3400 meter boven de zeespiegel.

Nooit geweten! Opmerkelijk, want als je hier Chinezen vraagt naar hun favoriete meer roept iedereen in koor West Lake in Hangzhou. Maar dat is echt maar een vijver vergeleken met het 4186 vierkante kilometer metende Qinghai Lake waar 23 rivieren in uitmonden. Duizelingwekkend niet!? In het verre verleden trokken pelgrims te voet om het meer, een tocht van ruim drie weken. Als je op zo'n hoogte wilt gaan fotograferen moet je terdege rekening houden met wisseling van weersomstandigheden.

Zo loop je te zweten in je T-shirt door de stekende zon en een half uur later vernikkel je van de kou door een plotseling wolkendek dat over een bergrug komt gepaard gaande met forse windstoten. Wat vooral indruk op me heeft gemaakt is de majestueuze wolkenpartijen. Op foto 3 en 4 zijn ook Yak's te zien die vrij zwerven en grazen rondom het meer. Prachtige dieren met een volle vacht in zwart/wit tinten. Met een kalme tred kon ik ze op redelijk korte afstand benaderen en fotograferen.

Maar ook de paarden en kudden met schapen aan de oevers van het meer levert fotogenieke plaatjes op. Tja, ik had eigenlijk veel meer foto's willen maken want ik ben overrompeld door de puurheid van Qinghai. En bovendien is er nauwelijks of geen toerisme. Massatoerisme in China werkt als een menselijke tsunami. Binnen de kortste keren lopen ze de zaak plat en verdwijnt elke autenthiciteit door over the top commercialisering. De Amerikanen noemen het treffend 'Disneyfication'.

Qinghai laat opnieuw zien hoe divers en verrassend China kan zijn qua landschap en cultuur. Zoals gezegd was ik volledig onbekend met deze provincie. Qinghai Lake is een adembenemende omgeving om er te fotograferen met fantastisch licht, schilderachtige wolkenpartijen en eindeloze landschappen zonder de onrust van (massa)toerisme (dat zelfs in Tibet een probleem gaat worden). Enfin, deze post geeft jullie weer een inkijk in het China dat weinigen kennen. Veel kijkplezier met de serie!

Amazing clouds and tranquility
Foto 1.


Beauty of nature at Qinghai Lake surrounding
Foto 2.


Yak wandering on the shore of Qinghai Lake
Foto 3.


Grazing Yak at the shore of Qinghai Lake
Foto 4.


Tibetan kids playing with a wooden bike
Foto 5.


Group of grazing Yaks at the shore of Qinghai Lake =
Foto 6.


 Grazing Yaks in the Qinghai Lake scenery
Foto 7.


 Wild horses at the bank of Qinghai Lake
Foto 8.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

48 reacties

 1. jk-fotografie
  Profiel jk-fotografie schreef op dinsdag 15 mei 2012 om 21:04

  Lekkere sfeerproefserie weer, Ton. Als je al zo geniet van dit meer en het licht op die hoogte sta dan even stil bij Tibet. Je stipt het zelf al aan, maar haal Tibet van je Bucket-list en zet 'm gauw bovenaan je Visit-asap-list. De mandarijnisering was jaren geleden al enorm en zal sinds de spoorlijn alleen maar ernstiger vormen hebben aangenomen. De week Tibet vond ik met afstand m'n beste reiservaring. De mensen, het licht (geen clichéknipoog plekken waar de tijd stilstond, de kloosters en je eerste aanblik van de Potala in al haar glorie. Had ik toen maar geen analoge compact meegehad...

 2. gast schreef op dinsdag 15 mei 2012 om 21:50

  Prachtige foto's, mooie wolkenpartijen.
  MvG HWRam

 3. Erik
  Profiel  Erik schreef op dinsdag 15 mei 2012 om 22:35

  Ik vind dit eerlijk gezegd een van je mindere series Ton, ik heb ze veel sterker van je gezien. Ik mis de diepte in de foto's, voornamelijk in de landschappen. Daarnaast zijn de kleuren het naar mijn idee telkens net niet.

  Al moet ik wel zeggen dat de plek me lastig fotograferen lijkt, ook met het harde licht dat je hier hebt. Het harde licht werkt in je architectuurfoto's goed, maar niet in de landschappen knipoog

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 16 mei 2012 om 05:00

  @ik fotografie
  Bedankt voor je lovende reactie. Kort geleden liep ik in Beijing een Nederlander tegen het lijf die al meer dan een decennium woont en werkt in Tibet en me foto's ervan liet zien. Dat onderstreept alleen maar jouw advies om er asap een serie te schieten.

  @Erik
  Bruikbare kritiek is altijd welkom Erik. Kun je misschien wat exacter uitleggen wat je bedoelt met het gemis van diepte in de foto's? En waarom zijn de kleuren het volgens jou net niet? Mis je contrast, saturatie, zijn ze misschien te licht op jouw monitor?

  Het licht is rond Qinghai Lake erg intens. Inderdaad niet altijd een voordeel voor landschapsfotografie. Ik had het tijdstip helaas niet voor het uitkiezen i.v.m. de film crew. wellicht dat de zonsopgang of -ondergang een beter moment was geweest.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.223 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord