Qinghai Lake; adembenemend op 3400 meter!
dinsdag 15 mei 2012, 20:41 door Ton Vingerhoets | 8.127x gelezen | 48 reactiesInmiddels ben ik in zestien provincies geweest maar krijg nog steeds niet genoeg van China. En natuurlijk heb ik een verlanglijstje met plekken waar ik nog naar toe wil, zoals Tibet. Eind vorig heb ik gewerkt in een Chinese film die in Qinghai werd geschoten. Eerlijk gezegd had ik die provincie niet zo op de korrel maar na een verblijf van enkele weken denk ik daar nu anders over. Want het is samen met de zuidelijke provincies Yunnan en Hainan het mooiste dat ik van China heb gezien.
Qinghai is de grootste provincie van China met een bevolking van 5,2 miljoen wat nog geen kwart is van van mijn stad Beijing! De bevolking is een etnische smeltkroes van Han Chinezen, Tibetanen, Mongolen, Hui, Tu en Salar. Er huist ook een flinke moslimgemeenschap en daarom zie je er overal moskeeƫn. Maar ik wil het vooral over Qinghai Lake hebben, China's grootste (zoutwater)meer en het tweede in omvang ter wereld dat ligt op een hoogte van 3400 meter boven de zeespiegel.
Nooit geweten! Opmerkelijk, want als je hier Chinezen vraagt naar hun favoriete meer roept iedereen in koor West Lake in Hangzhou. Maar dat is echt maar een vijver vergeleken met het 4186 vierkante kilometer metende Qinghai Lake waar 23 rivieren in uitmonden. Duizelingwekkend niet!? In het verre verleden trokken pelgrims te voet om het meer, een tocht van ruim drie weken. Als je op zo'n hoogte wilt gaan fotograferen moet je terdege rekening houden met wisseling van weersomstandigheden.
Zo loop je te zweten in je T-shirt door de stekende zon en een half uur later vernikkel je van de kou door een plotseling wolkendek dat over een bergrug komt gepaard gaande met forse windstoten. Wat vooral indruk op me heeft gemaakt is de majestueuze wolkenpartijen. Op foto 3 en 4 zijn ook Yak's te zien die vrij zwerven en grazen rondom het meer. Prachtige dieren met een volle vacht in zwart/wit tinten. Met een kalme tred kon ik ze op redelijk korte afstand benaderen en fotograferen.
Maar ook de paarden en kudden met schapen aan de oevers van het meer levert fotogenieke plaatjes op. Tja, ik had eigenlijk veel meer foto's willen maken want ik ben overrompeld door de puurheid van Qinghai. En bovendien is er nauwelijks of geen toerisme. Massatoerisme in China werkt als een menselijke tsunami. Binnen de kortste keren lopen ze de zaak plat en verdwijnt elke autenthiciteit door over the top commercialisering. De Amerikanen noemen het treffend 'Disneyfication'.
Qinghai laat opnieuw zien hoe divers en verrassend China kan zijn qua landschap en cultuur. Zoals gezegd was ik volledig onbekend met deze provincie. Qinghai Lake is een adembenemende omgeving om er te fotograferen met fantastisch licht, schilderachtige wolkenpartijen en eindeloze landschappen zonder de onrust van (massa)toerisme (dat zelfs in Tibet een probleem gaat worden). Enfin, deze post geeft jullie weer een inkijk in het China dat weinigen kennen. Veel kijkplezier met de serie!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciƫle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.
48 reacties
-
jk-fotografie schreef op dinsdag 15 mei 2012 om 21:04 | reageer
Lekkere sfeerproefserie weer, Ton. Als je al zo geniet van dit meer en het licht op die hoogte sta dan even stil bij Tibet. Je stipt het zelf al aan, maar haal Tibet van je Bucket-list en zet 'm gauw bovenaan je Visit-asap-list. De mandarijnisering was jaren geleden al enorm en zal sinds de spoorlijn alleen maar ernstiger vormen hebben aangenomen. De week Tibet vond ik met afstand m'n beste reiservaring. De mensen, het licht (geen cliché plekken waar de tijd stilstond, de kloosters en je eerste aanblik van de Potala in al haar glorie. Had ik toen maar geen analoge compact meegehad...
-
gast schreef op dinsdag 15 mei 2012 om 21:50 | reageer
Prachtige foto's, mooie wolkenpartijen.
MvG HWRam -
Erik schreef op dinsdag 15 mei 2012 om 22:35 | reageer
Ik vind dit eerlijk gezegd een van je mindere series Ton, ik heb ze veel sterker van je gezien. Ik mis de diepte in de foto's, voornamelijk in de landschappen. Daarnaast zijn de kleuren het naar mijn idee telkens net niet.
Al moet ik wel zeggen dat de plek me lastig fotograferen lijkt, ook met het harde licht dat je hier hebt. Het harde licht werkt in je architectuurfoto's goed, maar niet in de landschappen -
tonv schreef op woensdag 16 mei 2012 om 05:00 | reageer
@ik fotografie
Bedankt voor je lovende reactie. Kort geleden liep ik in Beijing een Nederlander tegen het lijf die al meer dan een decennium woont en werkt in Tibet en me foto's ervan liet zien. Dat onderstreept alleen maar jouw advies om er asap een serie te schieten.
@Erik
Bruikbare kritiek is altijd welkom Erik. Kun je misschien wat exacter uitleggen wat je bedoelt met het gemis van diepte in de foto's? En waarom zijn de kleuren het volgens jou net niet? Mis je contrast, saturatie, zijn ze misschien te licht op jouw monitor?
Het licht is rond Qinghai Lake erg intens. Inderdaad niet altijd een voordeel voor landschapsfotografie. Ik had het tijdstip helaas niet voor het uitkiezen i.v.m. de film crew. wellicht dat de zonsopgang of -ondergang een beter moment was geweest. -
Erik schreef op woensdag 16 mei 2012 om 07:51 | reageer
Ik zal me wat concreter uitdrukken Ton, daar had ik gister nog geen tijd voor
Bij de eerste 2 foto's mis ik iets in de voorgrond wat voor diepte zorgt, ik zie nu enkel een horizon die mijn aandacht trekt, en een lucht. In beide zitten naar mijn idee geen sterke elementen die voor diepte zorgen. Ik zou dus zoeken naar iets in de voorgrond waarbij je voor diepte kan zorgen.
Wat ook zou kunnen is een persoon in het beeld verwerken zodat de verhoudingen zichtbaar worden
Daarnaast heb ik bij beide foto's het gevoel dat de lucht aan de bovenkant veel te verzadigd is. Ik weet dat dit in die situatie gewoon zo kan, maar ik zou er bij het resultaat voor kiezen om dan middels een verloop de verzadiging iets terug te zetten.
Verder zie ik inderdaad wat lichte kleuren en uitgezonderd 6 en 7 vind ik ze ook wat flets. Dat ben ik van jou niet gewend
Mijns inziens is zacht licht het beste voor een landschap, het harde licht dat je hier hebt kan wel bij bepaalde landschapstypen. Echter heb je volgens mij (ik ben er niet geweest) in dit landschap zachte en wat grauwere kleuren. Dat past qua kleurstelling in mijn beleving niet bij het felle blauw en zou denk ik dus beter passen bij een mooie pastelachtige zonsondergang, of zelfs een grijs bewolkte onweerslucht
Hopelijk is het zo wat duidelijker Feit blijft wel dat het voor een groot deel afhankelijk is van jouw en mijn smaak, en de verschillen daartussen. En zoals we weten, over smaak valt niet te twisten, alleen van gedachten te wisselen -
Harry schreef op woensdag 16 mei 2012 om 09:05 | reageer
Prachtige locatie om foto's te schieten. Ik denk dat je hier best last hebt gehad van het lastige licht waarin de foto's gemaakt zijn. Hierdoor komt het op mij over alsof de meeste kleuren ietwat uitgebleekt lijken. Zeg maar flets. Met name foto's 5 en 8 vind ik zeer sterk. in ieder geval bedankt voor het delen van deze ervaring!
-
Erik schreef op woensdag 16 mei 2012 om 15:46 | reageer
Ik ga helemaal mee in het verhaal van mijn naamgenoot.
Daarbij wil ik nog toevoegen dat de "waslijnen" in foto 3 en 4 storend zijn (mijns inziens). Ik zie het adembenemende van het meer ook niet terug in de foto's. Als je mooie landschapsfoto's wil maken kun je beter tijdens de gouden uurtjes fotograferen, dat levert veel meer sfeer op. De wolkenpartijen in foto 1 en 2 zijn wel prachtig. -
Jan schreef op woensdag 16 mei 2012 om 16:40 | reageer
@ Erik (2e) wat je waslijnen noemt is denk ik gewoon afrastering en in foto 4 heeft Ton precies positie gekozen zodat de yak een paal verbergt. In de 'waslijnen' lijken restanten te zitten van de bekende gebedsvlaggen die zo kenmerkend zijn voor die streken. Jammer dat die wat verwaaid zijn, want vaak voegen ze juist iets toe aan de beelden. Deze serie geeft een goed beeld van het scharle landschap op hoogte met sterke contrasten. Hopelijk volgt er nog een serie met close ups van alle karakteristieke koppen.
-
Erik schreef op woensdag 16 mei 2012 om 16:53 | reageer
In de BBC serie Wild China zag ik deze gebedspalen met vlaggen voorbijkomen, dus ik heb wel een idee van wat het is. Dit gebied, of iets wat er sterk op lijkt, komt ook voorbij in die serie. Ik kan die serie van de BBC sterk aanraden als je je interesseert voor de natuur en cultuur van China.
-
Jan schreef op woensdag 16 mei 2012 om 16:59 | reageer
Bedankt voor de Wild China-tip. Ga ik even opspeuren...
-
tonv schreef op donderdag 17 mei 2012 om 13:10 | reageer
@Erik
Een duidelijke uitleg. Ik realiseer me dat serie misschien niet het predicaat 'ultieme landschapsfotogafie' verdient maar het geeft in mijn beleving een prima sfeerbeeld van het meer en z'n omgeving. Ik was in de gelukkige omstandigheid op deze unieke locatie te fotograferen op een tijdstip overdag. Zonsopgang of -ondergang had misschien een dimensie toe kunnen voegen. Niettemin vind ik het een postingwaardige verzameling foto's die ik graag met de Photofactslezers wilde delen. Sowieso bedankt voor de tijd die je hebt genomen om de foto's van een kritische kanttekening te voorzien.
@Harry
Zoals ik aangaf naar Erik: De zonsopgang of -ondergang had misschien een dimensie toe kunnen voegen.
@Erik
Volgende Qinghai Lake posting golden hour shots. De waslijnen zijn draden waaraan (verweerde) gebedsvlaggen hangen.
@Jan
Het probleem met de karakteristieke koppen was dat locals een hoofddeksel dragen als bescherming tegen de zon. Dat veroorzaakt harde schaduwen in het gelaat. Een ander tijdstip of (strobist) licht is een uitkomst maar op moment beschikte ik daar niet over. -
Eveline schreef op donderdag 17 mei 2012 om 13:44 | reageer
Ton, Ik vind ze prachtig,zie n wereld die voor mij onbekend maar zeer facinerend is..Maar foto 5 vind ik heel mooi,met die kinderen en die kleuren...knap werk.
-
jk-fotografie schreef op donderdag 17 mei 2012 om 14:24 | reageer
@Eveline Leuk dat je op foto 5 wijst. Ik heb de serie al een paar maal bekeken en zie nu pas hoe primitief z'n vervoermiddel is... t.o.v. de benenwagen.
-
-
-
Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 18 mei 2012 om 14:42 | reageer
Hoi Ton, dank voor je inkijkje in deze streek! Eerlijk is eerlijk, dit is inderdaad niet je sterkste serie. Maar ik vind het leuk om beelden te zien van een deel van de wereld waar ik waarschijnlijk nooit zal komen!
-
tonv schreef op vrijdag 18 mei 2012 om 16:35 | reageer
@Liesbeth van Asselt
Deze en de (recentelijke) Hainanserie zijn flink doorgezaagd. Terecht of onterecht is discutabel, zoniet subjectief. Maar voor mij reden om (voorlopig) geen PF postings meer te produceren. Ik ga m'n aandacht richten op de (groeiende) markt in China en de world wide stock photo industry. -
Cas van der Voorn schreef op vrijdag 18 mei 2012 om 18:56 | reageer
@ton: als je van welgeteld 2 kritische reacties op 2 series al zo in de stress schiet lijkt het me voor jouw gezondheid inderdaad beter dat je dat doet. Wat een gebrek aan zelfkritiek laat je toch zien!
-
dummygj schreef op vrijdag 18 mei 2012 om 20:41 | reageer
Ik zit met verbazing naar de reactie van deze tonv te kijken.
Deze foto's hebben absoluut waarde, vanwege het gebied e.d. En gewoon omdat ze gemaakt zijn en alleen daarom al mogen bestaan. Maar ik vind de waarde niet bijster groot, om hun fotografische kwaliteit. Die is namelijk inderdaad heel modaal. Dat is zeker niet het belangrijkste, dus waarom dan zo'n kinderachtige reactie? -
Arno schreef op vrijdag 18 mei 2012 om 23:49 | reageer
@Ton: Je hebt groot gelijk laat ze maar lekker het heen en weer krijgen! Het zijn iedere keer dezelfde zuurpruimen hier met hun zogenaamde opbouwende afzaag kritiek. Beeldvorming hoeft niet altijd perfect te zijn om een mooie uitleg of verhaal te onderbouwen!
Ik kan wel genieten van je beelden en zie ze via mijn facebook wel voorbij komen -
eduardvanmil schreef op maandag 18 juni 2012 om 14:01 | reageer
@Ton; ik zie nu pas deze posting van je, sorry daarvoor. In de reacties lees ik dat je er voorlopig mee stopt en dat vind ik heel erg jammer want ik heb altijd genoten van je artikelen en niet alleen van de foto's maar ook van de toelichting en achtergrondinformatie. Deze waren net zo mooi als de foto's zelf. Ik lees ook de nodige onaardige kritische noten die voornamelijk uit smaak zijn geschreven. Nu kom ik dat wel vaker tegen in reacties op andere artikelen en dat is jammer maar vooral niet nodig.
Zelfs als je aangeeft er voorlopig even mee te stoppen om welke reden dan ook en dat bepaal je toch zelf, dan wordt er nog een trappende beweging gemaakt. Ik vind dat niet kunnen, desondanks hoop ik dat je je hier t.z.t. overheen kan stappen, want het feit blijft overeind staan dat ik je artikelen zal gaan missen. Voor al het moois en de tips in het verleden dank daarvoor! Gr Eduard. -
tonv schreef op woensdag 20 juni 2012 om 04:09 | reageer
@Eduardvanmil
Ik had er zo genoeg van dat ik Photofacts de laatste weken geen blik meer waardig vond. Aan de andere kant mis ik het plezier in het bloggen. Een goed artikel schrijven is best een klus en dan verwacht je op z'n minst waardering. Opbouwende kritiek is best bruikbaar maar niet dat verzuurde gezeik van telkens dezelfde figuren.
Elja Trum heeft er bovendien niet op gereageerd; kennelijk zal het hem een worst zijn of ik nu postings schrijf of niet. Ik moet er nog eens rustig over nadenken; voorlopig schrijf ik niets maar misschien dat ik binnen enkele maanden van gedachten verander. Ondertussen heb ik het in ieder geval druk met opdrachten in Beijing.
Bedankt voor je reactie Eduard! -
Elja Trum schreef op woensdag 20 juni 2012 om 08:00 | reageer
Je weet best dat ik je artikelen op Photofacts waardeer. Ik weet ook heel goed hoe het is om veel tijd in een post te stoppen die dan niet zo positief ontvangen wordt als je gehoopt had.
Je ontvangt altijd veel bekijks en reacties op je artikelen en natuurlijk kunnen die niet alleen maar positief zijn. Als je echter serieus de reacties op dit artikel nogmaals door leest dan kun je volgens mij niet anders concluderen dan dat er goede opbouwende kritiek wordt gegeven en dat er meer positiefs dan negatiefs gezegd wordt.
Blijkbaar zie jij dit anders en dat is natuurlijk jouw goed recht. Jouw besluit om je meer te richten op je eigen werk en niet op het plaatsen van artikelen op Photofacts kan ik me dan voorstellen. Ik kan en wil je zeker niet dwingen om iets te doen waar je zelf een slecht gevoel bij hebt. -
Arno schreef op woensdag 20 juni 2012 om 09:08 | reageer
Die snelheid en dat verhaal van die worst ken ik ook Weet me nog diverse mails van Elja zelf te herinneren vervolgens reageer ik daar op door aan te geven daar wil ik wel een blog voor je schrijven en je hoort er vervolgens niets meer van... erger nog er is over die bewuste software, e-books, accesoires enz. nooit iets verschenen hier op photofacts. Na de zoveelste heb ik er als photofacts blogger zelf maar de stekker uit getrokken het is graag of niet...
-
eduardvanmil schreef op woensdag 20 juni 2012 om 09:11 | reageer
@Elja; Omdat ik de postings van Ton zo waardeer heb ik geprobeerd iets open te breken. En ik heb dat gedaan omdat het absoluut niet nodig is om een negatieve reactie te gaan verbinden met iemands gezondheid, dat heeft niets met fotografie te maken. Overigens zijn de meeste reacties geplaatst o.b.v. smaak en die verschillen wel eens, toch?
Ik vind het persoonlijk wel jammer dat je in jouw reactie niet de balans hebt kunnen vinden voor een blogger die voor Photofacts inmiddels meer dan 90 artikelen heeft geschreven. Ik zou persoonlijk iets meer hebben gedaan om Ton binnenboord te houden. -
-
Elja Trum schreef op woensdag 20 juni 2012 om 09:53 | reageer
@Arno; dergelijke eBooks of andere items stuur ik altijd door naar één van de personen die gereageerd heeft. Doorgaans de eerste blogger die een reactie stuurt. Helaas ontvang ik vervolgens inderdaad niet altijd een de recensie van het eBook.
Wellicht dat ik daar beter achteraan zou moeten gaan, maar net als veel van jullie heb ik het ook aardig druk. Bloggen op Photofacts is vrijwillig en ik wil ook niemand dwingen om daar andere werkzaamheden voor opzij te zetten.
@Eduard; smaak verschilt inderdaad en daarom zie ik in de meeste reacties ook weinig mis. Pas nadat Ton heeft aangegeven dat hij niet meer gaat schrijven voor Photofacts door de negatieve reacties komen er wat reacties die vooral blijk geven van verontwaardiging (volgens mij omdat ze niet begrijpen waarom Ton zo radicaal reageert).
Ik vond ze persoonlijk niet zo heftig dat daar direct ingrijpen voor nodig was. Maar ook daarover kunnen meningen natuurlijk verschillen. -
eduardvanmil schreef op woensdag 20 juni 2012 om 11:39 | reageer
@Elja; Er is een wezenlijk verschil tussen het respecteren van een meningsverschil en het proberen je mening aan iemand op te dringen. Mijn punt is dat ik de artikelen van Ton erg waardeer en (opbouwende) kritiek natuurlijk moet kunnen, maar...op het moment dat iemands gezondheid erbij wordt gehaald zou ik zeggen: heren beperken jullie je a.u.b. tot het onderwerp fotografie en schuif iemand niet in de voeten dat het ook voor zijn gezondheid beter is dat hij stopt.
Nogmaals er wordt naast dit mooie informatieve artikel van Ton voorbijgegaan dat hij nog eens 90 prachtige artikelen voor Photofacts heeft geschreven. Daarnaast vind ik dat persoonlijke artikelen zoals die van Ton een mooie aanvulling is op jouw doorgaans (ook nuttige) specialistische fotoinformatie.
Ik denk dat je de lezers van Photofacts in toenemende mate bindt met een breed scala van artikelen en dan is het jammer dat Ton met zijn kwantitatieve structurele bijdrage, ik hoop tijdelijk, de brui er aan geeft. Jammer!! Ik zet een punt achter deze discussie. -
Cas van der Voorn schreef op woensdag 20 juni 2012 om 13:42 | reageer
Eduard: Het zou beter zijn als je een reactie ook echt leest en niet uit zijn verband rukt. Mijn opmerking over Ton's gezondheid begint met het woord "Als" en dat staat er niet voor niets. Net als onder het vorige artikel van Ton reageert hij nogal afgemeten en neerbuigend als iemand kritische kanttekeningen bij zijn foto's maakt. Natuurlijk is het heel goed dat mensen belangenloos bijdragen aan deze blog leveren, maar wil dat dan zeggen dat je alleen positief mag reageren?
Bovendien, die opmerking van mij is een maand oud en je hebt er nu drie keer hetzelfde over gezegd, in steeds scherpere bewoordingen. Vind je dat nou echt zo nodig?
En zet je altijd een punt achter een discussie als je niet direct je zin krijgt?
En Ton: verzuurd gezeik van telkens dezelfde figuren? Wie dan? Ik b.v.? Ik heb alleen op je vorige serie commentaar gegeven, niet op deze. Dat had ik je ook beloofd, het is zinloos en een verspilling van energie om iemand te helpen die alleen maar complimenten wil horen. Want dat vergeet je, iedereen die kritisch is heeft wel drie keer nagedacht en gekeken vóórdat dat commentaar werd opgeschreven. En niemand doet dat om te zeiken, maar om je te helpen. Uit je laatste reactie blijkt wel dat je dat totaal niet begrijpt. Jammer. -
eduardvanmil schreef op woensdag 20 juni 2012 om 14:52 | reageer
Een laatste reactie: Ik sta hier echt objectief maar vooral positief in, ik ken niemand persoonlijk en wat ik met plezier lees zijn de artikelen op Photofacts en de reacties daarop, want die geven heel vaak nuttige aanvullende informatie!
Enkele reacties op Ton zijn artikel komen bij mij over of men bij elkaar vliegen wil afvangen. Persoonlijk zou ik, als een reactie bij een blogger niet goed overkomt en dreigt te escaleren, in gematigde bewoordingen je kritiek uitleggen maar niet het vuurtje opstoken zoals nu m.i. is gebeurd met als gevolg dat een blogger afhaakt.
Ik ben inmiddels gepensioneerd en het is zeker niet mijn bedoeling om mijn zin te krijgen, zoals je suggereert, dat is schoolplein praat. Het gaat mij om de dialoog over het fotowerk en het respect hebben voor elkaar.
Mijn intentie was en is om op Photofacts een zo groot mogelijke verscheidenheid aan artikelen te kunnen lezen en prachtige foto's te kunnen zien, daarom betreur ik het ten zeerste de fraaie artikelen uit China te moeten missen. Einde discussie wat mij betreft. -
Cas van der Voorn schreef op woensdag 20 juni 2012 om 16:23 | reageer
Aha. Dus jij vindt dat ik me bezondig aan "schoolpleinpraat" en één zin later vind je dat we respect voor elkaar moeten hebben. Wat je doet is dus tot 4 keer toe een uitspraak van mij diskwalificeren en vervolgens heel hard roepen dat het je gaat om objectiviteit en respect voor elkaar. Dat is het vervelende met een begrip als "respect": het wordt continu misbruikt in eigen voordeel.
En misschien moet je nog eens teruglezen vóór je weer onzin opschrijft: mijn opmerking over Ton's gebrek aan zelfkritiek kwam NA zijn aangekondigde vertrek, en heeft er dus geen invloed op gehad.
En wie vond het nodig om na één maand dit punt weer op te rakelen? Jij toch? Stook je dan geen vuurtje op? -
tonv schreef op woensdag 20 juni 2012 om 16:35 | reageer
@Cas van der Voorn
Uitsluitend lof is niet mijn doel. Ik zie mezelf als een fotograaf die zich nog aan het ontwikkelen is. Zes jaar geleden ben ik geswitcht van vormgeving naar fotografie en daarom heb ik nog een weg af te leggen. Bloggen geeft me (naast plezier) bruikbare feedback voor dat ontwikkelingsproces.
Ik ben erg consciëntieus en gedreven als het om het bloggen gaat. Een goede posting schrijven is gewoon tijdrovend. Desondanks doe ik het met erg veel plezier. Zoals eduardvanmil aangeeft is respect voor bloggers het bedankje dat ze graag zien. Mogelijk ben je je niet bewust van de drammerige, belerende manier waarop jij werk kunt doorzagen maar het stoort mij danig.
En als dat de toonzetting gaat worden op Photofacts haak ik echt af. Daarmee wil ik niets afdwingen maar wel aangeven wat ik prettig of onprettig vind. Je stelling dat ik dingen uit z'n verband ruk is jouw visie. Ik wil me kwetsbaar opstellen en open staan voor kritieken maar graag met enige hoogachting. Nee, geen fluwelen woorden maar ook geen gedram of vileine opmerkingen.
@Elja
Het mag best een keer gezegd worden dat waardering voor de inzet van bloggers niet jouw sterkste punt is, althans je uit dat zelden of nooit. Als het gaat om communicatie (zoals Arno aangeeft) scoor je ook geen hoog rapportcijfer. Misschien ben je je daar niet van bewust maar zo voelen mensen dat wel. Dus doe er je voordeel mee. We zijn allemaal erg betrokken bij Photofacts en het draagt bij aan dit platform wanneer we dit vrijelijk kunnen uiten.
Je weet dat je kunt rekenen op mijn volledige inzet en commitment als blogger. Als ik aan iets begin maak ik het ook graag af, ik ben geen wegloper. Maar als je mijn reactie op Cas leest begrijp je misschien wat mij dwars zit en dat mij dat het plezier in het bloggen ontneemt. Jij ben de aangewezen persoon om daar (met wat meer attentie) leiding en sturing aan te geven, rekening houdend met de persoonlijkheden van je bloggers.
Misschien dat deze discussie zo een waardevolle wending krijgt.
-
Cas van der Voorn schreef op woensdag 20 juni 2012 om 16:54 | reageer
Ga ik toch nog even reageren, Ton. Drammerig en belerend jouw werk doorzagen doe ik nergens. Ik heb zegge en schrijven één serie van kritiek voorzien, daarvóór (en dat is al lang geleden) hooguit een globaal commentaar gegeven en er een foto ten positieve uitgepikt. Dus waar je je op baseert is mij een raadsel. Ik gebruik nergens rotwoorden als "gezeik" of "verzuurd". Het zijn kwalificaties over een persoon, ik beperk me tot een commentaar over iemands foto's of iemands uitspraken. Dat is een heel verschil.
En ik schrijf ook wel eens een stukje, hier en op andere sites. Hoogachting is daarbij niet mijn doel, het lijkt me vreselijk hoog gegrepen.
Het is overigens wel behoorlijk vreemd dat je je pijlen nu specifiek op mij richt. Nogmaals, ik heb in deze posting helemaal niets gezegd over je foto's. Wel in de vorige en dat was de enige keer.
Ik ben dol op waardevolle wendingen, maar je moet wel naar de feiten blijven kijken. -
eduardvanmil schreef op woensdag 20 juni 2012 om 17:04 | reageer
@ casvanderVoorn; ik vind in jouw schrijfstijl wel enige agressiviteit terug die niet prettig overkomt. Nu zitten we net voor een vakantieperiode dus laten we daarna terugkeren naar waar Photofacs voor bedoeld is, genieten van de artikelen en leren van andermans bevindingen. Ik hoop dat Ton weer heerlijke artikelen gaat schrijven want dat zou het resultaat kunnen zijn van deze levendige discussie! Fijne vakantie voor iedereen met veel fotoplezier!
-
Arno schreef op woensdag 20 juni 2012 om 17:30 | reageer
@Elja: Nog iets als voorbeeld: I.p.v. rond de sinterklaas heel trots een Nr 1 Nikon chocoladeletter op je twitter rond te slingeren had je er ook voor kunnen kiezen om die letter niet zelf op te eten maar als waardering te verloten onder je bloggers... ik mag helemaal geen chocolade dus het het gaat hierbij echt niet om mij maar om de essentie van het geheel...
Je moet zelf weten wat je ermee doet maar lees tussen de woorden van mij en Ton door en dan hoop ik dat er toch een lichtje bij je gaat branden... en dat deze discussie net als Ton ook heeft aangegeven een waardevolle wending krijgt. -
tonv schreef op woensdag 20 juni 2012 om 17:39 | reageer
@Cas van der Voorn
Zoals Eduard aangeeft zit er in jouw schrijfstijl snel een mate van venijn of agressiviteit. Mogelijk dat je je daar niet van bewust bent maar blijkbaar ben ik niet de enige die dat zo ervaart. Het is niet mijn bedoeling om mijn pijlen op wie dan ook te richten. Jouw tone of voice komt op mij gewoon regelmatig irritant over, that's it. Maar misschien denk jij zo over de mijne.
Maar laten we de zaak niet op de spits drijven. Ik denk dat we er nu voldoende woorden aan hebben besteed. Hoe anders we ook zijn, denken of voelen, het zou mooi zijn als we als bloggers toch met elkaar door een deur kunnen. En Eduard heeft in mijn optiek een waardevolle discussie op gang gebracht en geen vuurtje opgestookt. -
Cas van der Voorn schreef op woensdag 20 juni 2012 om 18:32 | reageer
Je mag mij altijd aanspreken op mijn reacties, maar het is een zwaktebod om het dan alleen over de toon te hebben. De enige toon in mijn teksten ontstaat door de gevoelige snaar die ik bij je raak. Maar die snaar is van jou en niet van mij. Je weet helemaal niet wat ik voel als ik iets schrijf, dus doe daar nou geen uitspraken over. Ik gis ook niet naar jullie gevoelens.
Een discussie voeren over de inhoud is blijkbaar erg lastig of confronterend. Het zij zo. -
Elja Trum schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 08:36 | reageer
@Ton; Ik zal proberen wat meer aandacht aan de communicatie naar de bloggers te geven. Ik sta altijd open voor verbeteringen. Wat betreft reacties; wat zou jou voorstel zijn om de reacties leuker te houden terwijl opbouwende kritiek mogelijk moet blijven?
Reacties die echt over de schreef gaan verwijder ik, maar ergens ligt een subtiele grenslijn tussen het verwoorden van je mening en het (onopzettelijk) kwetsen van mensen. Een scherpe mening kan een discussie ook leerzaam en levend houden.
@Arno; Er zit zo te lezen best wat frustatie over mij en Photofacts. Ik weet niet precies waar dat vandaan komt. Ik verstuur regelmatig boeken en andere dingen naar Photofacts bloggers en er is een jaarlijkse BBQ specifiek als bedankje naar de bloggers.
Ik zal zeker kijken of ik nog wat meer kan doen, maar het is zeker niet zo dat bloggen op Photofacts per definitie ondankbaar werk is waar niks tegenover staat. -
eduardvanmil schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 15:28 | reageer
@Elja; Ik had niet verwacht dat mijn reactie op het artikel van Ton zoveel zou los maken. Het blijkt dat er tussen jou als eigenaar van Photofacts en de bloggers, die toch Photofacts van voedsel voorzien, een onderliggend waarderingmisverstand is. Soms is het goed om het zo te doen zo als het gegaan is.
Jou reactie lijkt mij een aardige opening om de lucht op te klaren met de structurele bloggers en afspraken met hun te maken.
Omdat het hier over onderlinge waarderingen gaat zou ik als ik jou was deze publieke discussie verplaatsen naar de regulier email. Gr Eduard. -
tonv schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 19:57 | reageer
@Elja
Gezien de discussie hier zou ik zeker een blog wijden aan dit fenomeen. Photofacts is gebaat bij een bepaalde etiquette of liever gezegd een standaard voor een (plezierige) omgang met elkaar. En dat wil zeker niet zeggen dat we elkaar uitsluitend veren in de kont moeten steken. Alsjeblieft niet zeg.
Als er kritiek wordt geleverd op andermans werk, zoals dat van bloggers, is het plezierig dat men in het achterhoofd houdt dat deze mensen zich inspannen voor Photofacts. De een is gevoeliger voor kritiek dan de ander maar we zijn allemaal verschillende mensen. Anders zou het snel saai worden.
Zoals gezegd zou jij hier een sturende rol in kunnen spelen zonder mensen beperkingen op te leggen. We moeten ons zegje kunnen zeggen maar het zou mooi zijn als dat binnen bepaalde kaders gebeurt. Dat komt de kwaliteit van Photofacts als platform voor fotografie zeker ten goede.
En als mensen over de schreef gaan moet je niet aarzelen om corrigerend op te treden of desnoods reacties gewoon te verwijderen. Ik weet dat dit een discutabel onderwerp is maar dat is mijn persoonlijke mening. In een open discussie (blog) zouden we hierover meningen kunnen uitwisselen.
@eduardvanmil
Persoonlijk vind ik dat jij een geweldige bijdrage hebt geleverd aan deze discussie en daar ben ik je dankbaar voor. Willen we Photofacts een toekomst geven is het soms nodig om noten te kraken. Het heeft mij in ieder geval goed gedaan en ik denk erover na binnenkort weer de draad op te pakken. -
Cas van der Voorn schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 23:08 | reageer
@Elja: ik zou er niet over door gaan, het leidt tot niets. De aanleiding voor dit soort polemieken is vaak ( en ook hier) een storm in een glas water. Als jij regels moet gaan opstellen voor wat wel en wat niet gezegd mag worden wens ik je veel wijsheid en sterkte. Vooral ook in het handhaven ervan. We hebben hier te maken met geschreven teksten en die worden soms verkeerd geïnterpreteerd. Men vermoedt een bepaalde toon of teneur terwijl dat uit de woorden zelf niet blijkt. De een voelt zich vreselijk beledigd, de ander leest er niets verkeerds in. Hoe wil je daarin een objectieve en afgewogen keuze maken?
In gevallen waarin iemand een ander bewust beledigt grijp je blijkbaar in, maar ik ben die reacties nog niet tegengekomen. Ik zie alleen steeds meer Spam die dan later weg is. Veel meer kun je m.i. niet doen. En dat zeg ik niet omdat ik hierboven een partij ben of een duidelijke opinie verkondig over sommige onderwerpen.
Een ding weet ik zeker: Als er sprake is van censuur dan haak ik af. Maar daar heb ik dus tot nu toe niets van gemerkt. En ik zou het geklaag over een gebrek aan waardering door bloggers niet serieus nemen. Volgens mij is het glashelder wat je als blogger hebt aan het publiceren op deze site: je bereikt er een groot publiek mee. Dat zou voldoende moeten zijn. -
tonv schreef op zaterdag 23 juni 2012 om 10:51 | reageer
@Cas van der Voorn
Het gaat niet zozeer om regels en niemand heeft Elja gevraagd om die op te stellen. De discussie gaat m.i. meer over omgangsvormen. Elk weldenkend mens begrijpt dat je alleen met elkaar om kunt gaan als er sprake is van wederzijds begrip. Ook op een platform voor fotografie zoals Photofacts is het volstrekt normaal dat we een bepaalde etiquette hanteren. Dat wil zoveel zeggen als rekening houden met de gevoelens van anderen in alle situaties waarin mensen met elkaar omgaan.
Dus ook wanneer je fotografisch werk van anderen beoordeelt. Want dat kan op veel verschillende manieren. OK, het maakt natuurlijk een verschil of een bekende fotograaf je werk onder de loep neemt of iemand uit de IT wereld. Jouw benadering vindt ik nogal klinisch en technisch. Want je zegt zelf in een van je recente reacties “ik "beoordeel" een foto gewoon zoals hij er staat, zonder te denken aan het doel”. Voor een juist waardeoordeel moet je die aspecten ook laten meewegen.
Want ondanks dat jij graag foto’s technisch ontleed en op details doorzaagt kunnen die wel degelijk waarde hebben. Een foto is meer dan de som van details. Wat wil de fotograaf ermee uitdrukken bijvoorbeeld. En wanneer mensen aangeven dat ze jouw benadering niet prettig vinden heb je de neiging om agressief in je toon te worden. Alsof jouw visie de maatstaf is, zeg maar. Maar over een ding zijn we het eens: geen censuur! Iedereen moet zijn zegje kunnen doen maar graag met decorum.
Het lijkt me beslist geen verkeerde suggestie om de discussie over omgangsvormen breder te maken op Photofacts. Natuurlijk is het helemaal aan Elja wat hij ermee doet. Zoals gezegd neem ik even de tijd om na te denken hoe ik het bloggen eventueel opnieuw vorm en inhoud ga geven. -
Cas van der Voorn schreef op zaterdag 23 juni 2012 om 13:02 | reageer
In ieder geval is uit jouw reacties wel duidelijk dat je geen begrip kunt hebben voor mijn standpunten. Gelukkig hoef ik ook niet "met je om te gaan", Ton. Je doet telkens alsof je mij goed kent door een verband te leggen tussen een paar details die je over mij op internet vindt. Ik ga daar niet op reageren, noch op de steeds terugkerende verwijten en insinuaties. Het is lachwekkend wat je er allemaal uitgooit. En dat allemaal onder de dekmantel van het streven naar goede omgangsvormen. Te banaal voor woorden.
Mijn advies aan Elja is gebaseerd op een ruime ervaring met internetfora en schriftelijke communicatie en het is geen advies aan jou. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het lijkt er toch veel op dat je een beetje aan het drammen bent. -
Jan schreef op zaterdag 23 juni 2012 om 16:59 | reageer
@ Ton Cas heeft denk ik wel een puntje over je gevoelige snaar. Je bent al eerder een tijdje gestopt hier op Photofacts en dat had daar ook mee te maken. Je bent een van de weinige bloggers die hier altijd goed geschreven artikelen publiceert met veel foto's en dat zegt iets over je betrokkenheid en enthousiasme. Als je dan een keer een blog maakt die wat andere foto's toont dan je populaire series volgen er inderdaad reacties als: niet je sterkste serie enzo; dat overkwam Johannes onlangs ook. En of dat dan ligt aan het feit dat niet elke lezer het doel ziet van het toch plaatsen of dat je als blogger kritischer moet zijn op hetgeen je publiceert is niet zo belangrijk.
Over creatieve uitingen heeft iedereeen een mening en als dan iemand de moeite neemt om te reageren is dat eigenlijk altijd winst. De som van de reacties geeft vaak een aardig beeld. In jouw geval overheersen de positieve reacties en waardering en verlies dat niet uit het oog.
Als je dan de reacties van Cas puur inhoudelijk bekijkt dan heeft ie ook een punt. Niet iedereen zal dat hetzelfde verwoorden of lezen. Zo te zien spelen er omtrent de waardering voor je bijdragen meer dingen dan reacties van lezers. Die zijn over het geheel vooral positief en het aantal lezers ook. Lijkt me iets voor Elja en bloggers om op een andere plek meningen over uit te wisselen.
Ik kijk in ieder geval uit naar je eerstvolgende blog over die mooie wereld achter de muur. Met het soort artikelen dat je schrijft, met veel foto's, stel je je als blogger kwetsbaar op, all in the game. Je beste reactie op kritiek is dan ook een ijzersterke volgende blog waarmee je meer lezers een plezier doet dan je denkt en geeft je hopelijk voldoening voor je inspanning. -
tonv schreef op zaterdag 23 juni 2012 om 18:48 | reageer
@Jan
Inderdaad ben ik enthousiast en gedreven als het gaat om China in beeld te brengen, het land waar ik nog steeds over verwonderd ben. Wat je zegt snijdt hout Jan. elke reactie is winst, want het geeft aan dat je tekst en beeld iets los maken bij mensen; ze nemen immers de moeite om te reageren.
Naar Cas van der Voorn wilde ik alleen maar aangeven dat je bij een eventuele afkeuring best wat rekening mag houden met gevoelens van een blogger. Foto's alleen maar technisch doorzagen is voor niemand leuk. Opbouwende kritiek is van harte welkom. Zo kan ik me als fotograaf ontwikkelen.
Het doet me erg goed als ik lees dat ik veel mensen een plezier doe met mijn blogs. Een grotere waardering kan ik me niet voorstellen. De afgelopen weken heb ik het eerlijk gezegd moeilijk gehad omdat ik het bloggen mis. Ik loop continu met ideeën in m’n hoofd die ik even niet kon ventileren.
Maar dat komt allemaal goed Jan. Bedankt voor je reactie!
-
eduardvanmil schreef op zaterdag 23 juni 2012 om 19:13 | reageer
@Ton; Ik zie graag je artikelen weer verschijnen en zonder weer een reactie van Cas van der Voorn te ontlokken dacht ik even dat je nu definitief zou afhaken want zijn laatste reactie was er niet één van zand er over, we hebben jullie visie kunnen vernemen en laten we weer over gaan tot de orde van de dag. Met dat laatste doel ik dan op mooie artikelen schrijven/lezen, fraai foto's maken/bewonderen en jezelf verbeteren door goed te luisteren naar anderen. En dan heeft @Jan het goed verwoord door een redelijk evenwicht van argumenten te vinden in deze discussie. Het lijkt me goed zo!
-
-
Jac Trum schreef op zondag 8 juli 2012 om 11:57 | reageer
Ton, ik ben blij dat je je mening hebt herzien en mee blijft doen op dit toch waardevolle forum. En ik zie uit naar je volgende bijdrage.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Sluitertijd verlengen met meervoudige opnames
door Nando Harmsen
-
Het orton effect zonder Photoshop
door Nando Harmsen
-
Cursus: De Complexiteit van het Fotograferen
door Elja Trum
-
Cursus over de Geschiedenis van de Fotografie
door Elja Trum
-
Heb je ooit van de Pep Ventosa techniek gehoord?
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.300 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.