Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Reportage: herfst in de Eifel

zondag 15 november 2009, 22:02 door | 8.950x gelezen | 3 reacties

Om de herfst in beeld te brengen hoef je het land niet uit. Maar een fotoreportage maken in het zuidwesten van de Eifel is wel aangenaam. Herfst, dus paddestoelen en schitterende bladeren en bergpaden. Geen zon, wel regen en mist. Maar ik was er op het juiste moment: er hingen nog herfstbladeren aan de bomen.

Onlangs schreef Liesbeth van Asselt in haar bijdrage over bosfotografie dat die specialisatie een van de moeilijkste vormen van fotografie is. Als je goede bosfoto's wilt maken, moet je het vooral ervaring krijgen.

Al een paar jaar heb ik geen bosreportage meer geschoten, maar een paar weken geleden kwam het er weer van. Maar dat was ook een beetje het gevolg van teleurstelling dat de digitale fotografie niet bracht wat ik analoog gewend was. Een paar weken geleden deed zich de kans voor dit onderdeel van het vak met mijn jongste full-frame-apparatuur weer eens op te pakken.

Dasburg


Het werd een reportage over de herfst in het Eifelgebergte in het gebied tegen de grens met Luxemburg. Een prachtig gebied, waar je tijdens een berg- en boswandeling uren kunt lopen zonder iemand tegen te komen. Ik wilde er de bergbossen in beeld brengen, maar ook de stroompjes, beken en kleine rivieren, die alle een keer in de Moezel uitmonden en indirect de Rijn voeden. Dergelijke foto's zijn dus ook nog eens bruikbaar bij een verhaal over onze rivieren.

herfst


Reportage
Ik zeg het vaker: een reportage bestaat uit foto's die van elkaar verschillen. Dat geldt ook voor de reis- en natuurfotografie waar het hier om gaat. Een reportage over de bomen en het bos is wel verkoopbaar, maar meer kansen zijn er als je ook details meeneemt. Hieronder een voorbeeld.

zware crop


Stock
Het Eifelgebergte is door de bril van geologen gezien een leisteenplateau. Langs sommige paden in het gebied is dat duidelijk te zien. De schollen leisteen liggen er aan de oppervlakte. Ook dat element hoort daarom in mijn reportage thuis. Dergelijke foto's zijn ook weer heel lang houdbaar in een stock-collectie.

Het doel van dit project is het samenstellen van een fotoreportage over een weinig bekend toeristisch gebied. Maar het verzamelen van stockmateriaal is een duidelijk nevendoel. Wie natuurfotografie beoefent, moet rekening houden met investeringen (tijd, reiskosten) die ver voor het moment van factureren liggen. Dat geldt vooral voor reportages die betrekking hebben op een seizoen. Een herfstreportage maak je nu en wordt eventueel pas volgend jaar oktober gepubliceerd (en betaald). Stockfoto's kunnen dan een additionele inkomstenbron zijn.

leisteen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

3 reacties

 1. tonv
  tonv schreef op maandag 16 november 2009 om 00:24  | reageer

  Het lijkt me een prachtig gebied voor een mooie bosreportage en de nodige 'wanderspass'. Zeker in de herfst is het fotogeniek door het unieke kleurenpalet zoals jouw foto's dat laten zien. Over stock fotografie kan ik meepraten, begin dit jaar ben ik een samenwerking gestart met een Amerikaanse stock agency en het heeft lang geduurd eer de eerste revenuen kwamen. Of het werkelijk zoden aan de dijk gaat zetten is nog maar de vraag...

 2. nldazuu Dave
  nldazuu (Dave) schreef op woensdag 18 november 2009 om 19:34  | reageer

  Ik ga graag eens met je mee! De opbouw van dit soort fotografie vind ik zelf erg boeiend en je artikel bevestigd de werkwijze voor me, hoewel ik moet bekennen dat stockfotografie wel het laatste is waar ik mee bezig ben! Vooral het gevoel vast te leggen wat je aanspreekt, wat je wilt delen en dat dan proberen weer te geven op uitdagende wijze met beeld is wat me zo aanspreekt in fotografie...zijn er elders foto's van deze reportage te zien?
  In elk geval ik ben benieuwd, lekker prettig leesbaar verhaal overigens.
  //Dave

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 19 november 2009 om 21:52  | reageer

  @nldazuu. Dave, de complete fotoreportage is voorlopig niet elders te zien, maar zal vast een keer worden gepubliceerd (en dan uiteraard ook niet alle tig foto's). En waarschijnlijk zullen déze dan niet worden gebruikt omdat ze hier al gepubliceerd zijn. Wordt de reportage gepubliceerd dan is de foto 'zware crop' wel bruikbaar, want dat is een klein deel van een groter beeld.

  Als ik jouw portfolio bekijk, dan zie ik ook een aantal potentiële stockfoto's. Alleen noem jij ze niet zo. Zelf wil ik bij elke reportage toch minstens één foto hebben die niet direct gebonden zijn aan de reportage. Die houd ik op voorraad voor gebruik los daarvan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord