100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Strobistfotografie in de Vasim

zaterdag 23 februari 2013, 23:57 door | 6.382x gelezen | 7 reacties

Op twee dagen na een jaar geleden heb ik met de fotoclub strobist style gefotografeerd in de Vasim; een oude fabriek in Nijmegen waar nu een cultuurcentrum gevestigd zit. Vandaag was ik er weer. Ook dit keer vanuit de fotoclub en ook dit keer was het eigenlijk te koud om in een onverwarmde oude fabriek rond te lopen.

En dan vooral voor de modellen, want voor mijzelf was het in mijn winterjas best aardig uit te houden. Maar de volgende keer dat we deze locatie (of iets soortgelijks) gebruiken stel ik toch voor dit bij wat hogere temperaturen te doen.

Ik ben dit jaar begonnen op de plek waar ik vorig jaar eindigde. Op de bovenste verdieping had ik de vorige keer immers op het einde van de dag een prachtige gang ontdekt. Zelfs de belichting van de eerste paar foto's heb ik gelijk gehouden aan hoe ik vorig jaar gestopt ben; een oranje kleurgel op de hoofdflitser en dan corrigeren met witbalans om de achtergrond flitser blauw te laten ogen.

Yvonne in Vasim
1/160 sec, f/6.3, 200 ISO @ 70mm

Ik heb het grootste gedeelte van de dag met Yvonne gewerkt. Ze had nog niet heel vaak als model voor de camera gestaan, maar ze deed het uitstekend en het was leuk om met haar te werken.

Dit jaar had ik me iets beter voorbereid op de pikdonkere gangen waar we in gingen fotograferen; bij de Praxis had ik voor een euro of vijf een led-lantaarn gekocht. Het dingetje werkt op vier penlite batterijen en verspreidt het licht in alle richtingen.

Uiteindelijk bleek het helaas in de praktijk toch net onvoldoende licht op de leveren om goed scherp te kunnen stellen. Alleen als je de ledlantaarn op circa een meter van het model hield gaf hij voldoende licht. De ingebouwde ledlamp van mijn iPhone heb ik dus ook dit jaar weer moeten gebruiken voor de scherpstelling.

Yvonne vasim 2928
1/125 sec, f/7.1, 400 ISO @ 65mm

Iets verderop in dezelfde gang vonden we een mooie oude deur waar we bovenstaande foto, en die hieronder, gemaakt hebben. Ik had vanwege de kou een elektrisch kacheltje meegenomen waardoor we Yvonne het toch best aardig lang uit wist te houden.

Ik heb gedurende de dag constant met mijn Canon 24-70mm f/2.8 gewerkt. Dat was lekker makkelijk, want zo hoefde ik mijn fototas niet meer naar boven te sjouwen. Ook was dit bereik voor de meeste foto's ook gewoon prima, al had ik met iets meer tele natuurlijk ook leuek foto's kunnen schieten.

Op de eerste foto in dit artikel na heb ik constant met één flitser gewerkt. De opzetflitser is voorzien van een doorzichtparaplu die ik aardig dicht op Yvonne geplaatst heb. Door de paraplu zo dicht op het model te plaatsen krijg je een mooi zacht licht.

Yvonne vasim 2938
1/125 sec, f/7.1, ISO 400 @ 25mm

Mijn prijzige PocketWizards heb ik vandaag niet gebruikt. Ik heb (voor zestig euro) namelijk ook nog een twee Cactus V5 setjes (4 triggers) aangeschaft. Dat is handig wanneer je samen met andere fotografeert; je kunt een extra trigger op een tweede camera zetten en zo snel afwisselen. Eigenlijk zijn de Cactussen me uitstekend bevallen.

Uiteindelijk was de dag, dankzij de kou, iets eerder afgelopen dan in eerste instantie in de planning stond, maar ik heb wel een gezellige dag gehad en ben erg blij met de foto's die ik van Yvonne heb kunnen maken.

Yvonne vasim 2953
1/125 sec, f/6.3, ISO 400 @ 51mm

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

  1. Marc Wijngaarde
    Profiel Marc Wijngaarde schreef op zondag 24 februari 2013 om 09:19  | reageer

    Als je een straalkacheltje mee moet nemen moet je es gaan nadenken of het gewoon niet te koud is vrolijk.
    De een na laatste is absoluut mijn favoriet van deze serie.

    PS. Ik zelf ben inderdaad ook nog opzoek naar een goede, kleine edoch sterke zaklamp om bij te lichten om te kunnen autofocusen, alle suggesties zijn welkom...

  2. Marcel
    Marcel schreef op zondag 24 februari 2013 om 14:13  | reageer

    Je kunt natuurlijk ook de ledlantaarn gebruiken en de sluiter wat langer open laten staan om nog een derde kleur in de achtergrond te gebruiken. Het model en de blauwe kleur komen te voorschijn door de korte belichting van de flits. De rest komt vanzelf binnen door de langere sluitertijd.

    Voor het focussen in zelfs volledig donker kun je een derde opzetflitser gebruiken bovenop een prijzigere release. knipoog Bij veel camera kun je kiezen om wel het patroon om scherp te stellen projecteren maar niet om de flits te laten afgaan...je kunt natuurlijk ook de flits onderdrukken door de hand ervoor te houden of op een andere manier af te dekken.

  3. Danielle
    Danielle schreef op woensdag 27 februari 2013 om 11:45  | reageer

    Marcel, kun je mij wat toelichten over dat laatste gedeelte, de laatste 2 mogelijkheden die je omschrijft? Ik snap niet zo goed hoe en hoe in praktijk toe te passen. Thnx alvast!

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 27 februari 2013 om 12:12  | reageer

    @Danielle; wat Marcel volgens mij bedoeld met de derde flitser is dit:

    De meeste moderne flitsers hebben een lampje aan boord om je te helpen met scherpstellen. Om hiervan gebruik te maken moet je de flitser op je camera zetten. Je wilt in de meeste gevallen echter niet dat de flitser ook daadwerkelijk af gaat; je wilt immers het licht van je losse opzetflitsers voor de beclihting gebruiken.

    Vaak kun je instellen dat het lampje voor de scherpstelling wel werkt, maar de flitser niet af gaat. Als dit geen mogelijkheid is kun je de flitskop afdekken (met je hand of iets anders) om te voorkomen dat deze flitser mee doet bij het maken van een foto.

    Aangezien je hiervoor nog een extra (luxe moderne) flitser nodig hebt die je alleen gebruikt om bij te lichten voor het scherpstellen is dit een prijzige optie.

  5. Stefan ALEN
    Profiel Stefan ALEN schreef op woensdag 27 februari 2013 om 21:53  | reageer

    In verband met die scherpstelling in het donker: je hebt toch een instellicht op je camera of heeft alleen een Nikon dat? De flitser heeft inderdaad ook een AF-hulpverlichting. Het is mij niet duidelijk wie het commando voert als de flitser los van de camera wordt gebruikt. Ik had namelijk het idee dat de AF op de flitser de afstand tot het onderwerp ging meten om de flitskracht te berekenen. Ik ga het zelf ook eens even uitvlooien. Interessant gegeven.

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 27 februari 2013 om 22:40  | reageer

    @Stefan; Canon heeft dat lampje inderdaad niet. Op zich is die in deze situatie wel handig, al vind ik dat de Nikon's dat lampje meestal te snel aanroepen en dat je daarmee al snel je onderwerp irriteert.

    Het lampje op de flitser is rood en daardoor subtieler dan het witte lampje op de camera. De flitser zelf berekend geen afstanden, dat doet de camera en die geeft dat door aan de flitser.

  7. Stefan ALEN
    Profiel Stefan ALEN schreef op woensdag 27 februari 2013 om 22:52  | reageer

    Ik heb het intussen o.a. in het boek van Mike Hagen (The Nikon Creative Lighting System) nagekeken en hij schrijft dat het systeem van de flitser, men noemt dat de Wide Area AF Assist Illuminator (wat een term!) prioritair is tov de informatie van de camera bij on-camera flitser of als ze verbonden zijn door bijv. een SC-29 kabel. Over strobist (dus los van de camera) schrijft hij niets.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.028 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord