Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Vakantie fotograferen op 50mm f/3.2

vrijdag 20 augustus 2010, 19:43 door | 8.356x gelezen | 9 reacties

Een paar weken geleden ben ik, samen met mijn vrouw en zoontje Mika, op bezoek geweest bij mijn zusje in Engeland. Zij woont daar samen met haar man en hun dochtertje. Nu vlogen we met Ryanair; lekker goedkoop en ook nog eens de kortste verbinding. Aan beide zijden was het vliegveld zo nog op geen uur autorijden bereikbaar. Nadeel is dat Ryanair flinke beperkingen heeft op de bagage, dus dat vroeg om beperking in camera en objectieven.

Bij Ryanair mag je per persoon 10 kilogram handbagage meenemen en met bijbetaling kun je per persoon ook nog één koffer van maximaal 15 kilogram in het ruim laten vervoeren. Nu is dat doorgaans 20 kilogram en als je koffer al vijf kilo in neemt, dan blijkt dat behoorlijk krap te worden. Hoewel we voor zoon Mika meer moesten betalen dan voor onszelf, mag je voor hem geen koffers meenemen (en moet hij gedurende de vlucht op schoot zitten).

Maar goed, het kwam er op neer dat we aan het maximale gewicht zaten bij het inpakken. Vandaar dat ik besloot niet mij volledige fototas mee te nemen op vakantie. Alleen de Canon 5D mark II, een 50mm f/1.4 objectief en mijn rapidstrap gingen mee in de handbagage.

Nu vind ik het op zich ook helemaal niet erg om me gedurende een periode te beperken tot één vast brandpuntsafstand. Sterker nog, ik vind het wel leuk. Het vraagt net dat beetje extra creativiteit om de foto te krijgen die je zoekt. Ik besloot mezelf nog wat verder te beperken en alleen te schieten op diafragma f/3.2.

Nu is f/3.2 een diafragma dat me erg goed bevalt op de 50mm. Bij het fotograferen van een portret met deze instelling bij dit objectief ben je er vrijwel zeker van dat het gezicht van je onderwerp helemaal scherp is. Je zult dus niet zo gauw scherpe ogen met een storende onscherpe neus krijgen. Iets dat je bij f/1.8 of f/1.4 gemakkelijk kan gebeuren.

Oom John en Mika


Op bovenstaande foto is Oom John gezellig met Mika aan het spelen. Mijn vrouw zit op de achtergrond. Oké, ik moet toegeven dat de foto niet helemaal scherp is. John is een klein beetje bewogen. Iets om nog beter op te letten tijdens het nemen van de foto.

Overigens heb ik in totaal gedurende de korte week die we bij mijn zusje op bezoek waren slechts 90 foto's geschoten. Niet bijzonder veel dus.

Ilse zoekt steentjes


Tijdens een wandeling langs een groot meer vlak bij de woning van mijn zusje kreeg nichtje Ilse steeds steentjes in haar schoenen. Ze dook dan regelmatig op de grond om die er zo snel mogelijk weer uit te halen. Veel nut had het niet, want tien meter later kon ze opnieuw beginnen. Dat kwam dan weer voornamelijk omdat ze express aan het sloffen was.

Mika & Ilse


Deze laatste foto van Mika en Ilse samen is wat rommelig, maar omdat beide er op de foto zo enthousiast opstaan vind ik hem persoonlijk toch erg geslaagd. Fototechnisch gezien kan ie zeker beter, vooral als je kijkt naar de omgeving.

We waren hier aan het rondkijken op een kinderboerderij. Mika vind het erg leuk om vanuit zijn wagen liggend op zijn buik over de rand te kijken en Ilse wilde graag even met Mika poseren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 20 augustus 2010 om 19:57  | reageer

  Gewoon leuke vakantiefoto's.Die moet je ook maken als je samen op pad bent. Nadenken over compositie en tachniek is iets voor andere momenten. Aan de andere kant, net naar de vernieuwde website van de Litouwer Aleksandras Babičius gekeken en zag dat hij emotie en moment op een bijzondere wijze weet te vangen. Hij werkt standaard met een 85mm-objectief. Maar nogmaals, gewoon lekker vakantiefoto's maken.

 2. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op vrijdag 20 augustus 2010 om 20:47  | reageer

  Elja, allereerst nogmaals gefeliciteerd met je 33e verjaardag knipoog

  Ten tweede... vakantiefoto's zijn vaak voor jezelf de foto's met de meeste emotionele waarde - je ziet ze graag terug, herkent het moment en voelt vaak (een deel) van het gevoel weer terug. En negen van de tien keer is een van de componenten van dat gevoel ontspanning. En laten we eerlijk wezen, da's een lekker gevoel, toch?

  Foto 1 en 3, ondanks de leuke onderwerpen inderdaad niet zo sterk. Maar foto 2... daar wordt ik warm van van binnen. Hij is aandoenlijk, het verveelde en vermoeide koppie herkenbaar (in ieder geval voor iedere ouder) en de crop is ook prachtig wat mij betreft. De boom linksboven kadert mooi af, en de voet bijna in de lens geeft diepte en de neiging je hand uit te strekken en het meisje een aai over de bol te geven "Gaat het nog ? Je doet het goed hoor !". Dat is een plaat die ìk zo in de woonkamer zou ophangen. Priceless !

 3. Jan Harm
  Jan Harm schreef op zaterdag 21 augustus 2010 om 13:09  | reageer

  Leuk verhaal en jouw zoon lijkt sprekend op je. Nog een vraag: waarom lees ik vaak dat een 50 mm zo goed voor portretten gebruikt kan worden? In de oude analoge tijd gebruikte ik een 85 mm op mijn kleinbeeldcamera en vele anderen gaven zelfs de voorkeur voor een 105 of zelfs 135 mm.
  M.vr.gr. Jan Harm

 4. Vincent Lam
  Vincent Lam schreef op zaterdag 21 augustus 2010 om 13:26  | reageer

  Jan> Ik kan niet voor Elja spreken gezien hij een Full Frame camera gebruikt. Maar voor mij (met mijn Canon 40D) is een 50mm hetzelfde als een 80mm op een kleinbeeldcamera. Dus ik zie met mijn 50mm hetzelfde (in theorie) wat jij door een 80mm ziet.

  Voor meer informatie moet je googlen op Cropfactor van digitale camera's. Je zult zien dat de Canon 5D een full frame is (en dus 1 op 1 is met kleinbeeld) terwijl de 40D een 1.6 crop sensor heeft. (Dus alle focal length afstanden moet ik vermenigvuldigen met 1.6 om op kleinbeeld formaat te komen)

 5. leo
  Profiel leo schreef op zaterdag 21 augustus 2010 om 21:56  | reageer

  Interessant stukje en leuke foto's ook. Het is soms een verademing om met een vast brandpunt op stap te gaan. 35 mm en 50 mm lenen zich daar goed voor op FF, op een 1.6 crop een 30 mm.

 6. Jan Harm
  Jan Harm schreef op zondag 22 augustus 2010 om 13:27  | reageer

  Vincent> Ik ben bekend met de Cropfactor (heb zelf ook een 40D) Maar ik heb vroeger (analoog en kleinbeeld) nooit een 50 mm gebruikt voor portretfotografie en ik zie nu dat juist ook op full-frames de 50 mm wel voor portretten wordt gebruikt, daar komt mijn verwondering vandaan.

 7. kmpoel
  Profiel kmpoel schreef op zondag 22 augustus 2010 om 14:19  | reageer

  Dank je wel voor het delen van de foto's! En wat een lekker ventje, die Mika!

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 22 augustus 2010 om 14:36  | reageer

  Heeft het misschien iets met beeldvorming te maken? Vroeger was 50mm standaard, in de zin van 'iedereen heeft em'. 85 of 105mm gaf toch mogelijk meer status aan een profeesionele fotograaf.
  Nu is een 50mm geen echte standaardlens meer en kun je er als fotograaf weer mee voor de dag komen. Maar voor een echt portret (een 'kop"knipoog lijkt een objectief van 100mm me nog steeds plezieriger werken: enige afstand houden tot geportretteerde en passend DOF.

 9. pabras
  Profiel pabras schreef op dinsdag 31 augustus 2010 om 15:48  | reageer

  "Vroeger was 50mm standaard, in de zin van 'iedereen heeft em'."

  Het woordje standaard heeft daar niets mee te maken. 50mm "standaard" is ongeveer het beeld dat wij met onze ogen zien, voor een middelformaat ligt het rond de 85mm.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord