Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frederique Posthumus Meyjes

Vang het moment met je hart

donderdag 28 mei 2015, 13:48 door | 6.521x gelezen | 6 reacties

Fotograferen is veel meer dan een hobby, het is m'n passie. Ik ben geen professional, hoef er niet van te leven, maar wat voel ik me goed achter de camera! Nog altijd ben ik licht onzeker en ietwat gespannen voor een shoot, om dat vervolgens helemaal los te laten als ik begin.

Portretfotografie in de ruimste zin van het woord is waar mijn liefde ligt. Ik houd van contact met mensen en wil het liefst de meest dierbare gebeurtenissen in iemands leven vastleggen. In de loop der jaren heb ik veel van deze geluksmomenten mogen fotograferen.

Terugkijkend heb ik regelmatig het schaamrood op m'n kaken over zoveel fotografieblunders in één shot. Onscherpte van de ogen, granollen achtergronden, hopeloze composities of slechte bewerkingen. Maar de 'klant' was blij, zelfs met deze foto's..

Wat maakt een foto een goede foto in mijn ogen? Het gevoel dat een fotograaf een foto met zijn hart heeft gemaakt. Geen foto is routine voor mij, ik wil altijd proberen om het moment van de modellen zo vast te leggen dat hun gevoel er in wordt vertaald.

Geboorte kaartje


Het grootste compliment dat mensen me als fotograaf kunnen geven is bij me terugkomen voor een nieuwe shoot. En wat een complimenten heb ik van één heel belangrijk gezin gekregen, ik mocht zelfs acht keer terugkomen voor geluk én verdriet. Want ook dat kun je vangen met je hart.

Vijftien jaar geleden kocht ik mijn eerste camera en met verschillende cursussen, het instructieboekje in de hand en veel uitproberen heb ik me het handmatige fotograferen eigen gemaakt. En in de loop der jaren zie je de verandering, lees: 'verbetering' in fotograferen.

Deze ontwikkeling is door één gezin letterlijk van heel dichtbij meegemaakt. Het begon negen jaar geleden met de vraag of ik foto's wilde maken voor hun trouwkaart. Zeer vereerd en extreem onwennig ging ik bij hun thuis aan de slag met het licht dat er op dat moment was en de achtergrond die voorhanden was. Als ik de foto terugzie, zie ik een stralend bruidspaar to be op, technisch gezien, een draak van een foto.

Maar ik mocht terugkomen voor haar eerste zwangerschapsshoot en ook het geboortekaartje van hun oudste dochter was van mijn hand.

Geboorte kaartje


Mede door het vertrouwen dat ik van dit gezin kreeg heb ik het aangedurfd om vaker shoots te doen. Wat een geluk stralen mensen uit tijdens bijzondere momenten! Mooie dikke buiken, intens gelukkige bruidsparen, een trotse auteur op een achterflap, pas geboren baby'tjes..

En vooruit, technisch kan er van alles aan te merken zijn op mijn foto's, maar wat maak je mensen blij met een mooi beeldverslag van 'hun moment'.

'Mijn gezin' nam na een tijd weer contact met me op voor een nieuw te plannen shoot voor het geboorte kaartje van hun zoon. Dat dit een compleet andere wending nam was niet te bevatten. Hun prachtige zoon is een paar dagen voor de geplande bevalling overleden.

De afgesproken shoot voor het geboortekaartje ging niet door. Zonder twijfel heb ik aangeboden om hun zoon alsnog te fotograferen. Er is een foto gebruikt voor een prachtig geboorte- en tevens rouwkaartje en de overige beelden zijn een dierbare herinnering voor deze mensen.

Geboorte en rouwkaartje


Na nog twee prachtige dochters met bijbehorende geboortekaartjes en meerder gezinsshoots van 'mijn gezin' te hebben gemaakt kan ik met zekerheid zeggen dat ik mijn onzekerheid steeds meer laat varen, de zenuwen steeds meer de baas ben.

Fotograferen gaat over zoveel meer dan een technisch correct beeld maken. Het gaat om het vangen van een speciaal moment en dit vastleggen als herinnering aan geluk of, soms, intens verdriet. Fotograferen zonder je hart kan wel een 'kloppend' plaatje opleveren, maar het pakt je niet.

Mijn tip voor beginnende, maar zeker ook voor ervaren fotografen, laat het nooit routine worden: kijk naar je modellen, praat met hen en vang hún moment met je camera én met je hart!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Frederique Posthumus Meyjes

Over de auteur

Frederique kocht haar eerste (analoge) camera kocht ik in 2000. Ze volgt regelmatig cursussen, workshops en korte opleidingen. Nog steeds leert ze maandelijks bij door te lezen en te doen. Om mensen te laten zien hoe ze fotografeert en welke onderwerpen zoal voorbij komen heb ik een website gemaakt. Onder de naam frederiquefotografie.nl kun je veel van mijn werk terugzien.

6 reacties

 1. Frederique
  Frederique schreef op vrijdag 29 mei 2015 om 09:21  | reageer

  Erg leuk dat mijn Blog online staat, dank je wel Elja

 2. ineke
  ineke schreef op vrijdag 29 mei 2015 om 12:16  | reageer

  Trots op Fréderiqe

  om je eigen weg te bewandelen en ook wij hebben prachtige foto,s van haar van onze kleinkinderen

 3. Marian
  Marian schreef op vrijdag 29 mei 2015 om 13:41  | reageer

  Mooi geschreven.
  Je bent een vrouw om trots op te zijn!...
  En zo ook op je foto's!


 4. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 2 juni 2015 om 12:30  | reageer

  Leuk stukje, lekker bezig zijn met Fotografie daar gaat het om.

 5. Christina
  Christina schreef op dinsdag 2 juni 2015 om 13:50  | reageer

  Leuk om te lezen! Dit is precies zoals ik fotografie ook zie. Ook al is de foto in mijn ogen niet helemaal perfect zijn, als het gezin er blij mee is ben ik dat ook.
  Ik heb ook zo'n gezin, laatst de dikke buik op foto gezet. Binnenkort de kleine meid en volgend jaar de trouwerij!

 6. Anneke
  Anneke schreef op dinsdag 2 juni 2015 om 22:20  | reageer

  mooi geschreven, het wordt vaak gezegd, doe het vanuit je hart, maar door onzekerheid wil je vaak juist op de regeltjes letten en geniet je er veel minder van. Dus een wijze les....

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord