Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Vijf sterren food shoot in China

zaterdag 7 april 2012, 22:21 door | 9.655x gelezen | 18 reacties

Gelukkig is het leven van een fotograaf doorgaans niet saai; het ene moment sta ik wolkenkrabbers te schieten en enkele weken erna Chinese gerechten op een vijf sterren lokatie. Vorig jaar had ik de food shooting al uitvoerig besproken met Commune by the Great Wall maar het was uitgesteld vanwege een nieuwe chef. En die kookt nu de (vijf) sterren van de hemel! Eerst maar even iets over Commune by the Great Wall want dat zegt de gemiddelde Nederlander niet zoveel vermoed ik.

In een vallei van acht vierkante kilometer bij de Shuiguan Chinese Muur staat een collectie compromisloze villa's ontworpen door Aziatische architecten. Het prestigieuze, gedurfde project is tien jaar geleden geinitieerd door Mevrouw Zhang Xin (CEO SOHO China) en tentoongesteld in La Biennale di Venezia in 2002 waar het project een speciale prijs in de wacht sleepte. Sindsdien is het een luxe resort met een vijf sterren accomodatie en een toprestaurant met exquise gerechten.

De komst van de nieuwe chef kok was een aanleiding om de menukaart op te frissen. Niet alleen het ontwerp en uitvoering maar vooral ook nieuwe foto's. De gerechten zijn veelal een fusion tussen de Chinese en Westerse keuken. Maar goed, hoe fotografeer je die? Tja, de ultieme food shots maak je met daglicht maar dan heb je gemiddeld zo'n vijf productieve uren per dag. En vergeet niet dat licht continu verandert waardoor je in een serie moeilijk een homogene belichting krijgt.

Omdat we een flinke dagproductie voor ogen hadden besloot ik met continu daglicht softboxen te fotograferen in een geblindeerde ruimte. Een basisopstelling van drie lampen bij een rechthoekige tafel met ruimte erom zodat je makkelijk je lampen kunt verplaatsen. Je stelt je camera in op 5200 graden Kelvin (daglicht) en je hebt verder weinig omzien naar je instellingen. Dat wil zeggen zolang je vanaf een vast standpunt en onder identieke hoek de onderwerpen blijft fotograferen.

De werkwijze was de gerechten allemaal vanaf statief onder dezelfde hoek te fotograferen met lage ISO waardes en verschillende diafragma's voor variatie in scherptediepte. Erna maakte ik steevast een serie uit de hand voor alternatieve invalshoeken en close-ups. De lichtgevoeligheid moest ik daarvoor opschroeven naar 400 ISO. Dit geeft met de Canon 5D mark II geen noemenswaardige ruis. In totaal heb ik 30 gerechten gefotografeerd wat twee shootingdagen heeft gekost.

Het leeuwendeel heb ik met mijn Canon EF 100mm f/2.8L IS geschoten en daarnaast de Canon EF 50mm f/1.4. Beide objectieven zijn uitermate geschikt voor dit soort opdrachten. De totale oogst bedroeg zo'n 800 RAW's waarvan een klein percentage over- of onderbelicht en out of focus was. Vooral met de shots uit de hand zit je er soms net even naast want je fotografeert met grote diafragma's voor achtergrondvervaging. En het focuspunt luistert dan erg nauwkeurig.

De nabewerking heeft me totaal twee dagen gekost wat relatief weinig is vergeleken met de Guangzhou en Beijing night shots. Want dat is natuurlijk het grote voordeel van fotograferen onder gecontroleerde lichtomstandigheden. De klant is dik tevreden en men is doende met de productie van de menukaarten die een groot formaat krijgen en een mooie afwerking met zware papiersoorten en dik karton voor de cover. En deze opdracht smaakt ook naar meer food shootings!


Delicious dish Commune by the Great Wall
Foto 1.


Delicious dish Commune by the Great Wall
Foto 2.


Delicious dish Commune by the Great Wall
Foto 3.


Delicious dish Commune by the Great Wall
Foto 4.


Delicious dish Commune by the Great Wall
Foto 5.


Delicious dish Commune by the Great Wall
Foto 6.


Delicious dish Commune by the Great Wall
Foto 7.


Delicious dish Commune by the Great Wall
Foto 8.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŰle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

18 reacties

 1. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zaterdag 7 april 2012 om 23:03  | reageer

  Ware kunstwerkjes die gerechten. Hoewel de food-photography mij zelf niet zo trekt weet ik dat het enorm moeilijk is een mooi gerecht er ook mooi uit te laten zien op een foto. Het wordt vrij snel een smakeloze pulp als je je licht niet goed regelt.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 8 april 2012 om 06:37  | reageer

  @Bram Berkien
  De food styling was een intensieve samenwerking met de chef kok. Het draait om minitieuze details. En zoals jij zegt is het lastig gerechten er ook smakelijk uit te laten zien. Optimale belichting, DOF en focus zijn cruciale factoren.

 3. LJB Fotografie
  Profiel LJB Fotografie schreef op zondag 8 april 2012 om 08:13  | reageer

  Gerechten zien er lekker uit! En ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om dit goed te fotograferen. Ik heb het eens in de studio gedaan, met flitslicht. Continu-licht is toch veel prettiger, denk ik. Ik vind de foto's wel wat grauw/grijs. Is de achtergrond/ondergrond niet wit?? Ik denk dat het met wit, er nog meer uit knalt, en er nóg smakelijker uit ziet.

 4. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zondag 8 april 2012 om 08:55  | reageer

  LJB, denk dat het met 'echt' (overbelicht) wit te klinisch wordt.
  Ton wat ik me afvraag, hebben jullie nog bepaalde trucjes toegepast om het eten er beter uit te laten zien? Ik bedoel trucjes waarbij het gerecht werd veranderd/genept. Of ligt het er nu exact zo bij als ik zou krijgen als ik dat gerecht zou bestellen? Ik heb ooit eens een filmpje gezien over hoe ze bij McDonald's hun eten aanpassen voor de foto, dat is echt ongelofelijk. Burgers werden ingeknipt en een beetje uit elkaar getrokken om ze groter te laten lijken, alle frietjes werden stuk voor stuk in het kartonnen bakje geplaatst om het er beter uit te laten zien etc. Verder is uiteraard geen vergelijking mogelijk met een 5 sterren restaurant vrolijk

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 8 april 2012 om 10:14  | reageer

  @LJB fotografie
  Een 'blown out high light' sfeer vond ik in dit geval te afstandelijk worden. Ik heb juist geprobeerd alle tekening in de hooglichten te bewaren. En geloof me, dat is moeilijker. (Continu) daglicht werkt beter met food dan flash.

  @Bram Berkien
  Elk gerecht is in de keuken zorgvuldig samengesteld en gestyled. Op de set worden met stokjes en pincet kleine tweeks toegepast. Met kwastjes olijfolie en een watersproeier worden gerechten zonodig opgefrist. Als bepaalde gerechten droog worden ziet het er niet meer smakelijk uit. Het is een intensieve (en enerverende) samenwerking tussen de fotograaf, food stylist en chef kok.

 6. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op zondag 8 april 2012 om 11:14  | reageer

  Een werkelijk prachtige serie Ton. Het inzien van de menukaart is toch het allereerste wat je doet en met deze foto's krijg je toch een heerlijke indruk van de kookkunsten van de kok! Ik heb onlangs nog model gestaan voor mijn dochter bij de Fotovakschool en zij werkte ook met vaste belichting en de resultaten waren er ook naar zonder noemenswaardige grote nabewerkingen. Ook jou serie is prachtig met een mooie bokeh, terwijl de scherptediepte op het onderwerp behouden is gebleven. Ik geniet steeds van je artikelen, inclusief de geschreven toelichtingen, maar Ik denk dat je nu een nieuwe bron van fotograferen hebt aangeboord, de foto's zijn echt klasse, chapeau!!

 7. LJB Fotografie
  Profiel LJB Fotografie schreef op zondag 8 april 2012 om 12:24  | reageer

  @tonv, ok, dat is een kern van waarheid. En je zult het beter weten als ik..knipoog Ik heb daar te weinig ervaring mee. Desondanks blijf ik ze mooi vinden. Dat smaakt naar meer...knipoog

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 8 april 2012 om 12:43  | reageer

  @eduardvanmil
  Je bent net zo goed als je laatste foto's Eduard, daarover maak ik me geen illusie. Dat gezegd hebbende wil ik me met deze portfolio gaan profileren bij Beijing high-end hotels en horeca. Want food is een niche markt waar minder op een dubbeltje gekeken wordt. In dat opzicht zou het inderdaad wel eens een nieuwe bron kunnen zijn.

 9. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 8 april 2012 om 18:03  | reageer

  Heerlijke serie vrolijk

 10. Niels
  Profiel  Niels schreef op zondag 8 april 2012 om 19:40  | reageer

  Hi Ton,

  Vanuit mijn voorliefde voor food en mijn passie fotografie kan ik maar 2 ding zeggen: erg goed neergezet!
  Ik weet uit ervaring hoe nauwkeurig foodfotografie komt, zeker zonder een echte stylist. knipoog
  Jammer dat je een eind weg woont, anders had ik graag eens met jou (en Ed) wat foodfotografie gedaan!

  De neutrale witte achtergrond is een bewuste keuze neem ik aan?
  Het toevoegen van lakens, bestek, detail etc. kunnen het net spannender maken, maar moet je eigenlijk een stylist voor hebben.

  Verder: erg goed, en als ik een favoriet mag aanwijzen: foto 1!

 11. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 8 april 2012 om 21:08  | reageer

  Ton, hele mooie serie weer. De achtergrond van foto 6 en 8 vind ik persoonlijk mooier dan de wat onderbelichte gedeelten in de andere achtergronden en ze zijn toch niet 'blow out'. Maar wat telt is een tevreden klant die meer werk genereert. Foto 7 is dan wel een beetje onderbelicht in de achtergrond, maar hij is wel mijn favoriet door het mooie lage standpunt. En wat Niels al stelt, we moeten ooit maar eens in de studio van Niels aan de gang gaan.

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 8 april 2012 om 22:52  | reageer

  @Niels
  Dank je voor het compliment! Ik wist niet dat food fotograferen zo'n fun was en wil het, vooral na deze ervaring, graag meer gaan doen. Inderdaad jammer dat ik niet om de hoek woon want anders zouden we zeker frekwent kunnen fotojammen.

  Het weglaten van bestek, lakens en andere props is een bewuste keus omdat de gerechten redelijk neutraal worden afgebeeld in de (gedrukte) menukaart. Daarnaast wil men overigens ook gaan experimenteren met IPads als menukaarten.

  @EdC
  Gisteren heb ik de hele serie al een fractie lichter gemaakt met behoud van hooglichten. Ondanks dat je met constant daglicht werkt is en blijft het moeilijk om de achtergronden in 30 gerechten helemaal consistent te krijgen. Misschien de volgende keer een extra softbox die ik boven de gerechten hang. En ja, wat zou dat leuk zijn om samen met jou en Niels wat te freaken in de studio. Wat mij betreft morgen Ed!

 13. Glenn
  Glenn schreef op maandag 9 april 2012 om 06:11  | reageer

  Heel leuk Ton!
  Ziet er ook enorm lekker uit en daar gaat het hem natuurlijk allemaal om.

 14. roysfoto
  Profiel roysfoto schreef op dinsdag 10 april 2012 om 11:25  | reageer

  Vind het knap gedaan, ook zonder bestek, alle aandacht gaan hier naar het gerecht..
  Hou ook van het wegvloeien van het bord in de achtergrond, zodat het een geheel wordt ermee.

 15. MoniquevdS
  Profiel MoniquevdS schreef op dinsdag 10 april 2012 om 12:07  | reageer

  Mooi subtiel neergezet! De foto's met weinig scherptediepte verloop (2 en 8) vind ik wel erg vlak eruit zien door het ook nog eens te combineren met vrij egaal licht. Foto 7 bijvoorbeeld vind ik veel spannender: wel dat zachte licht, maar mooi verloop in scherpte.

 16. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 10 april 2012 om 15:29  | reageer

  @MoniquevdS
  Foto 7 is met een lagere hoek genomen waardoor een beperkt DOF meer tot z'n recht komt dan in Foto 2 en 8. Ik ben het met je eens dat een geringe scherptediepte vaak iets toevoegt aan foodfotografie.

 17. Griffin
  Griffin schreef op dinsdag 10 april 2012 om 16:50  | reageer

  Dit is wel mijn favo onderwerp tegenwoordig. Zelf ben ik niet zo kapot van het volledig naadloos verdwijnen van het bord in de achtergrond (foto's 1 en 2 met name), is mijn inziens de scherptediepte af en toe wel heel erg kort (ik zou toch heel graag tenminste 1 blokje van foto 3 scherp gezien willen hebben) en zou ik er voor kiezen om wat meer hoogte in de gerechten te creëren door een wat lager standpunt te kiezen (foto's 2 en 8). Maar dat zijn persoonlijke keuzes denk ik, en het ziet er allemaal goed belicht en vooral aangenaam uit. Mooie opdracht en geslaagd!

 18. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 10 april 2012 om 18:19  | reageer

  @Griffin
  Elke fotograaf heeft z'n eigen visie en aanpak. Er zijn totaal 90 RAW's van de shoot bewerkt en daar zit behoorlijk wat variatie in als het gaat om hoek en DOF (f/2.8-f/3.5-f/5.6-f/8-f/10). Het spreek voor zich dat ik die hier niet allemaal kan laten zien. Elke shoot geeft je nieuwe inzichten; volgende keer pak ik het weer net wat anders aan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord