
Vijf sterren food shoot in China
zaterdag 7 april 2012, 22:21 door Ton Vingerhoets | 8.040x gelezen | 18 reactiesGelukkig is het leven van een fotograaf doorgaans niet saai; het ene moment sta ik wolkenkrabbers te schieten en enkele weken erna Chinese gerechten op een vijf sterren lokatie. Vorig jaar had ik de food shooting al uitvoerig besproken met Commune by the Great Wall maar het was uitgesteld vanwege een nieuwe chef. En die kookt nu de (vijf) sterren van de hemel! Eerst maar even iets over Commune by the Great Wall want dat zegt de gemiddelde Nederlander niet zoveel vermoed ik.
In een vallei van acht vierkante kilometer bij de Shuiguan Chinese Muur staat een collectie compromisloze villa's ontworpen door Aziatische architecten. Het prestigieuze, gedurfde project is tien jaar geleden geinitieerd door Mevrouw Zhang Xin (CEO SOHO China) en tentoongesteld in La Biennale di Venezia in 2002 waar het project een speciale prijs in de wacht sleepte. Sindsdien is het een luxe resort met een vijf sterren accomodatie en een toprestaurant met exquise gerechten.
De komst van de nieuwe chef kok was een aanleiding om de menukaart op te frissen. Niet alleen het ontwerp en uitvoering maar vooral ook nieuwe foto's. De gerechten zijn veelal een fusion tussen de Chinese en Westerse keuken. Maar goed, hoe fotografeer je die? Tja, de ultieme food shots maak je met daglicht maar dan heb je gemiddeld zo'n vijf productieve uren per dag. En vergeet niet dat licht continu verandert waardoor je in een serie moeilijk een homogene belichting krijgt.
Omdat we een flinke dagproductie voor ogen hadden besloot ik met continu daglicht softboxen te fotograferen in een geblindeerde ruimte. Een basisopstelling van drie lampen bij een rechthoekige tafel met ruimte erom zodat je makkelijk je lampen kunt verplaatsen. Je stelt je camera in op 5200 graden Kelvin (daglicht) en je hebt verder weinig omzien naar je instellingen. Dat wil zeggen zolang je vanaf een vast standpunt en onder identieke hoek de onderwerpen blijft fotograferen.
De werkwijze was de gerechten allemaal vanaf statief onder dezelfde hoek te fotograferen met lage ISO waardes en verschillende diafragma's voor variatie in scherptediepte. Erna maakte ik steevast een serie uit de hand voor alternatieve invalshoeken en close-ups. De lichtgevoeligheid moest ik daarvoor opschroeven naar 400 ISO. Dit geeft met de Canon 5D mark II geen noemenswaardige ruis. In totaal heb ik 30 gerechten gefotografeerd wat twee shootingdagen heeft gekost.
Het leeuwendeel heb ik met mijn Canon EF 100mm f/2.8L IS geschoten en daarnaast de Canon EF 50mm f/1.4. Beide objectieven zijn uitermate geschikt voor dit soort opdrachten. De totale oogst bedroeg zo'n 800 RAW's waarvan een klein percentage over- of onderbelicht en out of focus was. Vooral met de shots uit de hand zit je er soms net even naast want je fotografeert met grote diafragma's voor achtergrondvervaging. En het focuspunt luistert dan erg nauwkeurig.
De nabewerking heeft me totaal twee dagen gekost wat relatief weinig is vergeleken met de Guangzhou en Beijing night shots. Want dat is natuurlijk het grote voordeel van fotograferen onder gecontroleerde lichtomstandigheden. De klant is dik tevreden en men is doende met de productie van de menukaarten die een groot formaat krijgen en een mooie afwerking met zware papiersoorten en dik karton voor de cover. En deze opdracht smaakt ook naar meer food shootings!









Over de auteur
Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.
18 reacties
-
Bram Berkien schreef op zaterdag 7 april 2012 om 23:03
Ware kunstwerkjes die gerechten. Hoewel de food-photography mij zelf niet zo trekt weet ik dat het enorm moeilijk is een mooi gerecht er ook mooi uit te laten zien op een foto. Het wordt vrij snel een smakeloze pulp als je je licht niet goed regelt.
-
tonv schreef op zondag 8 april 2012 om 06:37
@Bram Berkien
De food styling was een intensieve samenwerking met de chef kok. Het draait om minitieuze details. En zoals jij zegt is het lastig gerechten er ook smakelijk uit te laten zien. Optimale belichting, DOF en focus zijn cruciale factoren. -
LJB Fotografie schreef op zondag 8 april 2012 om 08:13
Gerechten zien er lekker uit! En ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om dit goed te fotograferen. Ik heb het eens in de studio gedaan, met flitslicht. Continu-licht is toch veel prettiger, denk ik. Ik vind de foto's wel wat grauw/grijs. Is de achtergrond/ondergrond niet wit?? Ik denk dat het met wit, er nog meer uit knalt, en er nóg smakelijker uit ziet.
-
Bram Berkien schreef op zondag 8 april 2012 om 08:55
LJB, denk dat het met 'echt' (overbelicht) wit te klinisch wordt.
Ton wat ik me afvraag, hebben jullie nog bepaalde trucjes toegepast om het eten er beter uit te laten zien? Ik bedoel trucjes waarbij het gerecht werd veranderd/genept. Of ligt het er nu exact zo bij als ik zou krijgen als ik dat gerecht zou bestellen? Ik heb ooit eens een filmpje gezien over hoe ze bij McDonald's hun eten aanpassen voor de foto, dat is echt ongelofelijk. Burgers werden ingeknipt en een beetje uit elkaar getrokken om ze groter te laten lijken, alle frietjes werden stuk voor stuk in het kartonnen bakje geplaatst om het er beter uit te laten zien etc. Verder is uiteraard geen vergelijking mogelijk met een 5 sterren restaurant
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Het Perfecte Plaatje; food- en architectuurfotografie
door Elja Trum
-
Ga voor simpele props!
door Frank Doorhof
-
Venus' afspraakje met de maan
door Tanja Thomas
-
Hoe balanceer je flits- met aanwezig licht
door Michelle Peeters
-
Een verhaal vertellen (deel 2)
door Frank Doorhof
-
Behind-the-scenes: Hamburger samenvoegen in de lucht
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
52.518 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je ontvangt tevens wekelijks een mail met nuttige fotografietips.