Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Foto's omzetten naar zwart-wit binnen Lightroom

zaterdag 11 april 2009, 18:08 door | 27.225x gelezen | 9 reacties

Binnen Lightroom is het erg eenvoudig om een foto om te zetten naar zwart-wit. In deze Photofacts video tutorial laat ik niet alleen een omzetting zien, maar vooral hoe je snel de foto's kunt selecteren die geschikt zijn voor een omzetting naar zwart-wit. Binnen Lightroom kun je namelijk gemakkelijk uitproberen hoe een foto er in zwart-wit uit ziet.

Door de foto's eerst in een eigen collectie te plaatsen voorkom je dat je de originelen per ongeluk aantast. Na de zwart-wit omzetting van alle foto's kun je zo ook snel een nieuwe selectie maken van de foto's die het in zwart-wit goed doen.Mocht je de video om de een of andere reden niet kunnen bekijken dan kun je hier de YouTube versie vinden.

Wil je meer weten over zwart-wit fotografie? Ik heb hier een boek over geschreven. Dit boek is uitgebracht door Pearson Education en in de winkel te verkrijgen. Je kunt ook een gesigneerd exemplaar bestellen via Photofacts.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Leon
  Leon schreef op zaterdag 11 april 2009 om 20:34

  Hoi Elja,

  Klein foutje. Originelen kun je nooit aantasten, omdat Lightroom volledig non-destructive is. Of mis ik iets?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 11 april 2009 om 22:16

  @Leon; Dat klopt natuurlijk, maar als je al bewerkingen op de kleurenfoto hebt gedaan kunnen deze wel verloren gaan. Daarom is een virtuele kopie zo handig voordat je de zwart-wit omzetting doet.

  In mijn voorbeeld in het filmpje was dit ook het geval. Bijvoorbeeld de foto van de koffie was al stevig bewerkt. Als je dan geen gebruik maakt van een virtuele kopie kun je vanuit de nieuwe zwart-wit foto niet zomaar terug naar de bewerkte kleurenfoto. Wel altijd naar het onbewerkte origineel.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 11 april 2009 om 22:43

  Hoi Elja,

  Als je terug gaat in de historie van de fotobewerking (links op het scherm) gaat geen bewerking verloren. Dat gebeurt alleen als je de historie van de foto door het aanklikken van Clear All opruimt. Of bedoel je iets anders?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 11 april 2009 om 22:52

  EdC; Je kunt uiteraard via de geschiedenis weer elke stap terug gaan, maar echt praktisch is het niet. Met een virtuele kopie behoud je met weinig moeite de bewerkte kleurenfoto en de daarna nog extra bewerkte zwart-wit versie. Dat die gegevens 'verloren gaan' is in dat licht wellicht wel wat overdreven, maar hopelijk is mijn punt duidelijk. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Photofacts Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.525 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord