Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Foto's omzetten naar zwart-wit binnen Lightroom

zaterdag 11 april 2009, 18:08 door | 29.346x gelezen | 9 reacties

Binnen Lightroom is het erg eenvoudig om een foto om te zetten naar zwart-wit. In deze Photofacts video tutorial laat ik niet alleen een omzetting zien, maar vooral hoe je snel de foto's kunt selecteren die geschikt zijn voor een omzetting naar zwart-wit. Binnen Lightroom kun je namelijk gemakkelijk uitproberen hoe een foto er in zwart-wit uit ziet.

Door de foto's eerst in een eigen collectie te plaatsen voorkom je dat je de originelen per ongeluk aantast. Na de zwart-wit omzetting van alle foto's kun je zo ook snel een nieuwe selectie maken van de foto's die het in zwart-wit goed doen.Mocht je de video om de een of andere reden niet kunnen bekijken dan kun je hier de YouTube versie vinden.

Wil je meer weten over zwart-wit fotografie? Ik heb hier een boek over geschreven. Dit boek is uitgebracht door Pearson Education en in de winkel te verkrijgen. Je kunt ook een gesigneerd exemplaar bestellen via Photofacts.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Leon
  Leon schreef op zaterdag 11 april 2009 om 20:34  | reageer

  Hoi Elja,

  Klein foutje. Originelen kun je nooit aantasten, omdat Lightroom volledig non-destructive is. Of mis ik iets?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 11 april 2009 om 22:16  | reageer

  @Leon; Dat klopt natuurlijk, maar als je al bewerkingen op de kleurenfoto hebt gedaan kunnen deze wel verloren gaan. Daarom is een virtuele kopie zo handig voordat je de zwart-wit omzetting doet.

  In mijn voorbeeld in het filmpje was dit ook het geval. Bijvoorbeeld de foto van de koffie was al stevig bewerkt. Als je dan geen gebruik maakt van een virtuele kopie kun je vanuit de nieuwe zwart-wit foto niet zomaar terug naar de bewerkte kleurenfoto. Wel altijd naar het onbewerkte origineel.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 11 april 2009 om 22:43  | reageer

  Hoi Elja,

  Als je terug gaat in de historie van de fotobewerking (links op het scherm) gaat geen bewerking verloren. Dat gebeurt alleen als je de historie van de foto door het aanklikken van Clear All opruimt. Of bedoel je iets anders?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 11 april 2009 om 22:52  | reageer

  EdC; Je kunt uiteraard via de geschiedenis weer elke stap terug gaan, maar echt praktisch is het niet. Met een virtuele kopie behoud je met weinig moeite de bewerkte kleurenfoto en de daarna nog extra bewerkte zwart-wit versie. Dat die gegevens 'verloren gaan' is in dat licht wellicht wel wat overdreven, maar hopelijk is mijn punt duidelijk. vrolijk

 5. Patrick
  Patrick schreef op dinsdag 14 april 2009 om 01:23  | reageer

  Verbaast heb ik naar het getrek aan de diverse schuiven zitten kijken in je videofilmpje. Je laat de hoge lichten er onbeperkt uitlopen. Ik snap wel dat je door extremen makkelijker bepaalde zaken kunt uitleggen, maar als je het uitlegt doe het dan goed. Hieraan kun mensen die niet zoveel weten over histogrammen en dergelijke enorm op het verkeerde been bezet worden. De werking van Lightroom laat je duidelijk zien, maar dat je tegelijkertijd wel degelijk naar je histogram moet blijven kijken blijft totaal onbesproken. Als je iets uitlegt doe het dan goed! Dit is echt half werk.

 6. Evert
  Evert schreef op donderdag 16 april 2009 om 10:28  | reageer

  Ik denk dat het histogram in LR misschien wel een aparte video verdient, gezien het feit dat 't toch een wat vreemd beestje is (als ik het goed heb gebaseerd op prophoto rgb met een curve, luisterend naar de naam Melissa RGB)

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 16 april 2009 om 11:06  | reageer

  @Patrick; Ik kan inderdaad niet alles in één video bespreken. In een eerder Lightroom / Camera RAW video ga ik geloof ik wel wat meer in op het histogram. Overigens is het histogram in mijn ogen ook niet heilig. Een beetje clipping aan beide zijden hoeft helemaal niet storend te zijn in een foto.

 8. peterschouten
  Profiel peterschouten schreef op maandag 28 juni 2010 om 22:58  | reageer

  Hoi Elja,

  ik heb een vraag naar aanleiding van je tutorial over de zwart/wit toepassing in Lightroom. Nu zoek ik de mogelijkheid om alles in een foto zwart-wit te maken behalve één voorwerp. Bijvoorbeeld een knalrode auto die in een verder grijze wereld staat. Via welke functie in Lightroom kan dit?

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 28 juni 2010 om 23:58  | reageer

  @Peter; dit is redelijk snel te doen in Lightroom of Photoshop. Ik heb speciaal voor jou een videotutorial opgenomen met de uitleg hiervoor.. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Photofacts Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord