Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Marit Hilarius

Basis landschappen verbeteren in Photoshop

zaterdag 16 april 2016, 19:38 door | 11.656x gelezen | 29 reacties

Landschapsfoto's kunnen soms nog wel een boost gebruiken, nadat ze je gemaakt hebt. Het belichten van de lucht en voorgrond is lastig, de kleuren krijg je soms niet zo mooi vast gelegd, je mist gewoon de 'wauw' factor. Ik leg je uit hoe je een paar simpele Photoshop bewerkingen kunt uitvoeren die altijd werken om je landschap te verbeteren!

Open je foto in Photoshop
Je opent je foto door Bestand > Openen te klikken en je foto te selecteren.

1 beginUitsnijden en recht zetten
Als het nodig is kun je nu als eerste je foto uitsnijden en/of recht trekken. Ik hing voor deze foto in een erg oncomfortabele positie, dus ik had moeite met de horizon recht houden. Mijn foto moet dus even gecorrigeerd worden! Ik snij hem ietsjes bij, en met behulp van het liniaaltje in het menu trek ik de horizon recht.

2 rechtzettenHet selecteren van de lucht
Ik bewerk landschapsfoto's graag in twee delen. De lucht, en de voorgrond. Zo kan ik belichtingen los van elkaar corrigeren en aanpassen. De lucht heeft vaak een iets andere bewerking nodig dan de voorgrond, en op deze manier kun je de twee delen helemaal naar je eigen wens aanpassen.

Met de snelle selectie tool selecteer ik de gehele lucht.

3 lucht selectieNadat ik de selectie heb gemaakt klik ik op de curven. Zo wordt er automatisch een masker aan gemaakt en word de bewerking echt alleen maar toegepast op de lucht. Ik breng er iets meer contrast in en haal een stukje overbelichting er uit. Nu knallen de wolken wat meer.

4 lucht bewerkenHet selecteren van de voorgrond
Hetzelfde doe ik nu met de voorgrond. Deze selecteer ik ook zodat ik ook deze kan bewerken. Na de selectie licht ik deze ietsjes op met de curven door het midden omhoog te trekken.

5 voorgrond bewerkenMeer kleur
Vervolgens wil ik ook iets meer kleur toevoegen in de gehele foto. Ik klik op Kleurtoon/verzadiging, en geef alle gele en blauwe tinten wat meer verzadiging. Ik kies vrijwel altijd voor blauw, om de lucht wat meer kleur te geven. De andere kleuren wisselen per foto. In dit geval wilde ik het gele/groene gras wat meer laten knallen.

6 meer kleurVerscherpen
Als laatste verscherp ik de foto nog een beetje. Dit ga ik doen met het hoogdoorlaat filter. Om deze bewerking te kunnen uitvoeren maak je eerst een duplicatie (een kopie) van je achtergrondlaag.

Je kunt dit doen door met je rechtermuisknop op je achtergrond te gaan staan, en dan op 'laag dupliceren' te klikken. Op deze kopie laag ga je verscherpen. Zo kun je straks de sterkte van het effect nog aanpassen.

Heb je je kopie gemaakt, ga je naar Filter > Hoogdoorlaat.

7 hoogdoorlaat


Je foto zal veranderen in een grijs gebied met wat rare puntjes en texturen. Er komt een schermpje tevoorschijn waar je een straal moet kiezen. Omdat je het effect op een kopie-laag gaat toevoegen, maakt het in principe niet uit wat je hier invult. Ik zet hem zelf meestal rond de 4, hoger is vrijwel nooit mooi.

8 grijs hoogdoorlaat


Vervolgens zet ik de dekking van deze laag op 'Bedekken', zodat het grijs verdwijnt en je verscherping zichtbaar wordt.

9 bedekken


Het effect vind ik too much, dus ik verander de laagdekking naar 40%.

10 eindresultaat


En dan is de foto klaar. Een groot verschil met 4 simpele stappen!

Basiscursus Fotografie

Ben je zelf nog niet zo lang bezig met fotografie? Dan is mijn Basiscursus Fotografie bij Photofacts Academy wellicht interessant voor je. Je kunt de cursus gewoon thuis van achter je eigen computer bekijken wanneer het jou uit komt.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŽert.

29 reacties

 1. Fia
  Fia schreef op zaterdag 16 april 2016 om 22:47

  Een goede foto met sterke compositie heeft geen kleurspoeling nodig om interessant te worden. Ik sla foto's met te veel 'knallende' kleuren tegenwoordig vrij snel over, die 'schreeuwen' te veel naar mijn smaak. Het blijft me niet lang boeien, omdat het te opdringerig is. Ook deze foto vind ik nog steeds echt too much, het ziet er nog steeds onnatuurlijk uit. Met deze kleuren hooguit leuk op een ansichtkaart of aan de muur bij het aloude Chin. Ind. Rest. (naast het watervalletje met het melkachtige water)... Beetje pep mag best, maar wel op tijd gas terugnemen!

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 17 april 2016 om 08:33

  Mevrouw...
  Dit blog is een korte introductie van een aantal technieken. Het is géén fotobespreking. Daarvoor zijn er fora en fotoclubs waar men een ander kan vertellen hoe men diens foto gemaakt zou hebben.

 3. Fred
  Fred schreef op zondag 17 april 2016 om 10:33

  Een beetje oppeppen moet kunnen, het haalt zoveel meer uit je foto, maar ieder zijn smaak.

 4. gast schreef op zondag 17 april 2016 om 10:42

  Tjonge. Alleen die laatste stap al: eerst een te hoge straal invoeren en dan de dekking verminderen omdat "het effect too much" is. Dan snap je niks van die manier van verscherpen. En waarom al die selecties maken? Dat kan veel simpeler.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Photoshop Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord