11 jaar Winactie: Win 16.000+ euro aan prijzen + 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Word nu lid!
Photofacts Academy Winactie!
Marit Hilarius

Basis landschappen verbeteren in Photoshop

zaterdag 16 april 2016, 19:38 door | 13.012x gelezen | 29 reacties

Landschapsfoto's kunnen soms nog wel een boost gebruiken, nadat ze je gemaakt hebt. Het belichten van de lucht en voorgrond is lastig, de kleuren krijg je soms niet zo mooi vast gelegd, je mist gewoon de 'wauw' factor. Ik leg je uit hoe je een paar simpele Photoshop bewerkingen kunt uitvoeren die altijd werken om je landschap te verbeteren!

Open je foto in Photoshop
Je opent je foto door Bestand > Openen te klikken en je foto te selecteren.

1 begin



Uitsnijden en recht zetten
Als het nodig is kun je nu als eerste je foto uitsnijden en/of recht trekken. Ik hing voor deze foto in een erg oncomfortabele positie, dus ik had moeite met de horizon recht houden. Mijn foto moet dus even gecorrigeerd worden! Ik snij hem ietsjes bij, en met behulp van het liniaaltje in het menu trek ik de horizon recht.

2 rechtzetten



Het selecteren van de lucht
Ik bewerk landschapsfoto's graag in twee delen. De lucht, en de voorgrond. Zo kan ik belichtingen los van elkaar corrigeren en aanpassen. De lucht heeft vaak een iets andere bewerking nodig dan de voorgrond, en op deze manier kun je de twee delen helemaal naar je eigen wens aanpassen.

Met de snelle selectie tool selecteer ik de gehele lucht.

3 lucht selectie



Nadat ik de selectie heb gemaakt klik ik op de curven. Zo wordt er automatisch een masker aan gemaakt en word de bewerking echt alleen maar toegepast op de lucht. Ik breng er iets meer contrast in en haal een stukje overbelichting er uit. Nu knallen de wolken wat meer.

4 lucht bewerken



Het selecteren van de voorgrond
Hetzelfde doe ik nu met de voorgrond. Deze selecteer ik ook zodat ik ook deze kan bewerken. Na de selectie licht ik deze ietsjes op met de curven door het midden omhoog te trekken.

5 voorgrond bewerken



Meer kleur
Vervolgens wil ik ook iets meer kleur toevoegen in de gehele foto. Ik klik op Kleurtoon/verzadiging, en geef alle gele en blauwe tinten wat meer verzadiging. Ik kies vrijwel altijd voor blauw, om de lucht wat meer kleur te geven. De andere kleuren wisselen per foto. In dit geval wilde ik het gele/groene gras wat meer laten knallen.

6 meer kleur



Verscherpen
Als laatste verscherp ik de foto nog een beetje. Dit ga ik doen met het hoogdoorlaat filter. Om deze bewerking te kunnen uitvoeren maak je eerst een duplicatie (een kopie) van je achtergrondlaag.

Je kunt dit doen door met je rechtermuisknop op je achtergrond te gaan staan, en dan op 'laag dupliceren' te klikken. Op deze kopie laag ga je verscherpen. Zo kun je straks de sterkte van het effect nog aanpassen.

Heb je je kopie gemaakt, ga je naar Filter > Hoogdoorlaat.

7 hoogdoorlaat


Je foto zal veranderen in een grijs gebied met wat rare puntjes en texturen. Er komt een schermpje tevoorschijn waar je een straal moet kiezen. Omdat je het effect op een kopie-laag gaat toevoegen, maakt het in principe niet uit wat je hier invult. Ik zet hem zelf meestal rond de 4, hoger is vrijwel nooit mooi.

8 grijs hoogdoorlaat


Vervolgens zet ik de dekking van deze laag op 'Bedekken', zodat het grijs verdwijnt en je verscherping zichtbaar wordt.

9 bedekken


Het effect vind ik too much, dus ik verander de laagdekking naar 40%.

10 eindresultaat


En dan is de foto klaar. Een groot verschil met 4 simpele stappen!

Cursus Photoshop voor Gevorderden

Meer weten over geavanceerde bewerkingen in Photoshop? Ik denk dat mijn cursus Photoshop voor Gevorderden bij Photofacts Academy een hele mooie aanvulling van je kennis kan zijn en je volop zal inspireren om zelf het maximale uit je foto's te halen.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creƫert.

29 reacties

  1. Fia
    Fia schreef op zaterdag 16 april 2016 om 22:47  | reageer

    Een goede foto met sterke compositie heeft geen kleurspoeling nodig om interessant te worden. Ik sla foto's met te veel 'knallende' kleuren tegenwoordig vrij snel over, die 'schreeuwen' te veel naar mijn smaak. Het blijft me niet lang boeien, omdat het te opdringerig is. Ook deze foto vind ik nog steeds echt too much, het ziet er nog steeds onnatuurlijk uit. Met deze kleuren hooguit leuk op een ansichtkaart of aan de muur bij het aloude Chin. Ind. Rest. (naast het watervalletje met het melkachtige water)... Beetje pep mag best, maar wel op tijd gas terugnemen!

  2. martinphili
    Profiel martinphili schreef op zondag 17 april 2016 om 08:33  | reageer

    Mevrouw...
    Dit blog is een korte introductie van een aantal technieken. Het is géén fotobespreking. Daarvoor zijn er fora en fotoclubs waar men een ander kan vertellen hoe men diens foto gemaakt zou hebben.

  3. Fred
    Fred schreef op zondag 17 april 2016 om 10:33  | reageer

    Een beetje oppeppen moet kunnen, het haalt zoveel meer uit je foto, maar ieder zijn smaak.

  4. gast schreef op zondag 17 april 2016 om 10:42  | reageer

    Tjonge. Alleen die laatste stap al: eerst een te hoge straal invoeren en dan de dekking verminderen omdat "het effect too much" is. Dan snap je niks van die manier van verscherpen. En waarom al die selecties maken? Dat kan veel simpeler.

  5. Ron
    Ron schreef op zondag 17 april 2016 om 11:08  | reageer


    Er zijn vele wegen naar Rome
    Voor beginners is dit een prima start.

  6. 100
    Profiel 100 schreef op zondag 17 april 2016 om 11:39  | reageer

    Over kleur kun je eindeloos twisten, er zijn mensen die vinden dat foto’s sowieso zwart-wit moeten zijn, maar zoals martinphili al aangeeft gaat het artikel niet over wat mooi is, maar over de manier waarop je kunt bewerken.

    De horizon recht zetten, curves voor contrast, hue/satuaration voor kleur en het high pass filter voor verscherping gebruiken zijn prima adviezen waarmee ook de minder ervaren Photoshop gebruiker op een eenvoudige manier de resultaten kan bereiken die passen bij zijn/haar persoonlijke smaak.

    @gast 10:42
    Het echte resultaat zie je pas als je het high pass filter hebt toegepast. Het aanpassen van de laagdekking als je niet helemaal tevreden bent werkt dan volgens mij het snelste.
    Misschien weet jij altijd precies voor elke foto vooraf welke straal je moet kiezen, maar mijn ervaring is dat het nogal kan verschillen per foto.
    Maar goed, als jij meent dat de auteur er niets van snapt, misschien kun je dan ook even uitleggen hoe het wel moet.

  7. gast schreef op zondag 17 april 2016 om 12:07  | reageer

    @100: O ja? Zie je het resultaat pas na toepassing van hoogdoorlaat?
    En als je de dekking nou eens eerder op zwak licht zet? Zou je dan misschien het resultaat van de straal direct in de foto kunnen zien?
    En gebruik vooral niet de modus bedekken, maar zwak licht.
    Ziehier het verschil tussen een geleerd kunstje toepassen en weten wat je doet.

  8. Fia
    Fia schreef op zondag 17 april 2016 om 12:16  | reageer

    @martinphili: mijn commentaar was zeker geen fotobespreking (ik vind de foto op zich best mooi namelijk), maar het artikel toont een manier om je foto te 'verbeteren' en ik vind het echt geen verbetering. In mijn optiek is de foto aan het eind juist oninteressanter geworden. Ik vind het erg jammer dat er tegenwoordig vaak oppervlakkig naar foto's gekeken wordt, de kleur 'moet' er blijkbaar in 1 oogopslag uit springen, anders zou de foto niet interessant genoeg zijn. Ik denk dat fotografie over iets anders gaat, namelijk goed kijken en zoeken naar een mooie compositie. Wat wil je overbrengen met je foto? Als je dit gevonden hebt, kun je dit best iets aanzetten dmv photoshoptechnieken, zoals Marit laat zien, maar dit is iets te veel 'van dik hout'. Het jammere is dat beginners hiermee wel meekrijgen dat dit kleureffect zo 'hoort' bij een 'goede' foto, en dat is niet zo.

  9. Mariska
    Mariska schreef op zondag 17 april 2016 om 12:17  | reageer

    Veel kleur kan prima, dat is een kwestie van smaak. Kijk naar Serge Ramelli bijvoorbeeld. Is prima stukje dit keer

  10. 100
    Profiel 100 schreef op zondag 17 april 2016 om 12:50  | reageer

    @gast 12:07
    Als ik het schempje van het high pass filter open (ik heb niet de laatste photoshop maar CS6) blijft dat volgens mij gewoon grijs en kan ik niet mijn hele foto op 100% bekijken. Vooraf de laag op soft light zetten, laat het resultaat op de laag wel zien, maar ik zal het filter eerst moeten toepassen voor ik weer door mijn hele foto kan scrollen op 100% om te zien of de verscherping overal goed is.
    Als je weet hoe ik en het high pass filter open kan hebben met een grijs scherm en toch gelijktijdig de hele foto op 100% kan bekijken zonder een 8k scherm aan te schaffen, hoor ik het graag.

    Overigens mag het best wat vriendelijker. Je aanname dat anderen niet weten wat ze doen en jij wel, komt redelijk arrogant over. Misschien kun je een link naar je fotografisch werk geven om te zien hoe verschrikkelijk goed je in werkelijkheid bent. Schrijven dat je weet wat je doet is makkelijk, maar in fotografie gaat het niet om woorden maar om beelden.

  11. hans stad
    hans stad schreef op zondag 17 april 2016 om 14:24  | reageer

    De meningen zijn al heel lang verdeeld of het nodig is om een (landschap) foto te gaan ophalen. Deze discussie is niet nieuw voor het digitale tijdperk, ook in de oude "analoge" fotografie leefde deze discussie al.
    In de digitale wereld hoor je vaak dat je alleen in JPEG moet gaan fotograferen want dat is het meest authentieke. Vergeten wordt dan dat de camera aanpassingen doet aan de foto uitgaande van de instellingen. Als ik de voorbeeld foto zo bekijk is hij gemaakt in RAW en dan is het noodzakelijk dat je daarna bewerkingen erop uitvoert anders is de foto veel te vlak en onaantrekkelijk. Hoe ver je moet gaan is discutabel. Toepassen van verscherping is helemaal camera afhankelijk. Bij de Canon 7D M1 is een noodzaak omdat de RAW foto’s erg zacht zijn. Bij de Canon 5D M111 pas ik zo goed la geen verscherping meer toe.
    Zelf werk ik met RAW, Raw Editor en met Nik modules. Aanpassen van kleuren doe ik vaak. Wolken haal ik altijd op maar ik ben heel voorzichtig met strakblauwe luchten of grote groene velden.
    Mijn ervaring met digitale fotoboeken is dat er standaard in de drukkerij een filter wordt toegepast, pas daarom heel sterk op met kleurverzadigingen of verscherping.
    Zie verder op www.delosgaia.nl of delosgaia.wordpress.com.

  12. John
    John schreef op zondag 17 april 2016 om 14:54  | reageer

    Dit kan in Lightroom toch eigenlijk veel simpeler? Belichting wat aanpassen, Helderheid en Levendigheid wat omhoog, desnoods mbv gradiënt filter en evt blauwe en gele of groene tinten wat aanpassen? Verscherpen en horizon rechtzetten zijn ook fluitje v cent... Of biedt Photoshop nog andere toegevoegde waarde?

  13. Marit Hilarius
    Profiel Marit Hilarius schreef op zondag 17 april 2016 om 15:08  | reageer

    John, dat klopt inderdaad, maar niet iedereen heeft Adobe Lightroom tot zijn/haar beschikking! Dus vandaar hierbij ook een tutorial voor de mensen met Photoshop vrolijk

  14. mariska
    mariska schreef op maandag 18 april 2016 om 15:42  | reageer

    Slimme mensen hebben tegenwoordig gewoon CC dus Lightroom en CC. Bewerken van een foto is heel gewoon Fia. Daar is niks mis mee. Sterker nog dat is iets wat men al tijden doet, ook in de tijd van de analoge fotografie. Het stuk geeft prima weer wat er mogelijk is met Photoshop. Lightroom kan ook prima hier maar daar ging het stukje niet over.

  15. Mariska
    Mariska schreef op maandag 18 april 2016 om 15:43  | reageer

    Dus lightroom en photoshop vrolijk

  16. martinphili
    Profiel martinphili schreef op maandag 18 april 2016 om 17:45  | reageer

    @ Fia:
    Je bespreekt / bekritiseert de foto en / of wat de bewerkingen gedaan hebben. En zelfs een tweede keer knipoog
    Daar gaat het helemaal niet om.
    Het gaat er in het artikel om welke gereedschappen er allemaal beschikbaar zijn om een foto naar je smaak aan te passen. Dat het niet jouw smaak is kan natuurlijk heel goed zijn (en misschien vind ik het stiekem ook wel een beetje over the top) maar dat verandert niets aan de technieken.
    Maar goed, het is niet vreemd hoor. Het is een typische fotografeneigenschap knipoog

  17. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 18 april 2016 om 22:28  | reageer

    Leuke tutorial, Marit!
    Ik denk dat veel fotografen er wat van kunnen leren.

    Prima als er mensen zijn die een andere smaak hebben en ook uitstekend als er andere methoden zijn om een vergelijkbaar (of in jouw ogen beter) resultaat te halen. Suggesties zijn altijd welkom, maar houd het vriendelijk.

  18. Fia
    Fia schreef op dinsdag 19 april 2016 om 09:47  | reageer

    @martinphili (en anderen): als je mijn commentaren goed leest, zie je dat ik nergens Marits methode an sich bekritiseer. Het is vooral een algemeen commentaar op over het kleurgebruik in foto's dat mij tegenwoordig nogal opvalt, en dat ik het jammer vind dat dit vaak als standaard wordt gezien (dat blijkt hier ook wel een beetje uit de commentaren).
    Ook in deze tutorial vind ik het eindresultaat duidelijk té 'knallend'; dit als reactie omdat Marit letterlijk schrijft over het 'verbeteren (!) van een landschap', en dat is naar mijn mening dus niet geslaagd, ik vind het eerder jammer van deze (best mooie) foto... Ik heb niets tegen bewerken van foto's en de kleur er iets meer uit te laten springen, maar ik zou ervoor willen pleiten om er vaker subtieler mee om te gaan, dit zou de foto's best eens ten goede kunnen komen. Dat is mijn mening zoals daar vele andere tegenover staan.

  19. Suzanne Kemper
    Suzanne Kemper schreef op dinsdag 19 april 2016 om 11:29  | reageer

    Met verbazing lees ik de reacties. Kritisch zijn is goed. Maar Marit schrijft, voor ons een gratis, artikel. Als je het interessant vindt dan lees je het en kun je de tips meenemen. Als het niet jouw 'cup of tea' is, laat het artikel dan links liggen.

  20. Ton
    Profiel Ton schreef op dinsdag 19 april 2016 om 14:20  | reageer

    Ik krijg de indruk, dat het hier niet meer om foto's gaat, maar om te laten horen hoeveel beter men het weet.
    Marit brengt het. Geweldig.

    Ik zou zeggen, Fia, breng ook eens wat positiefs.
    Doe als Marit.

  21. Jan Kleinjan
    Jan Kleinjan schreef op dinsdag 19 april 2016 om 14:53  | reageer

    Ik fotografeer uitsluitend in RAW (Nikon). De afhandeling vindt plaats in Lightroom. Hiermee breng ik de foto (indien nodig!) zo goed mogelijk op het niveau van wat ik zag toen de foto werd gemaakt. Dus voor mij geen donkere wolken, flitsende landschappen, niks van dat al. Uitsluitend bewerking totdat de foto weergeeft wat ik zag tijdens de opname. Dus Photoshoppen e.d.? Geen sprake van. Niet nodig als je Lightroom gebruikt. Voorwaarde voor deze manier van fotograferen is dat je heel goed moet kijken. Thuisgekomen moet je je wel kunnen herinneren wat nou de echte kleur van het water was b.v. Ik heb heel goed kijken geleerd van deze manier van fotograferen. En Photoshoppen? Heeft niks met fotograferen te maken.

  22. Paul
    Paul schreef op dinsdag 19 april 2016 om 15:53  | reageer

    Leuk en handig artikel wat je schrijft Marit. Tips zijn altijd handig. Zeker bij een zo complex programma als Photoshop.
    Daar is het altijd handig om aangewezen te krijgen waar nou wat zit. Zelf fotografeer ik al zo'n kleine 40 jaar en gebruiken zo'n 60 bedrijven, websites en de Huffingtonpost m'n foto's.
    Al sinds het ontstaan van fotografie bewerkt men de foto's om het gevoel en bedoeling van de fotograaf in het beeld te laten uitkomen. Om wat voor soort fotografie het ook gaat. Dat vind je mooi als kijker of niet. Smaken verschillen. Dat is nu eenmaal zo. Het is een weergave van wat men gezien heeft en aanschouwelijk wil maken. Het is een foto, geen wereld-wonder. Het is knap gemaakt als een ander jouw gevoel in een foto herkent.
    Jammer dat er nog steeds mensen zijn die Photoshop zien als een programma om foto's te veranderen. Lightroom is specifiek voor fotografen en niets anders. Photoshop is een veel zwaarder programma wat dezelfde mogelijkheden heeft als Lightroom en zelf wat meer, maar eigenlijk bedoelt is voor fotovakbewerking en DTP voor bladen en boeken. En dus veel complexer. Jammer dat door onbekendheid met dit programma mensen telkens weer vervallen in het afgeven op dit mooie gereedschap. Vroeger zaten we in de donkere kamer met papiertjes en kartonnetje licht tegen te houden en of extra te geven om het benodigde resultaat te verkrijgen. Belichting te verlengen of te verkorten. Na afloop te retoucheren met inkt en verfjes. Nu is alles digitaal en de mogelijkheden enorm toegenomen. Laten we die dan ook gebruiken en dan vooral naar je eigen plezier en smaak.

  23. martinphili
    Profiel martinphili schreef op dinsdag 19 april 2016 om 18:13  | reageer

    Tja Ria, nu doe je het dus voor de derde keer knipoog

  24. gast schreef op dinsdag 19 april 2016 om 18:27  | reageer

    Geweldige uitleg van Merit. Maar ik vind ook dat veel landschapsfoto's bij lens reviews en tutorials erg veel "Teletubbielandschap"elementen hebben. Men wil toch bijzonder overkomen. Het is net als met wasmiddelreclames. Nu nog schoner en nog witter en dat al 30 of 40 jaar lang. Het kan niet steeds meer...

  25. 100
    Profiel 100 schreef op woensdag 20 april 2016 om 02:22  | reageer

    Als iemand over een schilderij van Van Gogh zou zeggen dat de kleurverzadiging te hoog is of dat het niet overeenkomt met de werkelijkheid die zijn ogen gezien moeten hebben, zou hij door de meeste mensen worden uitgelachen. Toch is het maken van tekeningen en schilderijen ooit begonnen als een manier om “de werkelijkheid van je ogen” weer te geven en zijn er ook nog steeds schilders als bijvoorbeeld Tjalf Sparnaay http://www.tjalfsparnaay.nl/ die zeer realistisch werk maakt dat nauwelijks te onderscheiden is van een foto.

    Fotografie bestaat nog niet zo lang, dus misschien moet het idee nog rijpen dat fotografie veel meer is (of kan zijn) dan “kader kiezen, camera instellen, klikken en klaar”.
    Een fotograaf geeft denk ik niet “de werkelijkheid” weer, maar zijn/haar visie op de werkelijkheid en daarbij maakt iedereen zijn persoonlijke keuzes en met een beetje geluk zit daar door de jaren heen ook nog een bepaalde ontwikkeling in.
    Photoshop is daarbij slechts een stuk gereedschap, net als bijvoorbeeld filters en flitsers. Of je ze gebruikt en hoe je ze gebruikt is aan de fotograaf.
    Uitleg geven over hoe je gereedschap kunt gebruiken is nuttig en uiteindelijk draait het daar toch om in dit artikel.

  26. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 20 april 2016 om 08:58  | reageer

    Marit, ik mis eigenlijk één ding in jouw verhaal. Om niet destructief te werken begin je altijd met een kopie van de achtergrond te maken (ctrl J) en daarna pas je de bewerkingen toe in jouw artikel op de kopie. Ik ga er gemakshalve van uit dat jij ook altijd in RAW fotografeert.

    In de discussie over het oppeppen van een foto wil ik me niet mengen, want smaken verschillen nu eenmaal. Het is de vrijheid van de fotograaf zijn/haar interpretatie te geven aan de foto die hij/zij gemaakt heeft. De een vindt het mooi en de ander niet. Zo verschillen mijn partner en ik geregeld van mening over het bewerken van foto's. Zij vind een onbewerkt RAW-bestand zo uit de camera vaak goed genoeg om als foto te dienen en ik ben van mening dat elk RAW-bestand bewerkt/ontwikkeld MOET worden tot de uiteindelijke foto.
    De mate waarin je bewerkt kan en mag natuurlijk verschillen, want dat is de vrijheid van de fotograaf.

  27. Paul
    Paul schreef op woensdag 20 april 2016 om 18:35  | reageer

    En ach Marit, je moet maar zo denken: Van Gogh werd in het begin ook niet begrepen knipoog

  28. gast schreef op donderdag 21 april 2016 om 13:04  | reageer

    als je je oren maar laat zitten

  29. Pieter
    Pieter schreef op vrijdag 22 april 2016 om 12:37  | reageer

    Handig artikeltje, hoewel ik voor deze specifieke bewerking waarschijnlijk toch eerder Lightroom zou gebruiken. Dan weet je meteen zeker dat je niet-destructief werkt, maar fijn om weer eens te zien hoe e.e.a. in Photoshop werkt. Nu is het natuurlijk wel zo dat mensen met een (CC-)abonnement sowieso Lightroom tot hun beschikking hebben en (meer) beginnende fotografen wellicht eerder met Lightroom gaan werken dan met Photoshop. Maar dat terzijde.

    Dat er hierna nog een hele discussie volgt over de gemaakte kleuraanpassing van de foto komt wellicht een beetje door de manier waarop Marit het heeft geformuleerd. Ze gebruikt de foto als voorbeeld van een landschap dat de 'wauw-factor mist' en dat verbeterd moet worden en dat klinkt nogal feitelijk terwijl het vooral een kwestie van smaak is. Mijn kinderen roepen wel eens 'spruitjes zijn vies' (analoog aan 'deze foto ís flauw v kleur'), maar van mij moeten ze dan altijd zeggen 'ik vínd spruitjes vies' want op dat laatste valt niets af te dingen! knipoog Dus als Marit in haar artikel duidelijk schrijft dat dit alles een kwestie is van eigen smaak in plaats van het als feitelijkheid te presenteren, hoeven we daar ook niet over te discussiëren... vrolijk

    Nog even een aanvulling: toen ik het artikel las op een computer op mijn werk (in de pauze knipoog ) viel me weer eens op hoe anders de kleuren per monitor worden weergegeven. Dus een (voor meer ervaren fotobewerkers overbodige) tip: als je kleuren gaat bewerken, zorg voor een gekalibreerde monitor!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Photoshop Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.594 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord