Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Marit Hilarius

Verscherpen met het onscherp masker

donderdag 16 juni 2016, 20:40 door | 11.306x gelezen | 12 reacties

Als je je foto's wilt verscherpen in Photoshop zijn daar verschillende mogelijkheden voor. De ene optie werkt net iets beter dan de andere, maar allen doen ze wat de bedoeling is: Ze laten je foto optisch wat scherper lijken. Ik zelf gebruik vaak 'onscherp masker'. Maar hoe gebruik je die functie nou echt?

Zomaar verscherpen?


Je foto's verscherpen is niet iets wat je 'zomaar' even bij elke foto moet gaan doen. Er zitten een paar ongeschreven regeltjes aan vast.

Wat er niet is, zal er ook niet komen
Een foto die je echt onscherp hebt geschoten, zul je niet scherp krijgen. Hoe veel je ook verscherpt, je zult er niet op vooruit gaan. Het beeld moet echt in-focus zijn geweest.

Verscherp altijd als laatste stap
Wil je nog andere stappen in je bewerking doen, doe deze dan altijd als eerste. Verscherp je beeld altijd pas als laatste.

Verscherp je voor print of beeld?
Foto's zien er op beeldschermen altijd iets anders uit dan uitgeprint. Ga je je foto's afdrukken? Maak dan altijd een testprint!

Werk non-destructief
Zorg dat je nooit je origineel beeld verscherpt. Je kunt je achtergrondlaag kopiŰren, en deze laag verscherpen. Je kunt ook met slimme filters werken. Dit doe je door je achtergrondlaag in een slim object te veranderen.

Klik met je rechtermuisknop op je laag, en klik op 'Omzetten in slim object'. Elk filter zal nu een slim filter worden wat je altijd nog kunt aanpassen.

Verscherpen1


Verscherpen


Een van de bekendste manieren is het onscherpe masker. Je komt hier door op Filter > Verscherpen > Onscherp masker te klikken. Je krijgt een klein dialoogvenstertje waar je een hoeveelheid kunt kiezen, de straal, en de drempel.

Bij het verscherpen maakt Photoshop de donkere pixels donkerder en de lichte pixels lichter. Door dit contrast ontstaat er optische scherpte. De hoeveelheid bepaalt hoe donker en hoe licht die pixels worden. Zet je deze waarde te hoog, dan zal er overdreven veel contrast en wat ruis zichtbaar worden.

De straal bepaalt het gebied dat verscherpt wordt. Een te hoge radius zorgt voor rare lichtgevende lijnen en halo's om je onderwerpen heen. Deze waarde hou ik daarom altijd laag, onder de 1 pixels.

Dan heb je nog de drempel. Deze bepaalt hoe veel contrast er moet zijn tussen de kleuren om verscherpt te worden. Als je de drempel heel hoog zet, moet het gebied dus heel erg veel contrast hebben om verscherpt te worden.

Zet je hem laag, dan worden alle delen verscherpt. Dat zorgt er soms voor dat mooie egale tinten zoals de huid of de lucht heel erg ruizig worden.

Verscherpen2


Hoe kies je je instellingen?
Over het algemeen zul je de straal altijd vrij laag houden, en verschilt de drempel een beetje per foto. Er is een startwaarde waar je van uit kunt gaan.

Hoeveelheid: 90
Straal: 1
Drempel: 4

Deze waarden werken in de meeste gevallen prima. Natuurlijk heeft ieder zo zijn voorkeuren, en kun je ook hele andere waarden kiezen. Exporteer je bijvoorbeeld voor het web, dan kun je de drempel en straal wat lager zetten, en de hoeveelheid juist wat verhogen.

Verscherpen3


Basiscursus Fotografie

Ben je zelf nog niet zo lang bezig met fotografie? Dan is mijn Basiscursus Fotografie bij Photofacts Academy wellicht interessant voor je. Je kunt de cursus gewoon thuis van achter je eigen computer bekijken wanneer het jou uit komt.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŰert.

12 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op donderdag 16 juni 2016 om 20:53

  Ik heb gemerkt dat ik zelfs per lens verschillende verscherpingen toepas. Het grootte van de verkleinde foto maakt ook verschil.
  Zelf pas ik het onscherp masker graag toe op het lichtsterktekanaal nadat ik de foto in LAB heb omgezet. Daarna uiteraard weer terug naar RGB.
  Die extra laag is niet alleen niet destructief, je kunt er ook nog leuk de verscherping wat terugschroeven als je dat wilt door de dekking wat te verminderen.

 2. A.S.
  A.S. schreef op vrijdag 17 juni 2016 om 14:02

  Het beste, gebruikt men onscherpmasker in de Lab-modus, zoals mijn buurman hierboven ook al zegt. Op 't lichtsterktekanaal.

  Verscherp je kleurruis en andere ongewenstheden niet mee..

 3. gast schreef op zaterdag 18 juni 2016 om 08:59

  LAB modus is helemaal niet nodig. Verscherpen op lichtsterkte kan op diverse manieren zonder omzetting naar LAB.

 4. A.S.
  A.S. schreef op zaterdag 18 juni 2016 om 12:56

  Ik denk, dat je dan toch mis zit.

  Als je in het kanalen palet "lichtsterkte" wilt klikken, dan zul je toch echt eerst naar de lab-modus moeten.

  Of ben je in de war met lagen...?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Photoshop Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord