Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 tips voor betere achtergronden bij je portretfoto's

maandag 31 augustus 2020, 20:02 door | 6.545x gelezen | 14 reacties

Bij een portretfoto gaat het natuurlijk om de persoon die je op de foto zet. De achtergrond die je daarbij gebruikt is doorgaans van ondergeschikt belang. De achtergrond heeft echter veel effect op de uiteindelijke foto, dus het is slim om daar ook goed op te letten.

1. Je achtergrond moet niet afleiden


Een achtergrond kan behoorlijk afleiden in je foto. Je wilt de aandacht naar de geportretteerde, niet naar de omgeving. Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat de achtergrond niet afleidt.

De eenvoudigste manier om dat voor elkaar te krijgen is door te zorgen dat de achtergrond onscherp is. Bij een scherpe achtergrond gaan je ogen al snel naar alle details die er te zien zijn.

Maak een rommelige achtergrond onscherp, en de foto wordt direct een stuk beter.

Sanne in water

Sanne - f/2.8, 1/80s, 640 ISO @ 195mm

Een onscherpe achtergrond krijg je door een groot diafragma te gebruiken (klein getal, grote opening). Daarnaast moet je er voor zorgen dat de afstand tussen jou en je model klein is terwijl de afstand tot de achtergrond groot is.

Hoe groter je diafragma-opening en hoe dichter je op je model staat, hoe vager je achtergrond wordt. Door met deze waarden te spelen kun je zelf zorgen voor de achtergrondonscherpte die je wilt.

Anouk

Anouk - 1/160s, f/7.1, ISO 500 op 43mm

Bij bovenstaande foto van Anouk is bijvoorbeeld gekozen om de achtergrond nog steeds onscherp laten, maar wel zo dat objecten nog herkenbaar zijn.

2. Kijk rondom je model voordat je afdrukt


Het is een goede gewoonte om bij elke portretfoto die je maakt, voordat je afdrukt, eerst even naar de achtergrond te kijken. Als je jezelf dat aanleert om altijd te doen, wordt het al snel een goede gewoonte.

Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig voorkomen dat je foto's maakt waarbij er takken of een paal uit iemands hoofd groeit. Als je alleen op je model let, is zo'n slordigheidje snel gemaakt.

Anne - hoe het niet moet

Anne - 1/320s, f/6.3, ISO 100 @ 67mm

Kijk naar de hele achtergrond, maar vooral ook naar wat er direct achter je model zit. Scan dus even snel langs de omtrek van je model om te voorkomen dat er ongewenste elementen 'uitsteken'. Je kunt dit in een fractie van een seconde doen.

3. Probeer verschillende standpunten


Blijf niet stilstaan terwijl je foto's schiet. Een kleine beweging kan een wereld van verschil maken. Soms hoef je de camera maar een paar centimeter te verplaatsen voor een totaal andere achtergrond.

Sarah

Sarah - f/4.5, 1/160s, 100 ISO @ 150mm

Bovenstaande foto's zijn vlak na elkaar gemaakt met dezelfde instellingen. Dat de achtergrond er compleet anders uit ziet komt doordat ik mezelf een paar centimeter verplaatst heb.

Daardoor zie je in plaats van de struiken waar de zon op schijnt in de achtergrond nu een achtergrond waar schaduw en boomstronken te zien waren. Een wereld van verschil in achtergrond.

4. Zoek naar leidende lijnen


Herhaling (patronen) vinden we prettig om naar te kijken en lijnen bieden houvast voor ons om door een beeld te lopen. Lijnen kunnen uiteraard ook een patroon vormen. Dit kun je gebruiken in je achtergrond.

Sarah

Sarah - f/4, 1/2.000s, 100 ISO @ 57mm

Diagonale lijnen werken als pijlen; ze wijzen iets aan in je foto. Verticale lijnen geven hoogte aan en zetten je beeld 'vast'. Horizontale lijnen zorgen juist vaak voor snelheid of beweging in je foto. Ook de dikte is van belang. Dunnen lijnen geven meer een kwetsbaar gevoel, terwijl dikke lijnen juist stevigheid overdragen.

Zoek dus in achtergronden naar lijnen. Bijvoorbeeld een weg, een trapleuning of de lijnen van een gebouw. Het hoeven geen echte lijnen te zijn, maar kunnen ook patronen zijn. Denk aan een herhalend patroon van bijvoorbeeld ramen in een gebouw.

Anke

Anke - f/2.8, 1/250s, 100 ISO @ 70mm

Zorg er vervolgens voor dat de lijnen in je compositie richting je onderwerp leiden. Dat kan vanuit de hoeken zijn, maar kan ook vanaf de zijkanten van je beeld.

5. Gebruik licht en donker in je achtergrond


Wanneer een achtergrond onscherp in beeld is maakt het eigenlijk niet zo heel veel meer uit wat die achtergrond precies is. Dan wordt het vooral belangrijk welke kleur en vooral welke lichtintensiteit de achtergrond heeft. Daarom is het leuk als je lichtere en donkere delen hebt in je achtergrond.

Bij het zoeken naar een geschikte achtergrond voor je foto kun je bewust zoeken naar opvallend lichte plekken. Dat kan egaal licht zijn, maar echt interessant wordt het wanneer lichte en donkere plekken elkaar afwisselen in de achtergrond.

Bieke

Bieke - f/2.8, 1/200s, 200 ISO @150mm

Denk eraan dat de aandacht van de kijker naar de lichte plekken getrokken zal worden. Plaats daar dus het hoofd van je model.

Je kunt lichte plekken natuurlijk ook bewust creëren in je achtergronden. In onderstaande foto van Anke heb ik een flitser achter haar geplaatst die op de betonmuur flitst. Hierdoor ontstaat er een lichte vlek die de aandacht naar het model trekt.

Anke

Anke - f/7.1, 1/100s, 250 ISO @ 70mm

Dit is natuurlijk ook al de reden waarom het bij portretfoto's vaak goed werkt om (achteraf) wat vignetering toe te voegen. Je maakt de randen van het beeld bewust donkerder. Zo springt je onderwerp er meer uit.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

  1. jerry
    Profiel jerry schreef op dinsdag 1 september 2020 om 12:56  | reageer

    weer maar eens prachtige tips heel duidelijk en eenvoudig uitgelegd, van harte dank

  2. Lauran
    Lauran schreef op dinsdag 1 september 2020 om 13:05  | reageer

    Mooie portretfoto's maak je door met veel volume te werken. Vreemd dat ik dat nooit in welk artikel dan ook terug lees. Beginnende fotografen zouden hier juist veel aan hebben.

  3. Petra Cremers
    Petra Cremers schreef op dinsdag 1 september 2020 om 13:42  | reageer

    Wat bedoel je met 'volume', Lauran?

  4. gast schreef op dinsdag 1 september 2020 om 17:52  | reageer

    Jammer bij Anne komt er heel storend een paal uit haar hoofd

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 1 september 2020 om 19:28  | reageer

    @gast; lol vrolijk
    Zou dat wellicht een handig voorbeeld zijn bij de tekst die er om heen staat?

  6. gast schreef op dinsdag 1 september 2020 om 19:50  | reageer

    Ja.. Lauran , wat jij met "Volume"bedoeld ..daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar.

  7. Lauran
    Lauran schreef op dinsdag 1 september 2020 om 20:46  | reageer

    @gast @Elja @Petra Het fotograferen met volume vergt een heel artikel met voorbeeldfoto's. Ik ben geen schrijver op Photofacts maar aangezien Elja lollig erover doet neemt hij het niet serieus terwijl het een serieus onderwerp is in de fotografie.

  8. Edu
    Edu schreef op dinsdag 1 september 2020 om 23:31  | reageer

    Dan heb ik het goed gezien bij Anne vrolijk lol

  9. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 2 september 2020 om 06:58  | reageer

    @Lauran; het ging mij over de reactie van ‘gast’ over de foto waarbij ik bewust liet zien dat een paal uit het hoofd niet handig was. En dat dit blijkbaar niet duidelijk was als foto ‘hoe het niet moet’.

    Ik ben juist ook erg benieuwd naar wat je bedoelt met volume. Ik ken de term zo niet. Als je het leuk vindt, ben je ook welkom om er een artikel over te schrijven voor op Photofacts.

  10. Lauran
    Lauran schreef op woensdag 2 september 2020 om 07:42  | reageer

    @Elja: dan begreep ik u verkeerd. Ik wil daar best aan voldoen mits ik het kan staven met een paar foto's. Het moet voor de lezer wel duidelijk zijn. Waar kan ik het geheel naar opsturen?

  11. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 2 september 2020 om 09:05  | reageer

    @Lauran; Leuk! Je kunt me mailen op elja@photofacts.nl. Foto's erbij is inderdaad het duidelijkste. Dat mogen uiteraard je eigen foto's zijn. Als je mijn foto's wilt gebruiken ook helemaal prima.

  12. Wim Bravenboer
    Wim Bravenboer schreef op woensdag 2 september 2020 om 11:02  | reageer

    Elja, zou je mij uit kunnen leggen waarom je bij de foto’s (graag per foto) van Sanne, Anouk, Bieke en Anke zo hoog in de ISO zit? Dat je kunt fotograferen met hoge ISO is mij bekend en gebruik ik zelf ook zonder merkwaardige ruis te krijgen. Ik ben alleen nieuwsgierig over het waarom bij deze foto’s.

  13. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 2 september 2020 om 11:27  | reageer

    @Wim; Ik gebruik doorgaans de lichtgevoeligheid die ik nodig heb om de betreffende foto te maken. Daarbij vind ik het geen probleem om zelfs tot 3200 ISO te gaan (afhankelijk van de camera natuurlijk).

    Tot 800 ISO denk ik er uberhaubt niet over na. Het is gewoon een extra variabele om te gebruiken in het bepalen van de gewenste belichting.

    Bij de foto van Sanne zit ik op 640 ISO omdat ik met een grote diafragma-opening wilde werken om de wazige achtergrond te krijgen. Ik gebruik hier diafragma f/2.8 met een sluitertijd van 1/80s. Dat is op 195mm eigenlijk al te laag. Gelukkig heeft het objectief beeldstabilisatie. 640 ISO was dus gewoon hard nodig hier, eigenlijk had ik hoger moeten gaan.

    De foto van Anouk is genomen in een pikdonkere gang in een oude fabriek. Het licht komt volledig van mijn opzetflitsers op batterijen. In zo'n situatie schroef ik de ISO op om batterijen te besparen. Op 100 ISO werken had hier ook gekund, maar dan had ik de flitser meer dan 2x zo krachtig moeten laten flitsen voor hetzelfde resultaat. Dat zuigt batterijen leeg.

    De foto van Bieke is genomen op f/2.8. Weer bewust een open diafragma. Op 150mm is een sluitertijd van 1/200ste dan niet vreemd. Op 100 ISO had ik hier een sluitertijd van 1/100ste gehad. Dat zou meer kans op bewegingsonscherpte hebben gegeven. Eigenlijk had ik hier voor de zekerheid ook wel naar 400 ISO kunnen gaan.

    Bij Anke heb ik diafragma f/7.1 in combinatie met de sluitertijd van 1/100ste gebruikt om het aanwezige licht grotendeels weg te drukken. Zo kon ik mijn flitsers gebruiken om Anke te belichten. Bij een langere sluitertijd zou ik meer omgevingslicht in beeld krijgen.

    250 ISO is hier verder niet heel bewust gekozen, het kwam toevallig zo uit in combinatie met hoe fel de flitsers stonden. Ook hier geldt weer dat een hogere ISO batterijen van de flitser spaart.

    Deze foto van Anke heb ik trouwens gemaakt tijdens het opnemen van een video over het gebruiken van flitslicht. Als lid van Photofacts Academy kun je die bekijken. Ik heb het echter in deze video niet over de gebruikte instellingen.

  14. Jos
    Jos schreef op donderdag 3 september 2020 om 15:48  | reageer

    Jammer bij Anne komt er een paal uit haar hoofd.

    Ja, dat was om een heel erg duidelijke foto te laten zien, hoe of het juist niet moet. Dat werd ook duidelijk gezegd door de fotograaf.

    Ik maak zelf veel foto's van voetbal en de velden staan vol met lichtmasten, die staan soms best ver weg. Maar als je de foto maakt moet je erg goed uitkijken dat die lichtmast toch niet pal boven iemand zijn hoofd staat.

    Ook een foto maken binnenshuis met een laag plafond moet je altijd goed kijken dat er niemand met zijn hoofd net boven een lampenkap staat.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord