Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 tips voor de omgang met je model

maandag 29 april 2019, 20:02 door | 6.402x gelezen | 2 reacties

Wanneer je aan de slag gaat met portretfotografie krijg je uiteraard ook met andere mensen te maken. Specifiek met de mensen die je op de foto gaat zetten. Als je model gespannen of ongemakkelijk is zie je dit terug in het resultaat. Dat wil je voorkomen.

Sommige mensen kunnen al ontzettend goed omgaan met andere mensen en zullen met dit onderwerp minder moeite hebben, maar er zijn ook genoeg fotografen die niet van nature gemakkelijk een connectie maken met anderen.

In dit artikel daarom een aantal praktische tips die je kunnen helpen om er een gezellige shoot van te maken met mooie foto's als resultaat.

Anke


1. Leer je model kennen


De beste foto's kun je maken wanneer zowel jij als je model op hun gemak zijn. Dé manier om ervoor te zorgen dat iedereen op zijn gemak is, is door te praten met elkaar. Probeer je onderwerp te leren kennen en wees vriendelijk voor hem of haar.

Verschuil je dus niet de hele tijd achter je camera, maar praat met elkaar. Zeker aan het begin van een fotosessie. Begin niet gelijk met het fotograferen, maar maak eerst rustig kennis. Bespreek vooraf wat je plannen zijn voor de fotoshoot en welk resultaat je wilt behalen.

Als je introvert bent, kan het slim zijn om vooraf gewoon een aantal vragen te bedenken. Bijvoorbeeld over werk of school, iemands hobby's, ervaringen met andere fotoshoots en dergelijke.

2. Wees complimenteus


Het is lastig om voor de camera te staan. De persoon voor je camera kan zich al snel onzeker gaan voelen. Dat zie je terug in de foto's en wil je dus voorkomen.

Een goede manier om iemand zelfverzekerd te houden is door complimentjes te geven. Dat moet je natuurlijk niet overdrijven, maar het helpt al heel veel als je regelmatig laat weten dat het goed gaat en dat hij of zij er mooi op staat.

Als je naar het display op je camera kijkt om te bepalen of je foto geslaagd is, geef dan geen negatief commentaar. Ook niet als dat is omdat je nog niet tevreden bent met je belichting.

Bij voorkeur zeg je iets positiefs, zoals 'leuk' of 'heel goed'. Pas daarna gewoon je licht aan en maak een nieuwe foto. Vooral bij de eerste foto's is het voor het model prettig om te weten dat ze het goed doet. Echt tevreden over een foto? Laat die vooral ook even aan het model zien.

Isabel


3. Zorg voor een prettige sfeer


Zorg ervoor dat je model zich op zijn of haar gemak voelt. Zet wat muziek aan en vraag eventueel aan het model welke muziek hij of zij prettig vindt. Bied je model wat te drinken en te eten aan.

Draai je studio niet op slot, dat kan bedreigend overkomen. Is het toch nodig, laat dan de sleutel in de deur zitten en laat dit aan je model weten. Zorg voor een ruimte waar je model zich rustig uit het zicht kan omkleden en geef vooraf een korte rondleiding zodat hij of zij ook weet waar bijvoorbeeld de toiletten zijn.

Onthoud en gebruik de naam van je model tijdens de fotosessie. Als je iemand met zijn of haar naam aanspreekt, voelt het al direct veel persoonlijker en vertrouwder.

4. Laat zien wat je wilt


Het is heel lastig om iemand in woorden uit te leggen hoe jij graag wilt dat hij of zij beweegt. Wat wel gemakkelijk is, is het simpelweg voordoen. Als jij een bepaalde pose of uitdrukking wilt zien, doe het dan voor, zodat degene die je op de foto aan het zetten bent jou na kan doen. Het is zo in één keer duidelijk wat je wilt.

Wat vaak ook goed werkt is je hand gebruiken om te gebaren wat je wilt. Bijvoorbeeld om je model een stapje opzij te laten doen. Dit werkt heel goed met modellen die al wat ervaring hebben, maar ook bij beginners gaat het meestal automatisch al goed.

Wil je dat het model zijn of haar hoofd een beetje kantelt? Houd een hand omhoog en kantel je hand een beetje opzij. Het model kan dan de hoek en de richting met haar hoofd nadoen. Dit voorkomt ook veel geknoei met 'Je hoofd iets naar rechts... Nee, de andere rechts'.

Sarah - Rainy day


5. Doe wat je afspreekt


Voorafgaand aan een shoot spreek je met je model af wat zij krijgt in ruil voor de shoot. In veel gevallen is dat in elk geval de foto's.

Het is natuurlijk niet erg aardig om na de shoot wekenlang niks van je te laten horen. Zelf probeer ik altijd dezelfde avond 2 a 3 foto's van de shoot door te sturen (ik vind het zelf ook leuk om snel de leukste foto's eruit te halen) en binnen twee weken ook de overige beloofde foto's.

Zelf geef ik meestal vooraf aan dat het model circa 10 foto's uit de shoot krijgt. Meestal maak ik al snel een paar honderd foto's gedurende een sessie, maar ik zoek het liefst de beste paar er zelf uit.

Als jij een vergelijkbare instelling hebt, zorg dan ook dat je model dit van te voren weet. Sommige modellen willen het liefst alle foto's zodat ze zelf ook hun favoriet kunnen kiezen, maar dat heeft persoonlijk mijn voorkeur niet.

Wat je ook kiest: zorg dat je het vooraf goed afspreekt en volg je afspraken ook op.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. Kennis Richard
  Kennis Richard schreef op dinsdag 30 april 2019 om 19:20  | reageer

  Een goeie Lay-Out, de meeste tips gebruikte ik al voorheen maar heb toch hier ook nieuwe voor in mijn bagage te steken, alvast bedankt
  Groeten
  Richard

 2. yolande thys-keirsmaekers
  yolande thys-keirsmaekers schreef op donderdag 2 mei 2019 om 09:01  | reageer

  Bedankt voor de tips. Komt juist op tijd want ik heb een opdracht : een portret (moet geen modellen foto zijn maar iemand in zijn gewone omgeving enz.) dus de tips!!!!!! Top

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord