Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Overdag een nachtfoto van je model maken

donderdag 27 mei 2021, 20:02 door | 3.803x gelezen | 0 reacties

Je stelt de belichting in met je diafragma en sluitertijd. Maar flitslicht kun je daar helemaal los van zien. Dit maakt het mogelijk om de belichting van je achtergrond helemaal anders in te stellen dan het licht op je model.

Overdag een nachtfoto van je model maken is dan heel eenvoudig.

Nando nacht overdag iris eric

Een foto van Eric en Iris, overdag in een bos. Het is een kwestie van de juiste camera en flitser instellingen.

Het gaat om de zogenaamde strobist fotografie. Geen studio fotografie maar op locatie met losse flitsers. Hoewel je de flitser niet per definitie los van de camera hoeft te hebben.

Als je de basiskennis van flitsen in bezit hebt, dan weet je dat de belichting van de achtergrond los ingesteld kan worden van het flitslicht. Het stelt je in staat het flitslicht moeiteloos te mengen met het bestaande licht, of het bestaande licht helemaal te negeren.

Het tweede geval, het bestaande licht helemaal te negeren, is wat we in een studio doen. Daar wordt het flitslicht het belangrijkste licht. Het omgevingslicht is te zwak vergeleken met het flitslicht zodat het niet of nauwelijks te zien is.

Nando nacht overdag roos

In de studio wil je (meestal) alleen het flitslicht gebruiken, en niet het omgevingslicht.

Het eerste geval, het mengen van bestaand licht en flitslicht, is perfect om schaduwen op te lichten of een accent te leggen op een bepaalde plek in de foto. Meestal is dat het gezicht van je model. Desnoods belicht je de omgeving wat minder zodat je model er als het ware uitspringt.

Nando nacht overdag lisa

Een losse flitser met een softbox verlicht Lisa. De omgeving is bewust 2 stops onderbelicht.

De truc om overdag een nachtfoto van je model te maken is als het ware vergelijkbaar. Je kunt de omgeving zo ver onderbelichten dat het zo donker wordt als in de avond of nacht.

Als de belichting door de flits echter ongewijzigd blijft, lijkt het alsof je model in een nachtelijke omgeving staat.

Nando nacht overdag=sabrina

Met een reportageflitser in een softbox heb ik Sabrina belicht. De omgeving drie stops onderbelichten geeft een mooi nachtelijke uitstraling.

Het slagen van dit soort foto's hangt wel af van de hoeveelheid daglicht en de sterkte van je flitser. In de volle zon zal dit bijzonder moeilijk zijn. Het flitslicht moet namelijk feller zijn dan het omgevingslicht.

De foto op een zonnige dag een echt nachtgevoel geven zal echter niet lukken.

Nando zonlicht wegflitsen

Zonlicht wegflitsen is bijzonder moeilijk. Is je flitser sterk genoeg, dan lukt het. Maar tijdens een zonnige dag krijg je nooit een echt nachtgevoel zoals deze foto van rapper Maliki laat zien.

Bedenk ook dat je geen nachtelijke verlichting hebt, zoals straatlantaarns en dat soort dingen. Een omgeving zonder kunstlicht is voor deze truc aan te raden.

Op die manier kun je een realistisch avond of nachtgevoel aan de foto die je overdag maakt geven.


Ontdek meer over portretfotografie!


Momenteel is het Portretweek bij Photofacts Academy; de hele week schrijven we over portretfotografie én we hebben een leuke actie.

Word nu lid bij Photofacts Academy en je ontvangt gratis het boek De Portretbijbel gratis (ter waarde van 25 euro). Bovendien betaal je nu tijdelijk niet 149 euro, maar slechts 109 euro voor je lidmaatschap.

Met een Photofacts Academy lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan 80 verschillende fotografiecursussen, waaronder meerdere cursussen over portretfotografie.

» Direct lid worden (korting + gratis portretfotografieboek)
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord