Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Personen fotograferen in het gouden uurtje

maandag 3 april 2023, 20:02 door | 3.729x gelezen | 11 reacties

Je wilt altijd het mooiste licht voor je foto's. Het gouden uurtje is natuurlijk een uitgelezen moment daarvoor. Dan is het licht het meest aantrekkelijk. Hoe ga je te werk wanneer je personen tijdens dit moment van de dag wilt fotograferen. Ik zet wat punten op een rijtje.

Voor landschapsfotografie is het gouden uurtje natuurlijk een ultiem moment om te fotograferen. Schaduwen zijn lang, het licht is zacht en de kleuren zijn aantrekkelijk. Die kleur is vaak goud geel, vandaar de naam gouden uurtje, natuurlijk.

Nando landschap gouden uurtje

Een landschap tijdens het gouden uurtje. Het licht is dan bijna altijd sprookjesachtig mooi. Je kunt ook perfect sfeervolle portretten fotograferen tijdens dit moment van de dag.

Ga je portretten fotograferen tijdens dit moment van de dag, dan kan dat een uitdaging zijn. Wil je het gouden licht mee pikken, dan moet je rekening houden dat er aardig wat tegenlicht kan zijn. Het resultaat ken je waarschijnlijk wel. Silhouetten, of een uitgebeten achtergrond.

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee kunt houden. Zeker wanneer je portretten tijdens dit moment van de dag gaat fotograferen. Denk aan de richting van het licht, schaduwen, en wellicht invulflits.

1. Richting van het licht


Richting van licht is altijd belangrijk. Er zijn in feite drie soorten licht, tegenlicht, frontaal licht en strijklicht. Alleen frontaal licht is vaak niet mooi, alhoewel er uitzonderingen zijn. Frontaal licht is hetzelfde als frontaal flitsen.

Nando aillas gouden uurtje

Frontaal licht is meestal niet mooi. Maar strijklicht zeker wel, zoals in dit portret. Maak gebruik van schaduwen voor een mooie dieptewerking.

Met strijklicht kun je met prachtige schaduwen werken. Zeker in het gouden uurtje zijn die schaduwen lang. De schaduwen zorgen voor een prachtige dieptewerking. Zie het zonlicht als het licht van een flitser, en positioneer je model voor de mooiste schaduwen.

Nando aillas schaduwen

Je model kan ook schaduwen op een muur of op de weg werpen. Maak daar gebruik van. Je hebt deze lange schaduwen alleen tijdens het gouden uurtje.

Tegenlicht is wat moeilijker, omdat je vaak te maken krijgt met extreem licht en extreem donker. Heb je een mooie balans, dan is tegenlicht erg mooi. Je kunt bovendien gebruik maken van flares, om daarmee een speciale sfeer aan je foto's te geven.

2. Maak gebruik van silhouetten


Met name bij tegenlicht heb je te maken met een groot contrast. Of je hebt je model goed belicht en de achtergrond overbelicht, of de achtergrond is goed belicht en je model is in silhouet. Waarom hou je het model niet in silhouet?

Nando dimitri sanne

Wees niet bang te zijn voor silhouetten. Zorg wel voor een aantrekkelijke achtergrond. Wat dat is heel belangrijk voor dit soort foto's.

Juist een silhouet kan heel sprekend zijn. Maak dan wel gebruik van een mooie omgeving, want anders werkt het niet. Speciale poses kunnen dan goed werken, waarbij vorm heel belangrijk is. Speel met doorschijnende kleding en laat je model ermee zwaaien zodat het licht er doorheen gaat.

3. Gebruik het dynamisch bereik van je camera


Wil je het model goed belicht, en de achtergrond ook? Maak dan gebruik van het dynamisch bereik van je camera. Belicht op het lichtste deel, en ga de donkere delen later oplichten in je favoriete foto software.

Nando sanne gouden uurtje

Wil je geen silhouet, maak dan gebruik van het dynamisch bereik van de camera en licht de donkere delen in de nabewerking op. Zo krijg je heel sfeervolle beelden.

Met het belichten op de lichte delen maak je gebruik van EttR (Exposure to the Right). Maar hou er rekening mee dat het oplichten van donkere delen kan zorgen voor extra ruis op die plek. Wil je dat niet, ga dan gebruik maken van invulflits.

4. Invulflits gebruiken


Met invulflits kun je silhouetten voorkomen. Het stelt je in staat om een mooie balans tussen de belichting van de achtergrond en het model te krijgen. Dit kan met een flitser op de camera, maar nog beter met een losse flitser. Dit heet strobist fotografie.

Nando petri zonlicht invulflits

Heb je geen zin om donkere delen op te lichten, maak dan gebruik van invulflits. Ik heb hier een grote octabox aan de linkerkant gebruikt. De belichting van de camera is ingesteld op de achtergrond, de flitser voor het model.

Door de belichting van de camera in te stellen op de achtergrond zorg je voor een perfecte belichting van de achtergrond. De flitser gebruik je dan voor de belichting van je model. Die twee belichtingen moet je als twee aparte dingen zien, die je afzonderlijk van elkaar kunt instellen.

Door een goede balans tussen omgevingslicht en flitslicht te vinden, kan zo'n foto er heel natuurlijk uit zien. Desnoods maak je gebruik van een geel filter (CTO filter) om het flitslicht ook een mooie kleur te geven. Zo voorkom je koud flitslicht tijdens de warme gouden kleuren van het gouden uurtje.

Heb jij nog meer tips?


Dit zijn slechts vier tips voor het fotograferen van een model tijdens het gouden uurtje. Hiermee kun je prachtige resultaten bereiken, die heel sfeervol zijn.

Misschien heb jij ook nog tips die garant staan voor prachtige foto's tijdens het gouden uurtje. Ik nodig je uit om deze in een reactie onder dit bericht te plaatsen.


Meer ontdekken over flitsfotografie?


Veel fotografen denken dat flitsen lastig is. Ze hebben het eens geprobeerd, maar krijgen geen mooie resultaten. In de cursus Starten met Flitsen helpt Elja je op weg met korte praktische tips.

Zo ontdek je hoe je (zonder veel geld uit te geven) met flitsers controle krijgt over het licht in je foto's.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

11 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 4 april 2023 om 12:13  | reageer

  In plaats van een invulflits kan je ook werken met een (goudkleurig) reflectiescherm, maar dan heb je wel een assistent(e) nodig 😃 en er moet dan voldoende gereflecteerd licht overblijven.

 2. Lauran
  Lauran schreef op dinsdag 4 april 2023 om 13:25  | reageer

  Indien je op locatie gaat werken kun je niet zonder assistentes/assistenten.
  Zo wie zo altijd een muah maar ook mensen om de boel op te bouwen en af te breken. Sjouwers etc.

 3. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 4 april 2023 om 14:21  | reageer

  Je kunt op locatie ook best zonder assistenten. Het is namelijk niet altijd nodig om veel spullen te hebben of gebruiken. Eén statief, één lamp, één paraplu kan al voldoende zijn.
  Voor grote projecten is het een ander verhaal. Dan is het erg handig om een aantal extra handjes te hebben.

 4. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 4 april 2023 om 14:52  | reageer

  @Nando, ik ben het met je eens. Niet elke shoot moet superprofessioneel uitgevoerd worden als het geen opdracht is voor derden, maar gewoon voor het plezier van fotograferen. Je geeft een aantal goede tips waar elke fotograaf, amateur of aankomend professional, wat mee kan. Het is juist de kunst om met zo weinig mogelijk middelen toch een mooie foto te maken. Hoofdzaak is creativiteit en weten wat je doet.

 5. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 4 april 2023 om 15:18  | reageer

  Sterker nog. Ook een one-(wo)man-show kan best professioneel zijn. Anders zouden bijvoorbeeld trouwfotografen een groot probleem hebben.
  Met andere woorden, een team is nodig als het nodig is. Het is nooit een verplichting voor goede resultaten.

 6. Lauran
  Lauran schreef op dinsdag 4 april 2023 om 17:30  | reageer

  Indien je wordt ingehuurd verlangt men kwaliteit. Een team neemt je veel werk uit handen.

 7. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 5 april 2023 om 11:44  | reageer

  Inderdaad. Een team neemt veel werk uit handen. Dat betekent niet dat je niet zonder kunt, toch?

 8. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 5 april 2023 om 07:30  | reageer

  Ik zit aan zowel de kant van de inhuur als dat ik zelf in opdracht werk. Zolang je niet in de (high) fashion hoek zit, komt ruim meer dan 95% van de fotografen in zijn eentje. Dus dat je niet zonder assistenten kunt, is echt niet waar.

 9. Damien Franscoise
  Profiel  Damien Franscoise schreef op woensdag 5 april 2023 om 09:18  | reageer

  Is het toeval dat ik vrijwel hetzelfde artikel op een andere website tegenkom waar hij een dag later dat hier geplaatst is? Teveel overeenkomsten om toeval te zijn lijkt me... https://fotograaf-huren.nl/personen-fotograferen-in-het-gouden-uurtje

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 5 april 2023 om 09:36  | reageer

  Dat is inderdaad ordinair jatwerk. De alinea's zijn herschreven (waarschijnlijk door ChatGPT), maar dat is niet bepaald netjes. Ik heb ze er een bericht over gestuurd. Thanks voor het melden.

 11. Damien Franscoise
  Profiel  Damien Franscoise schreef op woensdag 5 april 2023 om 09:43  | reageer

  Graag gedaan Elja! Ik zie bizar veel content (met een ChatGPT smaakje eroverheen) van ze langskomen maar deze kwam mij wel erg bekend voor. Hopelijk krijg je een reactie van ze!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord