Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie tip: Let op handen in beeld

zondag 17 juli 2022, 15:51 door | 2.612x gelezen | 1 reactie

Handen kunnen lastig zijn in een foto. Ze vallen vaak erg op en kunnen snel raar overkomen. Dat komt ook vaak doordat de handen dichter bij je camera zijn dan de rest van het lichaam. Hierdoor zullen de handen relatief groot ogen.

Handen bij portretfoto's

Maréll - f/11, 1/125s, 100 ISO @ 150mm

In een foto is het vaak het mooiste als de handen ontspannen zijn. Aangespannen handen brengen onrust over. Ook de hoek waaronder de hand te zien is, is van belang. Een hand ziet er van opzij veel slanker uit en zorgt dan dus niet voor een opvallend 'blok' in je foto.

Een goede manier om handen natuurlijk op de foto te krijgen is door je onderwerp iets in handen te geven. Bij een portret kun je de persoon bijvoorbeeld iets vast laten houden wat bij hem of haar past. Bijvoorbeeld een muziekinstrument. Ook kun je handen laten rusten op bijvoorbeeld een been of op een stoelleuning.

Lukt het niet om de handen goed in beeld te krijgen? Laat ze dan simpelweg uit de foto, bijvoorbeeld door een krapper portret te fotograferen waarop alleen hoofd en bovenlijf zichtbaar zijn.


Deze tip om betere portretfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over portretfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Portretbijbel.

» Bestel De Portretbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Lauran
    Lauran schreef op dinsdag 19 juli 2022 om 11:10  | reageer

    Ik werk alleen met professionele modellen en dan heb je daar toch minder last van al moet je toch soms corrigerend optreden. Maar met een stuk enthousiasme en fatsoen komt het altijd weer wel goed.
    Echter begrijp ik het probleem wel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord