Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie tip: Volledig witte achtergrond

donderdag 24 juni 2021, 16:32 door | 4.390x gelezen | 1 reactie

Een klassiek studiobeeld is een portret met een volledig witte achtergrond. In de praktijk is het nog best lastig om de achtergrond perfect wit te krijgen.

Suzanne

Suzanne - f/9, 1/160s, 100 ISO @ 85mm

Te weinig licht op je achtergrond en hij wordt licht grijs, te veel licht zorgt er juist weer voor dat details (zoals de haren) 'opgegeten' worden door het felle licht van de achtergrond.

Een perfect witte achtergrond kun je het best bereiken door een flitslichtmeter te gebruiken. Belicht eerst je onderwerp en meet de waarden die hierbij horen. Vervolgens ga je de witte achtergrond belichten met bij voorkeur minimaal twee flitsers.

Meet de achtergrond en zorg dat deze 2,5 stops lichter is dan je meting van je model. Let erop dat je de achtergrond zo egaal mogelijk belicht (meet op meerdere punten).

Zorg voor voldoende afstand tussen je model en je achtergrond zodat het licht van je achtergrond geen invloed heeft op het licht op je model.

Ga je alleen dicht op je model schieten, dan is er nog een leuke alternatieve oplossing. In plaats van een achtergrondrol uitlichten kun je namelijk ook een grote softbox als achtergrond gebruiken.

Je laat dan de flitser in de softbox afgaan op de gewenste sterkte om een mooi egale witte achtergrond te krijgen.


Deze tip om betere portretfoto's te maken is ťťn van de 101 tips uit mijn boek over portretfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Portretbijbel.

Ľ Bestel De Portretbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op vrijdag 25 juni 2021 om 08:54  | reageer

    Portretten zijn eigenlijk niet eens zo'n probleem. Full body vond ik een stuk lastiger. Eerlijk gezegd kon ik het alleen perfect krijgen door een stukje nabewerking.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord