Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

AppReview: VSCO Cam

vrijdag 22 april 2016, 14:41 door | 26.466x gelezen | 2 reacties

VSCO Cam is misschien wel een van de bekendste fotografie apps. Veel gebruikt onder de Instagram-gebruikers, en ook steeds meer bloggers en fotografen gebruiken de app. Ik heb hem getest en laat je mijn eerlijke mening horen.

Starten


Je kunt een account aanmaken bij VSCO Cam, maar dit is niet verplicht. Zonder account kun je echter niet van alle functies gebruik maken. Ik besloot wel een account aan te maken om alles te kunnen testen.

Je vult je email adres en een wachtwoord in, en na een email verificatie kun je aan de slag.

Profiel en journal


Journal en The Grid
Je komt meteen op je profiel terecht. Dit wordt je 'Journal' genoemd. Hier kun je een soort fotografie-blog bijhouden. Dit lijkt me niet echt iets wat je op deze app zou willen doen, mocht je aan het bloggen willen slaan.

Ik vraag me dan ook af hoeveel gebruikers deze functie te gebruiken. Ik kan ook geen journals van anderen vinden, dus deze functie spreekt me totaal niet aan en zal ik ook niet gaan gebruiken.

Vervolgens heb je 'The Grid'. Hier kun je foto's van andere fotografen bekijken. Ik weet niet welk algoritme er wordt gebruikt om foto's te tonen. Je kunt geen foto's liken of er comments op achter laten.

Je kunt ze wel opslaan en delen op sociale media. Dat zou ik zelf niet zo snel doen, en iedereen die het wil zien moet ook VSCO Cam hebben om de foto te kunnen bekijken. VSCO Cam lijkt er een soort Instagram van te willen maken, maar ik vind alle functies niet uitgewerkt genoeg om het een social media kanaal te noemen.

Op sociale media is interactie toch het allerbelangrijkste, en deze functie ontbreekt hier compleet. Ook het zoeken naar foto's van anderen is onbegonnen werk, zelfs mijn eigen foto's kan ik niet terug vinden in The Grid.

Deze twee functies zal ik dan ook verder niet meer gebruiken.

Importeren


Het bewerken


Dan nu waar de meesten VSCO Cam voor zullen gebruiken, het bewerken van foto's! Deze functie vind je onder 'bibliotheek'. Niet meteen de meest logische naam voor deze functie, vind ik.

Je kunt hier foto's importeren, of meteen een foto maken en deze bewerken. Je kunt je foto's sorteren op basis van bewerkingen, en je kunt ook de weergave grootte aanpassen. Handig!

Als je je foto geselecteerd hebt die je wilt gaan bewerken, klik je op het icoontje met de verschillende schuifjes. Dan kom je in het bewerkingsscherm.

bewerken


Je hebt hier ook weer meerdere opties. Het eerste icoontje, het kwastje, staat voor de filters. Dit werkt hetzelfde als bij Instagram, er wordt een kant-en-klare bewerking over je foto heen gelegd.

Bij het schroevendraaiertje kun je geavanceerdere bewerkingen toevoegen, zoals contrast en verzadiging. Het pijltje werkt als een 'undo' knop, en het laatste icoontje laat je bewerkingsgeschiedenis zien.

Shop


Ik begin bij de filters. Je krijgt er een stuk of 10 gratis. Deze filters vielen me een beetje tegen, ik vind de filters die Instagram biedt eigenlijk fijner werken. VSCOCam biedt meerdere filters aan in de Shop. Je kunt hier filters kopen voor relatief kleine prijsjes, maar er zijn er ook een aantal die je gratis kunt downloaden. Deze zijn meer mijn smaak!

Vervolgens ga ik door naar de andere bewerkingen die je kunt uitvoeren. Ik ben positief verrast! Dit zijn een hele hoop opties.

Naast basic bewerkingen als contrast, verzadiging en scherpte, kun je ook schaduwen en hooglichten aanpassen, huidkleur veranderen (al werkt dat niet zo goed), perspectieven veranderen, en kleuren in de schaduwen en hooglichten toevoegen. Best wat opties!

Bewerkingsopties


Je kunt ook zien welke bewerkingen je hebt toegepast. Hier kun je bepaalde stappen ook ongedaan maken en weer aanpassen. Je werkt dus eigenlijk met lagen, die je altijd weer kunt aanpassen.

Ben je klaar met bewerken, dan klik je op het vinkje en dan staat je bewerkte foto in je bibliotheek. Hier kun je je foto vervolgens delen via verschillende social media kanalen, opslaan, en zelfs bewerkingen kopiŽren! Dat laatste vind ik echt een hele handige toevoeging, zeker als je een serie foto's aan het bewerken bent. Dat scheelt weer tijd.

Opslaan


Conclusie


Nadelen:
Over all vind ik de app niet zo logisch opgebouwd. Ik moest de eerste keer zoeken naar bepaalde functies en knoppen, ze zaten niet altijd waar ik ze zou verwachten of heten anders. Het navigeren door de app ging dus niet helemaal vlekkeloos, de navigatie had iets gebruikersvriendelijker gemogen.

Journal en The Grid vind ik geen toevoeging en ga ik niet gebruiken. Ik zou deze, als ze dan echt in de app moeten blijven, minder opvallend in het menu zetten. Ze staan nu boven de bewerkingsfuncties, terwijl die hele bewerkingen toch zijn waar de app voornamelijk om gaat. Niet logisch dus, als je het mij vraagt.

Voordelen:
Het bewerken vind ik makkelijk en voornamelijk de filters die je kunt kopen en/of downloaden zijn echt mooi! Het delen op Instagram gaat super makkelijk, dus zeker in combinatie met deze app is VSCO Cam erg fijn om te gebruiken.

VSCOCam is een app die onmisbaar is voor de Instagrammers en iPhone fotografen die houden van vintage sferen en zachte sferen in een handomdraai! Wil je enkel wat snelle touch-ups doen, ben je niet zo actief op Instagram en hou je van straight-forward, dan past een andere app misschien beter bij je.

Cursus Photoshop voor Gevorderden

Meer weten over geavanceerde bewerkingen in Photoshop? Ik denk dat mijn cursus Photoshop voor Gevorderden bij Photofacts Academy een hele mooie aanvulling van je kennis kan zijn en je volop zal inspireren om zelf het maximale uit je foto's te halen.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŽert.

2 reacties

 1. robert
  robert schreef op zaterdag 23 april 2016 om 12:26  | reageer

  Wat opmerkingen. Je “Grid” toont niet de foto’s van andere fotografen (jij bedoelt de functie “Verkennen”knipoog, je Grid is juist je eigen profielpagina. Een zeer minimalistisch portfolio waar je - net als bij Instagram - losse foto's kan uploaden. De url van je Grid kan je gewoon met andere delen, dus mensen hoeven niet VSCO Cam te gebruiken om je foto's te bekijken. Voordeel in vergelijking met Instagram is dat ook op een computer de foto's in hoge kwaliteit getoond worden. Ook kan je foto's uploaden vanaf de computer (wat bij Instagram nog niet kan), bijvoorbeeld bewerkt met de VSCO Film presets in Lightroom.

  En je “Journal” is dus niet je profiel. Bij het uploaden van meer dan één foto om een beeldverhaal te posten, kies je niet voor “Raster” (= Grid) maar voor "Journal". Je Journal is dus voor series.

 2. Mieke
  Mieke schreef op dinsdag 26 april 2016 om 14:18  | reageer

  Zelf werk ik graag met Snapseed om mijn smartphone foto's te bewerken. De filters kun je, door van links naar rechts te vegen, heftiger of vager maken. Verder nog veel handige mogelijkheden. Belichting, contrast, hooglichten, gebouwen recht zetten, bijsnijden, klonen (lukt mij niet), rechtzetten, bijsnijden enz.
  En voor het sociale met fotografie is EyeEm een leuke app. Met missies waar je zelfs prijzen mee kan winnen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord