Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

De Sony RX100 VI in de praktijk

vrijdag 8 juni 2018, 14:07 door | 9.897x gelezen | 5 reacties

Afgelopen dinsdag kondigde Sony een nieuwe high-end compactcamera aan: de Sony RX100 mark VI. Deze zesde versie in de reeks heeft als opvallendste vernieuwing het grote optische bereik van 24 tot 200mm. In het prachtige Venetië kon ik met deze nieuwe camera aan de slag.

Sony RX100 VI


Sony RX100 mark VI Specificaties


- 20,1 megapixel Exmor RS stacked CMOS sensor (1 inch formaat)
- 24-200mm objectief (15 elementen, 12 groepen)
- 315 punts fasedectie autofocus (0,03 seconden autofocustijd)
- 24 beelden per seconde
- 4K HDR video
- Slow motion tot 1.000 beelden per seconde
- Kantelbaar touchscreen display
- XGA OLED pop-up elektronische zoeker

Er zijn flink wat mooie verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Veel daarvan zit in de snelheid van de camera bij autofocus (bijvoorbeeld ook bij eye-tracking en het volgen van bewegende onderwerpen).

Het grotere optische bereik springt er daarbij echt uit. Voorheen was dit een 24-70mm objectief (35mm equivalent). Het nadeel van het grotere optische bereik is dat de lichtsterkte wel is afgenomen. Was dit bij de mark V nog f/1.8-2.8, bij de mark VI is dit f/2.8-4.5.

Sony RX100 mark VI op 24mm

Sony RX100 mark VI op 24mm

In bovenstaande foto zie je een -verder weinig interessante- foto die ik maakte op 24mm. Vervolgens heb ik vanaf hetzelfde standpunt ingezoomd op het gebouw in het midden van de foto.

In de foto hieronder zie je het resultaat hiervan. Die 200mm is dus echt een flink bereik. Iets wat je niet direct verwacht als je ziet hoe compact deze camera is.

Sony RX100 mark VI op 200mm

Sony RX100 mark VI op 200mm

Reiscamera


De nieuwe Sony is erg geschikt voor vakantiegangers. De camera is ontzettend compact. Ik heb er mee door Venetië gewandeld terwijl ik het bandje van de camera om mijn pols had en de camera in mijn hand.

Daar kun je rustig urenlang mee rond wandelen. De camera is erg stevig en ligt goed in de hand. Je hebt hem zo ook altijd paraat voor momenten waarop je een fotootje wilt maken. Die momenten zijn er overigens ook meer dan genoeg in deze prachtige stad.

Sony RX100 mark VI


Zoals je van Sony sensoren gewend bent is het dynamische bereik ook bij deze sensor lekker groot. Je kunt dus gewoon prima foto's maken waarbij hard zonlicht en donkere schaduwen in één beeld voorkomen.

De foto's in dit artikel zijn overigens allemaal onbewerkt en rechtstreeks uit de camera. Ik heb ze alleen verkleind voor het plaatsen in dit artikel.

Gemak


De RX100 is prima in staat zelf een goede belichting te bepalen bij een foto (al zijn sommige foto's in mijn ogen wat aan de donkere kant). Je kunt echter ook werken met bijvoorbeeld sluitertijdvoorkeuze, diafragmavoorkeuze of compleet handmatig. De ring om het objectief heen kun je draaien en dient per mode voor het instellen van andere elementen.

De draairing werkt in de praktijk erg lekker. Een prima manier om de instellingen naar je smaak aan te passen.

Sony rx100 vi selfie

Ook prettig is het kantelbare schermpje. Je kunt zo eenvoudig je camera boven je hoofd houden of juist laag bij de grond terwijl je toch nog goed je compositie kunt bepalen. Ook is er een selfiestand als je het schermpje zo ver door klapt dat je het beeld vanaf de voorkant van de camera kunt zien.

Sony RX100 mark VI - Venetië


Vergeleken met een smartphone


Mijn grootste twijfel over deze camera is hoe hij afsteekt tegenover een smartphone. Wat heel prettig is aan deze Sony is natuurlijk dat je hem eenvoudig mee kunt nemen. Je smartphone neem je echter nog eenvoudiger mee: sterker nog, die heb je sowieso al bij je.

Voor zijn aanschafprijs van 1.300 euro kun je ook de allerdikste iPhone X kopen. Zelf heb ik nog een iPhone 7, inmiddels al weer een wat verouderde model.

Ik heb een (ongeveer) vergelijkbare foto gemaakt met zowel de RX100 als mijn iPhone 7. Hieronder zie je beide foto's onbewerkt.

Sony RX100 VI versus iPhone


Zoals je wel zal opvallen in vooral het verschil in de lucht heel groot. Dat komt doordat de iPhone automatisch een HDR stand gebruikt waardoor het dynamisch bereik in het beeld heel groot is.

Bij de Sony kun je, zeker als je in RAW schiet, ook nog veel terug halen van de lucht en met wat nabewerking zal de foto uiteindelijk zelfs beter zijn.

Alleen, de doelgroep van deze camera wil volgens mij helemaal niet nabewerken. Ze willen een foto maken en deze zo snel mogelijk op Facebook of Instagram gooien.

Overigens vind ik dat de Sony in bovenstaande voorbeeld het gebouw en vooral ook de groene struiken mooier weergeeft dan de iPhone. Alleen de lucht trekt zoveel meer aandacht dat vrijwel iedereen het iPhone beeld zal verkiezen boven dat van de RX100.

Betere details
Kijk je naar details, dan zie je dat de RX100 VI het wint van de iPhone 7. Hier laten de grotere sensor en de optische kwaliteit van het ingebouwde objectief hun meerwaarde zien.

Sony RX100 VI versus iPhone7


De Sony heeft meer pixels, dus zit je op 100 procent ook net wat dichterbij. Hoewel je bij de Sony wel wat last hebt van paarse randjes bij dit stevige contrast zie je wel dat de kleurweergave beter is dan bij de iPhone.

Connectiviteit


Je kunt ook deze Sony camera koppelen met de PlayMemories app van Sony. Zo kun je vlotjes je beelden van de camera naar je smartphone kopiëren en op bijvoorbeeld je Facebook of Instagram plaatsen.

De Sony RX100 VI beschikt hiervoor over NFC, bluetooth en Wifi.

Video


Met de Sony RX100 VI kun je filmen in 4K met 30 beelden per seconde en een maximale bitrate van 100 Mbps.

Voor de video wordt de volledige sensor gebruikt, zodat je dus geen cropfactor hebt tijdens het filmen. De 4K video wordt teruggerekend vanaf de 5K aan beeldinformatie die de sensor aanlevert. Dit zorgt voor een goede videokwaliteit.

Als je overschakelt naar de full HD modus kun je ook filmen tot 120 beelden per seconde.

Slow motion


Er zijn ook nog speciale slow-motion standen tot wel 1.000 beelden per seconde. In deze modus neem je geen geluid op en de video's zijn heel kort (qua opnametijd), maximaal 4 seconden.

In onderstaande video zie je een opname op de slow-motion stand met 250 beelden per seconden. Ik heb hier gebruik gemaakt van de 'achteraf afdrukken'-stand.

Hierbij neemt de camera de video alvast op voordat je op de knop drukt. Je wacht op het actiemoment dat je wilt vastleggen en als dat klaar is druk je op de knop. Dan worden de laatste 4 seconden opgeslagen. Handig om het juiste moment achteraf te kunnen bepalen.


Voor videografen zou een externe microfoonaansluiting prettig zijn. Nu moet je werken met het interne microfoontje en dat is natuurlijk niet de beste optie wanneer je wat professionelere met video aan de slag wilt.

Prijs en beschikbaarheid


De nieuwe Sony Cyber-shot RX100 VI camera is vanaf volgende maand verkrijgbaar voor een prijs van 1.300 euro.

Sony RX100 mark VI


Conclusie


De Sony CyberShot RX100 mark VI is een prima high-end compactcamera. Het grotere zoombereik zorgt ervoor dat er meerwaarde is om voor deze camera te kiezen in plaats van een high-end smartphone.

De RX100 ligt lekker in de hand en voelt goed stevig aan. Een goede sensor zorgt voor een ruim dynamisch bereik en goede prestaties. De camera is erg compact en past goed in je broek- of vestzak. Er is eigenlijk nooit een reden om de camera niet mee op pad te nemen.

Zeker voor reis- en straatfotografie kan ik me voorstellen dat je graag met deze camera op stap gaat. Het valt niet op als je met deze camera aan het fotograferen bent en, zeker als je RAW schiet en de foto's nog even nabewerkt in bijvoorbeeld Lightroom, de RX100 biedt een goede beeldkwaliteit.

Met zijn forse prijs is het wel goed om ook alternatieven (zoals een smartphone, maar ook een systeemcamera) af te wegen voordat je tot aanschaf over gaat.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

5 reacties

  1. Patrick van Zundert
    Patrick van Zundert schreef op dinsdag 12 juni 2018 om 10:29  | reageer

    Ik ben een reisfotograaf en gebruikte naast mijn Canon 5d twee jaar lang de Sony RX100 Mark VI. Sinds ik de iPhone X heb ligt de Sony ergens in een la weg te rotten. Bij zoomen en croppen scoort de iPhone nog steeds stukken minder, maar in veel gevallen is de iPhone goed genoeg. De uitgebeten luchten van de Sony zijn storend, net als de manier waarop Sony wolkenluchten vastlegt.

  2. HAJ. Hofland
    HAJ. Hofland schreef op dinsdag 12 juni 2018 om 15:20  | reageer

    Heb zelf twee Sony toestellen van het type RX100. Technisch gezien verdienen ze op een aantal punten een dikke onvoldoende, en schieten ze heel erg tekort. Beide toestellen hebben problemen met scherpstellen dat samen gaat met irritante bijgeluiden, als zijnde het geluid van een staafmixer, hetgeen leidde tot peperdure reparaties ervan, en op enig moment beide toestellen voor hetzelfde euvel in reparatie moesten.Daar sta je dan, geen camera meer bij de hand. Terug van reparatie functioneerden beide toestellen weer een tijdje, maar na een poos begon en stak het irritante euvel weer zijn kop op, en nog steeds. Van één toestel beeldsensor defect, zomaar uit het niets, schakel het toestel in en alleen maar barcode streepjes op het display, reparatiekosten €245,00 en laat van een camera inmiddels voor de vierde keer het display los, reparaties telkens van ca. € 128 tot €130.00. En van clementie kan geen sprake zijn, het doet zich steeds voor net buiten de garantieperiode. Heb het er nu wel mee gehad en besloten nu geen reparaties meer te laten uitvoeren, en ben bezig me te oriënteren voor een vervangende nieuwe camera, maar dan wel van een ander merk.

  3. Dwars
    Dwars schreef op dinsdag 12 juni 2018 om 20:54  | reageer

    Wil niet negatief zijn, maar ook dit keer laat Sony het weer afweten. De hier geplaatste beelden vind ik sowieso al minnetjes. Ook lijkt het tegenwoordig veel op omgeturnde videobeelden. Ik begon in 2000 met Sony, maar na een storing/reparatie (ook geen clementiebeleid) van Sony afgestapt. Ik was altijd weg van hun scherpe beelden, hoewel ik vermoedde dat ze dat in de hardware bewerkten. De combinatie met compressie en beeldafhandeling is er daarna nog steeds niet beter op geworden. Sorry, ik haak nog steeds af.

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 13 juni 2018 om 10:15  | reageer

    Ik ben erg enthousiast over Sony's systeemcamera's. Deze high-end compact is ook prima (voor zover ik nu heb kunnen beoordelen), maar wordt langzamerhand ingehaald door high-end smartphones.

    Ik sprak gisteren een fotograaf die deze camera overweegt voor concerten. Zo'n RX100 mag je namelijk wel gewoon altijd mee naar binnen nemen.

    Met het zoombereik, handmatige instellingen en door met de RAW bestanden te werken kun je dan waarschijnlijk prachtige resultaten halen.

  5. Marc
    Marc schreef op woensdag 13 juni 2018 om 22:14  | reageer

    Momenteel nog steeds tevreden van mijn Sony RX100 IV

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord