Is dit Canon's best bewaarde geheim?
vrijdag 7 januari 2022, 16:32 door Huub Keulers | 4.477x gelezen | 6 reactiesIs de Canon EF 135mm f/2 L USM een van de best bewaarde geheimen in Canon's lenzenassortiment? Hij is minder populair als sommige andere lenzen van Canon maar toch heb ik deze lens sinds ongeveer een jaar 100% omarmt. In dit artikel leg ik uit waarom dit zo is.
Omdat mijn vrouw en ik niet snel objectieven kopen die nieuw zijn, hebben we de Canon EF 135mm f/2 L USM tweedehands gekocht en wel voor een bedrag van 650 euro. Natuurlijk nog redelijk wat geld maar realiseer je wel dat je van een lens heel wat jaren plezier kunt hebben.
We hebben hem speciaal aangeschaft voor het maken van hondenportretten en actiebeelden van honden. Maar hij is zeker ook geschikt voor onder andere portretten, reportagewerk, bruiloften en indoor evenementen zoals sport.
Bouw
De constructie van de Canon EF 135mm f/2 L USM is echt geweldig! Naast een metalen vatting en een duurzame scherpstelring, wordt hij ook geleverd met een lange zonnekap. Deze beschermt tegen beschadiging en het glas tegen strooilicht.
Het is goed dat het uiteinde van de zonnekap plat is, zodat je de lens op de zonnekap kan plaatsen zonder dat deze omvalt.
Het gebruik van de AF/MF-knop kost wat kracht maar dat is alleen maar goed. Dit voorkomt dat je per ongeluk overschakelt tussen handmatig en automatisch scherpstellen als er tegenaan wordt gestoten terwijl je hem in je tas stopt.
Ook heeft de lens een focusbegrenzerschuifje onder de AF/MF-schakelaar, waardoor een nog snellere scherpstelsnelheid mogelijk is. Oh ja, en hij is ook nog stof- en spatwaterdicht.
Niet te groot en lekker licht
Naast de beeldkwaliteit is een van de andere favoriete zaken het formaat. Met slechts 11 centimeter lengte is dit voor een telelens erg compact en met een gewicht van slechts 750 gram ook nog eens behoorlijk licht.
Hij past perfect in ieders hand. Dit is gunstig omdat, hoewel deze lens geen beeldstabilisatie heeft, je gemakkelijk kunt fotograferen met sluitertijden tot 1/125 seconde zonder onscherpte in je foto's als gevolg van je eigen trillingen.
De grote diafragmaopening
Bij opnamen met f/2 is de achtergrondonscherpte ongelooflijk mooi! De onscherpte is door de acht afgeronde diafragmabladen extreem zacht en geeft een prachtig en groot bokeh. De bokeh-cirkels zijn mooi rond en worden niet afgekapt in de hoeken.
We gebruiken het f/2.0 diafragma regelmatig omdat we honden vaker in het bos bij weinig licht fotograferen. Dankzij deze grote diafragmaopening kun je met een volledige stop meer fotograferen dan een f/2.8-diafragma toelaat.
ISO 6400 met een f/2.8-lens of ISO 3200 met een f/2.0-lens maakt best wel veel uit.
Beeldkwaliteit
Geloof het of niet, deze lens werd uitgebracht in 1996! Ondanks zijn senioren leeftijd houdt de beeldkwaliteit behoorlijk stand in vergelijking met veel van de recentere lenzen van Canon.
Hij is zelfs scherper dan de Canon EF 50mm F1.2 L USM en de Canon EF 85mm F1.2 L II USM. Op diverse forums krijgt hij dan ook hoge scores van gebruikers en wordt zeer gewaardeerd.
De lens levert extreem scherpe foto's zelfs bij f/2.0.
Afhankelijk van je onderwerp, kunnen de zijkanten bij f/2.0 op een full-frame camera iets minder scherp zijn, maar je zult dit nooit zien tenzij je vlakke onderwerpen fotografeert die eigenlijk perfect scherp zijn aan de zijkanten.
Realiseer je ook dat de meeste oorzaken voor te weinig scherpte in je foto's niet de kwaliteit van het glas in je lens is maar een onjuiste focus, beweging van het onderwerp, trillingen van jezelf en/of atmosferische thermische verstoring op grotere afstanden.
Conclusie
Wat ons betreft dus een absolute aanrader en hoeft hij nog lang niet met pensioen!
Is deze lens ook waardevol als je bijvoorbeeld een 70-200mm f/2.8 in je bezit hebt? Ja, zeker weten. Je wint een stop licht, hij is goedkoper, lichter, superscherp met een prachtige bokeh en het dwingt je om te zoomen met je voeten.
Het enige minpunt is het gemis van beeldstabilisatie maar dat is met een juiste sluitertijd en een rustige ademhaling tijdens het afdrukken altijd op te lossen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.
6 reacties
-
Peter schreef op zaterdag 8 januari 2022 om 17:53 | reageer
Interssant artikel en natuurlijk die mooie scherpe foto's erbij.
Sommige oudjes doen het nog best en zonde om ze met pensioen te sturen. -
Huub Keulers schreef op dinsdag 11 januari 2022 om 12:12 | reageer
Helemaal met je eens Peter. Zolang het kan moeten we ze zeker blijven gebruiken. Dank voor je reactie!
-
-
Huub Keulers schreef op dinsdag 11 januari 2022 om 13:21 | reageer
Graag gedaan Mirjam. Inderdaad gewoon een keertje bij onderwerpen die je regelmatig vastlegt, testen.
-
Hans schreef op dinsdag 11 januari 2022 om 15:00 | reageer
Mooi artikel Huub, Ik had de 135mm zelf al eerder gehad, later ingeruild voor een 70-200mm. maar nu heb ik de lens weer bij mijn R6, prijs, gewicht, kwaliteit allemaal top. die dure kiloknallers van nu zijn nog niet aan mij besteed.
-
Huub Keulers schreef op dinsdag 11 januari 2022 om 15:20 | reageer
@Hans: Mooie en slimme keuze van je! Veel plezier met de 135mm Hans. Dank voor je berichtje.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Gaan fabrikanten meer en meer op digitale beeldcorrectie vertrouwen?
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Fotograferen met een vintage lens, of een manual lens
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.