Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Op pad met de Fujifilm X-T2

vrijdag 15 juli 2016, 15:30 door | 14.138x gelezen | 8 reacties

Op uitnodiging van Fujifilm konden we afgelopen woensdag aan de slag met de Fujifilm X-T2, de nieuwste systeemcamera van het merk. Locatie was het Spoorwegmuseum in Utrecht. In dit artikel mijn eerste ervaringen met deze camera.

Fujifilm X-T2

De Fujifilm X-T2 is nog niet op de markt, we maakte dus gebruik van pre-productie modellen. Vandaar ook dat we nog geen definitieve uitspraken kunnen doen over de (beeld)kwaliteit.

De Fujifilm X-T2 gebruikt dezelfde 24,3 megapixel APS-C X-Trans III sensor als de X-Pro2. Aangezien er uit de X-Pro2 prachtige beelden komen, kun je hier dezelfde uitstekende kwaliteit verwachten. De sensor, die bij Sony vandaan komt, heeft een groot dynamisch bereik waardoor je ongestraft ontzettend veel details kunt ophalen uit de schaduwen.

Nadelen aangepakt


Vrijwel alle nadelen die nog wel eens genoemd werden bij de X-T1 worden bij de X-T2 aangepakt. Meer megapixel, snellere autofocus, betere autofocus tracking, joystick voor selectie autofocuspunten en 4K video.

In de praktijk


De camera ligt gewoon lekker in de hand. Daar is weinig op aan te merken. De knopjes zijn ten opzichte van de X-T1 net wat lekkerder te bedienen. Zo zijn sommige knopjes net wat groter. Het verschil zie je amper, maar je voelt het wel.

Het is prettig dat de draaiknopjes op de camera nu te vergrendelen zijn. Zo kun je voorkomen dat je per ongeluk een instelling verzet. Vreemd genoeg hebben ze deze mooie update niet gedaan op de belichtingscompensatie knop.

Deze knop zit zo aan de rand dat de kans groot is dat je hem verdraaid bij het uit de tas halen van je camera. Aan de andere kant zie je in de zoeker natuurlijk wel heel snel wanneer er een instelling niet goed staat. Als je per ongeluk iets te veel plust of min valt dat bijna niet te missen.

Fujifilm X-T2 - 25.600 ISO

25.600 ISO is nog best bruikbaar (onbewerkt)

Booster


De Fujifilm X-T2 heeft een opmerkelijke 'booster'-functie. Hierdoor presteert de camera nog beter dan normaal. Zo is de camera dan sneller (11 foto's per seconde in plaats van 8), duurt de periode dat het beeld zwart is korter en is de autofocus sneller.

Fujifilm X-T2 booster

Voor de meeste boosterfuncties heb je echter wel de optionele batterijgrip nodig (329 euro). De extra capaciteit zorgt ervoor dat deze verbeteringen mogelijk worden (er wordt dus meer stroom gebruikt). Met de batterijgrip kun je in totaal drie batterijen gelijktijdig aanspreken (in plaats van standaard één in de body zonder grip).

Fujifilm X-T2 met grip

Wij konden de batterijgreep ook uitproberen, maar persoonlijk vond ik de camera prettiger in de hand liggen zonder de extra grip. Daarbij verliest de camera een groot deel van zijn aangename compactheid wanneer je de grip erop zet.

4K video


In tegenstelling tot de duurdere X-Pro2 die eerder dit jaar uit kwam kun je met de X-T2 wel 4K video opnemen.

Als je video gaat opnemen is de batterijgreep bijna een must. Je krijgt dan niet alleen de mogelijkheid langer op te nemen (30 minuten op 4K resolutie), maar ook zit er op de grip een koptelefoonaansluiting zodat je de audio live kunt controleren tijdens het filmen.

Fujifilm X-T2 versus X-Pro2


Fujifilm heeft met deze nieuwe camera eigenlijk twee topmodellen. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee camera's?

Qua mogelijkheden zijn de verschillen best klein. De belangrijkste reden om voor de een of de ander te kiezen zitten hem waarschijnlijk in de formfactor. De X-Pro2 is meer een meetzoeker model, zoals de Leica M camera's. De XT2 is meer een compacte spiegelreflexcamera qua model.

Als de hybride zoeker je meer aanspreekt ben je gebonden aan de X-Pro2. Als ik nu moest kiezen dan zou ik voor de X-T2 gaan. Die biedt net wat betere specificaties en persoonlijk gebruikte ik de X-Pro2 eigenlijk altijd met de elektronische zoeker, niet met de meetzoeker. Het design van de X-Pro2 vind ik wel iets mooier.

Fujifilm EF-X500 flitser


Bij het evenement was ook de nieuwe flitser aanwezig. De flitser heeft een passende retro look gekregen en kan ook draadloos aangestuurd worden. Wat wel jammer is, is dat dit alleen optisch mogelijk is. Je moet dus wel een zichtlijn houden met de opzetflitsers.

Fujifilm EF-X500 Flitser

Voorlopige conclusie


De Fujifilm X-T2 is een erg mooie camera. Hij combineert het gebruikersplezier dat de X-T1 al gaf met verbeterde prestaties. In combinatie met de mooie objectieven van Fujifilm is er weinig reden meer om een spiegelreflex te verkiezen boven een systeemcamera.

Helaas is de prijs wel fors gestegen met dit model. Hij is nog steeds goedkoper dan de X-Pro2, maar het verschil is wel minimaal. Ook is het een bedrag (1.699 euro voor de body) waarvoor je ook een hele mooie (full frame) camera van Canon, Nikon of Sony kan kopen.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. E.Bakker
  E.Bakker schreef op dinsdag 19 juli 2016 om 15:13

  Ik vind de camera veel te duur.

 2. Bert Kamerman
  Bert Kamerman schreef op dinsdag 19 juli 2016 om 16:37

  Wat is duur. Heb de XT-1 en ervaar het als geweldig. Heb ook de Sony A77. Ook prima, maar Fuji spant de kroon bij mij.
  Als de 'pegels' er zijn waarom dan niet genieten van goede camera's ?? Later meenemen kan je toch niet

 3. Free Hasselman
  Free Hasselman schreef op dinsdag 19 juli 2016 om 18:06

  Lang zitten wachten en twijfelen overstap van aps-c reflex naar full-frame. Maar nu ga ik voor XT2 en word ik Fuji-lover.
  Zeker dat ik aan snelheid en beeldkwaliteit er niet zal op achteruitgaan; integendeel.

 4. gast schreef op dinsdag 19 juli 2016 om 18:08

  Het ziet er veelbelovend uit. Jammer dat je van een bèta versie nog niet echt kunt zeggen wat het wordt. Wel heel goed dat je het er ook netjes bij hebt gezet. Dat wordt meestal vergeten, maar is enorm belangrijk. De prijs is idd aan de te hoge kant. Dat gaat in de amateur afdeling wat minder verkoop cijfers opleveren, maar goed het zij zo. Het had beter kunnen zijn als de prijs rond de 1399,- zou hebben gelegen. TTL flitsen is eigenlijk voor mij persoonlijk niet meer van belang. Ik red me prima met mijn SB900 in automaat of manueel via een trigger. Ik heb me daar inmiddels zo aan aangepast dat TTL geen dealbreaker meer is. Spotfotografie is iets wat ik nooit die dus daar is ook voor mij geen winst te behalen. Ruis prestaties lijkt beter te zijn. Daar zit dan wat winst in t.o.v. de X-T1, voor mij persoonlijk dan. De grotere hoeveelheid pixels geven iets meer detail, wat voor landschapjes en macro een voordeel kan zijn. Ook daarin zit wat voordeel voor mij. Is mij dat voordeel dan ook 1699,- waard? Daar ben ik nog lang niet over uit, maar ik neig naar niet. Er kan echter nog veel gebeuren tot september.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord