Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Har van der Zee

Op stap met de Canon EF 100mm f/2.8 L IS Macro

vrijdag 3 oktober 2014, 20:18 door | 22.195x gelezen | 6 reacties

Dit seizoen vraagt er om: op jacht naar paddenstoelen, spinnenwebben en dergelijke uitingen van moeder natuur. Helaas, ik bezit geen macrolens en 'behelp' mij normaliter met een 2 dioptrie B&W voorzetlens. De resultaten daarvan zijn 'best aardig'. Meer lof verdienen ze niet, maar toen ik onlangs een echte macrolens van Canon kon lenen, liet ik die kans niet lopen.

Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM Macro

Ik had maar een paar dagen de gelegenheid om met de Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM Macro op stap te zijn, maar het was een ware vreugde. Zo kort op een onderwerp kruipen en zo'n vergroting in het zoekerbeeld, dat was ongekend.

Pict1

Uiteraard ging ook het (Velbon) statief mee op pad, want macrofotografie uit het handje leek me ondoenlijk.

Omdat het heel rustig herfstweer was, kon ik me ook de luxe permitteren, regelmatig de spiegel van mijn Canon EOS 650D netjes op te klappen om pas bij een tweede druk op de afstandbediening de opname te maken. Zoals bekend is deze handelwijzen bedoeld om cameratrilling ten gevolge van het opklappen van de spiegel te vermijden.

Pict3

Een relatief kleine beweging van de camera vergroot zich uit bij met name tele-opnames maar ook bij macrowerk, waar je op de huid van het onderwerp kruipt en door de relatieve grote afbeeldingsmaatstaf (soms groter dan 1:1 zelfs) groot gevaar van (bewegings-) onscherpte bestaat.

Sluitertijden met beeldstabilisatie


Toch kon ik het niet laten om ook een paar foto's uit de hand te maken. De Canon lens heeft, als een van weinige macrolenzen, een ingebouwde stabilisatie. In het algemeen geldt dat ingebouwde stabilisatie bij standaard- en telelenzen al gauw vier stops winst oplevert.

U kent de vuistregel: 1 gedeeld door brandpuntsafstand = sluitertijd. De minimale sluitertijd bij een (ongestabiliseerde) 100 mm objectief zou volgens de vuistregel dus 1/100ste van een seconde bedragen. Bij een gestabiliseerde variant derhalve 1/25ste van een seconde.

De APS-C sensor van Canon camera's heeft een crop-factor van 1,6 maal. De minimale sluitertijd dient hiermee aangepast te worden, dus dat wordt dan 1/160ste seconde, respectievelijk 1/40ste seconde. Op internet vond ik informatie, die aangaf dat voor macro bereik de 'standaard' waarde van vier stops te groot zou zijn; een winst van twee stops werd als reŽel genoemd.

Dus heb ik voor de uit de hand opnames de sluitertijd op 1/100ste gezet en daar de bij het onderwerp horende diafragma/ISO waarden gekozen. Ik liet het statief aan de camera vastgeschroefd (waardoor een zwaardere en wat stabielere combinatie ontstaat) en gebruikte ik de Live View instelling mťt de Touch-activation van mijn Canon 650D.

Pict4

Groot voordeel daarbij is, dat het gebruik van het touchscreen de camera nauwelijks beweegt. De knop op het scherm is gevoeliger dan de standaard ontspanknop. Ook maakt de camera de opname pas zodra het beeld scherp is. Werk je in de autofocus stand, dan duurt het dus nog eventjes voordat de foto daadwerkelijk gemaakt wordt, nadat je al 'afgedrukt' hebt.

Het objectief kent drie voorkeuzes voor de instelling van het brandpunt: de 'uitslag' van het autofocus bereik wordt hierdoor aangepast. Uiteraard word voor zeer dichtbij de macrostand 30 tot 50 centimeter gekozen. Voor portretopnames en landschap wordt de instelling van een halve meter tot oneindig.

Als derde keuze is het volledige bereik beschikbaar, het duurt dan uiteraard wel even voor de lens zijn scherptepunt gevonden heeft. Ik heb tenslotte ook nog een paar landschapsopnames gemaakt, waarvan hieronder een voorbeeld.

Pict5

De resultaten van deze exercitie vielen bepaald niet tegen. Ik begon al te denken over het eventueel aanschaffen van zo'n mooi stuk glas. Tot ik er achter kwam, dat de marktprijs toch zo'n 789 euro bedraagt.

Daar moet ik nog even voor sparen, ůf ik moet kiezen voor een niet gestabiliseerd objectief (want je werkt tenslotte vaak met statief), bijvoorbeeld het ongetwijfeld ůůk heel mooi macro-objectief: de Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM.

Ik ben ik nog niet uit, maar het kriebelt..

Pict7

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM Macro

 » CameraTop100  3 januari 2013   € 769,00 
 » Mediamarkt  21 september 2015   € 799,00 
 » CameraNU.nl  25 april 2015   € 799,00 
 » Foka.nl  28 februari 2013   € 809,00 
 » Pixmania  3 januari 2013   € 874,00 
 » CameraTools  6 december 2016   € 879,00 
 » Camerashop.nl  6 december 2016   € 879,00 
Har van der Zee

Over de auteur

Har van der Zee is (oud-)bedrijfsleider en 70 jaar. Op zijn twaalfde begonnen te fotograferen. Sedert vier jaar publiceert hij 'Op stap met...' waarin hij praktijkervaringen met nieuwe camera's bespreekt. Hij geeft les bij de Volksuniversiteit Soest en privťcursus in Photoshop en andere fotobewerkingsprogrammaís.

6 reacties

 1. ingrid-1950
  Profiel ingrid-1950 schreef op dinsdag 7 oktober 2014 om 13:19  | reageer

  Cameraland Alkmaar heeft regelmatig goede 2de hands lenzen.......... ik heb er pas geleden mijn macrolens ingeruild omdat ik van Canon naar een systeemcamera ben overgestapt.......... wie weet hebben ze hem nog...

 2. Rob
  Rob schreef op dinsdag 7 oktober 2014 om 13:55  | reageer

  Har, bespaar het geld van een dure macro lens. Ik ben nog niemand tegenkomen binnen onze fotoclub die het geld dubbel en dwars waard vond. De mogere resultaten staan niet in verhouding tot de hoge uitgaven.
  Betere resultaten en met een kleiner budget zijn te halen door een goede 35mm of 50mm prime (vergeet zoomlenzen) objectief te voorzien van een close-up filter lens. Er zit minder glasdelen tussen sensor en object, het is lichtsterker en de scherptediepte en scherpte is veel royaler. Een goede close-up lens schroef je eenvoudig als een filter voor op je lens en kost niet meer dan 40euro

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 7 oktober 2014 om 15:21  | reageer

  Persoonlijk vind ik de Canon EF 100mm f/2.8 L IS de investering meer dan waard. Echt een prachtig objectief voor iedereen die regelmatig macrofoto's maakt. Daarnaast ook nog goed te gebruiken om af en toe een portretje mee te schieten..

 4. ronab
  Profiel ronab schreef op dinsdag 7 oktober 2014 om 15:44  | reageer

  Ik heb al jaren deze Canon 100 mm f2/8 L IS USM macrolens en maak daar zeker 80 % van mijn foto's mee, hiernaast heb ik kortgeleden nog een 50mm macrolens gekocht maar die gebruik ik niet zo vaak omdat je daar toch al snel een grotere scherptediepte mee hebt dan ik meestal wil. Nou scheelt het dus natuurlijk dat ik een liefhebber ben van kleine scherptediepte en bokeh, zaken die met de door Rob voorgestelde alternatieven echt niet zo mooi zijn te behalen.

 5. Har
  Har schreef op dinsdag 7 oktober 2014 om 19:11  | reageer

  @Rob: momenteek experimenteer ik met de zojuist aangeschafte "plastic fantastic" lens van Canon: de EF 50 mm f/1.8 II met een 2 dioptrie voorzetlens. Resutaat is best aardig, beter dan bij de zoomlens, maar haalt t echt niet bij de "echte" macrolens. Maar.. ik heb (nog) niet het geld, maar wel de tijd om verder te experimenteren. Ook niet Canon lenzen komen nog aan de orde, dus wie weet ?

 6. leo
  Profiel leo schreef op maandag 27 oktober 2014 om 19:07  | reageer

  Ipv van close-up lenzen die niet echt goedkoop zijn kun je ook tussen ringen gebruiken. Overigens vind ik de Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM Macro zijn geld wel waard, het is behalve een fijne macro lens ook een hele goede portret lens. Tamron maakt ook goede macro lenzen en die zijn een stuk goedkoper. IS is voor een pure macrolens toch wel enigszins discutabel, voor algemeen gebruik natuurlijk niet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord