Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Har van der Zee

Op stap met de Canon EOS 70D

vrijdag 28 november 2014, 10:27 door | 21.206x gelezen | 6 reacties

De Canon EOS 70D is niet meer splinternieuw; de camera is al te koop sinds 2013. Het is echter in mijn ogen toch weer een illustratie van Canon's vakmanschap in cameratechniek. Als eigenaar van een 650D, het goedkopere model, was de overstap erg makkelijk.

Canon EOS 70D

Daar was het touch-screen bijvoorbeeld, wat camerabediening zóveel makkelijker maakt. Onlangs had ik een ander topmodel (van een andere fabrikant) in handen. Ik verbaasde me er toen over het instelwiel met dat joystickje in het midden. Een omslachtige methode om instellingen te zoeken en wijzigen.

Vroeger vond ik dit het makkelijkste systeem om mee te werken. Wat had zo'n topper er profijt van gehad als ook daar een touch-screen instelmenu beschikbaar zou zijn!

Enfin, terug naar de EOS 70D. Ook het volledig verstelbare van het LCD scherm beviel me. Opvallend genoeg heeft Canon de opvolger van de fameuze Canon 7D, de dit najaar zo besproken 7D mark II niet eens mee uitgerust. Merkwaardige keuzes maken ze daar dus ook.

Maar ook heel veel goede: neem de autofocussensor, overgenomen van de al genoemde 7D. Ook mooi is dat er ook wifi ingebouwd is. Dit zagen we eerder al op de Canon EOS 6D.

DualPixel sensor


De grote noviteit van deze 70D vinden we binnenin: een compleet nieuw type sensor: de 20,2 megapixel tellende sensor is van het DualPixel model: elke pixel is gesplitst in tweeën, twee afzonderlijk uitleesbare fotodiodes waardoor zij theoretisch allemaal in staat zijn tot Autofocus door middel van fasedetectie in de Live View (LV) zowel als in de Video stand.

Wordt de (heldere!) doorzichtzoeker gebruikt, dan zal de autofocus moeten plaatsvinden met de gebruikelijke 19 punts cross-type autofocus meetpunten.

Skyline Den Haag


Maar genoeg techniek voor dit moment. Mijn echtgenote is een 'Haagse'. Ook zelf heb ik een aantal jaren in Den Haag gewerkt, maar sinds 1987 ben ik niet meer in de stad geweest. Tijd dus om eens met die camera wat aandacht aan de nieuwe Skyline van Den Haag te besteden.

Skyline van Den Haag


Nader je de stad per trien vanuit de richting Gouda, dan arriveer je op Den Haag CS. Het is al jaren in de verbouwing, maar het aan het NS station gebouwde bus- en tramstation heeft wel echt allure gekregen.

Den Haag Centraal Station


De Canon EOS had ik ontvangen met een mooie kitlens, de Canon EF-S 18-135mm f/3.5 - 5.6 IS STM. Dat 7,5 maal zoombereik is niet super groot, maar een mooi bereik om ook eens een beetje architectuurfotografie te bedrijven.

Ja, ik weet het: op mijn foto's zal vaak het perspectief vertekend zijn door het naar achteren hellen van de camera (ten dele recht te zetten als je dat wil in Photoshop), maar het gaat me niet om een 1:1 weergave van de gevel van een gebouw. Ook als ik zonder camera naar boven kijk komen de gebouwcontouren uiteindelijk ergens op oneindig bij elkaar (mits het gebouw maar hoog genoeg is).

Maar, je moet enig geluk hebben, voorlopig keek ik niet naar boven maar naar beneden: vanaf de 43e verdieping van de Babylon City Tower kon ik een paar prachtige uitzichten op Scheveningen en Den Haag maken.

Zicht vanaf de Babylon City Tower[imgbox]<br><br>Goed, terug naar de begane grond. Daar viel ook genoeg te fotograferen: Den Haag heeft er de laatste jaren een aantal interessante gebouwen bij gekregen. Verder richting centrum passeer je bijvoorbeeld de ministeries van BiZa en justitie. Die laten zich, compleet met perspectivische vertekening, netjes op 1 foto zetten.<br><br>[imgbox=/fotografie/foto/et/hires/70d-denhaag-ministeries.jpg]Ministeries


Wat me uitstekend beviel trouwens, was het grote contrastbereik: zowel de gebouwen als de lucht bleken, zonder (H)DR foefjes netjes doortekend. De sensor van de EOS 70D heeft een groot dynamisch bereik, zo te zeggen.

Ook de gevoeligheid is uitstekend. Ik benut zelden de maximale ISO waardes. Ik houd me graag aan een automatisch ISO instelling met een maximale ISO van 1600, tenzij het echt niet anders kan. Dan switch ik voor individuele gevallen graag naar waardes zo hoog als 6400.

Omdat de Dual-Pixel live-view autofocus hét nieuws is van de camera, heb ik ook een paar opnames gemaakt met de live-view functie. Het viel mij op dat de scherpstelling aanmerkelijk sneller, en zo op het oog ook preciezer werkte dan bij mijn 650D. Dat zal zich zeker bij het filmen uitbetalen.

Over switchen gesproken: door de touch-screen bediening kan je ook heel eenvoudig switchen tussen Jpeg en RAW + Jpeg instelling. De door de camera gegenereerde Jpegs zijn vaak van dusdanig goede kwaliteit, dat nabewerking van de (altijd wat zachtere-) RAW opnames niet nodig is.

Gebruik ik dan geen RAW? In tegendeel: als ik genoeg geheugen bij me heb (kaartjes) en genoeg power (batterijen) staat mijn camera altijd op RAW. Tenslotte kan je in bijvoorbeeld Lightroom al die zachte Jpegs batch-gewijs omzetten in (verscherpte, wat pittiger) versies. De belichtingsspeelruimte van RAW is tenslotte onovertroffen.

Ook onder de grond deed de camera netjes zijn werk: de Haagsche tramtunnel heeft GroteStads allure.

Trein


Mijn dag was nog lang niet voorbij, maar voor dit verslagje over de EOS 70D besluit ik met de laatste opname die dag: de skyline van Den Haag bij het licht van de al bijna ondergaande zon.

Live-view heb ik nauwelijks gebruikt. Ik ben dol op doorzichtzoekers, maar voor macro doeleinden is live-view 'het einde'. Ook aan het schieten van video ben ik niet toegekomen. De grootste noviteit van deze camera werd dus niet benut. Voor mij zou de camera nauwelijks meerwaarde bieden, maar wil je filmen, dan is de Canon EOS 70D zeker een camera om te overwegen.

Skyline Den Haag


Overigens was er na zo'n 150 foto's gemaakt te hebben, nog geen sprake van een blokje minder op de batterij-indicator. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt. De accu gaat dus flink lang mee.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Canon EOS 70D

 » Cameraland  27 november 2014   € 949,00 
 » CameraTools  27 november 2014   € 949,00 
 » CameraNU  27 november 2014   € 949,00 
Har van der Zee

Over de auteur

Har van der Zee is (oud-)bedrijfsleider en 70 jaar. Op zijn twaalfde begonnen te fotograferen. Sedert vier jaar publiceert hij 'Op stap met...' waarin hij praktijkervaringen met nieuwe camera's bespreekt. Hij geeft les bij de Volksuniversiteit Soest en privécursus in Photoshop en andere fotobewerkingsprogramma’s.

6 reacties

 1. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op vrijdag 28 november 2014 om 10:48  | reageer

  De 70D een groot dynamisch bereik? Dat is dus niet zo. DxOmark houdt het op 11,6 stops en dat is ruimschoots minder dan vergelijkbare camera's van Nikon, Olympus, etc. In RAW dus. Dat geldt overigens voor alle Canon-DSLR's als je ze vergelijkt met andere merken.
  En wat heeft batterij-capaciteit te maken met je keuze voor RAW of JPG?

 2. Rob
  Rob schreef op zaterdag 29 november 2014 om 15:54  | reageer

  Belachelijk dat mijn commentaar is weggehaald.

  Ik vind werkelijk dat het bovenstaande verhaal helemaal niets toevoegt aan de Canon 70D.

 3. mecx
  Profiel mecx schreef op zondag 30 november 2014 om 10:55  | reageer

  Waardeer het eens als iemand de moeite doet een artikel te schrijven, of als je pretendeert het beter te kunnen laat dat dan zien. Kritische noten zijn niet erg, zolang je ze fundeert, netjes blijft en respectvol naar de ander bent. Er is al genoeg ellende in de wereld, ik heb niet direct de behoefte dat ook op Photofacts mee te maken....

 4. Ben Gal
  Ben Gal schreef op dinsdag 2 december 2014 om 13:25  | reageer

  Mooie foto's, maar opmerking over 7d mark ii betreffende gemis touchscreen... Deze camera is voor sport- en wildfotografie en moet dus tegen een stootje kunnen - dáárom geen touchscreen dus!

 5. gast schreef op dinsdag 2 december 2014 om 16:10  | reageer

  Hallo
  Ik vind het een goede uitleg,over deze canon.
  Grt.G.Osten

 6. Yvonne van Hoorn
  Yvonne van Hoorn schreef op dinsdag 2 december 2014 om 18:51  | reageer

  ik fotografeer nu ongeveer een jaar met de canon 70d en ik ben erg tevreden. Het is een prettige camera die ik intuïtief kan gebruiken, na een soort van inwerkperiode. het touchscreen is erg handig wanneer je de camera op een statief hebt staan om te fotograferen in bijvoorbeeld donkerdere ruimtes. door op het touchscreen de instellingen te wijzigen kun je prima zien hoe de opname gaat worden. Het kantelbare scherm is handig voor als je laag bij de grond wilt zitten om te fotograferen en wanneer je in een onhandige hoek staat. Ook voor snellere opnames is het een prettige camera.
  Alleen het werken met wifi lukt me nog niet maar misschien ligt dat aan mij...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord