Preview: Canon EOS 77D, 800D en M6
vrijdag 17 februari 2017, 20:02 door Michelle Peeters | 12.248x gelezen | 7 reactiesCanon introduceerde op 15 februari in de A'DAM Toren haar drie nieuwe leden binnen de EOS-familie: de EOS M6, EOS 77D en EOS 800D. Ook werd de nieuwe EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM kitlens aangekondigd, de kleinste lens in zijn klasse!
In hartje Amsterdam kregen we de mogelijkheid even met de camera's te werken. Bruno Winnen (Marketing Director Benelux) en Jip Barth (technisch specialist bij Canon Nederland) gaven presentaties over Canon's marketing strategie voor 2017 en de specificaties van de nieuwe produkten.
Cameramarkt niet verzadigd?
Je hoort het waarschijnlijk keer op keer: “de cameramarkt is volledig verzadigd”. Vooral compact camera's raken uit de gratie door 'kannibalisatie' door de nieuwe smartphones.
Nou, volgens Canon valt dat dus wel mee! Want ondanks het feit dat de cameramarkt inderdaad 17% achteruit gaat blijft de Japanse camerabouwer investeren in een DSLR voor iedere mogelijke gebruiker.
Om met de nieuwe EOS 77D, die valt onder de 80D mid-ranger maar weer een nieuwe subcategorie aan te boren.
Smartphone laten meespelen
Omdat 'mensen die af en toe fotograferen' de grootste doelgroep blijven (en daar vallen ook de smartphone gebruikers onder) willen ze toe naar een totaaloplossing voor de gebruiker (Multiple Entry Doors) zodat de overstap van een smartphone naar een systeemcamera gemakkelijker wordt.
De nieuwe M6 camera (en ook de nieuwe DSLR's) hebben dan ook allemaal wifi, nfc en bluetooth aan boord zodat je smartphone ingezet kan worden om met je camera te communiceren.
Weer een nieuwe subcategorie?
Als je het gehele Canon DSLR assortiment beziet zou je zeer verward kunnen raken over de verschijning van de 77D en de gloednieuwe 800D in relatie tot de al oudere 80D, 760D en 750D camera's.
In dit artikel onze eerste indruk van deze nieuwe camera's.
Canon EOS 77D en 800D
De EOS 77D en de EOS 800D zijn wat specificaties betreft grotendeels gelijk. Beide camera's beschikken over een 24,2-megapixelsensor van het aps-c-formaat met Dual Pixel-autofocus en een Digic 7-beeldprocessor. Er zijn 45 autofocuspunten beschikbaar op beide camera's.
De sensor heeft een lichtgevoeligheid van 100 tot 25.600 ISO en fotograferen kan met 6 foto's per seconde, wat terugloopt tot 4,5 beelden per seconde bij het gebruik van live view. Beide camera's hebben wifi en bluetooth ingebouwd en een 3 inch scherm.
Filmen kan op full-hd-resolutie met een framerate van maximaal 60 beelden per seconde. Helaas kan er nog steeds niet in het haarscherpe 4K-beeldformaat gefilmd worden.
De body van de EOS 77D krijgt zonder kitlens een adviesprijs van 920 euro; de goedkopere EOS 800D wordt verkocht voor 870 euro. De duurdere EOS 77D heeft een ingebouwde intervalmodus, bulbmodi, meer mogelijkheden voor persoonlijke instellingen, een lcd boven op de camera en een oogsensor bij de zoeker die het 3 inch-scherm achter op de camera uitschakelt.
De EOS 800D mist deze functies en heeft ook een draaiknop minder. Beide camera's zijn gepositioneerd onder de EOS 80D, die vorig jaar uitkwam.
Maar wat moet je nu kiezen?
Wat ik me afvraag is of Canon's enorme assortiments uitbreiding niet voor erg veel verwarring gaat zorgen. Met de 80D, 77D, 800D en 760D die allemaal vrij dicht in bij elkaar in de buurt zitten met hun aanbod moet je precies weten wat je wilt van je kit om tot een weloverwogen keuze te komen.
Canon 77D is de '80D light'
Zoals je kunt zien in bovenstaande tabel is de 77D eigenlijk de '80D light'. De camera is van binnen nagenoeg hetzelfde als de 80D, maar zit in een kleiner en niet-weerbestendig jasje. Het materiaal dat voor deze body is gebruikt voelt ook niet erg robuust aan en zo ziet het er ook niet uit. Eerder wat plastic-achtig en anders de magnesiumlegering die wel bij de 80D body is toegepast.
Maar Canon heeft zich op het gebied van duurzaamheid wel bewezen dus daar maak ik me niet zo'n zorgen over. Het zou misschien alleen esthetisch wat beter kunnen.
Hij is zo'n honderd euro goedkoper, een stuk lichter en ook kleiner. Dat kan een groot voordeel zijn als je problemen hebt met het dragen van zware lasten of grote volumes! Maar heb je een zeer snelle camera met weerbestendige body nodig omdat je veel buiten fotografeert, dan is de 80D toch een betere optie. Het gewicht en volume moet je dan maar op de koop toe nemen.
Zeer kleine verschillen tussen 77D en 800D
De verschillen tussen de 77D en de 800D zijn nog een stuk kleiner! Het belangrijkste onderscheid is dat ze je als fotograaf op totaal verschillende manieren je creativiteit en fotografische grenzen laten verkennen. Afhankelijk van in welk stadium van het leerproces je je bevindt.
De EOS 77D biedt je volledige controle waardoor je de camera helemaal eigen kunt maken. Met twee programmawieltjes kun je instellingen zoals diafragma en sluitertijd aanpassen en het bovenste lcd-scherm laat je elke instelling zien. De camera is zowel geschikt voor de ervaren als de beginnende fotograaf. Zo kun je kiezen voor de hulpstand of juist voor veel handmatige instellingen. Kortom, voor fotografen die zichzelf willen ontwikkelen.
De EOS 800D beschikt over een instructieve interface waardoor minder ervaren fotografen tijdens het maken van opnamen leren wat de invloed van de camera-instellingen is, zodat de kennis van fotografie wordt vergroot en vaardigheden zich verder ontwikkelen. Deze camera is dus eigenlijk bedoeld als instapmodel voor beginnende fotografen, maar hij beschikt over dezelfde capaciteiten als de 77D.
Als je kijkt naar het prijsverschil tussen de 77D en de 800D zal je zien dat dit minimaal is (slechts 50 euro). Het lijkt dus een beetje onduidelijk waarom Canon er toch voor gekozen heeft deze beide camera's uit te brengen met zo'n minimaal onderscheid. Het lijkt me dat vrijwel elke fotograaf voor die slechts 50 euro extra toch eerder voor de 77D zal kiezen ten opzichte van de 800D.
Al is het alleen al vanwege het handige draaiwieltje achterop ten opzichte van de drukknopjes op de 800D. En natuurlijk ook vanwege het handige bovenste lcd-scherm dat je in een oogopslag je instellingen laat zien. En uiteindelijk maken de standaard ingebouwde Bluetooth, de oogsensor bij de zoeker, de ingebouwde intervalmodus, de bulbmodi en de lockswitch deze camera de summiere meerprijs wel waard.
Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM
Samen met de twee dslr's brengt Canon naar eigen zeggen de kleinste niet-inschuifbare DSLR-kitlens op de markt: de EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM. De lens is 61,8 mm lang en heeft een gewicht van slechts 215 gram. Het is een allround lens met 4-stops Image Stabilizer voor trillingsvrije opnamen bij weinig licht of maximale zoom.
Een uit 7 lamellen bestaand diafragma zorgt voor een fraaie achtergrondonscherpte bij portretten en Servo AF met fluisterstille STM-autofocus en is perfect voor haarscherpe videoscènes zonder storende geluiden. Met deze lens is de snelste liveview autofocus gerealiseerd in combinatie met de 77D en 80D!
Canon EOS M6
Naast de twee spiegelreflexcamera's heeft Canon de EOS M6 aangekondigd. De systeemcamera zonder spiegel, die gebruik maakt van EF-M-objectieven, krijgt een 24,2-megapixelsensor van het aps-c-formaat. Er zijn 49 scherpstelpunten beschikbaar en fotograferen kan met 7 beelden per seconde, of 9 beelden per seconde als het focuspunt wordt vastgezet op het eerste beeld.
De M6 heeft geen ingebouwde zoeker, maar er kan wel een optionele elektronische zoeker worden gebruikt. Deze los verkrijgbare EVF-DC2-zoeker beschikt over 2,36 miljoen beeldpunten en kan niet naar boven worden gekanteld. De zoeker kost 280 euro.
Verder heeft de Canon M6 een 3 inch scherm, wifi, nfc en bluetooth, en kan er gefilmd worden in 1080p-resolutie op maximaal 60 beelden per seconde. Helaas ook hier nog steeds niet in het haarscherpe 4K-beeldformaat.
De M6 is wat specificaties betreft grotendeels gelijk aan de eerder uitgebrachte M5, maar is wel goedkoper. De M6 mist dan ook de ingebouwde evf van de M5 en het volledig omhoog klappende selfie-scherm. De M6 gaat als body 820 euro kosten.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
7 reacties
-
Wim Hendriks schreef op dinsdag 21 februari 2017 om 11:26 | reageer
wachten is dus op de 4K....wordt vervolgt..
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 21 februari 2017 om 11:51 | reageer
Inderdaad, dat mag toch niet te lang meer duren lijkt me!
-
Willy van Dreumel schreef op dinsdag 21 februari 2017 om 12:10 | reageer
Naah... In mijn ogen laat Canon hiermee voor de zoveelste keer zien, dat ze eigenlijk niet zo goed weten welke kant ze nou op willen. Met name de verschillen tussen de 77D en de 800D vind ik gewoonweg te klein om twee verschillende producten te rechtvaardigen. Heel misschien wordt het nog iets met die M5 / M6 serie, maar ook daarin hebben ze naar mijn mening vreemde keuzes gemaakt. En dan doel ik vooral op de losse EVF en dat scherm op de M5 dat naar 180 graden naar beneden uitklapt. Daar had wel wat beter over nagedacht kunnen worden. Blij dat ik vorige week ben overgestapt naar Fuji's X-T2!
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 21 februari 2017 om 12:14 | reageer
Ik ben het met je eens! Ik ben en blijf een enorme Canon-fan maar zal niet snel weer investeren in een nieuwe camera. Het zijn robuuste apparaten die hun goede diensten lang blijven bewijzen! Alleen het gewicht (ik heb een Canon EOS 5d Mark III) blijft natuurlijk wel een probleem, vandaar dat ze toch iedere keer weer naar lichtere body's en lenzen blijven zoeken. Die Fuji X-t2 komt inderdaad ook erg goed uit de tests!
-
Leo Noordhuizen schreef op dinsdag 21 februari 2017 om 14:51 | reageer
Het zal langzaam gaan, afhankelijk van de snelheid waarmee lenzen beschikbaar komen, maar uiteindelijk zullen volgens mij de 'systeem-cameras' de loodzware spiegelreflexen gaan vervangen.
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 21 februari 2017 om 14:55 | reageer
Dat denk ik ook Leo, maar vergeet ook de smartphones niet..
-
Huub Sanders schreef op dinsdag 21 februari 2017 om 15:49 | reageer
Leuk om je hier tegen te komen Leo.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Preview: Canon EOS R5 mark II
door Elja Trum
-
Preview: Canon EOS R1
door Elja Trum
-
Canon kondigt de RF 35mm f/1.4L VCM aan
door Nando Harmsen
-
Canon kondigt de ontwikkeling aan van de EOS R1
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.789 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.