CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Preview: Canon EOS R1

woensdag 17 juli 2024, 12:06 door | 1.113x gelezen | 1 reactie

De Canon EOS R1 is het gloednieuwe vlaggenschip van Canon. Hij zit nog een stap boven de Canon EOS R3 en het is de systeemcamera opvolger van de professionele Canon EOS 1D lijn. Vorige week mocht ik de camera al even aan de tand voelen.

Canon EOS R1


Canon EOS R1 specificaties


- 24,2 megapixel full-frame BSI CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid: 100 - 102.400 ISO (uitbreidbaar: 50 - 409.600)
- Beeldstabilisatie tot 8,5 stops
- DIGIC X processor en DIGIC Accelerator
- Elektronische zoeker: 0,64 inch OLED (9,44 miljoen beeldpunten)
- Display: 3,2 inch (2,1 miljoen beeldpunten)
- Video: maximaal 6K op 60 fps
- Maximaal 40 foto's per seconde (12 bij mechanische sluiter)
- 2x CFexpress geheugenkaartsloten

Het eerste wat opvalt aan de R1 is hoe groot ie is. Het is een enorm bakbeest van een camera. Qua formaat volgens mij vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Canon EOS 1Dx.

Canon EOS R5 mark II versus Canon EOS R1

Canon EOS R5 mark II versus Canon EOS R1

Persoonlijk vind ik een dergelijke camera aan de grote kant, maar er zijn voldoende fotografen die er juist heel blij van worden. Waarschijnlijk is het ook gewoon een kwestie van wennen.

Enorme zoeker


Het tweede wat opvalt, zodra je de camera tegen je oog drukt, is de enorme elektronische zoeker. Die heeft een vergroting van 0.9 en dat is echt enorm. De grote en heldere zoeker (9,44 miljoen beeldpunten) is erg prettig om mee te werken.

Tijdens het maken van je foto's is er trouwens geen 'black-out'. Het beeld wordt dus niet zwart, maar blijft gewoon zichtbaar terwijl je foto's maakt. Mocht je dat willen, dan kun je overigens wel instellen dat een zwart beeld kort aangeeft dat je een foto gemaakt hebt.


De canon EOS R1 is een camera gemaakt voor nieuws- en sportfotografen. Qua nieuws vooral door de vele netwerk mogelijkheden. Je kunt de foto's snel doorsturen.

Sportfotografie


Voor sportfotografen is het ook duidelijk; deze camera kan tot 40 foto's per seconde maken. Hij is razendsnel. In de camera vind je, net als in de R5 mark II, de nieuwe DIGIC Accelerator processor naast de gebruikelijke DIGIC X processor.

Beide camera's hebben trouwens ook de nieuwe versie van Dual Pixel CMOS; de Dual Pixel Intelligent AF. Deze versie van Dual Pixel autofocus heeft voor het eerst ook gedraaide pixels op de sensor (1 op de 4). Hierdoor werkt de autofocus beter in de portretstand van de camera.

Ook heeft de R1 de nieuwe 'Action Priority' functie. Hiermee kiest de camera automatisch de belangrijkste speler tijdens een voetbal, basketbal of volleybal wedstrijd. De camera volgt de bal en kijkt naar de personen met balbezit en stelt daar op scherp.

In de toekomst moeten ook andere sporten nog toegevoegd worden via firmware-updates.


Pre-shooting


Net als de R5 mark II heeft ook de Canon EOS R1 een handige pre-shooting functie. Zodra je de zoker half indrukt begint de camera al continue foto's te maken. Daar merk je overigens weinig van (behalve het tellertje van de nog beschikbare foto's).

De R1 kan tot 20 foto's in zijn buffer opslaan. Druk je af, dan worden ook de 20 foto's die al gemaakt zijn opgeslagen. Druk je niet af, dan worden die recentste 20 foto's gewoon uit het geheugen verwijderd.

Deze handige functie maakt het mogelijk om bijvoorbeeld bij sportfotografie het moment af te wachten. Je hoeft als fotograaf niet in te schatten wanneer er iets gaat gebeuren. Je volgt je onderwerp en op het moment dat er iets gebeurd druk je af en heb je het zojuist verstreken moment toch vastgelegd.

Je hebt 20 foto's tot je beschikking, dus afhankelijk van de snelheid die je ingesteld hebt is dit een geheugen van minimaal 0,5 seconde (bij 40 foto's per seconde).

Oogbesturing


De EOS R1 heeft ook oogbesturing beschikbaar. Als je dit aanzet dan verschijnt er een geel rondje in je elektronische zoeker. Dit rondje kun je verplaatsen in je zoeker door simpelweg ergens naar te kijken.

Druk je de ontspanknop half in, dan neemt de autofocus automatisch het punt waarna je keek over voor de scherpstelling. Dat luistert niet een zo nauw, als je naar het lichaam van een persoon kijkt kiest de camera vanzelf het oog van die persoon als scherpstelpunt.

Deze functie was ook al te vinden in de Canon EOS R3, maar is nu twee keer zo gevoelig. Zelf vond ik het tijdens mij tests wel prettig werken. Ik kan me goed voorstellen dat dit voor veel fotografen hun standaard manier van scherpstellen wordt.

Voorlopige conclusie


De Canon EOS R1 is een indrukwekkende camera. Qua formaat, maar zeker ook qua mogelijkheden. De vraag is wellicht of jij de extra mogelijkheden die deze camera biedt wel nodig hebt in de praktijk.

De Canon EOS R5 mark II komt namelijk ontzettend dicht in de buurt voor wat betreft de beschikbare functies. Voor video lijkt me de R5 mark II zelfs de betere keuze.

Of de R1 de meerprijs dan waard is hangt volledig af van hoe jij de camera gaat gebruiken. Als nieuws- en sportfotograaf snap ik dat je voor de Canon EOS R1 kunt kiezen, maar dat zijn best specifieke doelgroepen.

Wel heeft Canon het in mijn ogen voor elkaar gekregen om nu hun vlaggenschip ook over te zetten naar de spiegelloze R-serie.

Prijs en beschikbaarheid


De Canon EOS R1 zal vanaf november 2024 beschikbaar komen voor een adviesprijs van 7499 euro.


Meer weten over Canon EOS R camera's?


Ontdek alles over de EOS R mirrorless camera's van Canon. Met deze cursus ontdek je de instellingen die je helpen betere foto's te maken, zonder dat je de complete handleiding door hoeft te spitten. Regelmatig voegen we nieuwe concrete tips toe aan deze cursus.

» Cursus Canon EOS R
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

1 reactie

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op zaterdag 27 juli 2024 om 12:07  | reageer

    Valt helaas net buiten mijn budget vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.385 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord