100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Preview: Fujifilm X-H1

vrijdag 16 februari 2018, 23:32 door | 5.771x gelezen | 4 reacties

Gisteren kondigde Fujifilm een nieuwe systeemcamera aan voor de professionele fotograaf: de Fujifilm X-H1. Afgelopen woensdag kon ik al een dag lang met de nieuwe camera aan de slag in Lissabon. In dit artikel mijn eerste ervaringen met deze nieuwe camera.

Fujifilm x h1 lensless

Fujifilm X-H1 specificaties


- 24,3 megapixel X-Trans APS-C formaat sensor
- 5-assige beeldstabilisatie van de sensor
- 14 foto's per seconde (elektronisch), 8 mechanisch
- 3,69 megapixel OLED elektronische zoeker
- Kantelbaar en aanraakgevoelig display
- 4K video (op 200 Mbps)
- Slow-motiuon HD video (tot 120 beelden per seconde)
- 2 SD(XC) geheugenkaartsloten
- Wifi en bluetooth connectie
- Gewicht: 637 gram

Fujifilm X-H1

Uiterlijk


Het eerste wat opvalt aan de X-H1 is zijn formaat. De camera is duidelijk groter dan zijn populaire broertje, de Fujifilm X-T2. Dat is wel een beetje jammer, want juist die compactheid bij systeemcamera's is erg prettig.

Aan de andere kant ligt deze camera waarschijnlijk weer lekkerder in de hand voor mensen met wat grotere handen.

Er is een boel overgenomen van de Fujifilm GFX-50S. Dat zie je aan de handgreep waarmee je de camera vast houdt, maar ook aan het display boven op de camera.

Dat display is prettig, want je krijgt -zelfs als de camera uit staat- goed af te lezen informatie over instellingen, batterijstatus en nog beschikbare ruimte op je geheugenkaartjes.

Fujifilm x h1 top

Het nieuwe display heeft ook een belangrijk nadeel. Door de toevoeging van de display is namelijk de draaiknop voor belichtingscompensatie opgeofferd.

Net als bij de Fujifilm GFX-50S moet je dit nu via een knopje in combinatie met een scrollwieltje uitvoeren. Dat werkt op zich ook, maar toch echt wat minder lekker dan die fysieke draaiknop die op de X-T2 of de X-Pro2 zit.

Beeldkwaliteit


Zoals we gewend zijn van Fujifilm is de beeldkwaliteit van de (pre-productie) camera gewoon erg goed. Het dynamisch bereik in de bestanden is erg groot waardoor je achteraf eenvoudig hooglichten kunt terughalen en donkere delen kunt oplichten.

Fujifilm X-H1 - Dynamisch bereik

f/2.8, 1/1000s, ISO 400 @ 55mm

In bovenstaande foto zie je links het origineel zoals het geschoten is en rechts dezelfde foto waarbij de donkere delen vrijwel ongestraft opgelicht zijn. Dit maakt het nabewerken van je foto's zoveel prettiger.

De maximale lichtgevoeligheid loopt (native) tot 12.800 ISO en is uit te breiden naar 51.200 ISO. Onderstaande foto is geschoten op 3200 ISO en is heel bruikbaar. Zoals je ziet is op de 100% crop wel ruis te zien, maar is deze niet heel storend aanwezig.

Fujifilm X-H1 - 100% crop

100% crop - f/2.8, 1/100s, 3200 ISO @ 55mm

Ook 6400 ISO was nog prima te gebruiken. Daarboven is de ruis wel duidelijk aanwezig.

Beeldstabilisatie


Nieuw voor Fujifilm is de beeldstabilisatie van de sensor. Het gaat direct om een volwassen variant die op 5 assen corrigeert en een verbetering van 5,5 stops zou moeten halen. Voorheen had Fujifilm alleen beeldstabilisatie in (een selectie van) hun objectieven.

Fujifilm X-H1 (IBIS)

f/4.0, 1/8 sec, 1600 ISO @ 45,5mm

Die beeldstabilisatie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om, bij weinig licht, bovenstaande foto te maken. Geschoten uit de hand met een sluitertijd van 1/8ste van een seconde.

Zoals je ziet is het gezicht van het model scherp, maar haar jurk bewogen. Hiervoor moest het model haar hoofd stil proberen te houden terwijl ze wel met haar armen haar jurk bewoog.

De beeldstabilisatie helpt je de -uit de hand- genomen foto scherp te maken terwijl je een sluitertijd van 1/8ste gebruikt. Door de lage sluitertijd kun je dan wel gelijktijdig weer spelen met beweging. Een leuke manier om dit soort beeldstabilisatie in te zetten.

Video


Fujifilm heeft bij de X-H1 erg veel aandacht besteed aan de videomogelijkheden. Het eerste wat opvalt is uiteraard de mogelijkheid om met 4K video op te nemen (tot 30 fps).

Videomateriaal kan opgenomen worden met een bitrate van 200 Mbps. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de meeste andere camera's en zorgt voor hogere kwaliteit beeld (meer beeldinformatie).

4K video met de Fujifilm X-H1

Als je niet de optionele grip gebruikt kun je maximaal 15 minuten aan 4K video opnemen. Heb je wel de grip, dan wordt dit verhoogt naar 29 minuten en 59 seconden (een beperking die ingebouwd zit op de meeste camera's vanwege belastingregels).

Als je de camera in video mode zet, dan veranderen direct de beschikbare opties in je menu naar video. Prettig, want hierdoor lopen video- en fotoinstellingen niet door elkaar.

Zo kun je eenvoudig wisselen tussen fotografie en video zonder dat je tegen grote problemen aan loopt. Je moet wel de sluitertijd, het diafragma en de lichtgevoeligheid weer correct instellen uiteraard.

In het menu kun je ook eenvoudig wisselen naar de slow-motion optie. De camera schakelt dan wel terug op full HD, maar als je slow-motion weer uit zet dan krijg je direct weer je 4K video terug.

Voor slow-motion zijn verschillende opties waarbij 4x (100 fps) waarschijnlijk het meest gebruikt zal worden. Ook 5x (120 fps) is mogelijk. Tijdens slow-motion wordt er geen geluid opgenomen. In de video hieronder een aantal beelden geschoten in de 4x stand.

Full HD 4x slow-motion (100 fps)

Videografen zijn waarschijnlijk ook blij met de F-log toevoeging. Dit formaat kan nu ook rechtstreeks naar de geheugenkaart in de camera worden weggeschreven. Deze vlakke mode zorgt ervoor dat je in de nabewerking meer ruimte hebt voor correcties.

Battery grip


De VPB-XH1 grip van Fujifilm kun je optioneel aanschaffen. Deze greep beschikt over 2 extra batterijen zodat je camera een stuk langer mee kan zonder batterijen te wisselen.

Interessanter is waarschijnlijk dat de prestaties van de camera met de grip verbeteren. Zo kun je langer aan een stuk filmen in 4K en 'boost' je er (als je de knop om zet) ook andere prestaties van de camera mee.

Fujifilm X-H1 grip

Ook mooi mee genomen voor videografen: in de grip zit een koptelefoon aansluiting zodat je geluid dat je opneemt met de camera ook tijdens het filmen live terug kunt horen.

Al met al biedt de greep behoorlijk wat extraatjes. Helaas wordt de camera er ook wel direct een stuk groter door.

Voorlopig conclusie


De Fujifilm X-H1 lijkt een uitstekende camera te zijn, zeker voor de relatief bescheiden prijs die ze ervoor vragen. Niet iedereen zal er blij mee zijn dat de camera iets groter geworden is ten opzichte van de X-T2.

De X-H1 is vooral erg geschikt voor fotografen die ook graag video willen schieten met hun camera. Met 4K video en slow-motion mogelijkheden kan de camera een interessante keuze zijn.

De In Body Image Stabilisation (IBIS) is een welkome toevoeging die wat mij betreft elke camera hoort te hebben (ik heb het tegen jullie, Canon en Nikon).

Prijs en beschikbaarheid


De Fujifilm X-H1 moet in maart 2018 op de markt komen en gaat 1.899 euro kosten. Wil je ook de grip erbij, dan ben je 300 euro extra kwijt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

  1. peter nadort
    peter nadort schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 10:48  | reageer

    Elja, ik reageer niet zo veel en ben heel ouderwets, maar om nu te zeggen dat Nikon en Canon met hun tijd mee moeten gaan aangaande stabilisatie, ik vind dat boud deze uitspraak. Maar jij hebt dan ook een andere doelgroep.

    Groet, ook aan Michael, Peter Nadort

  2. Michael
    Profiel  Michael schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 11:20  | reageer

    Dag Peter. Groeten terug, Michael

  3. Chris
    Chris schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 11:46  | reageer

    Tja, die beeldstabilisatie is verleidelijk maar ik heb mijn canon gerief ingeruild voor kleiner, lichter en prima materiaal en nu begint het stillaan weer groter en zwaarder te worden.

  4. gast schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 16:49  | reageer

    Ook mijn mening, zeker voor mensen die al (ietsje) ouder worden mag het ook allemaal een beetje lichter en kleiner..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord