Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Richard Hijmering

Preview: Nikon D60

dinsdag 29 januari 2008, 06:07 door | 51.727x gelezen | 14 reacties

Vrijdag 25 Januari was er een persconferentie van Nikon en Photofacts was wederom aanwezig. Helaas was ik door een klapband laat maar gelukkig nog op tijd om de presentatie van de verwachte Nikon D60 bij te wonen. De D60 zal de succesvolle D40x opvolgen en zal moeten concurreren met onder andere de 450D van Canon die eind vorige week is aangekondigd. De Nikon D60 is het nieuwe instap model digitale spiegelreflex en is bedoeld voor degene die de overstap van compact camera naar SLR willen maken. Dit betekent dat de D60 weinig lastige instelmogelijkheden zal hebben voor de beginnende SLR gebruiker. De D60 maakt dan ook meer gebruik van algoritmes om met enig gemak een perfect beeld tot stand te brengen.

Nikon D60
De D60 met 18-55mm kitlens


Het uiterlijk
De Nikon D60 heeft dezelfde 10.2 megapixel CCD als beeldsensor en behuizing als de D40X en ook de specificaties komen aardig overeen. Dit geeft aan dat de upgrade voornamelijk 'semi-softwarematig' is. Ik heb zelf de D40X nog niet echt geprobeerd maar ik vond de D60 goed in de hand liggen. Op het eerste gezicht was alles gemakkelijk toegankelijk en het 2.5 inch LCD scherm was scherp en duidelijk afleesbaar.

Net als de Nikon D40 en D40X werkt de D60 met SD kaartjes wat de overstap van compact camera naar SLR moet vereenvoudigen. Verder zit er net als de D40 en D40X geen focus motor in de body waardoor er alleen lenzen met interne focus motor gebruikt kunnen worden. Op het moment dat dit werd ge´ntroduceerd bij de D40 was dit een punt voor discussie maar de ervaring heeft geleerd dat dit geen enkel probleem heeft opgeleverd waardoor het in de D60 wordt doorgezet. Dit is op zich niet vreemd gezien de doelgroep, newbies in het SLR gebeuren, veelal geen oude lenzen in de kast zullen hebben. Zij zullen dan ook nieuwe lenzen aanschaffen welke een focus motor bezitten. Het weglaten van een focus motor in de body zal afmeting en de prijs zeker drukken.

Airflow Control-system
Een upgrade die wel aan de constructie is gedaan is de stofverwijdering maatregelen. Deze bestaat uit twee componenten. De eerste fase is het Airflow Control-system dat de luchtcirculatie tijdens het op en neer klappen van de spiegel zo aanpast dat het ophopen van stofdeeltjes op de beeldsensor wordt geminimaliseerd. En wanneer er toch nog stof op de beeldsensor komt is er nog de tweede component welke stof verwijderd door het vibreren van een optisch low-pass filter op 4 verschillende resonantie frequenties. Met deze doordachte methode past Nikon duidelijk de visie 'voorkomen is beter dan genezen' toe.

Beeldverwerking
Nikon's Expeed beeldverwerkings chipDeze beeldprocessing technologie optimaliseert automatisch de foto's om de beste kwaliteit te garanderen door middel van verscherping, kleur optimalisatie en ruisonderdrukking. Daarnaast bevat de camera nog D-lighting waarmee het dynamisch bereik lokaal in de foto kan worden aangepast voor een optimaal resultaat. Een overbelichte hemel of weinig detail in schaduwen zal daardoor tot het verleden behoren. Dit lijkt mij een zeer nuttige feature gezien de beperkte lineaire dynamic range regelmatig voor problemen kan zorgen.

Indien men nog niet tevreden is met het resultaat bevat de Nikon D60 ook nog een groot scala aan retoucheer mogelijkheden. Deze bestaat uit onder andere kleur filters en een ster filter voor een mooier effect. Met de functie snel retoucheren kan men achteraf simpel het contrast en de verzadiging van de foto verbeteren. Ook bevat de D60 een ingebouwde NEF verwerking waarmee de ruwe bestanden kunnen worden geoptimaliseerd in beeldkwaliteit, witbalans en beeldgrote en worden omgezet in Jpeg bestanden. Met deze functies wordt een investering in een krachtige PC overbodig geacht wat de beginnende SLR gebruiker zeker zal aanspreken. Maar hoewel het LCD scherm zeer helder en duidelijk is vraag ik mij toch af hoe dit in de praktijk zal werken en we zullen hier zeker op terug komen bij de review.

Roterende menu's
Het menu scherm draait mee met de camera


Funny extra's
De camera bevat ook een aantal 'fun' features welke het gebruik van de D60 vergemakkelijkt en/of plezieriger maken. Net als bij de D40x kan de
achtergrond worden gekozen waarbij natuurlijk op de leesbaarheid gelet moet worden. Wanneer de camera gedraaid wordt en het menu scherm is zichtbaar zal deze meedraaien. Het LCD scherm gaat uit als men door de zoeker kijkt en gaat weer aan als men de camera weer van het oog weg beweegt. De datum van de foto kan net als bij menig compact camera op de foto worden afgedrukt wat blijkbaar uniek is bij SLR camera's. En wanneer er een foto serie is gemaakt kan deze via de Stop Motion Animatie als een diapresentatie worden getoond door alleen de eerste en laatste foto van de serie te selecteren.

Ervaren SLR gebruiker zullen bij veel van deze functies vraagtekens hebben. Maar ik denk wel dat ze de D60 voor "compact camera gebruikers" zeker aantrekkelijker maken waardoor ze de stap van compact naar SLR sneller zullen maken. Een gemis is toch wel de afwezigheid van live- view. Hoewel ervaren fotografen zullen zeggen dat het gebruik van de zoeker altijd superieur is zou een live-view door "ex-compact camera gebruikers" worden gemist. Waarom dan juist de professionele D300 en D3 wel over live-view beschikken en de D60 niet is mij dan ook een raadsel.

Prijs
De D60 zal in 4 vormen worden aangeboden:
- Alleen de body met een adviesprijs van € 679,-
- Body + AF-S DX 18-55mm 3.5-5.6G ED met een adviesprijs van € 749,-
- Body + AF-S DX VR 18-55mm/3.5-5.6G ED met een adviesprijs van € 799,-
- Body + AF-S DX VR 18-55mm/3.5-5.6G ED+ AF-S DX VR 55-200mm/4-5.6G ED met een adviesprijs van € 1.029,-

Conclusie:
De Nikon D60 is duidelijk een camera welke voor een specifieke doelgroep is ontworpen. Deze doelgroep bestaat duidelijk uit mensen die gewent zijn aan het gemak van een compact camera maar graag de mogelijkheden en betere kwaliteit van een SLR willen. Dit blijkt ook duidelijk uit de meer geautomatiseerde beeld verwerking en aanwezige fun features welke die doelgroep zeker zullen aanspreken. Een ervaren fotograaf of beginneling met potentie zou ik dan ook adviseren om 150,- extra te investeren voor een D80 vanwege de professionelere instelmogelijkheden.

Of de Nikon D60 een duidelijke verbetering is op de D40x durf ik nog niet te zeggen. De harde specificaties zijn redelijk gelijk gebleven en de verbeteringen zitten hem voornamelijk in de beeldverwerking en gebruikers mogelijkheden. Hoewel een aantal hiervan op papier goed in de oren klinken zullen we de Nikon D60 toch eerst eens goed moeten testen.

Maar zo op het eerste gezicht is de Nikon D60 is een mooi klein en handzame camera voor wie zich liever niet wilt bezig houden met welke setting hij of zij nou precies moet gebruiken om een mooie foto te schieten. Vooral de kit met de VR lenzen lijkt mij dan een goede optie.

Meer informatie
- Productinformatie Nikon D60
- Dpreview hands on
- Dpreview aankondiging

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

14 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 29 januari 2008 om 09:04

  Bedankt voor je review, Richard!

  Eigenlijk jammer dat het maar zo'n minimale upgrade is ten opzichte van de Nikon D40x, maar zo te zien toch weer een mooie camera. Weet je toevallig of Nikon nu de D40(x) uit hun assortiment haalt?

  Ook leuk om eens van te voren te weten over nieuwe producten door de persconferentie van Nikon. Al is het dan wel jammer dat we er gisterenavond (toen de eerste berichten gelekt werden) niet over mochten schrijven. En storend dat Dpreview.com doodleuk een uur eerder publiceerd dan wij. Schijnbaar gelden voor hen andere regels.. knipoog

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 29 januari 2008 om 09:31

  Antwoord op mijn eigen vraag al gevonden; de 6 megapixel D40 blijft gewoon bestaan, de D40x wordt vervangen voor de D60.

 3. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op dinsdag 29 januari 2008 om 10:30

  Gezien de specs is de D60 inderdaad niet echt een upgrade vanuit de D40X. Maar Nikon heeft duidelijk gekeken naar wat de doelgroep wilt en softwarematige updates geproduceerd. Of dit een grote vooruitgang is op de D40X durf ik nog niet te zeggen.

 4. Pietel
  Pietel schreef op dinsdag 29 januari 2008 om 15:36

  @ Elja: D40x zal binnenkort uit stock zijn. is nu in Japan al het geval dacht ik.

  Daarnaast: Nikon Europa en Nikon Amerika zijn twee andere organisaties. Valt DPReview onder US of UK?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord