Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michael van Helden

Review: Canon 7D Mark II

vrijdag 21 november 2014, 23:36 door | 30.326x gelezen | 9 reacties

Van Canon ontvingen we de Canon EOS 7D mark II ter review. De opvolger van de succesvolle Canon 7D die nu zo'n vijf jaar op de markt beschikbaar is. Op de Photokina had ik de camera al even in mijn handen gehad. Nu krijgen we de kans om hem uitgebreider te testen.

Ik heb zelf een Canon 550D. Daar zal ik deze camera af en toe mee vergelijken. Misschien geen eerlijk vergelijk daar de 7D mark II een klasse hoger gepositioneerd is. Aan de andere kant kan ik mij voorstellen dat er voldoende Canon gebruikers ingestapt zijn op de xxxD lijn, en op een gegeven moment verder kijken. Dan kan deze 7D Mark II een logische vervolgstap zijn.

Canon 7d mark ii

Zoals je van Canon verwacht ontvang je een compleet pakket met body, accu met lader, een camerariem, handleiding en usb aansluitkabel.

Specificaties Canon 7D Mark II


- 20,2 megapixel dual AF APS-C CMOS sensor
- 1.6x cropfactor
- 10 foto's per seconde
- 2 digic 6 processoren
- 14-bit RAW
- 65 punts cross-type autofocus
- 3,2 inch TFT display (1.036.000 pixels)
- USB 3.0 connectie
- Ingebouwde GPS
- Compact Flash en SD(XC) geheugenkaartsloten
- Live-view
- Full-HD video (1080p op 24, 25, 30, 50 en 60 beelden per seconde)
- Stofreinigingsysteem
- Weersbestendig
- ISO 100 - 16.000 (uitbreidbaar naar 25.600 en 51.200)
- Externe microfoon aansluiting

Eerste indruk


De eerste indruk van deze camera is erg goed. De body ligt lekker in de hand. In vergelijk met de Canon 550D is de body echt een stuk groter, wat fijn is als je wat grotere handen heb. Ook zijn de bedieningsknoppen anders en uitgebreider dan de 550D, maar dat went vrij snel.

Canon 7d mark ii back

Er zitten twee geheugenslots in. Eén voor SD en één voor Compact Flash. Je kunt aangeven dat de RAW files naar de ene geheugenkaart gaan en de JPG files naar een andere. Zo zou je bijvoorbeeld de JPGs naar een Wifi SD kaart kunnen sturen, terwijl de RAW files naar je Compact Flash gaan.

Het valt wel op dat deze camera geen kantel- of draaibaar scherm heeft. Dat is jammer. Ten opzichte van de 7D (mark I) is het scherm wel van 3,0 inch gegroeid naar 3,2 inch. Daarnaast mist deze camera wifi. Dat wordt steeds meer standaard en had ik eigenlijk wel verwacht. Er zit wel een GPS module in om de locatiegegevens van je foto's op te slaan. Volgens Canon is de magnesium body stofdicht en weerbestendig en zijn de afdichtingen vier keer beter dan bij de EOS 7D.

Tijdens het importeren van de foto's vraagt Adobe Lightroom (en Photoshop) of je reverse Geocoding wilt toepassen. Hierbij worden de GPS coordinaten naar Google Maps verstuurd om locatie gegevens te bepalen. Wanneer je dit doet kun je naast de locatie van de gemaakte foto's in de Map module in Lightroom, ook de plaatsbepaling in de metadata zien.

Reverse geocoding Plaatsbepaling in Lightroom

Voorbeeld foto's


Aangezien de RAW (CR2) bestanden, die overigens zo'n 20 megabyte groot zijn, tijdens de review periode nog niet door Adobe Lightroom of Photoshop ondersteund werden, plaats ik hieronder twee onbewerkte (verkleinde) JPG foto's.

Eigenlijk vreemd dat bedrijven als Canon en Adobe op dit gebied niet beter samenwerken. Het is nu weken wachten op een update van Adobe, voordat je met deze nieuwe camera goed met Lightroom of Photoshop kunt werken.

Deze foto's zijn gemaakt met de Canon 7D mark II voorzien van het Canon 70-200mm f/2.8 IS objectief. De onderste foto is uit een serie. Hierbij liep mijn dochter over het speeltoestel en schoot ik met 10 foto's per seconde. Een mooie test voor de snelle autofocus.

Canon 7d mark ii voorbeeld foto

Canon 7d mark ii Louise

65 punts autofocus


Deze camera beschikt over 65 scherpstelpunten! Ter vergelijk de Canon 550D heeft er 9, de 6D heeft er 11 en de 7D (mark I) heeft 19 scherpstelpunten. Elk scherpstelpunt is een cross-type, wat inhoudt dat zowel op horizontale als verticale details snel en nauwkeurig kan worden scherpgesteld.

Je kunt alle scherpstelpunten tegelijk gebruiken of groepeer ze in verplaatsbare zones om scherp te stellen op onderwerpen die zich buiten het midden bevinden. Je kunt natuurlijk ook nog gewoon één autofocuspunt gebruiken om op scherp te stellen.

Met het iTR autofocus scherpstelsysteem worden kleuren en gezichten gebruikt om bewegende onderwerpen te volgen. Hierbij kunnen zes verschillende programma's (cases) gekozen worden:

1. Veelzijdige universele instelling
2. onderwerpen blijven volgen en obstakels negeren
3. direct scherpstellen op onderwerp in autofocuspunt
4. voor onderwerpen die snel versnellen of vertragen
5. voor onregelmatige beweging in willekeurige richting
6. voor onregelmatige bewegingen en snelheidsveranderingen

Canon 7d mark ii Autofocus

Ik heb zelf een middag getest met de standaard veelzijdige universele instelling. Hierbij heb ik mijn dochter van vier jaar tijdens een wandeling op de Veluwe gevolgd en regelmatig foto's gemaakt terwijl ze liep. Ook heb ik haar gefotografeerd en gefilmd op een schommel. Achteraf had ik waarschijnlijk beter de tweede case kunnen gebruiken (onderwerpen blijven volgen en obstakels negeren).

Veel foto's zijn qua scherpstelling goed gelukt en dit is een mooie feature. In ieder geval werkt dit een stuk beter dan met mijn 550D. Toch heb ik nog voldoende missers (onscherpe foto's) gemaakt. Ook tijdens het filmen op de schommel zijn er bij twee korte filmpjes in beide gevallen nog wat onscherpe momenten. Het is zeker niet slecht, maar misschien lag mijn verwachting wat hoger.

Het is opvallend dat de belichting (sluitertijd) bij foto's in een reeks gemaakt in de Av stand meer wisselt, dan ik gewend ben met mijn 550D. Ik had er natuurlijk lol in om als een machine geweer 10 schoten per minuut af te vuren. Bij deze foto's, bij redelijk gelijke belichting (hoe snel kan het veranderen), zitten redelijk wat wisselend belichte foto's. Hierbij is de sluitertijd behoorlijk afwijkend.

Studio shoot met Canon 7D mark II


Samen met Elja heb ik de camera tijdens een studio shoot bij Studio Nijmegen getest. Tijdens de werkzaamheden van de visagist met het model Marèll konden Elja en ik de flitsers en opstellingen klaarzetten. Tijdens de shoot maakte ik gebruik van een Black Rapid strap. Zeker met een wat zwaardere body en dito lens een aanrader.

De camera is erg snel en werkt intuïtief en prettig. Ik heb nooit lang naar standaard instellingen hoeven zoeken. Na een middag intensief gebruik (inclusief IS lens) was er maar één van de vier streepjes van de accu indicator uit. Ik had wel de GPS uitgezet. Die gebruikt redelijk wat vermogen van je accu. Overigens zelfs als je je camera uit hebt staan. Dat zie je ook aan de indicator op het LCD scherm die dan aan blijft staan.

Het viel mij wel op dat het autofocus systeem zo uitgebreid is en zoveel mogelijkheden biedt, dat ik waarschijnlijk niet alle mogelijkheden optimaal benut heb. Zo heb ik het scherpstelpunt gewoon op het midden gepositioneerd. Hierdoor mis je dus het voordeel van 65 scherpstelpunten, maar behoud je zelf de controle over het gebruikte scherpstelpunt.

De foto's zijn tegelijkertijd in RAW en in Jpeg geschoten. Eergisteren kwam Adobe met een update, zodat de RAW bestanden in Lightroom ingeladen kunnen worden. De RAW bestanden zijn een beetje bewerkt en geëxporteerd naar Jpeg. Klik voor een vergroting.

Marrell

Marrell

Hoge kwaliteit bij hoge ISO waarden


Volgens dxomark.com valt de beeldkwaliteit van de 7D mark II wat tegen bij lage ISO waarden ("higher than average shadow noise"). Dit valt mij, bij de door mij geschoten foto's, niet op. De foto's zijn gewoon goed. Ik kan mij voorstellen dat dit vooral in vergelijk met andere camera's gemeten is die een stuk beter scoren.

Opvallend genoeg scoort de camera in dit onderzoek juist weer goed op hoge ISO waarden ("performs on par with rivals at higher ISOs, with an ISO score at 1082 in the Low-Light category"). Wanneer de lichtomstandigheden lastig worden, komt deze camera dus beter uit de verf. En daar heb je natuurlijk echt wat aan. De ruis bij hoge ISO waarden is dan erg laag.

Onderstaande foto (Jpeg) is gemaakt op ISO 16.000. Afhankelijk van het type foto zijn hier nog redelijk bruikbare foto's mee te maken.

Iso 16000

HD video met 60 beelden per seconde


Ik maak zelf niet veel video's met mijn eigen camera. Deze Canon 7D mark II is hier wel zeer geschikt voor. De camera schiet beelden met resoluties tot 1080p en tot 60 beelden per seconden. Door middel van de Dual Pixel CMOS AF kan de camera snel en vloeiend scherpstellen, zowel in live view als tijdens het filmen. Zie een filmpje (3 minuten) hieronder over de video kwaliteiten.


Conclusie


Ik vind het een goede camera die op een aantal punten duidelijk toegevoegde waarde biedt. Zeker als je al aardig wat Canon objectieven bezit en een upgrade wilt maken is dit een goede keuze. Het uitgebreide autofocus systeem biedt duidelijk meerwaarde.

De 1.6 crop factor moet je wel meenemen in je overweging. Dat moet qua type fotografie bij je passen. Als je liever voor full-frame (geen crop factor) gaat en minder belangstelling hebt voor de verbeterde HD video mogelijkheden kan de Canon EOS 6D ook een goed alternatief zijn. Qua prijs liggen deze behoorlijk dicht bij elkaar.

Als HD video met goede autofocus en/of de burstrate van 10 foto's per seconde belangrijk voor je is, dan heb je met deze Canon een mooi toestel in handen. Overall scoort de camera ook goed. Op onderdelen zijn er concurrenten te vinden die beter scoren.

Meer informatie


- Canon 7D mark II review door Canonrumors.com
- Canon 7D mark II autofocus video op Petapixel
- Eerste indruk van de 7D mark II door DP Review
- Canon 7D mark II review door DxO Mark
- Canon 7D mark II review door The Digitale Picture

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Canon EOS 7D mark II

 » CameraTools  6 december 2016   € 1.539,00 
 » Camerashop.nl  6 december 2016   € 1.549,00 
 » Mediamarkt  19 augustus 2015   € 1.549,00 
 » CameraNU.nl  25 april 2015   € 1.699,00 
 » CameraNU  11 november 2014   € 1.699,00 
Michael van Helden

Over de auteur

Michael is, samen met Elja, mede oprichter van Rentpro en Photofacts. Als amateurfotograaf richt hij zich op portret-, flits- en reisfotografie. Michael is vader van Louise.

9 reacties

 1. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op zaterdag 22 november 2014 om 12:23  | reageer

  Goede review! Echter ben ik ook wel benieuwd naar een vergelijking met de Canon 5d MIII. Dit omdat ik het idee heb dat de 7d MII een 5d MIII is met een APS-C sensor i.p.v. fullframe en met nog een paar kleine verbeteringen!

  Ook ben ik wel benieuwd welke objectieven er gebruikt zijn tijdens het testen. Aangezien je schrijft dat je met de autofocus nog wel wat missers had! Een EF 70-200 f/2.8L IS USM MII of een EF-s 55-250 f/3.5-5.6 IS maakt nogal verschil voor autofocus.

 2. Michael
  Profiel  Michael schreef op zondag 23 november 2014 om 13:57  | reageer

  @Arthur Bedankt voor je reactie.

  Ik heb voornamelijk getest met een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM (mark I).
  Er zitten zeker voldoende elementen van de 5D mark III in de 7D mark II.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 24 november 2014 om 13:08  | reageer

  @Arthur; de 7D mark II heeft volgens mij wel echt een andere sensor (o.a. met de focuspunten op de sensor) dan de 5D mark III. Verder is de 7D natuurlijk nog wel een stapje sneller op het gebied van het aantal foto's per seconde.

 4. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 25 november 2014 om 11:43  | reageer

  Mij lijkt de 7D mark II geen logische vervolgstap voor de huidige bezitters van de xxxD lijn. De Canon 7D mark II is een professionele camera met een APS-C sensor. Ook het ontbreken van een kantelbaar scherm wijst daarop. Kwetsbaar onderdeel van de camera, dat zou ik zelf niet willen. De xxD lijn lijkt me logischer, zelfs de 6D is voor de meeste mensen aantrekkelijker. Een snelheidsmonster en de AF instellingen zijn ook een stuk duidelijker geworden. Hele goede bouw, als deze camera nog wat zakt in straatprijs zal het best een hit worden. Waarom er wel GPS bovenop de flitser is gebouwd en geen wifi is voor mij een vraag, ik vermoed dat die voorzieningen in de toekomst wel op elke camera zullen zijn te vinden. Hoewel het best op de meer professionelere lijn(en) een losse accessoire zou kunnen blijven.

 5. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op dinsdag 25 november 2014 om 14:21  | reageer

  Het verschijnsel wat je beschrijft (grotere variaties in sluitertijd tijdens een snelle burst) valt volgens mij wel te verklaren. Voor zo ver ik weet, is bij een 550D de belichtingsmeting standaard niet gekoppeld aan het (de meerdere) actieve focuspunt(en). Ik vraag me zelfs af of de 550D wel een optie heeft om dat in te stellen, maar daarvoor ken ik het toestel niet goed genoeg.
  Wat ik wel weet, is dat de modernere generatie (bijv. 5D mkII/mkIII, 70D en zelfs de 7D mkI) standaard de belichting berekent aan de hand van die focuspunten, die zijn scherpgesteld. Uiteraard doet de rest van het beeld ook mee voor het bepalen van de belichting, maar deze focuspunten tellen dus in verhoogde mate mee. Uiteraard kun je in de special functions deze optie naar eigen voorkeur nog wat nader instellen of uitschakelen.

 6. Cornell
  Profiel Cornell schreef op dinsdag 23 juni 2015 om 12:25  | reageer

  Hallo , ik had een vraag. Ik heb sinds kort de 7D mark II , met welke stand maak je met deze sportfotos. Hiervoor had ik ook een 550 d. Maar op deze staat geen sportstand. Gr Cornell Tol.

 7. Michael
  Profiel  Michael schreef op woensdag 24 juni 2015 om 09:33  | reageer

  @Cornell Je kunt de sluitertijdvoorkeuze stand (Tv) gebruiken. Kies een waarde die past bij het type sport dat je aan het fotografen ben. Vaak boven 1/1000e van een sec.

 8. Cornell
  Profiel Cornell schreef op dinsdag 29 september 2015 om 10:31  | reageer

  Halle Michael , inderdaad de sportstand is TV. Ik heb nu een probleem . Als ik in een sporthal in tv stand fotografeer komt het wel eens voor dat de foto te donker is. Is hier wat aan te doen kwa instellingen. Gr Cornell

 9. Michael
  Profiel  Michael schreef op woensdag 30 september 2015 om 13:53  | reageer

  @Cornell; waarschijnlijk zit je camera dan al aan het maximaal diafragma (bijvoorbeeld f/2.8). Hij kan dan niet meer licht binnen laten komen.

  Als je auto ISO gebruikt (of handmatig je ISO verhoogt) kun je nog wat verder. Maar uiteindelijk kan het in een donkere zaal ook niet uitkomen. Dan kun je alleen nog maar een langere sluitertijd gebruik (met kans op bewegingsonscherpte) of licht toevoegen. Bijvoorbeeld door te flitsen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord