Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Canon EOS R50 mirrorless camera

vrijdag 9 juni 2023, 13:31 door | 3.513x gelezen | 0 reacties

Ik kreeg van Canon Nederland de compacte Canon EOS R50 voor een review. Deze kleine witte camera is gericht op de fotograaf die gewoon goede foto's wil hebben, en niet teveel bezig wil zijn met beeldbewerking. Maar het kan wel. Lees er meer over in deze review.

Canon EOS R50


De Canon EOS R50 is de volgende in de lijn van EOS R mirrorless camera's. Met dit model is er een nieuwe doelgroep aangesproken, noem het maar de enthousiaste fotoliefhebber. Maar ook de vlogger kan met deze camera prima overweg.

Bij de EOS R50 hoort natuurlijk een geschikte prijs. De camera kan in je bezit zijn voor 959 euro, inclusief een RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objectief. Dit is natuurlijk nog steeds een flink bedrag, ook al is het beduidend minder dan de meeste andere EOS R modellen. Dan is er de vraag, is deze camera het bedrag waard?

Canon EOS R50


Enkele specificaties


Om een idee te krijgen van de mogelijkheden van de EOS R50 heb ik een aantal van de specificaties op een rij gezet. Ondanks dat het een relatief goedkope camera is, krijg je beschikking over veel mogelijkheden en de uitstekende autofocus.

 • 24 megapixel APS-C CMOS sensor
 • 4.503 AF punten over 100% van het beeldvlak
 • AF tracking voor mensen, dieren en voertuigen
 • Oog-AF, gezicht-AF, hoofd-AF, en lichaam-AF tracking
 • 2,39 miljoen OLED EVF tot 120 fps verversing
 • 2,95 inch volledig kantelbaar LCD touchscreen met 1,62 miljoen pixels
 • Maximaal 12 fps met mechanische sluiter, en 15 fps met de elektronische
 • 14-bit RAW en c-RAW, 8-bit JPEG of 10-bit HEIF
 • 4K 30p video oversampled van 6K resolutie
 • HDR PQ 4:2:2 10-bit
 • Video output naar externe monitor mogelijk
 • Uitgebreide WiFi en Bluetooth connectivity
 • Ingebouwde flits
 • Slechts 375 gram met accu en geheugenkaart (376 gram voor de witte variant)


De camera is klein. Het meet slechts 11,6 x 8,6 x 6,9 centimeter. Dit is ook merkbaar wanneer je de camera in je hand houdt. Heb je grote handen, dan kan het gebruik minder prettig aanvoelen.

Canon eos r50 vasthouden 2

Een kleine modieuze camera, hier in de juiste handen.


De camera van dichtbij


De eerste indruk van de Canon EOS R50 was de overeenkomst met de oude vertrouwde Canon EOS M50. Maar dat kan ook door de kleur komen. Wanneer je ze naast elkaar zet zijn er naast de overeenkomst toch ook wel verschillen.

Nando nando canon eos r50

De Canon EOS R50 (links) vergeleken met de EOS M50 (rechts). Er zijn grote overeenkomsten, maar ook verschillen.

De layout van knoppen is typisch voor een EOS R mirrorless camera. Bij de ontspanknop is het instelwiel en een verzonken ISO knop. Daarnaast is er de opname knop voor video. Dat zijn de enige knoppen bovenop de camera.

Het PSAM wiel bevat alle belangrijke instelmogelijkheden. Daar omheen vind je de hoofdschakelaar. De achterzijde biedt ruimte voor de overige knoppen. Deze zijn erg klein, mede door het geringe formaat van de camera. Ze zijn om die reden ook dicht bij elkaar geplaatst, waardoor er weinig ruimte voor je duim is.

Nando nando canon eos r50 10

Een overzicht van de aanwezige knoppen en wieltjes op de EOS R50

Een AF-ON knop ontbreekt, net als een joystick. Er is een vierwegknop met in het midden de Q/set knop. Op de schouder vind je de AEL knop en de focuspunt positie knop. Hoewel deze knoppen gebruikt kunnen worden voor de bediening, biedt het touchscreen ook die mogelijkheid.

Nando nando canon eos r50 9

Het LCD scherm is een touchscreen. Het kan voor de hele bediening van de camera gebruikt worden.

Het touchscreen van de EOS R50 is bijna 3 inch groot. Het is volledig draaibaar en kantelbaar, waardoor het eenvoudig is om deze te gebruiken voor selfies en vlogging. Aan de zijde van het scharnier is de aansluiting voor een microfoon te vinden.

De aansluiting voor de micro HDMI en USB-C is aan de andere zijde van de camera. Hierdoor is het zicht op het scherm niet volledig geblokkeerd wanneer je het omdraait. De flitsschoen heeft extra aansluitpunten voor een select aantal accessoires.

Nando nando canon eos r50 11

De aansluitingen van de EOS R50. Er is geen afstandsbediening aansluiting. Wil je dat hebben, dan moet je een connectie maken met je smartphone.

De EOS R50 bezit ook een kleine flitser. Deze moet met de hand geactiveerd worden door deze open te klappen.

De camera wordt gevoed door de kleine compacte LP-E17 accu. Dit betekent dat het aantal opnamen per acculading niet zo groot is. Met LCD zijn er 440 opnamen mogelijk, en met de EVF 310 opnamen. In de praktijk zal dit aantal wel iets groter zijn. Je camera is ook via USB-PD te voeden. Naast de accu is het slot voor een USH-II SD kaart.

Nando nando canon eos r50 12

In een kleine camera past alleen een kleine batterij. Dat is onvermijdelijk. De geheugenkaart zit naast de accu.


In het gebruik


De bediening van de camera is wat je ervan mag verwachten. Stel de gewenste programmastand in op het PSAM wiel en ga fotograferen. Het menu is eenvoudig en de instellingen zijn makkelijk te vinden. Je hebt de mogelijkheid om aan knoppen nieuwe functies toe te wijzeen.

Nando nando canon eos r50 16

Het bekende Canon EOS menu. Je ziet een paar menu bladen, en de custom instellingen voode knoppen en het Q menu.

Het idee achter deze camera is duidelijk. De EOS R50 is bestemd om te fotograferen zonder je druk te maken over instellingen. Hoewel je in raw en c-raw kunt fotograferen, lijkt de camera met name op de jpeg fotograaf gericht te zijn.

Veel functies zijn alleen beschikbaar wanneer de camera in jpeg is ingesteld. Denk aan HDR, speciale scene selecties en creatieve instellingen. Ook de ingebouwde digitale teleconverter is alleen beschikbaar in de jpeg stand.

Nando nando canon eos r50 19

De camera is gericht op de JPEG fotograaf. Filmen kan natuurlijk uitstekend, maar het voelt niet als de belangrijkste functionaliteit.


Nando nando canon eos r50 17

Creative filters en speciale scenes zijn er voor de JPEG fotograaf.

Wil je het maximum uit de camera halen wat functies betreft, kies dan jpeg. Dat betekent niet dat je beperkt bent tot jpeg. Door in raw of c-raw te fotograferen krijgt je echter de beschikking over het volledig dynamisch bereik van de 24 megapixel sensor.

Nando nando canon eos r50 praktijk 4

Het dorp Orvelte op een zonnige dag. Het grote contrast heeft HDR nodig, of een raw bestand met belichting op de lichtste delen. De rest doe je in je fotobewerkingsprogramma. (RF15-35L op 22mm, ISO100, f/8, ,1/160s)

Er is geen fysieke beeldstabilisatie in de EOS R50 aanwezig, alleen digitale beeldstabilisatie. Over het algemeen moet je gebruik maken van de beeldstabilisatie in de objectieven die je gebruikt. Vrijwel alle objectieven die speciaal voor dit soort camera's zijn ontworpen hebben de beeldstabilisatie ingebouwd.

Dynamisch bereikDe EOS R50 heeft een ISO bereik dat van ISO 100 tot ISO 25.600 loopt. Je kunt de Hi gebruiken, waarbij je nog een stop hoger in de ISO kunt. Deze laatste stop kan je beter niet gebruiken, aangezien de ruis in dat geval erg storend wordt.

Nando nando canon eos r50 23

Een serie foto's met hoge ISO waarden. Dit zijn JPEG beelden uit de camera met de standaard ruisreductie en verscherpings instellingen.


De prestaties bij hogere ISO waarden zijn goed, mits je de extremen mijdt. Hoe goed het dynamisch bereik is wordt zichtbaar wanneer een foto bewust onderbelicht wordt. Door de onderbelichting te corrigeren wordt duidelijk hoe goed je donkere delen nog kunt redden. In het voorbeeld heb ik ISO400 gebruikt.

Nando nando canon eos r50 22

c-raw foto's die bewust onderbelicht zijn, en gecorrigeerd in LrC. De camera presteert goed.

Om maximaal gebruik te maken van het dynamisch bereik is het nodig om in raw of c-raw te fotograferen. De EOS R50 kan zonder veel moeite tot 4 of 5 stops opgelicht worden zonder dat de ruis storend wordt.

Nando nando canon eos r50 25

Een foto in c-raw gemaakt, belicht op de lichtste delen. In LrC zijn de donkere delen opgelicht. (RF-S18-45 STM op 18mm, ISO100, f/8, 1/320s)


Fotografeer je liever in JPEG, en wil je toch zoveel mogelijk dynamisch bereik in je foto? Dan kan je voor een van de HDR functies in de camera gebruiken.

Filmen met de EOS R50


De camera in principe geschikt voor video en vlogging. Toch wijzen de meeste functies die de camera heeft voornamelijk op fotografie. De filmfuncties lijken ondergeschikt. Dat wil niet zeggen dat de camera niet voor film gebruikt kan worden.

Nando nando canon eos r50 18

Video instellingen op de EOS R50 zijn erg basic. Het is gericht op directe content en niet op verdere editing.

De EOS R50 kan tot maximaal 4K 30p filmen, waarbij de hele sensor wordt gebruikt. In full HD heb je de mogelijkheid tot 120 fps.

De camera kan in 10-bit 4:2:0 en 4:2:2 opnemen in Rec.709 of Rec.2020. Je hebt echter geen mogelijkheid tot Canon log. De maximale opnametijd is gelimiteerd tot 1 uur, uitgezonderd hi-frame rate.

Nando nando canon eos r50 20

De camera heeft veel connectiviteit mogelijkheden. De camera is ook als webcam te gebruiken door deze met de USB-C op een computer aan te sluiten.


Er is ondersteuning voor verticale video en USB live streaming. Focus breathing correctie is beschikbaar, hoewel niet met elk objectief. Alleen de nieuwere RF objectieven zullen deze functie ondersteunen.

Ik heb de camera nauwelijks voor video gebruikt. Maar, wat ik ervan gezien heb is een prima beeldkwaliteit met weinig rolling shutter effect.

Mijn bevindingen


Het fotograferen met de Canon EOS R50 was minder prettig dan ik verwacht had. Dit ligt niet aan de beeldkwaliteit of aan de autofocus en tracking mogelijkheden. Die zijn allemaal perfect in orde. Dit ligt helemaal bij de ergonomie.

Bij het gebruik van de camera drukte is keer op keer per ongeluk op knopjes. Hierdoor werden settings veranderd zonder dat ik het merkte. Tot ik de foto maakte. Dit heeft te maken met de geringe ruimte voor mijn duim aan de achterkant van de camera.

Nando nando canon eos r50 21

Behalve de vierwegknop zijn deze twee knoppen heel vaak onbedoeld bediend. De camera is in feite te klein om deze plek op de body van knoppen te voorzien.


Canon eos r50 vasthouden 1

De EOS R50 in mijn handen. Je ziet hoe klein de camera is, waardoor knoppen onbedoeld ingedrukt worden.

De vierwegknop drukte ik veel te vaak met de duim in wanneer ik de camera voor mijn ogen bracht. De knoppen op de schouder werden ook vaak ingedrukt doordat ze precies in de holte tussen duim en wijsvinger liggen.

De knoppen steken ver genoeg uit om hier keer op keer last mee te krijgen. De ISO knop daarentegen, ligt ver genoeg verzonken om niet per ongeluk in te drukken. Het zou goed zijn wanneer de andere knoppen ook dit profiel hadden.

Ook de PSAM knop draait te eenvoudig, waardoor je verrast kan worden met een verkeerde stand. Dit overkwam mij een paar keer. Een vergrendeling zou dit probleem eenvoudig opgelost hebben. Nu is het nodig om de instellingen goed te blijven controleren.

Nando nando canon eos r50 praktijk 2

Hunnebed D45, vlak bij Emmen. (RF-S 18-45 STM op 45mm, ISO2500, f/8, 1/80s)

De bediening van de camera kan in principe eenvoudig met het touchscreen. Dit werkt prettiger, hoewel niet altijd sneller. Je moet sowieso het scherm gebruiken bij het instellen van creatieve en scene selecties.

De autofocus werkt uitstekend. De tracking werkt ook fantastisch. Het is snel en accuraat waarbij de camera perfect voor de snelle actie gebruikt kan worden. Hou er rekening mee dat de buffer beperkt is, zeker met raw en c-raw fotografie. Er is nauwelijks rolling shutter effect bij het volgen van beweging te zien.

Nando nando canon eos r50 2

Een actie foto in JPEG, met de 15fps en dier-AF tracking. De camera is snel genoeg voor dit soort foto's. Let op de omgevallen woningen. Er is wat rolling shutter effect, maar het is goed onder controle. (RF-S18-45 STM op 45mm, ISO320, ,f/7,1, 1/1000s)

Hoewel de camera klein, licht en makkelijk mee te nemen is, ligt hier ook het nadeel. Voor de fotograaf die veeleisend is kan de keuze voor de EOS R50 minder geschikt zijn. Het is een camera voor de liefhebber die creatief bezig is en direct een resultaat uit de camera wil hebben.

Zoals eerder gezegd, ik heb de camera niet voor video of livestreaming gebruikt. Hoewel de mogelijkheden er zijn, vind ik de camera toch meer gericht op de fotograaf dan de videograaf.

Nando nando canon eos r50 24

Enkele van de creatieve instellingen voor de JPEG fotograaf. Je moet er van houden.


Wat mij bevalt


 • Goede prestaties van de sensor
 • Betrouwbare autofocus en AF-tracking
 • Interval en focus stacking mogelijk
 • Veel creatieve mogelijkheden voor de JPEG fotograaf
 • Als webcam te gebruiken, ook voor verticale video opnames
 • Goede ISO prestaties
 • verwaarloosbare rolling shutter effecten
 • Lichtgewicht camera
 • Aansluitingen USB-C en micro-HDMI zitten niet in de weg voor het kantelbare LCD scherm
 • Geschikt voor alle RF en RF-S objectieven (en EF, EF-s, TS-E, MP-E met een adapter)
 • Laagdrempelige camera in gebruik


Wat mij niet bevalt


 • Te klein voor mijn handen
 • Knoppen worden te vaak onbedoeld ingedrukt
 • Video functies zijn te beperkt voor een vlogger of filmer
 • Geen vergrendeling van de PASM knop, deze draait te makkelijk
 • Geen afstandsbediening aansluiting (dit kan alleen via een smartphone)
 • Kleine zoeker
 • Grotere objectieven zoals veel van de L-objectieven maken de camera lastig te hanteren


Nando nando canon eos r50 praktijk 9

Een meikever tussen de eikenbladeren (RF15-35L op 35mm, ISO400, f/9, 1/60s)


Mijn conclusieVan alle EOS R modellen vond ik de EOS R50 het meest vervelend in het gebruik, uitgezonderd misschien de EOS R zelf. In dit geval ligt het helemaal aan het formaat en het onbedoeld indrukken van knoppen bij normaal gebruik.

Deze kleine camera maakt het ook lastig wanneer je de grotere, meer professionele objectieven zou willen gebruiken, bijvoorbeeld als je deze EOS R50 als tweede camera zou willen gebruiken. De camera is te klein en licht daarvoor, waardoor alles uit balans is.

Waarom zou je deze als tweede camera op professionele objectieven willen gebruiken, vraag je jezelf misschien af? Simpelweg omdat het een kleine, relatief goedkope camera is die uitstekende beelden produceert. Hij doet daarin niet onder voor de grotere, duurdere soortgenoten.

Nando nando canon eos r50 5

Pinkstermarkt, gefotografeerd in Grainy B&W Creative setting, onbewerkt JPEG (RF-S 18-45 STM, ISO100, f/7,1, 1/200s)


De autofocus werkt fantastisch, en de camera is snel. Rolling shutter is bijna afwezig en alles bij elkaar opgeteld presteert de EOS R50 heel goed. Het grote verschil met de duurdere soortgenoten is ergonomie. De EOS R50 is gericht op de fotoliefhebber, en niet op de professional.

Nando nando canon eos r50 4

Detail van een antiek landbouwvoertuig in actie (RF-S 18-45 STM, ISO100, f/8, 1/20s)


Hoewel video zeker een van de belangrijke punten voor deze camera is, vind ik de mogelijkheden te beperkt. De camera is meer gericht op fotografie dan op film. Maar misschien stel ik daarin teveel eisen voor een simpele vlogcamera. Misschien is de EOS R50 voor de snelle direct klaar content. De connectiviteit mogelijkheden wijzen daarop.

Nando nando canon eos r50 praktijk 3

In het dorp Orvelte (RF15-35L op 24mm, ISO100, f/8, 1/320s)

De EOS R50 heeft me met gemengde gevoelens achtergelaten. Ik ben niet erg enthousiast over het gebruik van de camera, maar over de resultaten heb ik niets te klagen. Die zien er uitstekend uit. Daarom is het goed om de camera in het licht van de doelgroep te bekijken.

Nando nando canon eos r50 praktijk 5

Kalfjes in de wei (RF 15-35L op 35mm, ISO100, f/8, 1/800s)

Dan kom ik nu terug op de vraag, is de camera het geld waard? Ja, ik denk het wel. Maar alleen als je de camera prettig in het gebruik vindt. Speel ermee in een winkel, en besluit dan of het een prettige camera is of niet. Als je handen te groot ervoor zijn, merk je dat direct.

Nando nando canon eos r50 praktijk 7

Het ven met de naam 't Appeltje (RF 15-35L op 15mm, ISO1000, f/18, 1/80s)


Nando nando canon eos r50 praktijk 8

Hunnebed D51 bij Noord-Sleen (RF 15-35L op 15mm, ISO100, f/9, 1/160s)


Nando nando canon eos r50 praktijk 10

Hunnebed D42 bij Emmen (RF15-35L op 35mm, ISO100, f/9, 1/250s)


Nando nando canon eos r50 praktijk

Een rommelschuurtje (RF-S 18-45 STM op 40mm, ISO2000, f/11, 1/60s)


Nando nando canon eos r50 praktijk 11

Schaduwen bij hunnebed D42 (RF 15-35L op 15mm, ISO100, f/11, 1/160s)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
  Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord