Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM

vrijdag 5 mei 2023, 12:24 door | 1.599x gelezen | 0 reacties

Er zijn twee fantastische ultragroothoek zoomobjectieven voor de Canon mirrorless camera's. Dit zijn echter L-objectieven die, hoewel ontzettend goed van kwaliteit, ook aan de prijzige kant zijn. Als alternatief heeft Canon de RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM. Hoe presteert dit kleine objectief op een full frame camera?

Ben je op zoek naar een ultragroothoek zoomobjectief, dan was je tot voor kort aangewezen op de L-objectieven van Canon. Je had de keuze uit de RF 15-35mm f/2.8L IS USM of de f/4 versie die al bij 14mm brandpunt begint.

Zoals verwacht heeft Canon ook een variant in de goedkopere serie objectieven uitgebracht. Dit is de RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM, een compact en lichtgewicht objectief dat meer betaalbaar is. Dan moet het wel goed presteren, natuurlijk.

Nando rf15 30stm review 10

Der RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM op een Canon EOS R8

Ik kreeg dit objectief samen met de nieuwe Canon EOS R8 mirrorless full frame camera, waarvoor je de review hier kunt vinden. Met deze camera kon ik dit ultragroothoek zoomobjectief op een full frame camera testen.

Nando rf15 30stm review 9

De RF 15-30STM is klein en compact. Je neemt het objectief eenvoudig mee.

Het objectief van dichtbij


De RF 15-30STM, zoals ik het afgekort zal noemen, is een compact objectief dat eenvoudig mee te nemen is. Het wordt een klein beetje langer tijdens het zoomen, maar dit is niet zo heel veel. Hierin verschilt het objectief ook niet in vergelijk met de duurdere broertjes.

Nando rf15 30stm review 12

Het objectief wordt een klein beetje langer bij het zoomen, maar niet erg veel.

Over de duurdere broertjes gesproken. Wanneer je de RF 15-35STM naast de RF 15-35L f/2,8 zet zie je hoe groot het verschil in formaat is. Daar komt natuurlijk het verschil in gewicht nog bij.

Nando rf15 30stm review 14

Het valt pas op hioe compact de RF15-30STM is wanneer je deze naast een RF15-35mm f/2,8L zet.

Door het kleine formaat is er geen aparte scherpstelring aanwezig. De control-ring moet daarvoor dienst doen. Met een schakelaar kan je wisselen tussen de control functie, of de focus functie. De enige andere knop die het objectief heeft is de stabilisatie schakelaar.

Nando rf15 30stm review 11

De controlring op het objectief kan ook als focusring dienst doen. Je moet er wel een schakelaar voor omzetten.

Vervorming


De vervorming van het objectief is vrij goed onder controle. Er is natuurlijk de normale groothoek vertekening wanneer je omhoog of omlaag richt. Maar de echte lensvervorming is bijna niet merkbaar.

Nando rf15 30stm review 7

Met 30mm brandpunt heb je de normale groothoek vervorming wanneer je een beetje naar boven richt.

Nando rf15 30stm review 8

Met 15mm brandpunt wordt de groothoekvervorming heel opvallend, wat normaal is en wat je ook met elk groothoek objectief ziet. De vervorming zelf wordt helemaal gecorrigeerd door de lens-correctie in de camera.

De ingebouwde lenscorrectie software van de camera zorgt natuurlijk ook voor de correctie van enige vertekening. Ook vignettering wordt hiermee gecompenseerd. Kijk ik echter naar het beeld wanneer deze correctie uitgeschakeld is, valt de vignettering op maar is er geen extreme vervorming.

Nando rf15 30stm review 15(1)

Met lens correctie uitgeschakeld is er iets meer beeldhoek, en een flinke vignettering. De vervorming is aanwezig maar niet schokkend.

Flares en chromatische aberratie


De chromatische abberatie van dit objectief wordt natuurlijk ook gecompenseerd door lenscorrectie in de camera. Zet je die uit, dan is er enige chromatische aberratie aanwezig.

Nando rf15 30stm review 16

Chromatische aberratie van het objectief wordt door de lens correctie in de camera er helemaal uit gehaald. Links is zonder, en rechts met lens correctie ingeschakeld. Dit beeld is van de extreme hoek linksboven, op 300% vergroting.

In de meeste gevallen, zo niet alle gevallen, zal de lens correctie in de camera aan staan. Er is immers weinig reden om deze uit te schakelen. Zodoende presteert het objectief op het gebied van vervorming en vignettering heel goed.

Het is anders met flares. Wanneer je een lichtbron in beeld hebt zal er een kans op flares zijn. Een zonnekap zal dit niet verhelpen aangezien die alleen voor schuin invallend licht bestemd is.

Nando rf15 30stm review flares

Zo zien de flares eruit wanneer je een extreem felle lichtbron zoals de zon direct in beeld hebt.

Het objectief kan flink wat flare laten zien, zeker wanneer deze lichtbron extreem fel is. Dit is iets om rekening mee te houden. Natuurlijk wordt dit wel versterkt wanneer er stofjes op het objectief zitten.

Diafragma f/4,5-6,3


De RF 15-30STM is geen lichtgevoelig objectief. Het diafragma varieert tussen de f/4,5 en f/6,3. Hierdoor is dit niet het meest geschikte objectief om in donkere omstandigheden te gebruiken. Ook voor het fotograferen van een sterrenhemel of Melkweg is dit niet de beste keuze.

Voor normaal gebruik zal een dergelijke ultragroothoek zoomobjectief gebruikt worden voor landschappen en architectuur. Voor dit soort fotografie zal er meestal een diafragma gekozen worden dat minimaal f/8 zal zijn, of zelfs f/11.

Nando rf15 30stm review 5

Voor dit soort fotografie, waar het objectief uitstekend geschikt voor is, heb je meestal een diafragma f/8 of f/11 in gebruik. er is geen lichtgevoelig objectief voor nodig.

Voor landschappen en architectuur levert de maximale lensopening van dit objectief geen problemen op. Het kan hooguit lastig zijn wanneer je moet scherpstellen in donkere omstandigheden. Doordat het objectief niet zoveel licht doorlaat kan een ongevoelige AF wat meer moeite hebben.

Nando rf15 30stm review 2

In dit geval is er met direct zonlicht geen flare. De scherpte en het contrast van het objectief is uitstekend.

Een voorzichtige conclusie


De RF 15-30mm f/4,5-6,3 IS STM is een perfect en betaalbaar alternatief voor de duurdere L-objectieven in dit brandpunt bereik. Bovendien is het objectief zo klein en licht, dat het makkelijk meegenomen kan worden.

De prestaties van de RF 15-30STM zijn wat je ervan mag verwachten. De beelden zien er goed uit, er is niet veel vervorming. Dat wat er aan vervorming aanwezig is wordt gecompenseerd door de lens correctie in de camera.

Nando rf15 30stm review 3

Soms is het heerlijk om met een klein, compact en lichtgewicht objectief op pad te gaan. de RF 15-30STM zal je niet snel teleurstellen.

Wil je niet zoveel uitgeven aan een dergelijk objectief, of je wilt niet zoveel gewicht in je fototas hebben? Dan is dit een uitstekend objectief voor die keren dat je een extreme groothoek nodig hebt. Hou er alleen wel rekening mee dat het niet zo lichtgevoelig is.

Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van dit objectief.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord