Review: Cursus Natuurfotografie voor Beginners
zaterdag 5 oktober 2019, 22:11 door Michelle Peeters | 4.398x gelezen | 0 reactiesAls beginnend natuurfotograaf komt er veel op je af. In zijn cursus Natuurfotografie voor Beginners introduceert natuurfotograaf Rob Dijkstra je in deze prachtige wereld. Ontdek waarom deze cursus voor jou een mooie start is en hoe je er straks goed voorbereid op uit trekt.
Inhoud
1. Hoe start je met natuurfotografie?
2. Maak kennis met Rob
3. Welke apparatuur heb je nodig?
4. Hoe loop je de natuur in zonder te verstoren?
5. Hoe bescherm je zelf tegen de natuur
6. Waar ga je heen als natuurfotograaf?
7. De kracht van de filmfunctie
8. Ontdek de diverse soorten natuurfotografie
9. Hoe vind je de weg door de natuur?
10. Hoe benader je dieren?
11. Hoe bereid je je goed voor?
12. Ga mee op zoek naar bevers
13. Hoe fotografeer je onder water?
14. Fotograferen vanuit een kano
15. Hulpmiddelen in de winter
16. Het water in zonder een nat pak
17. De top 10 mooiste natuurbeelden
18. Aan de slag als natuurfotograaf
Wat wordt behandeld?
Rob bezoekt onder andere de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit is een ideaal gebied voor beginnende natuurfotografen. Hij geeft je tips voor het benaderen van dieren zodat je mooie foto's van dichtbij kunt maken.
Hij gebruikt daarbij een Panasonic Lumix DMC FZ 2000. Een lichte en vrij compacte bridge camera met een zeer groot zoombereik van 24-480mm, f/2.8-4.5 (Leica objectief). Daarnaast gebruikt hij een aparte camera met groothoeklens voor het fotograferen van weidse landschappen.
Hij gebruikt geen fotorugzak, maar stopt alles los (wel in aparte tasjes, tezamen met bijbehorende accu's zodat je alles bij elkaar hebt en je nooit iets vergeet) in een rugzak. Wat hij het eerst nodig heeft ligt bovenop.
Dieren zijn vaak gewend je te zien, dat is niet erg. Als je ze maar niet verjaagt. Als voorbeeld noemt hij spechten; benader ze niet op korte afstand, ze durven dan niet naar het nest terug te komen. Installeer je camera bij de ingang van het nest. Daar hebben ze geen last van. Bedien de camera met je smartphone.
Omdat dit ook niet helemaal ideaal is laat hij ook zien hoe je foto's uit filmfragmenten kunt halen met voldoende resolutie. Hij laat zien hoe je je goed kunt beschermen tegen teken en binnen hoeveel tijd je zo'n teek moet verwijderen om het risico zoveel mogelijk te beperken.
Het belang om een gebied goed te kennen voordat je er goede foto's kunt maken wordt goed benadrukt en hij laat zien hoe je op een zeer goedkope manier macrofoto's kunt maken. In de prachtige filmbeelden is te zien hoe fotogeniek de geel-zwart-gestreepte Jacobsrupsen zijn op korte afstand.
Hij laat een aantal apps zien waarmee je gemakkelijk kunt navigeren en waarmee je fotogenieke plekken kunt markeren. Hij demonstreert welke dieren je mogen zien en bij welke je je moet camoufleren en hoe je vogels naar je kunt laten kijken voor een perfecte foto.
De ideale camera-settings om zo snel mogelijk te kunnen reageren worden uitgebreid uit de doeken gedaan. Rob vertelt verder waar je edelherten in de bronst kunt fotograferen, waar veel (soms zeer tamme) vossen te vinden zijn en waar je enorme beverburchten kunt vinden.
Een aantal aparte hulpmiddelen zoals een opblaasbare kano, een gezichtssnorkel, sneeuwschoenen, wandelstokken en waadbroeken worden gedemonstreerd met alle bijbehorende voor- en nadelen.
Wat vond ik ervan?
Ik heb er veel van opgestoken en Rob Dijkstra is een goede docent. Hij legt op enthousiaste en rustige wijze uit waarom je dingen wel of niet moet doen. De tips zijn erg bruikbaar en door de prachtige filmbeelden krijg je echt zin om er zelf mee aan de slag te gaan.
Vooral ook door de toegankelijkheid van alle benodigde apparatuur. Rob houdt rekening met alle budgetten, er zit altijd wel een low-budget optie bij de mogelijkheden die hij opsomt. Deze cursus is een absolute aanrader voor natuurfotografen!
Bekijk de cursus Natuurfotografie voor Beginners via Photofacts Academy.
Gratis proberen
Benieuwd naar deze én meer dan 60 andere cursussen op Photofacts Academy? Je kunt het twee weken gratis proberen via ons proeflidmaatschap.
» 14 dagen gratis proberen
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Bewerk je foto's als een pro
door Elja Trum
-
Cursus Compositie en Beeldtaal
door Elja Trum
-
Ontdek het Levenslange Lidmaatschap van Photofacts Academy
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.729 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.