Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: De Zhiyun Molus X100 COB continu licht

vrijdag 1 maart 2024, 15:30 door | 1.560x gelezen | 2 reacties

Voor video is continu licht nodig. Tot voor kort gebruikte ik een paar LED-panelen. Maar de lichtopbrengst is niet bepaald indrukwekkend. In plaats daarvan koos ik voor de Zhiyun Molus X100 COB. Hoe bevalt dit licht na enkele maanden gebruik?

Voor continu licht zijn er een paar opties. Een gewone lamp, al dan niet gloeilamp, halogeen of een van de andere soorten, Een LED-paneel met een groot oppervlak en meerdere LED's in een patroon, of een COB licht, de afkorting voor Chip-on-Board.

Een COB licht is in feite een LED-lamp dat je kan vergelijken met een normale lamp voor continu licht. Het is een kleine bron van licht die gebruikt moet of kan worden met een lichtvormer zoals een softbox of paraplu.

Nando zhiyun molus x100 COB 7

Een Chip-on-Board ofwel COB licht. Dit is de chip van de Zhiyun Molus X100, netjes afgedekt met een kunststof beschermingsglaasje.

Het verschil met een LED-paneel is de lichtopbrengst en de oppervlakte die het licht uitstraalt. Over het algemeen levert een LED-paneel minder licht, zeker wanneer het een bicolor LED-paneel is. Lees mijn artikel over de verschillen om er wat meer over te weten.

De Zhiyun Molus X100


Ik moest kiezen tussen een 60 Watt, 100 Watt of 200 Watt COB lamp. De Zhiyun Molus komt namelijk in verschillende soorten. De keuze viel op de Molus X100, wat duidelijk de 100 Watt versie is. Een van de redenen om die te kiezen is de compacte vorm. Het is ongeveer zo groot als een camerabody.

Nando zhiyun molus x100 COB 6

Een uniek ontwerp dat het een ideaal COB licht voor op locatie maakt. Ondanks de kleine vorm heb je 100 Watt aan licht.

De X100 heeft een open ontwerp voor een optimale luchtflow ten behoeve van de koeling. De behuizing is in feite een grote ventilator met de COB lamp in het midden. De afmetingen zijn slechts 144,5 x 94 x 26,1 millimeter.

Er zijn twee knoppen aan de zijkant en een rode aan/uit knop. Het kleine LCD-paneel geeft de benodigde informatie over de intensiteit en de kleurbalans. Het gewicht is slechts 385 gram.

Nando zhiyun molus x100 COB 5

De grootte van de Molus X100 wordt duidelijk als dit vergeleken wordt met een camera body.

De stroom wordt geleverd via een lichtnetadapter of via de bijgeleverde accu. Deze biedt 2.600 mAh wat voldoende is voor 30 minuten op 100% intensiteit. De batterij werkt tevens als grip voor het vasthouden. De afmetingen van de batterij zijn 52,8 x 94 x 61 millimeter.

Nando zhiyun molus x100 COB 9

De knoppen op de Molus X100. De bediening is eenvoudig.

Hoewel de lamp voornamelijk uit plastic bestaat, is het een goede kwaliteit. De batterij is van aluminium, net als de knoppen op de zijkant. Deze knoppen roteren met kleine klikjes en zijn ook in te drukken.

Er is een eigen aansluitsysteem voor lichtvormers, de ZY-mount. Hiermee kunnen de specifiek voor deze lamp ontwikkelde lichtvormers aangesloten worden. Deze lichtvormers zijn compact van vorm, waarmee het complete systeem compact blijft. Standaard wordt er een mini-reflector meegeleverd die de lichtopbrengst nog wat opvoert.

Monteren van de Zhiyun Molus X100


Er zijn twee 1/4 inch schroefgaten aan de onderzijde van de unit. Er is geen spigot meegeleverd, wat betekent dat je daar zelf voor moet zorgen.

Nando zhiyun molus x100 COB 8

Er zijn twee 1/4 inch aansluitingen, maar er wordt geen spigot meegeleverd. Ik kocht er een Neewer balhoofd bij om de unit op een lampstatief te monteren.

Er is een Bowens-mount adapter beschikbaar (type B), die het gebruik van lichtvormers van dit type aansluiting mogelijk maakt. Het geeft ook de mogelijkheid om de lamp op statief te plaatsen. Er is ook een opening voor een paraplu.

De Bowens-mount adapter is het draagsysteem voor zowel de lichtvormer als de lamp zelf. Hiermee wordt voorkomen dat zware lichtvormers onnodige kracht op de ZY-mount van de Molus X100 uitoefenen.

Nando zhiyun molus x100 COB 14

De speciale ZY-mount van Zhiyun kan gebruikt worden. Of je kiest voor de Bowens-mount adapter.

Heel veel licht


De Molus X100 is een bicolor licht. Dit geeft je de mogelijkheid om de kleurbalans te variëren tussen 2.700 en 6.500 Kelvin met een van de knoppen. Door op de knop te drukken schakel je snel tussen 2.700K, 5.200K en 6.500K. Roteren verandert de kleur in kleine stapjes.

De CRI rating is 95 of hoger, de TCLI ligt op 97 op één meter afstand. Dit is de opgave van de fabrikant. Het belooft een stabiele lichtopbrengst en kleurtemperatuur wat belangrijk is voor video en fotografie.

Nando zhiyun molus x100 COB 10

De kleurtemperatuur van de Molus X100, links is 2.700K en rechts 6.500 K.

De COB lamp levert 3.881 Lux op 100% output op één meter afstand bij 4.500 K. Met de bijgeleverde mini-reflector wordt dit 17.317 Lux. Met de knop is het mogelijk om stapsgewijs de intensiteit te wijzigen. Of je drukt de knop in om te schakelen tussen 0% - 20% - 50% - 100%.

Gebruik van de Zhiyun app


Het gebruik van de Molus X100 is eenvoudig. Is de lamp op een lichtstandaard geplaatst, dan wordt het lastig om alles te bedienen, zeker als de hoogte net buiten bereik is. Gelukkig is er een gratis app die via Bluetooth met de Molus X100 verbindt Dit is de ZY Vega app van Zhiyun.

Nando zhiyun molus x100 COB 4

De ZY Vega app is goed doordacht en vriendelijk in gebruik. Zhiyun verdient een pluim voor dit.

De app is gebruikersvriendelijk en heel duidelijk in het gebruik. Je kan er meerdere units mee verbinden en afzonderlijk of in groepen bedienen. Er zijn presets, licht positie maps en een music mode. Je kan ook een kleur scannen en de lamp daarop afstellen.

Nando zhiyun molus x100 COB 3

Gebruik van de app stelt je in staat de Molus X100 op afstand te bedienen. Het is geen overbodige optie.

Warm wordt heet


Een COB licht produceert warmte. Dat is vanzelfsprekend. Dankzij het open ontwerp van de Molus X100 wordt er geen warmte opgesloten in de behuizing. Hierdoor hoeft de ventilator in veel gevallen niet gebruikt te worden. De ventilator start helemaal automatisch als het nodig is.

Springt de ventilator aan, dan merk je dat niet. Hij is vrijwel onhoorbaar en j moet je oor letterlijk tegen de lamp aanhouden om iets te horen. Dan is het waarschijnlijk ook alleen de lucht die je hoort bewegen. er is geen mogelijkheid om de ventilator ook handmatig te bedienen.

Nando zhiyun molus x100 COB

Je kan niet om de waarschuwingen heen als je de Molus X100 uit de doos haalt. Haal de stikkers er wel af voor gebruik.

De Molus X100 wordt erg heet bij langdurig gebruik en bij volle kracht. Niet voor niets zijn er overal waarschuwingsstikkers op de unit geplaatst als deze uit de verpakking wordt gehaald. Hou dit in gedachte en laat de lamp altijd afkoelen voor je deze opbergt.

De batterij en stroomvoorziening


De accu biedt een capaciteit die de lamp 30 minuten op 100% kan laten branden. Op lagere intensiteiten is dit natuurlijk langer. Het opladen duurt ongeveer 2,5 uur. Het is ook mogelijk om de lamp via een USB-C aansluiting van stroom te voorzien. Afhankelijk van de powerbank die je via USB-C aansluit, kan de maximum intensiteit op 20% blijven staan.

Nando zhiyun molus x100 COB 13

De batterij heeft een eigen aansluiting. Helaas is het geen V-mount. De USB-C aansluiting is voor opladen, of je gebruikt het als powerbank.

Indien je een stopcontact in de buurt hebt kan je de Molus X100 direct op het lichtnet aansluiten. Helaas heeft de aansluiting geen manier om deze te vergrendelen. Dit betekent dat de stekker eenvoudig en onbedoeld los kan raken. Dit is het grootste minpunt van de Molus X100.

De batterij zelf wordt opgeladen via USB-C. Het is ook mogelijk om deze accu te gebruiken als powerbank voor je smartphone. Het nadeel is echter dat de batterij ook een unieke aansluiting heeft. Ee V-mount type aansluiting had meer flexibiliteit gegeven.

Nando zhiyun molus x100 COB 12

Aan de onderzijde is ruimte voor een USB-C aansluiting of een lichtnetadapter. helaas is deze niet vergrendeld waardoor er een groot risico is dat deze los komt.

Conclusie


De Molus X100 is een fantastische COB lamp. Het ontwerp is goed doordacht en de afwerking is van grote kwaliteit. Dankzij het open ontwerp wordt de warmte perfect afgevoerd en de ventilator maakt vrijwel geen geluid.

De kleine afmetingen maken de lamp perfect voor gebruik op locatie. Ook de specialse lichtvormers met ZY-aansluiting houden het compact. Daarbij is de ZY Vega app gebruiksvriendelijk zodat de lamp perfect op afstand te bedienen is.

Er wordt helaas geen spigot meegeleverd waardoor je zelf daarvoor moet zorgen. Het is weliswaar een kleine aanschaf, maar het had erbij geleverd moeten worden. Het grootste probleem vind ik toch wel de lichtnetaansluiting. Aangezien er geen vergrendeling is valt de stekker er regelmatig uit als je de lamp verzet of de lichtnetadapter verplaatst. Verder is het zonder dat er geen V-mount accu-aansluiting is. Dit verplicht je om de Zhiyun accu's te gebruiken.

Nando zhiyun molus x100 COB 2

In gebruik op locatie. De compacte afmetingen zijn ideaal om de Zhiyun Molus X100 in de tas mee te nemen.


Pluspunten • COB lamp is beschermd door een kunststof plaatje
 • Compacte afmetingen en lichtgewicht
 • Goede bouwkwaliteit
 • Open ontwerp minimaliseert ventilator gebruik en geluid
 • Goede kwaliteit knoppen
 • Hoge lichtopbrengst
 • Eenvoudige bediening
 • Bowens-mount adapter draagt lichtvormers en de lamp
 • Eigen ZY-mount maakt een compact systeem mogelijk
 • Batterij zorgt voor een goede en veilige grip
 • Goed ontworpen en gebruiksvriendelijke ZY Vega app
 • USB-C voeding mogelijk (maar gelimiteerd tot 20% lichtopbrengst)
 • Batterij kan ook als powerbank dienen


Minpunten • Geen spigot meegeleverd
 • De lamp wordt erg heet
 • Lichtnet adapter kan makkelijk los getrokken worden
 • Batterij heeft geen V-mount
 • Opstart van de lamp is vrij traag
 • Geen percentage weergave van de batterij, maar LED's
 • Aansluiting van de ZY-mount lichtvormers kan lastig zijn
 • Geen fysieke aan/uit schakelaar
 • Bijgeleverde tas heeft geen ruimte voor Bowens-mount adapter of andere accessoires


Ondanks de paar tekortkomingen is de Zhiyun Molus X100 zeker een aanrader. De prijs ligt wat hoger dan sommige andere merken, maar de voordelen maken dat meer dan goed. Wil je nog meer lichtintensiteit, kijk dan ook naar de Zhiyun Molus X200.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 5 maart 2024 om 12:21  | reageer

  Interessant, Nando.
  Lijkt mij ook handig voor buiten fotograferen als je een draagbare "zon" nodig hebt. Ik heb nog een Elinchrom Quadra Ranger set. Maar dat is best een gezeul.
  Ik vroeg mij af wat je als alternatief voor de Zhiyun Molus X100 COB zou aanbevelen.
  Groeten van Mars

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 12 maart 2024 om 10:28  | reageer

  Beste Marcel,
  Ik zou geen alternatief aanraden, maar deze. En als 100 Watt niet voldoende is, de 200 Watt versie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord