Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Eizo CS2740 ColorEdge 4k monitor

vrijdag 23 oktober 2020, 14:41 door | 8.743x gelezen | 6 reacties

Als fotograaf is het belangrijk om je foto's goed te kunnen beoordelen. Je wilt zeker weten dat de kleuren zoals jij ze ziet kloppen. Daarvoor heb je een goede monitor nodig. Ik ging aan de slag met de professionele Eizo CS2740 ColorEdge monitor.

Zelf ben ik al jaren fan van de monitoren van Eizo. Qua beeld zijn ze gewoon erg goed. De prijs is echter wel van bijpassend niveau. De logische vraag is dus of deze monitor zijn geld waard is. Vandaar dat ik deze 27 inch 4K monitor een paar weken heb uitgeprobeerd.

Bekijk ook onderstaande promo-video van Eizo over deze monitor om een indruk te krijgen.


Eizo CS2740 Specificaties


- 26,9 inch schermformaat (68,4 centimeter)
- 4K UHD (2840 bij 2160 pixels, 164 pixels per inch)
- Beeldpaneel: IPS (Wide Gamut)
- 99% Adobe RGB kleurruimte
- 16 bits Look-Up Table en 10 bits kleurweergave
- Ingebouwde USB hub (2x USB 3.1 en 2x USB 2.0)
- Helderheid: 350 cd/m2
- Contrastverhouding: 1000:1
- Gewicht: 10,3 kilogram
- 5 jaar fabrieksgarantie

Een prettig pluspunt van deze monitor is dat hij in de fabriek al uitgemeten is en ideaal is afgesteld. Hij geeft dus al direct goed beeld als je hem uit de verpakking haalt.

Voor perfecte kleurweergave blijft het wel belangrijk hem regelmatig (bijvoorbeeld eens per maand) de kalibreren. Hiervoor kun je los een kalibrator aanschaffen.

Mocht je niet zo bekend zijn met het kalibreren van een monitor en de voordelen daarvan, bekijk dan zeker eens de cursus Kleurbeheer op Photofacts Academy.

Aansluitingen


De Eizo CS2740 sluit je op je computer aan via HDMI, DisplayPort of USB-C. In de doos wordt standaard een USB-C kabel meegeleverd.

Ook zit er een DisplayPort kabel in de doos. Tenminste, normaal. Bij mijn reviewexemplaar is die waarschijnlijk bij een eerdere reviewer in de computer blijven zitten.

Eizo CS2740 - Aansluitingen


De USB-C aansluiting kun je gebruiken voor beeld, bijvoorbeeld vanaf een MacBook. De Eizo levert er ook 60 Watt aan stroom op, waardoor je MacBook dan ook gelijk van stroom voorzien wordt. Handig, want zo hoef je dus maar één kabel aan te sluiten.

Daarnaast zit er een USB hub ingebouwd in de monitor. Sluit de meegeleverde USB kabel aan op de USB ingang en je kunt vanaf je monitor nog 4 USB apparaten aansluiten.

Het is sowieso slim om de USB invoerkabel aan te sluiten, want Eizo's ColorNavigator software kan dan de monitor bedienen vanaf je computer. Zo hoef je ook geen aanpassingen te doen via het on-screen menu van de monitor.

Eizo CS2470 on-screen menu

On-screen menu

Draai- en kantelbaar


De monitor beschikt over een praktische voet. Je kunt de monitor bijna helemaal ronddraaien op zijn voet. Bovendien is de hoogte instelbaar en kun je de monitor ook nog (iets) naar voren en naar achteren kantelen.

Ook de monitor zelf kan gedraaid worden; dat je niet horizontaal tegen het beeld aankijkt, maar verticaal. Lijkt me voor fotografen niet direct een functie die je snel zult gebruiken.

Aan de achterkant op de voet kun je ook een meegeleverd ringetje klikken zodat je daar de kabels doorheen kunt voeren.

Uiterlijk


De monitor zelf heeft verder een strak, minimalistisch design. Ik houd daar wel van bij monitoren. Ik heb liever geen glimmende logo's of designelementen in beeld. Bij de CS2740 krijg je gewoon een zwarte bezel (rand) die aan alle zijde even breed is.

Het Eizo logo staat heel subtiel in zwarte bovenaan de monitor, je moet zelfs moeite doen om het uberhaubt te kunnen zien. Je kunt zelfs de verlichting van de touch-knopjes (ten behoeve van het on-screen menu) uitschakelen, als je wilt.

Geen afleiding van het beeld dus, precies zoals ik het graag heb.

Eizo CS2740


Aan de achterkant zit een handige greep om de monitor vast te houden als je hem verplaatst. Verder vind je hier natuurlijk de diverse aansluitingen.

Je kunt de monitor losklikken van zijn standaard (bijvoorbeeld om hem op te hangen), maar standaard wordt hij al compleet aan zijn voet geleverd. Handig, want je hebt geen gedoe om je gloednieuwe monitor in elkaar te zetten.

Wanneer iemand anders je foto bekijkt ben je natuurlijk ook afhankelijk van het beeldscherm waarop hij of zij je foto bekijkt. Door te zorgen dat jouw eigen beeld zo correct mogelijk, is het uitgangspunt in elk geval goed.

Anders loop je kans dat je in je foto loopt te corrigeren voor je eigen beeldscherm. Dan zal de afwijking op een andere monitor vaak nog duidelijker zijn.

Beeldweergave


Het belangrijkste bij een monitor is natuurlijk de beeldweergave. De 4K resolutie zorgt er in elk geval voor dat alles haarscherp weergeven wordt. Het ziet er echt prachtig uit op de Eizo.

Ook weet de CS2740 een heel mooi 'mat' aanvoelend beeld te geven. Je hebt niet snel last van reflectie in je beeld.

Bovendien zijn de kleuren heel neutraal. Je ziet bijvoorbeeld op de foto in het stukje hieronder ook dat mijn huidige Dell te warm ingesteld staat. Dit is in principe met kalibratie te corrigeren, maar op de Eizo is het al direct veel beter dan op mijn Dell.

4K resolutie


Persoonlijk ben ik nog niet zo'n fan van 4K. Ja, het ziet er prachtig scherp uit bij het bekijken van foto's en video's. Dat is het belangrijkste voordeel in mijn ogen.

De 3840 bij 2160 pixels zijn er echter teveel om 'native' te gebruiken op een 27 inch monitor. Als je dat doet krijg je extreem kleine programma's en teksten. Ik vind dat niet lekker werken. De icoontjes en sliders in Lightroom zijn dan bijvoorbeeld minuscuul.

30 inch Dell naast 27 inch Eizo


Het logische alternatief is dan om de interface bij Windows of Mac OS te laten schalen. Je zet eigenlijk alles op 200 procent. Daardoor krijg je feitelijk een 1920 bij 1080 pixels monitor, maar dan met razendscherpe pixels.

De meeste programma's schalen inmiddels gelukkig ook mee. Al moet je daar soms eerst nog wel even de menu's voor induiken.

Alleen je foto's zullen in Lightroom en Photoshop wel per pixel getoond worden. Mooi scherp dus, maar je moet voor eenzelfde zoomniveau wel inzoomen naar 200 procent. Op 100 procent zit je ineens een stuk minder dicht op je pixels als je gewend was.

Of je dit storend vindt, of juist prettig is heel erg afhankelijk van wat je gewend bent. Zelf vind ik 4K hierdoor pas interessant worden bij echt grotere schermen, zoals een 32 inch scherm.

Conclusie


De Eizo CS serie is niet de top-lijn van Eizo (voor fotografen is de CG-lijn ook interessant - maar een stuk prijziger), maar biedt toch een erg goede beeldweergave tegen een veel gunstigere prijs.

Wat helaas mist op deze monitor is een ingebouwde calibrator. Dit geeft het nodige extra gemakt voor het automatisch calibreren van je monitor. Nu moet je voor de maximale kleurechtheid aan de slag met een losse kalibrator.

Dankzij de 4K resolutie krijg je met de Eizo CS2740 ColorEdge een heerlijke scherpte. Zo kun je tekst en foto's altijd haarscherp bekijken. Bovendien is de helderheid bij deze Eizo erg uniform. Bovendien is de monitor erg solide gebouwd.

Een combinatie van al deze kwaliteiten zorgt ervoor dat je je foto's op dit scherm optimaal kunt bekijken. Deze monitor is daarom erg geschikt voor veeleisende fotografen die budget over hebben voor een uitstekende monitor.

Prijs


De Eizo CS2740 ColorEdge heeft een adviesprijs van 1.573 euro. Bij CameraNu.nl kun je de Eizo CG2740 bestellen voor 1.499 euro.

Meer reviews van de Eizo CS2740 ColorEdge


- Eizo CS2470 review door Far Swarey
- Eizo CS2740 review door Photo Review
- Eizo CS2470 review door Michael Clark

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

6 reacties

  1. Paul
    Profiel Paul schreef op dinsdag 27 oktober 2020 om 13:48  | reageer

    Interessante info, ook al ben ik zelf een tevreden "Benq" gebruiker. Wat mij vaak opvalt is dat mensen over camerapixels en kleuren discussiëren en hun monitor nooit kalibreren. Goed dat er in dit artikel ook aandacht aan kalibratie van de monitor gegeven wordt, zo wordt er vermeden dat je foto's helemaal fout bewerkt worden.

  2. John Oosterhuis
    John Oosterhuis schreef op dinsdag 27 oktober 2020 om 21:48  | reageer

    heb afgelopen jaar een Eizo met ingebouwde calibratie aangeschaft. Mijn probleem is dat als je foto in PS bewerkt en je slaat hem later op in een bestand dat er kleurverschil zit in de foto in het PS programma en in de opgeslagen toestand. Wat zou hier aan de hand kunnen zijn? Instellingsfout?

  3. Peter Lindeboom
    Peter Lindeboom schreef op woensdag 28 oktober 2020 om 15:40  | reageer

    Ik heb eveneens een Eizo met ingebouwde calibratie aangeschaft. Je hoopt dan dat de kleuren stabiel en onder controle zijn. Helaas... Als ik de foto opsla, blijken er flinke kleurverschillen te ontstaan. Het verhaal blijkt dus toch niet helemaal te kloppen. Peter Lindeboom

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 3 november 2020 om 10:11  | reageer

    @Peter:
    Wat ik bij je lees is niet veroorzaakt door een monitor, maar door het kleurprofiel dat aan je foto is gekoppeld. Ik zou adviseren om dat eens goed te bekijken.
    Niet alle software kan even goed met ProfotoRGB, of AdobeRGB omgaan, de twee kleurprofielen die vaak standaard gebruikt wordt.

  5. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 3 november 2020 om 10:12  | reageer

    @John Oosterhuis:
    Jouw probleem met kleurafwijkingen kan eveneens door het opgeslagen kleurprofiel in je foto veroorzaakt worden.

  6. jeepee
    Profiel jeepee schreef op zaterdag 21 november 2020 om 18:52  | reageer

    Waar onderscheidt deze monitor zich in vergelijking met iets goedkopere alternatieven als de Benq?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.813 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord