Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Fotor, krachtige ontwerp en fotobewerkingstool

donderdag 13 december 2018, 21:12 door | 5.861x gelezen | 1 reactie

Fotor is een krachtige maar eenvoudig te gebruiken tool voor online fotobewerking en grafisch ontwerpen. Het helpt je bij het bewerken van foto's, het maken van collages en het maken van social media-afbeeldingen in enkele minuten.

Fotor online hoofdmenu


Hieronder enkele van de belangrijkste functies:

  • Krachtige foto-editing-suite - enorme foto-effecten en filters, portretterugstelling, HDR, et cetera;

  • Professioneel ontworpen sjablonen voor afbeeldingen van sociale media, kaarten, uitnodigingen, posters, flyers, banners en meer;

  • Honderden lettertypen, talloze stickers en professionele ontwerphulpmiddelen om uit te kiezen;

  • Meerdere beschikbare platforms - Web, Windows, Mac, mobiele apps.


Op de website van Fotor vind je een versie van Fotor die je gratis en online kunt gebruiken (gratis maar wel met gedeeltelijke premium-functies). De meeste andere versies vind je via de app store van je besturingssysteem.

Hoe werkt het?


Bij het opstarten van Fotor krijg je een venster te zien met vier opties: Edit, Collage, Design en Features. Ik kijk eerst naar de module Edit. Hier kun je een foto openen (alleen JPG, geen RAW!), waarna het in het grote voorbeeldvenster verschijnt.

Onderin beeld verschijnt de volgende melding: Please use Chrome for the best experience with Fotor, you may encounter some problems with your current browser. Ik gebruik Safari als browser en wil dit graag blijven doen in verband met andere applicaties die niet met Chrome werken.

Helemaal links in beeld is een werkbalk zichtbaar waarmee een aantal automatische effecten (scenes) toegepast kunnen worden, zoals Effects, Beauty, Frames, Stickers, Text en Cloud.

Rechts van het Basic menu is een ander menu met een aantal hoofdgroepen, waaronder Tap-enhance, Magic clipper, Crop, Rotate, Basic, Fine-tune, Color, Vignette, Curves, Resize en HDR. Door op de naam van een hoofdgroep te klikken verschijnen de mogelijke opties ervan.

Fotor Edit menu


Collage


De tweede optie die je bij het opstarten van Fotor te zien krijgt is de optie Collage. In Collage maak je met behulp van sjablonen heel gemakkelijk collages van meerdere afbeeldingen. Bovendien zijn aan de resultaten nog scenes, effecten of kaders toe te voegen.

Je uploadt eerst de foto's die je in je collage wilt hebben (die verschijnen aan de rechterkant van je scherm), je kiest de gewenste template en vervolgens kun je zelf de foto's in het gewenste frame schuiven, of je kunt dit automatisch laten doen.

Vervolgens kun je er ook nog tekst (verschillende fonts zijn beschikbaar) en stickers aan toevoegen.

Fotor collage


Design


Je kunt met Foto vrij gemakkelijk een grafisch ontwerp maken. Er zijn een hoop vooraf ingestelde sjablonen, variërend van covers voor sociale media, berichten, kaarten, banneradvertenties, posters en meer.

Ik maak dit soort posters altijd met Photoshop en zoiets kost dan een halve dag tijd om het te maken. Met Fotor-Design krijg je snel inspiratie door alle voorgeschotelde design-voorbeelden, die je vervolgens helemaal op maat kunt aanpassen. Erg handig!

Fotor design


Features


En dan is er ook nog de Features optie met daaronder weer een hele hoop verbeter-tools die je kunt gebruiken. Templates, Design, Basic edits, Effects, Beauty, Collge, HDR, Text, Clipart, Frames en Banner maker.

Ik moet zeggen dat veel ervan crashten (dat zal ongetwijfeld met mijn Safari-browser te maken hebben).

Fotor features


Conclusie


Komt Fotor-Edit in de buurt van een Photoshop-kloon of een Photoshop-wannabe? Nee, niet echt. Er zijn echter wel een paar krachtige tools ingebouwd die hun werk erg goed doen voor wat het programma eigenlijk is: een beeldverbeteraar. Veel beter dan al die apps voor je iPhone die ongeveer hetzelfde doen. En bovendien is het zo goed als gratis!

Het belangrijkste verschil tussen Fotor Photo Editor en Photoshop is echter dat de laatste een werkbalk en lagenbenadering gebruikt, met hulpmiddelen waarmee je direct aan je foto kunt werken.

Bijvoorbeeld een verdwaalde haar op het gezicht van je model wegclonen of een stukje kleding oplichten met de Dodge-tool. Met Fotor Photo Editor kun je alleen effecten en bewerkingen toepassen op de gehele afbeelding. Er is zelfs geen selectietool en je kunt dingen zoals lagen al helemaal vergeten.

Denk echter niet dat Fotor Photo Editor 'basic' is. Klik op het pictogram Aanpassen en er zijn curves en niveaus-hulpmiddelen. Elders zijn er verticale en horizontale vervormingstools die ook kunnen helpen om het perspectief te fixeren.

Maar er is geen ontkomen aan het feit dat Fotor Photo Editor voor het grootste deel zijn inspiratie haalt uit apps zoals Snapheal van Skylum. Met andere woorden, filters en fixes met één klik zijn aan de orde van de dag.

Vaak levert dit best mooie resultaten op, en kunnen ze zeker voor opvallende afbeeldingen zorgen. Het gaat hierbij echter minder om subtiele correcties en meer om iets stijlvols te maken voor je Facebook-wall of Instagram-feed.

De meeste, zo niet alle, filters hebben slechts één aanpassingsschuifregelaar om het intensiteitsniveau te wijzigen. Een handjevol ervan trok wel mijn aandacht, waaronder Bokeh, die subtiele en aantrekkelijke bokeh in het beeld trok.

Verschillende zeer nuttige functies vereisen echter dat je een upgrade naar Fotor Pro uitvoert. Als je dit niet doet, wordt er een watermerk over je afbeelding geplaatst wanneer je de tool in kwestie gebruikt. Opwaarderen kost 17,50 euro per jaar, of 5,50 euro als je maandelijks wilt betalen.

Totdat je het geld poneert, blijven tamelijke bruikbare hulpmiddelen zoals ruisonderdrukking, lenscorrectie, ontwaseming en HSL-aanpassing buiten je beschikbaarheid.

Of je zoveel wilt uitgeven aan een dergelijke app is twijfelachtig, vooral als je op zoek bent naar beeldcorrectie en bewerking op hoog niveau. Hoewel Pixelmator bijna drie keer zo duur is, kost het nog steeds minder dan 30 euro en dat is een eenmalige betaling, wat betekent dat je de app voor het leven kunt gebruiken.

Het programma blinkt wel uit in eenvoudige bewerkingen. Veel daarvan zijn met slechts één klik te activeren. Het aantal filters, kaders en randen en teksteffecten is bijna overweldigend.

Ik denk dat de doelgroep vooral in mensen zit die snel een geoptimaliseerde of opgeleukte foto op social media willen zetten. Voor veeleisende gebruikers zijn de aanpassingen iets te rigoreus.

De twee overige opties: Collage en Design zijn echter leuke en handige tools waarmee je heel gemakkelijk tot mooie designs komt voor allerlei doeleinden. Denk aan kerst- of creatieve ansichtkaarten, posters, banners voor Facebook of e-mail en zelfs logo's.

Voor mensen die geen zin hebben in de hoge instap van bijvoorbeeld Photoshop en die toch af en toe wat willen of moeten ontwerpen is dit echt een aanrader!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Toon
    Toon schreef op woensdag 19 december 2018 om 14:23  | reageer

    Leuk programma, bedankt voor het plaatsen; maar het lukt mij (nog) niet de gewijzigde foto op te slaan op mijn computer!? Kan ik alleen maar foto's in de cloud opslaan?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord