Review: Irista opslagservice van Canon
dinsdag 29 oktober 2019, 10:57 door Michelle Peeters | 7.261x gelezen | 2 reactiesIrista stopt op 31 januari 2020. Je foto's, video's en persoonlijke gegevens in Irsta worden op deze datum verwijderd. Als je je foto's en video's wilt opslaan, kun je ze downloaden naar je computer. Dit kan even duren, dus ga zo snel mogelijk aan de slag.
In dit artikel onze gebruikerservaringen met de Canon Irista opslagservice, waarmee je foto's veilig en gemakkelijk kunt opslaan, beheren, organiseren, delen en printen in de cloud. Hiermee krijg je grip op je fotocollectie op één centrale, veilige en georganiseerde plaats.
Irista kun je gemakkelijk via de app gebruiken op je smartphone of tablet en er is ook een uitgebreide desktop versie met een Lightroom plug in.
Foto's worden in Irista opgeslagen zonder het comprimeren van het bestand, er is dus geen kwaliteitsverlies en ook raw-bestanden zijn hier op te slaan. Hetzelfde geldt voor video's.
We hebben al eens eerder geschreven over het Irista opslagsysteem van Canon.
Functionaliteit / doelstelling
- Doordat je smartphone-foto's automatisch opgeslagen kunnen worden in Irista, wordt er meer ruimte vrijgemaakt om meer foto's te kunnen nemen;
- Tijdbesparing: je kunt al je foto's combineren; van je smartphone met die op je computer, camera, Flickr-, Google Photos- en Facebook-accounts. Alle dubbele exemplaren worden automatisch verwijderd;
- Snel vinden: Je kunt je foto's vinden op camera en/of type lens waarmee je ze gemaakt hebt. Maar je kunt je foto's ook zelf verschillende tags meegeven zodat je zel makkelijk terug kunt vinden;
- Delen: Je kunt albums maken en ze delen via een simpele URL met anderen. Vrienden kunnen ze bekijken en foto's downloaden op hun eigen apparaten zonder te hoeven inloggen of registreren;
- Je kunt op eenvoudige wijze een High Definition (hoge kwaliteit) fotoboek vanuit Irista maken.
Installeren en testen
Ik heb Irista uitgeprobeerd in deze testomgeving: Apple Mac met MacOS 10.13.1 , iPhone 7 en Adobe Lightroom 5.7
Je kunt de software installeren via de Irista site van Canon.
Vervolgens maak je een Canon account aan of meld je je aan met een bestaand account. Je krijgt default 15 Gigabyte aan opslagruimte, zoals ook vermeld wordt op de inlogpagina. Als je echter op de smartphone of desktop kijkt, zie je dat je standaard zelfs 100 Gigabyte aan ruimte heb!
Desktop gebruik
Irista opent in een browser-window. Drag en drop je bestanden vanaf de desktop naar het browser window. Of je kunt additoneel een foto-uploader installeren op de desktop.
De Irista uploader is een web gebaseerde applicatie, die je de mogelijkheid geeft om foto's uit iedere folder van je computer te synchroniseren naar Irista.
Smartphone gebruik (iPhone)
Installeer de Canon Irista app vanuit de Apple Appstore.
Na inloggen via de app moet je toestemming geven dat de app je fotobibliotheek kan benaderen op de smartphone. En je kunt het automatisch uploaden vanaf de smartphone naar Canon Irista instellen.
Je kunt dan nog aangeven of je alleen bepaalde mappen wilt uploaden. Ook kun je instellen of foto's van je Facebook, Google+ of Flickr account automatisch worden ge-upload.
Standaard zorgt de app ervoor dat alle foto's van je smartphone naar Irista worden ge-upload. Dit kan een nadeel zijn als je al gebruik maakt van een andere cloud-dienst (bijvoorbeeld Apple iCloud in mijn geval).
Je kunt wel geselecteerde mappen kiezen die je ge-upload wilt hebben. Of je maakt vanuit de Irista app de keuze welke foto's je wilt uploaden naar Irista.
Album aanmaken
Zowel in de smartphone-app als de desktop-versie kun je albums aanmaken en daar geselecteerde foto's in plaatsen. Alles wordt meteen gesynchroniseerd.
Het album is privé, maar je kunt het zowel vanaf de smartphone als de desktop delen met bepaalde personen (via e-mail) of via een publieke link, rechtstreeks op Twitter, Facebook, WhatsApp et cetera.
Adobe Lightroom plugin
De plugin die je nodig hebt in Lightroom kun je via de Irista webpagina downloaden.
Je kunt de plugin ook via de Lightroom Plugin manager installeren. En je kunt vanuit Lightroom de koppeling tot stand brengen met je Irista-account.
Daarna kun je rechtstreeks vanuit Lightroom foto's publiceren naar Irista.
Conclusie
Irista is een erg handige en zeer eenvoudig te gebruiken cloud-dienst voor foto's en video's. Bij aanmelden krijg je te zien dat je standaard 15 Gigabyte aan data krijgt.
Erg prettig dus en bovendien behoorlijk snel. De koppeling met Lightroom is erg handig en werkt feilloos. Het maken van albums en deze delen met anderen of via social media is handig.
Bijkomend voordeel is dat alle foto's en video's zonder compressie als origineel bestand worden bewaard. Ook RAW-bestanden.
Heb je nog geen andere cloud-diensten waar je gebruik van maakt, dan is Irista zeker een toegevoegde waarde. Het samenwerken met andere cloud-diensten vergt nog extra tijd.
Irista heeft namelijk geen instelmogelijkheden om aan te geven dat je bijvoorbeeld alleen je nieuwe fotos vanaf je iPhone wilt uploaden. Dat betekende in mijn geval dat mijn hele iCloud fotobibliotheek gekopieerd werd naar Irista.
Als je vanuit Chrome werkt is het in de web-versie van Irista wel mogelijk om folders in de timeline te slepen.
Ook tijdens het gebruik van de desktop foto-uploader liep ik tegen wat vreemde zaken aan. Standaard staat daar aangegeven dat de 'pictures' folder wordt geüpload. Dat is prima, maar in deze pictures folder staan op de iMac ook de Lightroom libraries èn de Lightroom backups.
Het leek er nu op dat via deze backups grote aantallen foto's, die jaren geleden al waren weggegooid, naar Irista gestuurd werden. Het advies is door de folder te lopen en de bestanden met exif-data te laten uploaden naar Irista.
Maar al met al is Irista een prima product, zeker voor een beginnende gebruiker. De integratie in een bestaande omgeving werkte in mijn geval echter nog niet helemaal probleemloos.
Zelf aan de slag?
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je zelf eens met Irista aan de slag? Je kunt hier een gratis account starten.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 29 oktober 2019.
De eerste publicatiedatum is vrijdag 30 maart 2018, 13:31.
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
2 reacties
-
Rob IJsselstein schreef op dinsdag 3 april 2018 om 14:16 | reageer
Dank voor het verhaal. Als je graag fotografeert is 100 Gb heel snel vol. Daarmee gaat het nut al snel verloren, want dan moet je weer op zoek naar iets anders. Als standaard voor foto’s die je wilt delen is het wellicht wel handig
-
Ivo schreef op woensdag 4 april 2018 om 21:12 | reageer
nadeel is volgens mij dat je alleen foto en video materiaal kunt uploaden, en voor de rest niks. als je je complete fotocollectie daar wil parkeren gaat dat al een duur geintje worden. Kun je beter in 1 x een NAS aanschaffen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Preview: Canon EOS R5 mark II
door Elja Trum
-
Preview: Canon EOS R1
door Elja Trum
-
Canon kondigt de RF 35mm f/1.4L VCM aan
door Nando Harmsen
-
Canon kondigt de ontwikkeling aan van de EOS R1
door Nando Harmsen
-
Review: Canon RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.