Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Luminar 3 met bibliotheekfunctie

vrijdag 21 december 2018, 16:32 door | 10.699x gelezen | 5 reacties

Luminar 3 met foto bibliotheek is uit en heeft een belangrijke en langverwachte upgrade. De meest opvallende wijziging ten opzichte van Luminar 2018 is de toevoeging van Libraries, een bibliotheek waarin je al je foto's kunt beheren.

Een importeer functie voor je Lightroom catalogus zit er nog niet in, maar zal in de loop van 2019 wel worden toegevoegd.

Library paneel met folders


Luminar 3 gebruikt artificial intelligence zodat iedereen digitale afbeeldingen kan bewerken en verbeteren met intuïtieve en tijdbesparende workflows. Het programma moet ervoor zorgen dat het verwerken, beheren en bewerken van foto's sneller en gemakkelijker gaat dan met conventionele softwarepakketten.

Het nieuwe Library paneel is het gevolg van jaren onderzoek, analyse en interviews met een brede selectie aan fotografen. Skylum heeft het Library paneel ontwikkeld op snelheid en efficiëntie als antwoord op de jarenlange klachten van fotografen dat bestaande bibliotheken omslachtig, onoverzichtelijk of gebruiksonvriendelijk waren.

De nieuwe Luminar 3 zal beschikbaar zijn als een gratis update voor alle gebruikers van Luminar 2018 en zal meerdere gratis updates bevatten, omdat er een uitgebreide reeks foto-hulpmiddelen is ontwikkeld en er meer tijd besteed is aan functies met artificiële intelligentie.

Unieke technologieën


Luminar heeft standaard professionele opties, zoals lagen, maskers en een blenden modus, maar ook een aantal unieke technologieën:

  • Luminar Workspaces waarmee je gestroomlijnd kunt werken met filters die ideaal zijn voor een gekozen genre, inclusief landschappen, portretten, luchtfotografie en portretfotografie;
  • Luminar Looks met adaptieve stijlen met LUT's, texturen en AI-aangedreven filters. Met één klik wordt een nieuwe stijl toegepast, maar ook genuanceerde aanpassingen zijn mogelijk met geavanceerde bedieningselementen;
  • Er zijn meer dan 50 filters beschikbaar, waaronder AI Sky Enhancer, die kunstmatige intelligentie gebruikt om de lucht automatisch te selecteren voor nauwkeurige aanpassing. Met slechts één slider kun je de perfecte look bereiken. Andere innovatieve filters zijn Accent AI en het Sunrays-filter, dat kan worden gebruikt om zonnestralen selectief toe te voegen.;


Luminar filters workspaces

Luminar filters en workspaces

Luminar versus Lightroom


Als je Luminar met Lightroom vergelijkt zijn er toch best een aantal functies die Lightroom niet heeft.

Ik noem er een aantal: afbeeldingslagen, polarisatiefilter, texturen, werkruimtes, zonnestralen-filter, zachte gloed en zachte focus, kleurzweem verwijderen, presets voorvertoningen, matte filter, highkey filter, mistfilter, verbeter gebladerte, kleurcontrast filter, kanaalmixer-filter en tot slot het Accent AI (artificial intelligence) filter.

En als je de prijs dan ook nog eens vergelijkt; voor Lightroom betaal je jaarlijks zo'n 120 euro, voor Luminar eenmalig slechts 59 euro.

Bibliotheek-functie


Luminar 3 is nu in staat om je foto's te organiseren met de nieuwe Bibliotheek-functie. De Luminar bibliotheek is een zeer flexibele foto catalogus die het bladeren, beoordelen en organiseren zeer vergemakkelijkt.

Gebruikers kunnen eenvoudig een prachtige afbeeldingsmuur zien die werkt met bestaande mappen op hun harde schijf, aangesloten apparaten en gesynchroniseerde cloudopslag.

Het is niet nodig om afbeeldingen opnieuw te importeren. Als je een map selecteert, wordt deze toegevoegd aan Luminar, waar afbeeldingen kunnen worden bekeken, voorzien kunnen worden van kleur, beoordeeld kunnen worden en kunnen worden bewerkt.

Je kunt meerdere catalogi maken om alleen die foto's te ordenen die je georganiseerd wilt houden door mappen toe te voegen vanaf je computer, externe harde schijven en zelfs cloudopslag. Je kunt zelfs bestanden van een kaartlezer importeren en Luminar 3 de organisatie laten doen.

Luminar add folder

Het toevoegen van folders

Automatische synchronisatie catalogus


Het is wel belangrijk dat Luminar 3 exact overeenkomt met je harde schijf. Als je bestanden buiten Luminar verplaatst met Finder of Windows Explorer, weet Luminar hiervan en past de catalogus dienovereenkomstig aan.

Hetzelfde als wanneer je bestanden of mappen hernoemt. Dit in tegenstelling tot Lightroom. Als je in Lightroom een bestand in Finder of Explorer verplaatst, dan heeft het programma geen idee waar het gebleven is.

Je kunt Luminar 3 ook gebruiken om bestanden te verplaatsen, hernoemen of te verwijderen. Je bestanden worden dan eveneens in Finder of Explorer verplaatst, hernoemd of verwijderd.

Het toevoegen van foto's aan je catalogus gaat extreem snel. Ik kon al na slechts een paar minuten beginnen met bladeren en mijn afbeeldingen beoordelen! Browsen met je foto's in miniatuurweergave is ook behoorlijk snel.

Miniatuurweergaven met een lage resolutie kun je direct bekijken terwijl je door een map bladert. Bijna direct op hetzelfde moment wordt dan een scherper miniatuurvoorbeeld gegenereerd.

Luminar sorteren

Sorteerfunctie in Luminar

Organisatie op datum


Libraries organiseert je foto's automatisch op datum waardoor je heel eenvoudig je archieven kunt doorzoeken. Je hoeft dus niet meer eindeloos door honderden previews te scrollen om het gewenste beeld te vinden.

Wijzigingen worden realtime in de originele map gemaakt, zodat bestanden en de harde schijf zo eenvoudig mogelijk worden georganiseerd.

Na het toevoegen van foto's aan je catalogus, heeft Luminar 3 enkele geweldige snelkoppelingen om ze terug te vinden. Je kunt foto's direct op jaar, maand en dag vinden en in één oogopslag zien hoeveel foto's er in elke categorie zijn.

Er is een snelkoppeling naar recent toegevoegde en onlangs bewerkte foto's. Er is ook een snelkoppeling naar Snelle bewerkingen. Snelle bewerkingen zijn foto's die je rechtstreeks opent in Luminar en die om welke reden dan ook niet wilt worden toegevoegd aan je bibliotheek voor Luminar.

Luminar organisatie op datum

Organisatie op datum

Rating


Met behulp van een sterren-rating, kleurenlabels en de mogelijkheid om je favoriete foto's te taggen wordt je workflow nog sneller. Je kunt foto's een sterbeoordeling geven van 1-5. Je geeft ze een 'geselecteerde' of 'afgekeurde' tag en een kleurenlabel van 'geen', rood, geel, groen, blauw of paars.

Luminar set ratings flag color label


Je kunt al deze tags gebruiken om je afbeeldingen in de bibliotheek te sorteren voor snelle toegang. Je kunt je afbeeldingen ook sorteren op capture time, edit time, file name, type & size.

Luminar rating

Verschillende manieren om foto's te 'raten' met sterren, kleuren of geselecteerd/afgekeurd

Albums


Je kunt ook Albums maken. Dit zijn virtuele albums die geen extra ruimte innemen op je harde schijf. Ze worden gebruikt om je foto's beter te ordenen.

Je kunt foto's naar wens toevoegen aan en verwijderen uit de albums die je maakt en je oorspronkelijke bestanden zijn veilig op hun oorspronkelijke locaties.

Luminar create album

Album creeren

Aanpassingen synchroniseren


Je kunt je aanpassingen vanuit je bibliotheek synchroniseren. Elke wijziging in een enkele afbeelding kan eenvoudig worden toegepast op een selectie van bestanden, wat erg handig is voor foto's die in vergelijkbare instellingen zijn gemaakt of wanneer een uniform stijl gewenst is.

Synchronisatie werkt goed dankzij de Accent AI en AI Sky Enhancer filters die gebruikmaken van artificiële intelligentie om beeldproblemen te analyseren en op te lossen. Met deze functies kunnen een aantal afbeeldingen tegelijkertijd worden aangepast, waardoor je tijd en moeite kunt uitsparen.

Selecteer gewoon een foto en bewerk deze, selecteer vervolgens andere foto's waarvan je de aanpassingen wilt synchroniseren en al je aanpassingen worden toegepast op de andere foto's. Dit kan een enorme tijdbesparing opleveren!

Voorheen had je hiervoor een Preset moeten maken (dat wordt nu een Look genoemd in Luminar 3) en dan die Preset toepassen op de andere bestanden die je wil aanpassen via Batch Processing.

Al je foto-bewerkingen worden niet-destructief gedaan en elke bewerking die je doet wordt opgeslagen in de catalogus. Je hoeft hiervoor geen knop te selecteren om op te slaan. En dan is er de mogelijkheid om meerdere catalogi te hebben en een gemakkelijke manier om er een back-up van te maken.

Luminar Finder versus Luminar library locatie 1

De folder-indeling op je harddisk wordt automatisch synchroon gehouden met die in Luminar

Windows-verbeteringen


Windows-gebruikers zullen blij zijn met enkele nieuwe verbeteringen, de ik zelf niet heb kunnen testen als Mac-gebruiker. Skylum noemt de volgende verbeteringen: verbeteringen in kleurbeheer en problemen verholpen.

Kleurbeheer gaat nu goed tussen Luminar-, monitor- en third-party-apparaten. Daarnaast zijn er snelheidsverbeteringen aangebracht en meer besturingselementen voor filters.

Prijzen en beschikbaarheid


Skylum Luminar 3 draait op Mac OS 10.10. 5 of hoger en op Windows 7, 8 en 10. Voor 59 euro kun je het pakket downloaden via de website.

Het programma zal beschikbaar zijn als een gratis update voor alle gebruikers van Luminar 2018 en zal meerdere gratis updates bevatten, omdat er een uitgebreide reeks foto-hulpmiddelen is ontwikkeld en er meer tijd besteed is aan functies van artificiële intelligentie. Voor 149 euro combineer je Luminar bovendien met Aurora HDR.

Lightroom versus luminar library

Lightroom versus Luminar 3 library

Conclusie


Ik was al behoorlijk enthousiast over Luminar's kwaliteiten als een geweldig hulpmiddel voor beeldbewerking en dat is in de loop der tijd alleen maar beter geworden. De ontwikkelingen schrijden voort en vooral de AI (Artificial Intelligence) functies worden steeds beter en nemen veel werk uit handen.

Onder de 51 filters die momenteel in Luminar zitten, zitten er een paar die gewoon nergens anders bestaan ​​en waar ik inmiddels regelmatig gebruik van maak. Ik zal Luminar niet snel de rug toekeren, maar Lightroom evenmin...

Of fotografen Lightroom nu zullen verlaten en gaan overstappen op Luminar 3 met bibliotheken betwijfel ik toch nog een beetje. Vooral niet als je al catalogi in Lightroom hebt en afhankelijk bent van trefwoorden en bijschriften.

Maar zodra de importeer functie voor je Lightroom catalogus ingebouwd is (die zal in de loop van 2019 wel worden toegevoegd en misschien daarnaast ook andere updates voor trefwoorden en bijschriften) zou dit best een aantal verstokte Lightroom-gebruikers over de streep kunnen trekken.

Want hoewel je met een eenvoudige zoekopdracht op trefwoord nog niet in de bibliotheek naar bijvoorbeeld al je hondenfoto's kunt zoeken, kun je nog wel via een mapstructuur navigeren om de desbetreffende foto's te vinden Je kunt er dan nieuwe sterbeoordelingen aan toevoegen en ze vervolgens in Luminar bewerken.

Als je je foto's nog nooit eerder georganiseerd hebt of je hebt gewoon niet veel foto's (die georganiseerd moeten worden om ze te kunnen terugvinden), dan zul je waarschijnlijk nu al heel enthousiast zijn over de nieuwe bibliotheken in Luminar 3.

Aanpassingssynchronisatie en supersnelle import zijn absolute pluspunten. Als je eenmaal wat foto's hebt georganiseerd, is het vrij simpel om heen en weer te switchen tussen de bibliotheek en de bewerkmodus. Ondanks enkele vertragingen hier en daar, versnelt het je workflow toch wel degelijk!

Het programma is misschien nog niet helemaal perfect voor wat je zou willen, maar je kunt wachten op de verbeteringen die ongetwijfeld snel gaan komen!

En als je tenslotte de prijs bekijkt: dit is een gratis upgrade voor Luminar 2018-gebruikers! En de normale prijs van Luminar 3 met bibliotheken is slechts 59 euro!

Gezien de prijs en de functies die nog in de maak zijn, kan ik me niemand voorstellen die Luminar niet zou willen gebruiken. De bewerkingsmogelijkheden alleen al zijn minstens het drievoudige waard van de prijs waarvoor het nu verkocht wordt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

5 reacties

  1. Demeyere Ph
    Demeyere Ph schreef op dinsdag 25 december 2018 om 11:45  | reageer

    Hallo en bedank voor deze intro, de prijs is vandaag 25/12/18 69 eur op de site van Luminar.
    Groeten en goede eindejaar feesten iederéén

  2. H.D. Jesterhoudt
    H.D. Jesterhoudt schreef op dinsdag 25 december 2018 om 13:33  | reageer

    Michelle, wat mij opvalt is dat alle bijna fotograven die L3 reviewen ontzettend enthousiast zijn.
    Misschien omdat de profs ook zwaardere apparaten gebruiken. Zelf heb ik gelukkig het programma kunnen updaten met weinig moeite en wat hulp van eerdere installeerders.
    Maar vanaf de 18e heb ik dagelijks heel veel mail van anderen die niet zo gelukkig zijn.
    Er schijnt toch nog erg veel aan te schorten.
    En, afgaande op al deze mails, zou ik zelf het programma op dit moment niet kopen, maar lekker afwachten totdat het is bijgewerkt.
    Ik lees dat er eind december al een update komt en daarna nog eentje eind januari, begin februari.
    Ik zou dus zeker wachten tot alles is aangepast.
    Ik ben gewoon een hobby fotograaf en best blij met Lum.2018, maar als je het nu koopt kan een teleurstelling niet uitblijven vrees ik.

  3. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 25 december 2018 om 13:41  | reageer

    @H.D. Jersterhoudt: ik heb de negatievere ervaringen van (volgens mij) voornamelijk Windows-gebruikers ook gezien ja. Ik ben sinds kort bèta tester en had bij de eerste versies ook last van ee n aantal crashes (zelfs op mijn behoorlijk opgetuigde iMac). Bij de eerste versies heb je vaak last van problemen die overigens vaak snel gefixed worden. Maar je kan inderdaad ook op safe spelen en wachten tot alke kinderziektes eruit zijn. Of Luminar 2018 parallel gebruiken!

  4. gast schreef op dinsdag 25 december 2018 om 16:42  | reageer

    Lumina 3 is veelbelovend, maar lijkt mij te vroeg op de markt gegooid! De werking is niet getuned voor Windows10 en snel is je RAM volzet voor 100 pct. Het weghalen van de tmp files helpt heel even.. maar ik blijf bij LR tot de volgende releases van L3 ..het wordt een goed product maar als klant zitten we mee in de prereleases..

  5. Frans van Vugt
    Frans van Vugt schreef op woensdag 26 december 2018 om 09:31  | reageer

    Lumina 3 veelbelovend ja. Probeer uit maar selecteer nog niet zoveel mappen, dan duurt het opstarten erg lang. Gelukkig kan ik ongestraft Luminar 2018 er naast gebruiken. Ze bijten elkaar niet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.191 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord