Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Luminar NEO krijgt AI gegenereerde content met GenSwap

zaterdag 25 november 2023, 22:11 door | 1.255x gelezen | 10 reacties

Skylum heeft een nieuwe Extension voor het programma Luminar NEO aangekondigd. Dit is GenSwap, een op AI gebaseerd gereedschap waarmee je dingen in je foto kan weghalen of veranderen. Je kunt deze Extension na 17 november 2023 kopen op de website van Skylum.

Met het gereedschap GenSwap heb je in Luminar NEO nu de mogelijkheid om je foto te manipuleren met behulp van Artificial Intelligence. Selecteer het onderdeel van een foto en je kan het een heel andere invulling geven.

GenSwap is het logische vervolg van GenFill. Hiermee is het eenvoudig om een groot aantal objecten weg te halen. GenFill vult de ruimte naadloos in aan de hand van de omliggende beeldinformatie

Dit is een toepassing waar AI gegenereerde content heel goed geschikt voor kan zijn. Denk aan het met meer nauwkeurigheid weghalen van kleine storende elementen.

Lumneo generase 1Lumneo generase 2


GenSwap is de volgende stap in AI gegenereerde content. Hiermee ga je natuurlijk verder dan kleine aanpassingen. Dit is geen fotografie mee, maar fotomanipulatie.

Lumneo genswap 1Lumneo genswap 2


GenSwap geeft je de mogelijkheid om niet alleen beeldelementen aan te passen. Je kan er ook niet bestaande objecten toevoegen.

GenSwap van Luminar NEO biedt de mogelijkheid om een omschrijving te geven van wat je aan een foto wilt toevoegen of veranderen. Hoe nauwkeuriger de omschrijving is, hoe beter de AI zal werken. Om GenSwap te gebruiken is een verbinding met internet nodig.

Op een later tijdstip zal ook generatief uitbreiden ter beschikking komen. Hiermee krijg je de mogelijkheid om het canvas te vergroten en de AI engine die delen te laten invullen.

Je vind meer informatie, inclusief de prijzen, op de website van Skylum.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

10 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 28 november 2023 om 11:16  | reageer

  Nando, ik heb dat Genswap uitgeprobeerd, maar ik ben er niet kapot van. Als je een groot onderwerp in je foto gaat vervangen door iets anders, dan krijg je daar een door de computer gegenereerd onderwerp voor terug dat eerder lijkt op hetgeen je in een animatiefilm ziet, dan een realistisch beeld. Bovendien gaan ook vaak de verhoudingen in het totaalbeeld de mist in. In een andere reactie op een verhaal van jou heb ik ook al gezegd dat AI in de fotografie bruikbaar is, mits je het met beleid toepast. Met name bij verscherping en ruis verwijderen kan AI heel goed functioneren. Op dit laatste heeft Skylum in Luminar Neo in het afgelopen jaar 2 tools toegevoegd die op basis van AI werken en dat werkt goed.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 29 november 2023 om 10:09  | reageer

  De resultaten die ik zelf zag ontstaan waren om te huilen. Misschien heb ik wel iets fout gedaan. Wie weet.

 3. Ronnie
  Ronnie schreef op dinsdag 28 november 2023 om 12:59  | reageer

  Ze proberen van alles om het grote Adobe bij te houden maar struikelen bijna over hun eigen benen.

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 29 november 2023 om 10:14  | reageer

  Het is meer, ze proberen de grote fotobewerkingssoftware bedrijven (Adobe, Capture One enz) voor te blijven door software uit te brengen die niet perfect werkt...
  knipoog

 5. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 28 november 2023 om 13:33  | reageer

  @Ronnie , sorry maar wat jij nu beweert is klinkklare onzin. Skylum is al veel langer bezig met het gebruik van AI in fotobewerkingssoftware dan Adobe. Het is zelfs zo dat Adobe bezig is een grote achterstand in te halen en nu nog altijd achterop hinken.

 6. Ronnie
  Ronnie schreef op dinsdag 28 november 2023 om 16:27  | reageer

  Jou mening vind ik prima Donald. Ik gebruik het ook eigenlijk niet, wel gedaan maar door het ontbreken van een fatsoenlijke bibliotheek gauw weer in de gracht gegooid. Leuk om mee te knutselen.

 7. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 28 november 2023 om 17:07  | reageer

  Ronnie, wat de bibliotheek betreft van Luminar geef ik je groot gelijk. Die kan niet tippen aan Lightroom. En op veel vlakken zijn Lightroom en Photoshop gewoon beter. Luminar is wel beter in het gebruik van AI, omdat ze er al jaren meer ervaring hebben opgedaan dan Adobe. Ik gebruik zowel Photoshop als Luminar Neo. Deze laatste om snel even een foto af te werken en omdat Luminar gemakkelijker mee te werken. Het is simpel. Lightroom en Photoshop werken verfijnder vind ik . Ik gebruik vooral Photoshop omdat ik graag met lagen werk. De basis doe ik met Adobe Camera Raw omdat dat in feite hetzelfde is als de ontwikkelmodule van Lightroom. Het is dus genuanceerder dan je zou denken.
  Natuurlijk mag jij ook je eigen mening hebben, maar om nu Luminar af te schilderen zoals je in eerste instantie deed, vind ik onjuist.

 8. Ronnie
  Ronnie schreef op woensdag 29 november 2023 om 16:15  | reageer

  Eigenlijk bedoel ik dat ook met het struikelen, later gebruik ik in een reactie bij Donald het woord knutselen want dat is het ook..knutselen. Zelf ben ik een ACE en werk ook daarom nooit met software van Skylum. Ik weet ook niet of Trey Ratcliff nog steeds de HDR modules doet bij hun. Toen hij instapte bij Macphun (nu Skylum) begon dat bedrijf te groeien. Heb nog een tijd goed contact gehad met Marc Jacobs (sales) bij Skylum. Aardige gasten daar.

 9. wim wilmers
  wim wilmers schreef op woensdag 29 november 2023 om 17:03  | reageer

  zullen we ook maar weer eens gewoon fotograferen en niet de fictie maar de werkelijkheid weer wat meer laten zien? vrolijk

 10. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 30 november 2023 om 13:39  | reageer

  Daar ben ik het helemaal mee eens.
  Er ligt veel te veel focus op dit soort dingen, tegenwoordig.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord