Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: MagMod systeem voor strobisten

vrijdag 3 juni 2016, 14:41 door | 7.653x gelezen | 2 reacties

Van VDH Photo ontving ik een MagMod basic Kit en een MagSphere. Het MagMod systeem is gericht op strobisten die een praktisch systeem zoeken om te werken met accessoires op hun opzetflitsers. Zoals de naam doet vermoeden wordt hierbij gebruikt gemaakt van een systeem dat werkt met magneten.

Magmod basic kit


De basis van het systeem is de MagGrop, de houder die je om je flitskop heen bevestigd. De rubber houder is om vrijwel elke opzetflitser te bevestigen en het rubber zit strak om de flitskop en zal er zeker niet vanzelf vanaf komen.

Op deze houder zet je vervolgens één of meerdere accessoires naar keuze. Je kunt dus ook meerdere accessoires stapelen; bijvoorbeeld een kleurfilter en een grid.

Zelf heb ik maar een klein deel van het totale aanbod getest. MagMod heeft onder andere ook nog een snoot, maskersetjes en een reflector. Een redelijk compleet aanbod dus.

De magneetjes zijn behoorlijk sterk. Je zult dus niet snel een onderdeel van je flitser afstoten, er is echt wat meer kracht nodig.

Filters


In de basisset zit ook een magnetische filter houder en een acht filters. Dit zijn een full CTO, een 1/2 CTO, een 1/4 CTO, een 1/2 Straw, een 1/2 Blue, een 1/2 Green, een 8x ND en een diffusor.
Magmod kleurfilter

Wil je extra gels dan kun je die nog bijkopen. MagMod heeft naast deze standaard filters ook nog creatieve en artistieke filters in de aanbieding.

In de houder kun je filters ook stapelen. Je kunt zo drie kleurfilters op elkaar stapelen voor extra effect.

Grid


De grid bundelt je licht zodat je deze beter kunt richten waar jij hem wilt hebben. Ideaal voor bijvoorbeeld een haarlichtje tijdens een shoot.

Je kunt meerdere grids stapelen. Gebruik je er maar één dan is de hoek van het licht 40 graden. Zet je er nog een grid overheen dan wordt de hoek 20 graden en met een derde grid verklein je de hoek nog verder naar 15 graden.

Waar je bij kleurfilters ook prima met een klittenband systeem kunt werken is dat met grids vaak wat lastiger. een grid gaat snel schreef hangen aan klittenband waarmee het nut van je grid drastisch afneemt. De MagMod grid blijft wel mooi recht zitten.

MagMod Transmitter Band


Het nut van de transmitter band is wellicht niet direct duidelijk. Je kunt hem echter gebruiken om de ontvanger van je triggerset vast te maken aan je flitser. Praktisch, als je nog gebruikt maakt van een dergelijke losse transmitter.

Magmod transmitter band

De meeste triggers die ik ken werken tegenwoordig ofwel radiografisch direct vanuit de flitser of via een ontvanger die je aansluit op de flitsschoen van je flitser.

MagMod Sphere


De MagMod Sphere zit niet in de basiskit en moet je dus los bestellen. Persoonlijk vind ik het nut van dit ding echter erg beperkt. Een beetje vergelijkbaar met de Omnibounce die een paar jaar geleden nog populair was bij aanschaf van een flitser.

Magmod sphere


Geheugenkaart gewist?


Een angst van fotografen bij dit magnetische systeem is dat de magneten wellicht foto's van je geheugenkaartje zouden wissen. Geen gekke gedachte, dus besloot ik dit in de praktijk uit te testen.

Ik heb een Compact Flash geheugenkaart, gevuld met bruidsfoto's, gedurende een paar dagen aan de magneet vastgeplakt. Geen idee of zo'n kaartje inderdaad zou blijven hangen aan een magneet, maar inderdaad. Dat kan gewoon.

Magmod geheugenkaart

De kaart heb ik ook meerdere malen over de magneet gewreven om er zeker van te zijn dat -als er een effect zou zijn- het zou moeten lukken om data te beschadigen.

Het resultaat: alle foto's staan er gewoon nog prima op. Voor je geheugenkaartjes hoef je dus niet bang te zijn. Wel is het slim op te passen met je bankpas en ik zou het systeem niet gebruiken als je een pacemaker hebt.

Voordelen


Je kunt met de MagMod razendsnel accessoires wisselen en dus gemakkelijk wat verschillende setups proberen.

Het systeem is ontzettend robuust. Het siliconen materiaal dat gebruikt wordt kun je flink misbruiken. Dat is praktisch in het veld.

Promovideo van MagMod

Nadelen


Het is een redelijk groot systeem. Met de houder om je flitser past deze in elk geval niet meer in het originele hoesje van je flitser. Dit in tegenstelling tot een klittenband systeem dat maar weinig ruimte in neemt. Ook de accessoires nemen meer plek in dan klittenband alternatieven.

De prijs is natuurlijk ook belangrijk. Het MagMod systeem is op zich niet duur, maar met meerdere flitsers en flink wat accessoires kan het toch nog een aardige investering worden.

Conclusie


Het MagMod systeem werkt snel en eenvoudig. Als het extra gewicht en de ruimte die het inneemt niet direct een probleem is kan dit een prima systeem voor je zijn. De MagMod accessoires zorgen ook voor een professionele uitstraling, dat kan soms bij klanten wel beter overkomen ten opzichte van het gehannes met kleurgels en een klittenbandsysteem.

Een MagMod Basic Kit 3 kost 109,95 euro en geeft je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Vergeet niet om ook voor je andere flitsers een MagGrip te bestellen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

  1. Roy Beckers
    Roy Beckers schreef op zondag 5 juni 2016 om 08:48  | reageer

    Gisteren zelf voor de eerste keer op een bruiloft gebruikt. Vooral de kleurcorrectie gels in combi met de magsphere vond ik erg handig. En ja idd, het oogt professioneel.

  2. wim wilmers
    wim wilmers schreef op dinsdag 7 juni 2016 om 10:36  | reageer

    Werk al een aantal jaren met het systeem op bruiloften naar volle tevredenheid en ik krijg de flits 600 Ex canon wel in het opberghoesje met de magmod connector erop. De magmod sphere vind ik totaal geen vergelijk met een omni bounce. de sphere geeft een veel zachter licht, vooral icm met 1 of 2 grids werkt het super om je anders erg harde licht wat af te zwakken. Ik gebruik hem sosm als bounce maar ook om een gericht direct licht af te geven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord