100+ fotografiecursussen én een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Pentax 645Z

woensdag 3 december 2014, 21:11 door | 14.092x gelezen | 6 reacties

Veel fotografen werken graag met een full-frame sensor in plaats van een crop-sensor. Dat heeft namelijk best wat voordelen. Je kunt echter ook voor een overtreffende trap kiezen: een middenformaat sensor. De Pentax 645Z heeft zo'n middenformaat sensor.

Pentax 645Z

Pentax 645Z specificaties


- 51 megapixel CMOS sensor
- Middenformaat (44 x 33 mm sensor)
- 4:3 beeldverhouding
- Lichtgevoeligheid: 100 - 204.800 ISO
- 3,2 inch kantelbaar display (1,037 miljoen beeldpunten)
- 3 foto's per seconde
- Full HD video (1920 x 1080 @ 30p, max 60i)
- Gewicht van 1.550 gram
- Afmetingen: 156 x 117 x 123 mm
- 2x SD(XC) geheugenkaart sloten

In de praktijk


Als je eenmaal met de camera aan het fotograferen gaat, valt eigenlijk op hoe normaal de toch anders vormgegeven body fotografeert. Hij voelt niet extreem groot aan en met de greep is hij gewoon goed vast te houden.

De zoeker is wel even wennen. Sowieso moest ik regelmatig 'zoeken' naar de juiste plek om doorheen te kijken (een kwestie van wennen voordat je hem op gevoel op de juiste manier voor je gezicht zet).

Ook heeft de zoeker last van 'tunnelvisie'. Je moet echt recht door de zoeker kijken om het gehele beeld goed te zien. Kijk je iets schuin erdoor dan blokkeren zwarte randen het zicht. Zit je er goed voor, dan is het zoekerbeeld mooi helder en prima te gebruiken.

Pentax 645Z

Op de camera zelf is het voor elke spiegelreflexgebruiker eenvoudig om de gewenste instelling te vinden. Qua bediening voelt deze camera al snel vertrouwd aan. Als je al vaker met Pentax camera's gewerkt hebt hoef je al helemaal nergens naar te zoeken; alles zit op zijn vertrouwde plek.

Kantelbaar schermpje


Het is erg handig dat de camera beschikt over een kantelbaar schermpje. Vooral wanneer je de camera gebruikt voor video of voor een laag of juist erg hoog standpunt. Zelf heb ik gedurende mijn testshoots ook een aantal foto's gemaakt waarbij de camera vlak boven de grond gehouden werd. Het kantelen van het schermpje is dan erg prettig en werkt eenvoudig.

Als je de camera kantelt, kantelt ook de informatie op je display mee. Handig, want zo kun je de instellingen nog steeds gemakkelijk aflezen.

Sarah


Automatisch scherpstellen tijdens live-view gaat met contrastdetectie en is daarom wat trager dan gewoon scherpstellen. Ook wisselt de camera dan nog wel eens tussen de punten die hij kiest om scherp te stellen.

Video


Met de Pentax 645Z kun je ook HD video schieten. Ik was echter niet heel enthousiast over de videokwaliteit die uit deze camera komt. Het is grappig dat het kan, maar zeker geen reden om deze camera te kopen. Je bent beter af met bijvoorbeeld een Canon 70D voor video.

X-sync stand


Uiteraard wilde ik de Pentax 645Z testen in een studio omgeving (en in een shoot op locatie). Vooraf leek het me handig om even te kijken of alles zou werken. Dat viel helaas tegen. Cactus trigger op de camera, camera op handmatig en zo een flitser remote aansturen werkte niet.

Uitgebreid de menu's doorgenomen van de camera om te zien of ik daar ergens iets in moest schakelen zodat de flitser ontstoken zou worden. Daar bleek echter niks over te vinden te zijn. Uiteindelijk kwam ik erachter de de flitser het in de P-stand wel deed. Daar heb je echter weinig aan in een studio omgeving.

Uiteindelijk vond ik de oplossing met de mij onbekende X-stand die ook op de camera zit. Deze stand is specifiek voor het werken met een flitser; de sluitertijd wordt dan ingesteld op een flitssynchronisatiestand van 1/125ste van een seconde. Die is dan ook niet aan te passen. Even iets dat je moet weten als je met deze camera aan de slag gaat dus.

Je kunt wel leafshutter objectieven gebruiken met deze camera. Zo kun je toch hoge sluitertijden combineren met flitslicht.

Snelheid


In de meeste gevallen zijn de drie foto's per seconde die je kunt vastleggen genoeg. Wanneer je in RAW werkt (en welke middenformaatgebruiker doet dat eigenlijk niet?) kun je met deze snelheid tot 10 foto's achter elkaar nemen.

Dat klinkt op zich prima, maar na die tien foto's is de camera wel even wat extra tijd kwijt om ze allemaal weg te schrijven. In mijn studioshoot liep ik hierdoor zo nu en dan tegen de limieten van de camera aan. Dit gebeurd eigenlijk voornamelijk wanneer je een foto wilt bekijken nadat je een reeks geschoten hebt; de camera moet dan eerst alle foto's wegschrijven. Zeker geen onoverkomelijk punt, maar je kunt er tegenaan lopen.

Beeldkwaliteit


Er is natuurlijk één belangrijke reden om voor middenformaat te kiezen: de beeldkwaliteit. Dit zit bij de Pentax 645Z helemaal goed. Ik was echt positief verrast door de kwaliteit van de foto's die uit deze camera komt. Wat een prachtige beelden!

De 51 megapixels zorgen voor extreem veel detail en scherpte. Bij elke foto sta je versteld hoever je inzoomt als je een foto op 100% weergave aan het bewerken bent. En hoeveel detail er dan nog zichtbaar is! Dit maakt dat het bewerken van de foto's een genot is om te doen; je hebt zoveel om mee te werken.

Details en scherpte


f/11, 1/125s, ISO 100 @ 150mm

Hierboven zie je een foto die ik met de Pentax 645Z genomen heb. Het achterliggende beeld is de complete foto verkleind naar 960 pixels. In de uitsnede die er bovenop geplaatst is zie je een 100% weergave van dezelfde foto. Ook bij een portretfoto waar je redelijk ruim kadert heb je dan nog zoveel details en met zoveel scherpte.

Dynamisch bereik


Ook het dynamisch bereik van de sensor is enorm. Dit merk je ook direct in Lightroom, in plaats van 2 stops ruimte op de slider waarmee je de belichting kunt aanpassen geeft Lightroom bij de RAW bestanden 5 stops weer. Dit zijn ook echt bruikbare stops; zeker in de donkere gedeelten kun je zo ontzettend veel detail terughalen.

Zelfs als bijvoorbeeld een keer een flitser niet afgaat (maar de foto toch interessant lijkt te zijn) kun je dankzij de sensor een foto mogelijk toch nog redden. Zo zie je in dit voorbeeld hieronder waarbij een weigerende Cactus trigger niet direct een mislukt eindresultaat hoeft te betekenen.

Sarah in de Vasim


Veel ruimte in de nabewerking

Lichtgevoeligheid


Middenformaatcamera's worden vaak in de studio en voor landschappen gebruikt. Fotografie waarbij je als fotograaf niet snel met hoge ISO's hoeft te werken. Dat is maar goed ook, want traditionele digitale middenformaatcamera's zijn vaak uitstekend op 100 ISO, maar als je boven de 400 ISO komt blijft er weinig van de beeldkwaliteit over.

Dit komt omdat er gebruik gemaakt werd van CCD sensoren. Deze zijn minder geschikt voor hogere lichtgevoeligheden. De Sony sensor die in deze Pentax te vinden is, is de eerste middenformaat sensor op basis van CMOS (ander merken met CMOS gebruiken exact dezelfde Sony sensor). Dat biedt voordelen, waarbij de mogelijkheid om op hoge lichtgevoeligheden te fotograferen een belangrijke is.

Pentax 645z op 12.800 ISO


f/9.0, 1/200s, ISO 12.800 @ 55mm

Met de Pentax 645Z kun je dus ook gerust op 800 of 1600 ISO fotograferen. Ook 6.400 is zeker nog bruikbaar. Het maximum ligt zo'n beetje op 12.800 ISO. Ga je hier boven dan krijg je niet alleen erg veel ruis in je foto, je krijgt dan ook last van kleurzweem.

In noodgevallen kun je een foto op nog hogere lichtgevoeligheden (de camera gaat tot 204.800 ISO) ook wel gebruiken, maar door de kleurzweem is een omzetting naar zwart-wit dan aan te raden. Zeker doordat je in veel gevallen de 50 megapixel foto voor vertoning ook nog flink kleiner maakt is een foto zelfs op de hoogste stand nog wel bruikbaar.

Pentax 645Z op 204.800 ISO


204.800 ISO als verkleinde afbeelding

Weersbestendig


De Pentax 645Z is net als de meeste Pentax camera's goed afgeschermd tegen water en stof. Prettig, want je kunt deze camera dus met een gerust hart tijdens een regenbuitje gebruiken. Let er echter wel op dat ook het objectief dat je gebruikt hier geschikt voor is.

Ook met de bouwkwaliteit zit je met deze Pentax prima. Alles voelt solide aan en je hoeft dus niet voorzichtig met dit werkpaard om te springen. Dat is uiteraard wel zo prettig.

DNG voorbeeld bestand


Ben je benieuwd naar hoe een volledig bestand er uit ziet? Je kunt het originele DNG bestand van de onderstaande foto hier downloaden (62,2 megabyte) om zelf een oordeel te vormen over de kwaliteit van de camera. Gebruik van de foto voor andere doeleinden dan testen is niet toegestaan.

Sarah


f/10, 1/125s, ISO 100 @ 55mm

Conclusie


De Pentax 645Z is een indrukwekkende camera. De beeldkwaliteit is absoluut geweldig en het enorme dynamisch bereik van de sensor is ideaal in de nabewerking. Voor studio en landschapsfotografen is dit volgens mij een perfecte camera.

Een nadeel voor velen is de stevige prijs die aan middenformaat hangt. De Pentax is echter de goedkoopste op dit gebied zonder aan beeldkwaliteit in te leveren (dezelfde sensor wordt ook door andere partijen gebruikt in duurdere bodies). De Pentax 645Z is door zijn prijs echter geen camera voor een gemiddelde hobbyist. Ook is de body erg groot en is het dus geen praktische camera om eenvoudig mee te nemen.

Ik moet toegegeven dat ik zelf wel in de verleiding ben gekomen en er graag een zou willen aanschaffen. Voorlopig houdt de stevige prijs verbonden aan middenformaat me tegen. Ben je echter op zoek naar een middenformaatcamera, of gewoon naar de maximale beeldkwaliteit, dan is de Pentax 645Z zeker een aanrader.

Meer informatie


- Pentax 645Z review door Imaging Resource
- Pentax 645Z review door Techradar
- Pentax 645Z review door FStoppers
- Pentax 645Z review door Amateur Photographer
- Pentax 645Z review door Photography Blog
- Pentax 645Z review door Digital Camera World

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op donderdag 4 december 2014 om 10:43  | reageer

  Je stelt dat het dynamisch bereik enorm is. DxoMark heeft er nog geen scores van, maar Pentax zelf houdt het op 14 stops. Dat is hoog, maar er zijn genoeg DSLR's die dat halen, vooral die van Nikon. De D610 haalt 14,4 stops en kost maar 1500 euro. Daarvoor hoef je dus geen 8000 euro uit te geven. Maar als je van Canon komt is 14 stops altijd veel. De 5DIII haalt maar 11,7 stops, terwijl de Canon met het hoogste bereik nota bene de G7X is met slechts 12,7.

 2. gast schreef op donderdag 4 december 2014 om 11:39  | reageer

  Even gegoogled op de prijs, whammmmm, dan mag de kwalteit ook wel erg goed zijn.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 4 december 2014 om 23:34  | reageer

  @Gast; de prijs is met 8.000 euro zeker niet goedkoop. Maar zoals ik aangaf wel de goedkoopste middenformaat.

  @Cas; We hebben momenteel de Nikon D750 ter review, dus ik zal eens kijken of ik daarvan ook zo onder de indruk ben. Zowel Nikon als Pentax gebruiken de sensoren van Sony, dus het zou goed kunnen dat het in de buurt komt. Ik begreep zelfs dat de Pentax sensor een grotere versie zou zijn van de Nikon D800 sensor.

 4. Jack Veraart
  Jack Veraart schreef op zaterdag 6 december 2014 om 16:50  | reageer

  Mooie kwaliteit. In het analoge tijdperk heb ik ook regelmatig gewerkt met middenformaat camera's zoals rolleiflex en hasselblad vooral bij portretfotografie en studiofotografie is de hogere resolutie en de mooiere weergave van onscherpte een enorm pluspunt.

 5. Henk Heijnen
  Profiel Henk Heijnen schreef op woensdag 10 december 2014 om 08:48  | reageer

  Mooi setje! Welk lens heb je er eigenlijk bij gebruikt?
  Want bij die €8000,- komt natuurlijk ook nog 1 of meerdere lenzen voor je er echt wat mee kunt.

  En met 50 megapixel foto's heb je ook een flinke computer nodig om je te kunnen bewerken….

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 10 december 2014 om 09:22  | reageer

  @Henk; Ik heb de Pentax 645 55mm f/2.8 (circa 1.200 euro) en de Pentax 645 150mm f/2.8 (circa 1.400 euro) gebruikt. Mijn Mac Pro had geen enkele moeite met de foto's, maar dat is dan ook een erg stevige computer.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.426 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord