Review: Photolemur 3 en Luminar 2018 van Skylum
maandag 15 oktober 2018, 18:09 door Michelle Peeters | 6.820x gelezen | 2 reactiesIn de 5DayDeal bundel (de bundel is nog ongeveer een dag lang verkrijgbaar) zitten ook de programma's Luminar en Photolemur van Skylum. Interessante software voor fotografen waar we ook al eerder over schreven.
Photolemur 3
Skylum zelf beweert dat zelfs honden prachtige foto's kunnen maken met Photolemur. Met deze volledig geautomatiseerde fotoverbeteraar kun je je foto's automatisch verbeteren met behulp van Artificial Intelligence. Een kind kan de was doen!
Hier een demonstratie hoe het programma werkt:
Volgens Skylum heb je helemaal niet veel vrije tijd en dure software nodig om je afbeeldingen te perfectioneren. Photolemur doet al het zware werk, dus des te meer tijd blijft er over voor het fotograferen zelf.
Photolemur is een automatische fotoverbeteraar die kunstmatige intelligentie gebruikt om je foto's te verbeteren, of het nu RAW- of JPEG-bestanden zijn.
Je kunt het programma meteen inzetten door afbeeldingen rechtstreeks naar de interface te slepen. Maar je kunt het ook als plugin voor zowel Mac- als Windows-versies van Adobe Photoshop en Lightroom gebruiken.
Vorige versies en Skylum
Photolemur bestaat al een paar jaar, en eerdere versies waren niet echt de moeite waard. Maar sinds Skylum (of Macphun zoals het vroeger werd genoemd) deze technologie kocht, zijn enkele belangrijke dingen veranderd.
Je kunt nu niet langer zeggen dat de beelden overbewerkt lijken. In feite zien de verbeteringen er heel natuurlijk uit met een goede mate van toegevoegde scherpte, contrast en levendigheid. En een paar nieuwe functies!
RAW-ondersteuning
Naast JPEG-, TIFF- en DNG-bestanden worden RAW-bestanden nu ook ondersteund. Als je een volhardend jpeg-only-shooter bent, is dit toch wel het moment om over te stappen op het fotograferen in RAW.
Via Photolemur 3 verwerk je je raw-bestanden snel en zonder erbij na te hoeven denken. Het resultaat is gegarandeerd een meer gepolijst en over het algemeen veel mooier beeld.
Hoe werkt het?
Het gebruik van Photolemur kan niet simpeler zijn en is eigenlijk voornamelijk een kwestie van slepen en neerzetten van foto's of afbeeldingen. Vervolgens klik je op de knop 'Importeren' om toegang te krijgen tot de geavanceerde Photolemur-technologie van de derde generatie.
Nadat de logaritmische berekeningen zijn gemaakt, kun je het verschil bekijken tussen de kwaliteit van de originele afbeelding en de bewerking van Photolemur. Dit met behulp van de schuifregelaar 'before / after'. Om de foto op te slaan, klik je op de knop 'Exporteren' en kies je één van de exportopties.
Leuke functies
Wat ik vooral leuk vind in Photolemur zijn de functies Gezichtsretoucheren en Oogvergroter. De nieuwe gezichtsretouchering kun je gebruiken om het uiterlijk van huid en tanden te verbeteren en kringen onder ogen en rimpels te verwijderen.
De verbeteringen zijn vergelijkbaar met die van een plug-in (bijvoorbeeld 'Portraiture' van Imagenomic die ik weleens gebruik).
Het is een methode die gezichten retoucheert zonder een nep "gephotoshopte" of iPhone-bewerkte look te krijgen. Je model ziet eruit als op een 'goede dag', met voldoende slaap en een gelukkig gevoel.
Daarnaast heeft Photolemur 3.0 heeft ook een gloednieuw hulpmiddel voor het vergroten van de ogen. Het kan de ogen herkennen en vergroten voor een wakkere en heldere coffee look.
Ook dit effect wordt zeer subtiel toegepast, het is slechts een kleine verbetering die het verschil maakt voor het uiteindelijke beeld. Je model zal er blij mee zijn en jijzelf waarschijnlijk ook.
Stijlen
Er zijn nu zes unieke stijlen beschikbaar in Photolemur 3, die je op je foto's kunt toepassen om elke afbeelding er goed uit te laten zien. Je kunt ze zien als voorinstellingen voor een andere look of feel, zonder het 'gedoe' van beeldverwerkingssoftware zoals Lightroom of Photoshop.
Export en Batchverwerking mogelijkheden
Het is nu mogelijk om rechtstreeks naar SmugMug (voorheen Flickr) te exporteren en instellingen naadloos op al je afbeeldingen toe te passen.
Voor mij is het grote voordeel dat je een preset kunt maken en Boost, Styles en Facial Retouch ineens kunt toepassen op een hele reeks afbeeldingen. Gemakkelijk voor je landschapsfoto's of hele fotoseries van een bruiloft.
Als Lightroom en Photoshop plug-in
Je kunt Photolemur ook gebruiken als Lightroom- of Photoshop plug-in! Klik simpelweg op Photolemur - Installeer plug-ins tijdens de installatie en je zult ze vanzelf zien verschijnen wanneer je opnieuw opstart.
Conclusie
Photolemur wordt aangeprezen als 's werelds eerste volledig geautomatiseerde fotoverbeteraar die al je afbeeldingen automatisch verbetert met behulp van Artificial Intelligence.
Als je een fotobewerkingspakket verwacht, zul je waarschijnlijk teleurgesteld zijn. Photolemur doet precies wat het zegt - het verbetert je foto's automatisch en het doet behoorlijk goed werk!
Er zijn enkele presets inbegrepen die afbeeldingen bepaalde 'looks' geven en deze zijn leuk om mee te experimenteren op verschillende foto's. Je kunt meer 'packs' aanschaffen via de Photolemur-website.
Ik heb Photolemur op een aantal foto's uitgeprobeerd en in de meeste gevallen zijn de resultaten behoorlijk goed. Je behaalt al snel een resultaat waarvoor je normaal gesproken toch wel enige tijd nodig zou hebben met een meer traditioneel bewerkingspakket zoals Adobe Lightroom of Photoshop.
Photolemur produceert de beste resultaten bij afbeeldingen met reeds bestaande problemen, zoals onderbelichting of ruis.
Problemen met onscherpte worden helaas niet verholpen en ik zie ook niet dat er een 'unsharp mask'-achtig effect op wordt losgelaten om toch in ieder geval het idee van een betere scherpte te genereren.
Photolemur brengt details in (onderbelichte) afbeeldingen aan en daarnaast wat warmte en structuur aan de lucht. Het effect is in ieder geval altijd aangenaam. Photolemur bevat een effectschuifregelaar waarmee je het effect tussen 0 en 100 procent kunt afzwakken.
Met Photoshop bereik ik betere resultaten, zeker bij moeilijke of problematische afbeeldingen. Maar dat kost dan ook heel erg veel tijd en handwerk. Photolemur doet precies wat het belooft, en dat doen ze goed!
De finetuning (verscherpen, verwijderen van ruis met behoud van detail, et cetera) kun je altijd nog met Photoshop doen na een eerste verbeterslag door Photolemur.
Bestel ze nu
Tot en met aanstaande dinsdag 16 oktober 2018 kun je de Photolemur en Luminar applicaties voor 89 dollar bestellen als onderdeel van de 5DayDeal bundel. In de bundel vind je naast deze softwarepakketten nog tientallen andere videocursussen, ebooks, presets en zelfs software pakketten.
» Direct bestellen
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
2 reacties
-
Bernard schreef op dinsdag 16 oktober 2018 om 17:32 | reageer
Photolemur 3 (PL) gebruik ik en ben er redelijk tevreden over. Het wordt in de markt gezet als een "fotoverbeteraar", dus geen foto-edit programma. Dit is terecht, want erg veel kun je er zelf niet aan doen.
Voor mij komt het er in de praktijk op neer dat ik het gebruik als pre-processor. PL doet het grove voorwerk, het resultaat reduceer ik meestal ergens tussen de 30 en 60% (geschat omdat de slider geen schaal heeft).
Ik heb PL als plugin geïnstalleerd (gaat automatisch) in Foto's, het native edit programma van Apple op de iMac. Dit is comfortabel om dat je je foto dan niet van het ene programma naar het andere programma hoeft over te brengen. Na de PL slag pas ik het verder aan met het programma Foto's.
Voor mij is het nodig omdat PL de neiging heeft foto's donker(der) te maken en vooral groen en blauw erg nadrukkelijk weer te geven. In mijn landschapsfoto's zorgt dat voor onnatuurlijk groen gras en onnatuurlijke blauwe luchten. In Foto's betekent dit dat ik groen en blauw als individuele kleur moet reduceren.
Ben ik tevreden over PL? Ja, dat wel, maar niet zodanig dat ik al mijn foto's zonder meer en zonder verdere nabewerking in één keer door PL kan halen. PL heeft een eigen FB-pagina en steunt erg op de feed back van de gebruikers. -
Hildebrand van Zanden schreef op woensdag 17 oktober 2018 om 15:25 | reageer
Jammer, weer niets voor Paint Shop Pro......
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Aperty voor portretfotografie door Skylum
door Nando Harmsen
-
Luminar nu ook beschikbaar voor op de iPad
door Elja Trum
-
Luminar gaat in 2024 veranderen
door Nando Harmsen
-
Luminar NEO krijgt AI gegenereerde content met GenSwap
door Nando Harmsen
-
Wat is beter? Stacking of ruisreductie?
door Nando Harmsen
-
Luminar NEO krijgt een panorama functie
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.