Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Sony a7r mark III

vrijdag 1 juni 2018, 14:41 door | 6.947x gelezen | 3 reacties

Eind vorig jaar werd de Sony a7r mark III aangekondigd. Een geavanceerde alleskunner in een compacte systeemcamera body. Ik heb de Sony a7r uitgebreid aan de tand gevoeld. Is het einde van de spiegelreflex nabij?

Sony a7r iii sensor

Specificaties Sony Alpha 7r mark III


- 42,4 megapixels full-frame BSI CMOS sensor
- 10 beelden per seconden (met volledig autofocus)
- Lichtgevoeligheid: tot 102.400 ISO
- 399 fasedetectie- en 425 contrastdetectiepunten
- Verbeterde autofocus en Eye autofocus
- 4K video
- Twee SD-kaart sloten
- SuperSpeed USB (USB 3.1 Gen 1) en USB Type-C-aansluiting
- Accu's met meer capaciteit dan andere Alpha 7 modellen
- Gewicht: 652 gram

» Lees ook onze preview van de Sony a7r mark III.

Net als zijn voorganger, de Sony a7r II heeft dit derde model ook weer een 42 megapixel sensor. Dat zijn resoluties die in de buurt komen van wat we gewend zijn van middenformaat camera's. De beeldne uit deze Sony doen ook echt denken aan middenformaat.

Je kunt zeggen dat ongeveer 20 megapixel voor de meeste doeleinde meer dan genoeg is, maar wat heerlijk is het nabewerken van de foto's uit deze camera. De scherpte is geweldig en je kunt bij een portret elk detail perfect zien. Ik vind het heerlijk.

Stef geschoten met de Sony a7r mark III - uitsnede oog op 100%


Vernieuwingen


De Sony a7r mark II was natuurlijk al een prima camera. De a7r mark III heeft echter flink wat mooie verbeteringen. Zo is het dynamische bereik verbeterd, de accu gaat langer mee, de autofocus is een stuk beter geworden, de beeldstabilisatie is verbeterd, er is een tweede kaartslot toegevoegd en er zijn een aantal praktische kleine aanpassingen aan de body gedaan.

Al met al flink wat verbeteringen die deze camera meer maken dan een simpele upgrade. Het is echt een goede camera geworden waarbij er weinig te wensen over lijkt te blijven.

Elektronische zoeker


Als je (zoals ik ook) nog werkt met een spiegelreflex camera, dan is de elektronische zoeker even wennen.

Toen Sony met de eerste systeemcamera's kwam was zo'n elektronische zoeker niet veel soeps. Inmiddels zijn ze zo goed dat het eigenlijk alleen maar voordelen lijkt te hebben ten opzichte van een optische zoeker.

Het belangrijkste voordeel is dat je de foto zoals je die gaat maken al kunt zien voordat je de foto maakt. Dit is echt super prettig werken omdat je vooraf al de instellingen kunt kiezen. Je hoeft dan alleen nog maar op het knopje te drukken om het beeld ook daadwerkelijk vast te leggen.

Dit werkt in veel situaties prima, maar uiteraard niet in alle. Bijvoorbeeld niet bij studiofotografie. Aangezien het 'echte' licht er pas is op het moment dat je de foto maakt, kun je dit niet vooraf beoordelen.

Je kunt de camera dan zo in stellen dat je een zoekerbeeld krijgt dat afwijkt van je daadwerkelijke instellingen. Stop deze optie gewoon in je eigen menu (of onder één van de functieknoppen op de body) en je kunt eenvoudig en snel switchen.

Het is dan ook direct handig om er voor te kiezen dat je na de opname wél je foto te zien krijgt. Dan kunnen je immers checken of het beeld dat je geschoten hebt overeen komt met wat je voor ogen hebt.

Accuduur


Een belangrijke klacht van de Sony a7r II was dat de accu zo snel leeg was. Het goede nieuws is dan ook dat in deze derde versie een nieuwe batterij zit. Het gaat om dezelfde batterij als die in de Sony a9 te vinden is (de Sony NP-FZ100).

Sony np fz100

Deze accu houdt het lekker lang uit. Ik heb tijdens mijn review een studioshoot gehouden waarbij ik ruim drie en een half uur achtereen aan het fotograferen ben geweest. In die tijd heb ik meer dan duizend foto's geschoten en naderhand had ik nog 56 procent acculading over.

Je hoeft dus niet langer drie reserve accu's bij je te houden als je een dagje op pad gaat met je camera.

10 foto's per seconde


De Sony a7r mark III kan met maar liefst 10 foto's per seconde schieten. Dat is enorm snel, zeker als je bedenkt dat het gaat om 42 megapixel foto's.

Daarmee is de a7r mark III ook interessant voor mensen die zo nu en dan ook sportfotografie doen. Voor de echte die-hard sportfotografen heeft Sony overigens de a9 (met 20 beelden per seconde een flinke stap hoger). De 10 foto's per seconde is echter al veel meer dan de meeste spiegelreflexcamera's.

De a7r mark III kan deze 10 foto's per seconde ook halen wanneer je de fysieke sluiter gebruikt, niet alleen met de elektronische sluiter (de a9 kan mechanische 'slechts' 5 foto's per seconde halen). Als je flitsers het aan kunnen kun je de tien foto's per seconde dus ook in de studio halen.

Video


Voor fotografen die ook serieus aan de slag willen met video is de Sony a7r mark III een interessante keuze. De camera kan 4K HDR video opnemen.

Als je echt professioneel bezig bent kun je het S-Log3 profiel gebruiken. Hierbij krijg je heel plat beeld dat je daarna in de editing kunt aanpassen om het maximale uit de beelden te halen. Daar moet bij gezegd worden dat de beelden 8-bits zijn. Het was mooier geweest als dit 10-bit was geweest.

Ook leuk is de 120 beelden per seconde modus (in full HD formaat) waarmee je dus mooie slow-motion beelden kunt vastleggen.

Video door Philip Bloom - Geschoten met de Sony a7r mark III

Sony biedt een Super 35 (ongeveer APS-C formaat) modus waarbij er slechts een deel van de full frame sensor gebruikt wordt om (ook 4K) video op te nemen. Volgens Sony is de beeldkwaliteit in deze mode beter dan de mode waarbij je de volledige sensor gebruikt. Al zou het verschil niet zo groot moeten zijn.

Wat erg handig is aan deze modus is dat je als het ware in kunt zoomen met één druk op de knop. Zet de Super 35 mode onder één van de instelbare knoppen en je wisselt razendsnel tussen bijvoorbeeld een groothoek en een standaard-zoom.

Bij een workflow waarbij het eindresultaat een full HD formaat video is kun je ook dan nogmaals inzoomen met het beeld (croppen). Zo heb je met één objectief (bijvoorbeeld een 35mm) een enorm bereik zonder objectieven te hoeven wisselen.

Twee geheugenkaarten


In de Sony a7r III kun je twee SD geheugenkaartjes kwijt. Een mogelijkheid waar veel mensen al langer naar uit keken. Slechts één (slot 1) daarvan ondersteund een UHS-II geheugenkaart.

Draadloos foto's verzenden


Je kunt tijdens het fotograferen wireless foto's doorsturen naar een tablet of smartphone app. Zo kun je direct je foto's op een groter scherm bekijken.

Ik heb tijdens mijn review de PlayMemories Mobile app geprobeerd op een iPad. Helaas liet de app mijn bij een verplicht registratieproces minutenlang op verkeersborden klikken om te bewijzen dat ik een mens ben. Dat heb ik uiteindelijk maar opgegeven, blijkbaar ben ik geen mens.

Uiteindelijk heb ik de app wel kunnen installeren op mijn iPhone. Wat ik daarbij handig vond is de mogelijkheid tijdens (een rustig moment in) een shoot alvast een mooie foto naar je telefoon te sturen, daarop direct even een kleine bewerking te geven en direct door te sturen. Leuk!

Je kunt de PlayMemories Home applicatie ook installeren op je desktop computer. Je moet daarna eenmalig je Sony camera via een USB kabel verbinden met je computer. Daarna kun je jouw foto's draadloos via het lokale wifi netwerk verzenden naar je computer.

Je moet om dit goed te laten werken wel even de connectie met je smartphone uitschakelen.

Sony a7r iii top

Custom knoppen en menu


De body van de Sony a7r mark III beschikt over een aantal knoppen waaraan je handmatig functies kunt toewijzen. Dat is erg fijn, want het menu van de Sony is (ondanks aardig wat verbeteringen) nog steeds propvol en het is vaak moeilijk een gewenste instelling snel; terug te vinden.

Veelgebruikte functies kun je dus aan deze knoppen toewijzen. De knoppen kunnen zelfs een andere functie hebben in foto-, video- en afspeelmodus. Handig!

Sony a7r mark III - menu

Ook erg fijn is dat je nu in de laatste tab van het menu je eigen menu kunt samenstellen. Hierin plaats je veel gebruikte opties die je niet onder een knop wilt plaatsen, maar wel snel terug wilt kunnen vinden. Bijvoorbeeld de optie op je kaart te formateren.

Uit de doos is het werken met de Sony omslachtig, maar als je er even mee gewerkt hebt en al je veelgebruikte functies op een handig plek hebt opgeslagen werkt het allemaal erg snel en prettig.

Nadelen


In mijn ogen zijn er nog maar weinig nadelen te vinden op deze camera. Meestal zijn dat kleine dingetjes.

Zo vraag ik me bijvoorbeeld af waarom het klepje van de accu niet automatisch sluit als je het klepje dicht duwt. Bij het klepje van de geheugenkaartsloten is dat wel zo, maar die van de accu moet je handmatig dichtduwen waarna je nog een klein schuifje dicht moet schuiven om te voorkomen dat het klepje weer open springt. Vreemd.

Een belangrijker minpunt vind ik echter het menu. Er is ontzettend veel in te stellen aan deze camera. Dat is fijn, maar om een specifieke optie te vinden moet je echt even goed zoeken. Vaak is de benaming ook niet direct logisch.

Zoals hierboven aan te geven is er uiteindelijk best mee te werken, nadat je de camera helemaal naar wens hebt ingesteld. Voordat je daar bent ben je wel snel een paar weken verder.

Conclusie


Ik ben om. Sony (en Fujifilm) hebben met hun systeemcamera's de spiegelreflex overtroffen. Uitmuntende beeldkwaliteit (ook bij hogere lichtgevoeligheid), snelle autofocus en aantal foto's per seconde, 4K video.

Live-view in de zoeker maakt een systeemcamera zelfs beter dan een spiegelreflex. Je ziet echt letterlijk wat je gaat fotograferen. Ideaal.

In de Sony a7r III komt al dit moois ook nog met een resolutie van 42 megapixel. Dat maakt deze camera meer dan indrukwekkend en een absolute aanrader. Het enige nadeel is wellicht de stevige prijs, al is die wat mij betreft wel passend bij wat je krijgt.

Is je budget niet toereikend dan is uiteraard de Sony a7 mark III een interessant alternatief, net als de systeemcamera's van Fujifilm (goedkopere objectieven heeft Fujifilm als extra voordeel).

Zoals ik al zei: ik ben om. Ik heb een Sony a7r mark III aangeschaft. Mijn Canon is vooralsnog de deur nog niet uit, maar ik ben echt super enthousiast over deze kleine alleskunner.

Meer informatie


- Review van de Sony a7r III door DP Review
- Review van de Sony a7r III door Imaging Resource
- Sony a7r III first look door Frank Doorhof
- 15 reasons to upgrade to Sony a7r III

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

  1. Dave Zuuring
    Dave Zuuring schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 10:15  | reageer

    hej Elja, gebruik je je L-lenzen nog? Welke adapter gebruik je dan? Wat gaf de doorslag naast dat het nog steeds stevige investering is?

  2. Mario Bentvelsen
    Mario Bentvelsen schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 12:27  | reageer

    Wat vind je van de kleurweergave, in het bijzonder de weergave van huidtonen?

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 8 juni 2018 om 11:15  | reageer

    @Dave; Nee, ik gebruik (nog) geen adapter. Ik heb een 24-105mm f/4, een 35mm f/2.8 en een 55mm f/1.8 van Sony erbij gekocht.

    Vooralsnog houd ik mijn 5D mark III ernaast met al zijn objectieven, dus ik kan nog kiezen op basis van wat ik nodig denk te hebben.

    De doorslag voor mij was dat we de camera bij Photofacts (Academy) ook heel veel inzetten voor video. Daarbij is 4K iets wat Canon nog niet (goed) aanbiedt.

    Op fotografiegebied vind ik de compactheid, het grote dynamisch bereik en de (details in) 42 megapixel de belangrijkste redenen om over te stappen.

    @Mario; Ik heb geen klachten over de kleurweergave. Huidtinten zijn ook prima. Wellicht dat ik, komende van Canon, de huidtinten iets roder/geler maak (in de nabewerking) dan de camera ze weer geeft. Had ik overigens nog niet bewust over nagedacht. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord