Review: Sony Alpha 6000 systeemcamera
dinsdag 11 oktober 2016, 23:46 door Johan van der Wielen | 20.336x gelezen | 11 reactiesJa, hier volgt een bekentenis, ik ben vreemd gegaan. Maar ik schaam mij niet, integendeel, ik moet bekennen dat ik dit vreemdgaan hoe langer hoe leuker vind. Wordt mijn vaste partner dan niet jaloers? Oh vast wel.
Maar gelukkig heb ik een lieve partner die geduldig ligt te wachten tot ik weer terugkeer naar mijn eigen stek. Eigenlijk meerdere partners die geduldig liggen te wachten maar geen onvertogen woord geven. Ze hopen dat ik terugkeer en gaan ervan uit dat ik niet eeuwig vreemd blijf gaan.
Ze zagen mijn eerste gezicht toen mijn nieuwste vriendinnetje het huis betrad en waren ervan overtuigd dat het een tijdelijke bevlieging zou zijn. Maar langzamerhand beginnen ze toch een beetje zenuwachtig te worden, zeker nu ik steeds vaker met mijn nieuwe vriendinnetje op pad ga. Zou ik nog wel terugkeren?
Van spiegelreflex naar hybride camera
Ik zal eerlijk bekennen dat ik best wat sceptisch keek toen CameraNU.nl mij belde of ik de Sony Alfa 6000 wilde testen. Weliswaar niet de nieuwste camera meer maar dat was niet de basis van mijn optrokken wenkbrauwen.
Als beroepsfotograaf ben ik gewend aan 20 kilogram op mijn rug, bewapend met twee zware spiegelreflex camera's, tussen de zes tot acht objectieven, allerlei attributen als hoekzoekers en flitsers en niet te vergeten een zwaar statief.
Als je dan het doosje openmaakt en er komt een hybride camera uit die net groter en zwaarder is dan mijn telefoon, moet je best glimlachen. Maar ook moest ik mij er toe zetten om hem mee te pakken. Ondanks de kennis dat ik hier te maken heb met een volwaardige spiegelreflex vervanger (APS-C sensor met 24 megapixel!) is mijn eerste gevoel toch van een compact camera.
Gewoon puur wegens de grootte. Maar dat gevoel is van korte duur. Zeker na mijn eerste wandeling door het bos.
Volwaardige camera
Ik ben een man. En mannen lezen geen manuals. En dus ga ik lekker onder het genot van een zelfgemaakte cappuccino aan de slag met het uitvinden van wat deze camera kan en hoe je hem moet bedienen. Mijn ervaring met Sony is niet zo groot, van heel lang geleden weet ik nog dat de bediening toen nog niet zo intuïtief was maar daar blijkt nu niets meer van.
Hij oogt hetzelfde als elke spiegelreflex, dezelfde standen en mogelijkheden. Al heel snel lukt het mij om hem net zoals mijn spiegelreflexen in te stellen. Achterwieltje om de belichting te regelen, bovenwiel voor diafragma, ISO en andere instellingen die je snel nodig hebt zijn makkelijk binnen handbereik en zoomen gaat gewoon met een zoomring.
De lens zoomt elektronisch wat voor mij even wennen is, maar dat went snel. Ook ben ik erg blij met een echte zoeker, ik hou er gewoon nog steeds niet van om foto's te maken terwijl ik op de achterkant van een camera moet kijken. De zoeker is wel een LCD scherm, het is geen spiegelreflex camera.
En dat is voor mij misschien nog wel het grootste wen-punt. Toch reageert de zoeker snel en accuraat, fraaie is dat alle instellingen meteen ook in de zoeker zichtbaar worden zoals mijn geliefde diffractie (zie verderop). Apart is wel dat als je je foto bekijkt je dit ook door de zoeker kunt doen. Met heftig zonlicht toch wel een aardige feature.
Het scherm op de achterkant is kantelbaar wat voor macro en andere laag bij de grondse activiteiten erg handig is. Jammer vind ik dan wel dat het scherm niet ook naar de zijkant kantelbaar is zoals je bij veel spiegelreflex camera's ziet. Dat had hem voor mij afgemaakt.
Oh ja, bouw dan meteen touchscreen in, ook al weet ik dat deze het niet heeft, op de een of andere manier nodigt hij zo uit om erop te typen dat ik mij bijna dagelijks erop betrap te proberen met mijn vingers door het menu te scrollen.
Samen in het bos, tegenlicht en bokeh is een combinatie waar iedere natuurfotograaf van smult maar niet iedere camera goed mee om kan gaan.
Met het gevoel van een compact in gedachten werd ik verrast toen bleek dat niet alleen de specificaties spiegelreflex waardig waren (24 megapixel APS-C en schieten in RAW formaat) maar ook de ranges van instellingen: diafragma van f/3.5 tot f/22, sluitertijden van 30 seconden tot 1/4000ste van een seconde, ISO range tot zelfs 25.600 en belichtingscompensatie tot maar liefst +/- 5 stops!
Daarmee kun je er mee aan de slag alsof het een spiegelreflex is en dat voor een stuks lagere aanschafprijs! Om nog maar te zwijgen van het luttele gewicht.
Wat is voor mij belangrijk?
Reviews en testen van deze (en andere) camera's zijn er genoeg te vinden op het net. Ik heb dan ook geen volwaardige labtest uitgevoerd, is voor mij niet van belang. Ik heb de camera getest tijdens mijn werk, met mijn soort beelden en in de omstandigheden waarin mijn camera's moeten presteren.
En dat is onder andere in de nacht. Zo is ruis voor mij normaal gesproken niet echt een issue maar als je 's nachts fotografeert doe je dat juist graag met hoge ISO. Hoge lichtgevoeligheid maar de camera enerzijds ook gevoelig voor de kleinste sterren maar ook kun je met minder lange sluitertijden aan de slag zodat de kans op bewogen sterren door de draaiing van de aarde wordt verkleind.
Nu had ik afgelopen week helaas weinig mogelijkheden om sterren vast te leggen en CameraNU.nl en Sony wilde toch graag mijn gevoel en oordeel. Dus heb ik een test gedaan van ruis en nachtfotografie bij Kasteel Amerongen.
Hoewel hij tot 25.600 kan zie je vanaf 6400 de ruis wel heel duidelijk aanwezig, op ISO 25.600 komt daar ook nog eens een duidelijk roodzweem aan kleurruis bij.
Onder de ISO 800 presteert de a6000 prima en wat mij betreft (voor mij hoeft ruis echt niet volledig afwezig te zijn) is de camera tot ISO 3200 prima bruikbaar. En daarmee is hij prima geschikt voor mijn werk als nachtfotograaf.
Ik heb de ruisonderdrukking voor lange sluitertijd altijd standaard uit staan en ook uit dit beeld. Daarom hierbij een tweetal 100% crops uit het beeld om te kijken naar de ruis bij ISO1600 bij 15” lange belichting.
Hoewel de ruis wel degelijk aanwezig is, verstoort het niet het totaalbeeld en is hij ook in deze omstandigheden prima bruikbaar.
ISO 6400 met 30 seconden sluitertijd en f/11 voor de diffractie (sterretjes) van de lampen. Er zijn duidelijke flare vlekjes te zien en de ruis in de donkere partijen wordt wel duidelijk zichtbaar. Maar dit zijn wel extremere omstandigheden!
Focus
Ik ben gewend aan twee dijken van camera's met indrukwekkende autofocus maar tevens werk ik veel met manual focus, met name met landschappen of macro en natuurlijk in de nacht. Dat de a6000 met een prijs van nog geen 20 procent van mijn laatste aanwinst en een klein lensje niet de focus van mijn bakbeest bij kan houden is geen verrassing maar ook voor mij geen teleurstelling.
Toch moet de focus het wel gewoon doen en ook daarin verrast de Sony mij absoluut. Met maar liefst 11 beelden per seconde schiet mijn kleine vriendinnetje sneller dan de schaduw van mijn zes keer zo dure grote broer. Hierin is een spiegelloze camera gewoon in het voordeel, geen spiegel is geen bewegende onderdelen en daarmee staat de weg vrij voor een genadeloze mini-mitrailleur.
En ook nog eens prima accuraat! Wel merk je dat in matige lichtomstandigheden hij het een stuk minder doet dan mijn spiegelreflexen, maar de diverse modussen van autofocus doen allen precies wat ze moeten doen.
En de manual focus? Dat is even zoeken want je hebt maar één ring aan het objectief. Ik was even bang hier het echte compact gevoel te gaan krijgen door met een knopje op de achterkant te moeten focussen. Maar nee, daar heeft Sony iets handigs voor bedacht: in manual focus modus fungeert de zoomring van het objectief ineens als scherpstelring.
Kun je dan nog wel zoomen? Ja hoor, want op het objectief zit nog een schuif waarmee je dan kan zoomen. Weliswaar zoomt dat wat schokkerig en niet zo lekker als met de ring maar als je handmatig wilt scherpstellen heb je vaak je brandpuntsafstand al vooraf bepaald. Prima oplossing wat mij betreft!
Lekker aan de slag
Zo, genoeg technisch gebabbel. Weer aan de slag waarvoor ze is bedoeld, lekker buiten kijken hoe ze presteert in het bos met mijn geliefde sfeerelementen: zonnestralen.
Ook diffractie (sterretje van de zon bij hoog diafragma) doet ze prima, slechts één klein flare vlekje. Niet slecht! Leuk is ook dat je het sterretje ook meteen in je zoeker ziet op het moment dat je het diafragma ophoogt tot, in dit geval, f/16.
Conclusie
Tja, het moment van de waarheid. Wat zegt deze 20-kilogram-zeulende-spiegelreflex-verslaafde-natuurfotograaf over zijn kleine vriendinnetje? Ben ik om? Ja en nee. Ze gaat mijn vertrouwde spullen niet vervangen.
Voor mij blijft een camera waarbij ik door dezelfde lens kijk als waar ook de foto wordt gemaakt èn waarbij ik ècht kijk en niet naar een LCD scherm toch verreweg het fijnste.
Daarnaast is er ook bouwkwaliteitsverschil, mijn spiegelreflexen laat ik rondslingeren in het gras, objectieven en camera's kunnen tegen (fikse) stootjes, door de grootte werken ze voor mij makkelijker en alles voelt steviger en stabieler aan.
Maar dat heeft wel een prijs (om nog maar te zwijgen van je rug). De Sony a6000 is veel ieler, knopjes kleiner die met handschoenen redelijk onvindbaar zijn maar de resultaten zijn indrukwekkend! Ze presteert misschien niet zó goed beeldtechnisch gezien maar ik werk wel in extreme omstandigheden.
Als je als camera + objectief van ver onder de 1.000 euro met mij mee mag de nacht in met acceptabele ISO waarden tot 3.200 dan laat je je toch wel van een waardige kant zien! Daarnaast past ze gewoon in een hoekje van de tas en geeft ze mij de mogelijkheid om als extra back-up mee te gaan.
En dat wil wat zeggen, want ik ben erg kritisch als het gaat om wie er mee mag in de tas! En als het schermpje nu alle kanten uit kon klappen en voorzien was touchscreen was hij voor mij helemaal af geweest!
Wat mij betreft heeft Sony met deze camera een geweldige ontwikkeling ingezet, mensen die niet willen zeulen met tientallen kilo's of zoeken naar iets betaalbaars halen met deze camera's een kleine maar tevens perfect alternatief in huis.
Zeker als je ook zaken als wifi of NFC (voor mij niet echt van belang) gebruikt heb je een volwaardige camera. Kortom, nee, ik keer weer terug naar mijn eigen partners maar ik zal toch vaker vreemd blijven gaan met mijn nieuws vriendinnetje dan ik vooraf had ingeschat.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen wil met zijn beelden niet alleen de schoonheid maar ook het belang van de natuur laten zien. Met zijn enthousiasme, energie en passie voor de natuur wil hij anderen inspireren om naar buiten te gaan en zich te laten overweldigen door zowel de grootsheid als kleinste details van het leven om ons heen.
11 reacties
-
rob schreef op woensdag 12 oktober 2016 om 09:04 | reageer
Dat ruisverhaal herken ik wel. Het is een fijn machientje meg ontelbaar veel instelli gen en ook ik lees de manual niet ; -)
Enige nadeel vind ik dat de (ovetigens niet lichtsterke) kitlens langzaam ontwaakt en inslaapt en dat de e-mount objectieven best prijzig zijn -
Johan van der Wielen schreef op woensdag 12 oktober 2016 om 10:13 | reageer
Klopt, e-mount lenzen zijn kwalitatief niet slecht maar wel prijzig. Overigens ben ik van plan om eens te gaan testen met een EF adapter. Ik weet dat AF daar wel traag van wordt maar op die manier wordt hij voor mij nog bruikbaarder als extra backup
-
Christiaan schreef op woensdag 12 oktober 2016 om 10:47 | reageer
Alfa? Het is toch echt Alpha .
Touchscreen zit op de net aangekondigde A6500. Plus IBIS. Maar dat wordt wel een behoorlijk prijzige camera.
Zorg overigens wel dat de firmware van de A6000 is bijgewerkt en die van de lens/lenzen ook. Ik geloof dat sinds firmware 2.00 de auto-focus stukken verbeterd is.
Tipje voor bij low light: doordat live preview standaard aanstaat knijpt het diafragma ook dicht als die bijvoorbeeld op f/8 hebt staan. Zet live preview uit en de camera gebruikt standaard het grootst mogelijke diafragma. Zorgt voor meer licht waardoor de camera beter kan focussen.
Verder leuke review. Ben zelf ook zeer tevreden over mijn A6000 met inmiddels een tas vol aan E-Mount objectieven die nog steeds niet compleet is voor mij. Zo wil ik de Sigma 30mm f/1.4 nog en de Sony FE 90mm f/2.8 Macro staat ook nog op het verlanglijstje. -
Johan van der Wielen schreef op woensdag 12 oktober 2016 om 11:12 | reageer
Dank je wel Christiaan voor je feedback en tips! Als niet-Sony-schieter en niet-hybride fotograaf was dit mijn eerste kennismaking, ik moet nog veel leren
En ja... het is Alpha... sorry -
Inge Koning schreef op woensdag 12 oktober 2016 om 11:46 | reageer
Ik Ben heel blij met mijn Canon D70 en 70-200 2.8 non IS. Denk je dat deze camera een lens heeft, en de kwaliteiten om mijn set Te evenaren met fotografie van paaedensport?
-
Johan van der Wielen schreef op woensdag 12 oktober 2016 om 11:55 | reageer
Beste Inge, een spiegelreflex en een hybride zijn twee afzonderlijke camera's. Ik kan van afstand niet inschatten hoe jij je 70D gebruikt en of dat vervangbaar is door een Sony Alpha. Daarvoor zul je echt zelf een keer de camera in de hand moeten hebben en misschien zelfs een keer moeten nemen naar de paardensport. Mijn gevoel zegt dat de beeldkwaliteit niet anders zal zijn maar dat je vooral inboet op AF snelheid. Maar ik kan niet zien van afstand in hoeverre jij daarvan afhankelijk bent (gevoel zegt van wel) en of de AF van de Sony zóveel minder zal zijn dat jij daar last van hebt. Kortom, als je serieus de overweging maakt... gewoon zelf gaan proberen!
-
Rob schreef op woensdag 12 oktober 2016 om 12:06 | reageer
Tot voor kort had de a6000 de snelste autofocus met 0,06 sec. Volgens Sony. Maar snelste wil nog niet zeggen dat dat ook de meest accurate is. Daar zit verschil in
-
Daan schreef op woensdag 12 oktober 2016 om 12:07 | reageer
Inge... Als je tevreden bent waarom zou je kijken naar wat anders? Je hebt een mooie set.
De Sony a6300 of de nieuwe a6500 met de 70-200 f/4 is mooie optie.
De 70-200 f/2.8 GM is sinds kort beschikbaar, evenals de extenders 1.4 en 2.0. De 70-200 GM is zwaar en prijzig, maar een dijk van een objectief.
Zelf gebruik ik de 70-200 GM op de a7r II. Zo nu en dan ook met de 2.0 extender . En ben meer dan content met deze combinaties. Zo ook het fotograferen van onze eigen paarden en andere viervoeters.
Beste kun je de camera zelf eens testen. Bekijk dan tevens andere merk systeemcamera's, zoals bijvoorbeeld Fujifilm. -
Inge Koning schreef op donderdag 13 oktober 2016 om 17:56 | reageer
Ja, ik ben blij met mijn mooie set! Maar,... het meenemen is niet altijd even practisch aangezien ik niet alleen op evenementen kom om te fotograferen maar meer te doen heb met eigen paarden te begeleiden en organisatie. Neem mijn camera dan ook niet altijd mee; maar mis hem dan natuurlijk wel weer. Maar ik ben ook met klein compact begonnen en de resultaten waren nooit naar wens, vandaar hierop uitgekomen. Maar nu een jaar of 6 later is er meer te koop.... En de snelle af van de 70D is mij wel naar wens, maar geloof dat er hybrides zijn die dat kunnen evenaren maar of dat even accuraat is kan ik niet beoordelen. Zal eens een bezoekje brengen aan Cameranu.nl om mij daar in te verdiepen Johan!
-
Corrie schreef op vrijdag 14 oktober 2016 om 08:54 | reageer
Hallo Johan, ik ben benieuw welke lens je gebruikt hebt in je test. Was het de 16-50? Ik heb zelf ook de Sony Alpha 6000 met 16-50 en 55-210 lenzen, maar momenteel fotografeer ik niet veel. Door jouw review word ik toch weer wat enthousiaster.
-
Johan van der Wielen schreef op vrijdag 14 oktober 2016 om 20:37 | reageer
Corrie, op dit moment heb ik gewoon de standaardlens getest, de 16-50. Natuurlijk zijn er betere lenzen te koop maar voor mij is deze camera echt voor erbij, niet voor mijn werk. En hiervoor voldoet deze lens prima.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Doe mee aan de Sony World Photography Award 2025
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
-
Sony introduceert de nieuwe FE 85mm f/1.4 GM II
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 16-25mm en FE 24-50mm f/2.8 G-objectieven
door Nando Harmsen
-
Nederlander en Belg winnen prijzen in de Sony World Photography Award 2024
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A9 mark III
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.