5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Review: Venus LAOWA 15mm f/4 macro Lens

vrijdag 15 april 2016, 22:44 door | 8.651x gelezen | 2 reacties

Hij is al weer een tijdje uit en ik moet eerlijk toegeven dat deze review al een poos geschreven had moeten zijn. Maar beter laat dan nooit, zeker met het macro seizoen weer in de startblokken. Het gaat over een van de meest vreemde buitenbeentjes in de macro fotografie: de enige macro-groothoek lens ter wereld: de Venus LAOWA 15mm macro lens.

Venus LAOWA 15mm f/4 macro

Afgelopen herfst heb ik de groothoek macro een paar dagen aan de tand mogen voelen en ik moet zeggen dat dit voor mij in ieder geval een uitermate geschikt seizoen is om met deze lens te spelen.

Paddenstoelen staan in ieder geval heerlijk stil en dat heb je, zeker in een donkere omgeving als het bos, bij deze lens wel nodig. Zowel omdat je redelijk wat tijd nodig hebt om het objectief helemaal op de juiste plaats te krijgen en goed in te stellen en daarnaast omdat je bij een volledig dicht geknepen lens toch al gauw op sluitertijden van tientallen seconden zit.

Kortom: deze lens maakt bijzondere dingen mogelijk, maar je merkt ook dat je op de grens van het haalbare zit. Een ding is zeker, het is geen lens waar je even lekker mee uit de losse pols fotografeert!

Statistieken


Eerst maar eens de cijfers op een rijtje voor we kijken wat er mogelijk is met deze getallen:

  • Diafragma van f/4 tot f/32
  • 15 mm groothoek met slechts subtiele vertekening
  • Geschikt voor op een full-frame body
  • 1:1 vergroting haalbaar
  • 14 diafragma bladen
  • +/- 6mm tilt-shift mogelijkheid om het perspectief te corrigeren
  • Diafragma en focus alleen handmatig


Als je er bij nadenkt zijn dit wel hele bijzondere cijfers: 15mm op een full-frame body, dat is fors groothoek! En dan in die combinatie dus nog steeds een vergroting van 1-op-1 halen. Dit geeft je dus een mogelijkheid die je vroeger nooit had in spiegelreflex land: je kunt een heel klein onderwerp groot in beeld brengen en toch nog de volledige omgeving van je object meenemen in de foto.

En dat heeft potentie zou je zeggen: denk aan vlinders in een berglandschap, insecten in hun biotoop... uniek dus! Maar als je de lens in handen hebt merk je toch dat het soms niet zo eenvoudig is.

Ik heb de lens uitgetest op paddestoelen. En dat bleek geen overbodige luxe. Want om op een full-frame body met een groothoek lens een 1-op-1 vergroting te halen is één ding van groot belang: je onderwerp zit ongeveer tegen je front-lens aan.

Sterker nog: met de ondiepe zonnekap er op kreeg ik het niet voor elkaar het paddenstoeltje op de grens van de scherpstelgrens te krijgen. Met de zonnekap er af ging dit net, maar niet nadat ik het mos waar het paddenstoeltje in stond plat heb moeten drukken.

En of een paddenstoeltje nou in verrot hout groeide, op de grond of in mos, bijna altijd zit de voorkant van de lens fysiek in de weg om de maximale grens van 1-op-1 te halen.

Minimale scherpstelafstand

Mos moet weg gedrukt en de zonnekap gaat in de weg zitten
Hier heb ik nog geen 1-op-1 vergroting te pakken

Na een kleine tien minuten priegelen, mosjes plukken en instellen kom je op onderstaande resultaten: links op f/4 met 1/4e seconde sluitertijd, rechts op f/32 met 15 seconden sluitertijd (midden overdag!).

Een paar dingen vallen mij zelf op:
  • De lens heeft op f/4 een aangename bokeh
  • De lens heeft wat last van vignetting (uiteraard prima te fixen in de nabewerking)
  • Ik wilde graag het hele paddenstoeltje op ooghoogte fotograferen. Bij zo'n laag, close standpunt kan dit alleen omdat de ondergrond hier zacht mos is. Had het paddenstoeltje op hard hout gegroeid, dan had ik fysiek niet zo laag / dichtbij kunnen komen.
  • Bij een echte 1-op-1 vergroting haal je zelfs op f/32 geen volledig scherpe achtergrond, je zult hiervoor moeten gaan focus stacken.


Mini paddenstoeltje in groothoek


Kwaliteit


Het objectief voelt stevig aan. Het palletje waarmee je de tilt-shift functionaliteit bediend is het enige wat een beetje kwetsbaar aan voelt. Maar de focusring draait stabiel en stevig (ideaal voor macro) en ook het handmatige diafragma voelt betrouwbaar aan. Over het algemeen een goed gebouwde lens dus.

De beeldkwaliteit van de lens over het algemeen is gewoon heel goed. Op een dicht geknepen diafragma is de scherpte gewoon goed te noemen, op f/4 is de scherptediepte bij 1-op-1 zo ongelofelijk dun dat het eigenlijk amper te beoordelen is. Maar ook dan lijkt de scherpte prima.

Toch kan ik me voorstellen dat je deze lens weinig op f/4 zult gebruiken, zeker niet als je heel dichtbij scherp stelt. Prima. Ik ben niet echt iemand van de grafiekjes en lab-metingen, maar het beeld is gewoon helder, fris en de scherpte goed.

Om een indruk te geven: een volledig formaat gedeelte uit de hoek van een foto op f/32.

Volledige beeld

Volledige beeld

Scherpte in de hoek op F32

100% crop in de hoek

Conclusie


De Laowa 15mm lens van Venus is een bijzondere lens die uniek is in zijn segment. De lens heeft de potentie om bijzondere beelden te maken. Insecten in landschap is een concept dat mij altijd wel heeft aangesproken als een bijzondere aanpak.

Tegelijk blijkt het in de praktijk niet zo eenvoudig te zijn als je echt aan de grens gaat zitten: voor paddestoelen op de grond moet je je camera ingraven, paddestoelen op hout krijg je simpelweg niet 1-op-1 en bij f/32 lopen de sluitertijden in een donker bos op tot de 30 seconden, zelfs overdag.

Met andere woorden: onderschat niet hoe lastig deze lens is in het gebruik als je op een full-frame echte 1-op-1 vergroting wilt halen. Een paddenstoeltje is tot hier aan toe, maar een libel met bedauwde vleugels zal onmogelijk zijn, simpelweg omdat de vleugels zijwaarts uitsteken en dus midden in de lens zouden moeten zitten wanneer je scherp wilt stellen op het lijf.

Tegelijk denk ik dat er met geduld en doorzettingsvermogen absoluut interessante foto's mee te maken zijn, zeker als je de lens combineert met focus-stacking om zo te voorkomen dat je enorme diafragma's en lange sluitertijden krijgt.

Mijn advies bij het gebruik van de lens zou zijn om de grenzen even te laten voor wat het is: je hebt bij een grotere libel echt geen 1-op-1 nodig om de libel groot in beeld in zijn landschap te zetten, en je kan de lens natuurlijk ook op een crop-camera gebruiken.

Wie komt met de eerste prachtig beeld van een libel langs een mooi ven in groothoek?

De Venus Laowa 15mm f/4.0 ligt in de winkels voor zo'n 659 euro.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

2 reacties

  1. 100
    Profiel 100 schreef op zaterdag 16 april 2016 om 11:29  | reageer

    Dank voor de review.
    Ik vroeg me nog af of de lens, gezien de handmatige instelling voor diafragma, wel een chip heeft die diafragma doorgeeft aan de camera zodat je achteraf in de EXIF nog kunt zien met welke instelling je de foto hebt gemaakt.

    Overigens heeft de lens volgens de fabrikant alleen een shift functie (geen tilt-shift) wat jammer is want juist tilt zou interessant kunnen zijn voor macrofotografie vanwege de beperkte scherptediepte.

  2. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 16 april 2016 om 22:41  | reageer

    Mooi dat je de lens echt hebt getest op de bruikbaarheid van de features. Want het klinkt allemaal heel leuk die specs, maar in de praktijk kan het allemaal net wat anders zijn.

    De 1:1 vergroting is op fullframe niet lastiger dan op aps-c.
    En zoals 100 al aangeeft, is er enkel een shift functie. Die is wel handig om achterover vallende gebouwen wat recht te trekken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.729 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord