Elja Trum

Review: Canon 40D

donderdag 1 november 2007, 23:05 door | 54.921x gelezen | 16 reacties

Van Canon ontvingen wij vorige week de Canon 40D, het nieuwste middenrange model. Na de magere update die de Canon 30D ten opzichte van de 20D was, is er dit maal weer fatsoenlijke vooruitgang geboekt. De Canon 40D beschikt over een 10 megapixel sensor, live-view, 3 inch groot LCD scherm en 14 bits helderheidinformatie per kleurkanaal. Daarnaast kan de camera nu 6,5 foto's per seconde maken met een buffer voor zo'n 75 opname in Jpeg. De afgelopen week bekeken wij of deze vernieuwingen ook in de praktijk hun vruchten afwerpen.

Canon 40D
De Canon 40D


Live-view
De meeste opvallende nieuwe functionaliteit op de 40D is toch wel de Live-view optie. Bijna alle fabrikanten beginnen hier het nut van in te zien en daar hebben ze groot gelijk in. Met Live-view kun je, net als bij digitale compactcamera's, je compositie rechtstreeks zien op het LCD scherm van de camera.

Deze optie is een best een aantal situaties handig. Zo kun je de compositie bepalen van een foto die je neemt door de camera bijvoorbeeld over een groep mensen uit te steken. Of juist laag bij de grond zonder dat je moet gaan liggen. Hierbij moet je er overigens rekening mee houden dat je een snellere sluitertijd nodig zult hebben dan dat je gewent bent wanneer je de camera tegen je gezicht hebt. Dat bezorgt je namelijk wat extra stabiliteit die je mist wanneer je het LCD scherm gebruikt op een afstandje.

Het echte nut van Live-view wordt pas duidelijk wanneer je de camera op statief gebruikt. Binnen Live-view kun je namelijk ook inzoomen op een deel van het beeld. Je kunt zelf kiezen welk deel van het beeld je wilt vergroten en hierbij kun je kiezen voor een vergroting van vijf of tien maal. Eenmaal ingezoomd op het onderdeel dat je in elk geval scherp op de foto wilt kun je handmatig uiterst nauwkeurig scherpstellen. Uiteraard werkt dit alleen goed bij een onderwerp dat niet beweegt.

Overigens is het ook mogelijk de autofocus te gebruiken in Live-view. Het beeld valt dan wel even weg, maar zodra je hoort dat de camera scherpgesteld heeft en je de AF-ON knop weer los laat komt het beeld weer terug en zie je ook dat de scherpstelling voltooid is. Het is geen geweldige oplossing, maar al een vooruitgang vergeleken met de Canon 1D mark III die helemaal geen autofocus binnen de Live-view modus ondersteund.


Bekijk de video om te zien hoe je live-view kunt gebruiken


De AF-ON knop is echter niet standaard voor het gebruik van autofocus tijdens Live-view. Je moet dit nog even binnen de eigen instellingen in de camera aangeven. Binnen Live-view is ook een histogram beschikbaar van het beeld (druk hiervoor twee maal op de info knop tijdens Live-view). Ook bruikbaar is de DOF knop (voorop de camera) waardoor je ook een goed beeld krijgt van de scherptediepte van de foto die je gaat nemen.

Live-view kan overigens ook direct vanaf je computer gebruikt worden. Sluit je camera via USB aan op je computer en met de bijgeleverde software kun je de camera instellen en scherpstellen vanaf je computer. Je ziet hierbij direct het beeld van de camera op je computermonitor. Handig voor bijvoorbeeld productfoto's in een studiosituatie. Werkend vanaf je laptop stel je scherp en neem je de foto's. Een praktische toepassing voor veel studiofotografen.

Remote live view
Live-view vanaf je computer


14 bits
Tot nog toe beschikte DSLR camera's over 12 bit per kleurkanaal. De nieuwe standaard lijkt echter 14 bit te worden. Hoewel dit in eerste instantie niet zoveel verschil lijkt te maken heb je door de twee extra bits behoorlijk wat extra informatie in je foto zitten. Overigens heb je hiervan voornamelijk extra nut wanneer je fotografeert in het RAW formaat. Wanneer je Jpeg opname maakt wordt er in de camera al direct de nodige informatie weggegooid. Een Jpeg afbeelding kan namelijk slechts 8 bit kleurinformatie bevatten.

Het aantal bits kleurinformatie geeft in feite aan hoeveel helderheidtinten je binnen de drie kleuren (rood, groen en blauw) hebt. Jpeg bestanden bevatten 8 bit per kleurkanaal. Dat komt neer op 256 tinten rood, 256 tinten groen en 256 tinten blauw. Tezamen kun je hiermee 16,7 miljoen kleuren produceren (256 x 256 x 256). RAW bestanden van de vorige generatie camera's bevatten 12 bits kleurinformatie per kleur, oftewel 4096 helderheden per kanaal. De Canon 40D tilt het aantal helderheden per kanaal een flinke stap hoger; 16.384 helderheden per kleur waarmee je in totaal dus 4398 miljoen kleurtinten kunt produceren.

Tot zover de theorie; in de praktijk is er op het eerste oog geen verschil te zien in 12 en 14 bits foto's. Dit komt mede doordat er geen (betaalbare) monitor is die een dergelijke kleurdiepte kan vertonen. De meeste schermen houden op bij 8 bits kleurdiepte en alleen de beter Eizo's en soortgelijken halen 10 of 12 bit.

Bij een afdruk zou je de extra kleurinformatie mogelijk terug kunnen zien in mooiere overgangen. Dit heb ik echter niet getest. Bij het nabewerken van je RAW bestand zou je door de extra informatie meer mogelijkheden moeten hebben.

Overigens zijn de RAW bestanden door het gebruik van de grotere kleurdiepte ook aanmerkelijk groter. Reken op een gemiddelde grote van zo'n 11 megabyte. De 40D biedt overigens ook een sRAW bestand, maar deze bevat slechts voor 2,5 megapixels aan beeldinformatie en gebruik ervan raad ik dus af.

Belichting & autofocus
De belichtingsmeter van de Canon 40D doet het beter dan die van de Canon 400D. Waar ik bij de 400D op donkere oppervlaktes vaak een stopje moet overbelichten heeft de 40D hier duidelijk minder moeite mee.

Ook qua autofocus zijn er verbeteringen. De Canon 40D heeft een nieuw ontworpen autofocus systeem met negen hoge-precisie punten. De camera kan hiermee nauwkeuriger en sneller scherpstellen dan zijn voorganger; ook in situaties met minder licht. Wanneer je gebruikt maakt van het middelste autofocus punt bij lichtsterke objectieven (f/2.8 of beter) werkt de autofocus nog beter. In de praktijk is ook goed te merken dat de camera razendsnel scherpstelt.

Gebruik
Bij de 40D kijk je door een grote zoeker (0.95 vergroting) dan bij zijn voorganger en zijn kleinere broer. Hoewel alle drie de camera's met een 1.6 cropfactor werken is het verschil ook daadwerkelijk zichtbaar. Nieuw is in deze range de vermelding van de ingestelde ISO in de zoeker; een prettige aanvulling!

De camera ligt erg lekker in de hand. Hij is aanmerkelijk groter dan de Canon 400D, maar niet zo massaal als de 1D serie. De 40D voelt uitermate robuust aan en er zijn ook geen onderdelen te vinden waarbij je gaat twijfelen aan de kwaliteit. Hoewel de camera gedeeltelijk tegen vocht en stof beschermt is zijn de knopjes dit helaas niet. In de meeste gevallen zul je hier echter geen problemen mee hebben.

Canon 40D achterkant


Canon 40D accessoires
Er zijn een boel accessoires voor de 40D beschikbaar. Een van de opvallendste is wel de optionele handgreep met een ingebouwde Wifi module, de WFT-E3/E3A. Deze, met 833,- euro helaas prijzige, greep kan je foto's rechtstreek draadloos naar je computer versturen. Erg prettig wanneer je werkt in een studio. Je kunt dan een computer gebruiken om je foto's direct op groot formaat te kunnen controleren (en struikelt niet langer over draadjes). Op de wifi-greep kunnen tevens USB opslagapparaten aangesloten worden zoals een USB stick of USB harddisk. Ook live-view is via de draadloze greep te gebruiken.

Daarnaast ondersteunt de camera ook de BG-E2 (dezelfde als van de Canon 20D en 30D) en de BG-E2N greep. Met behulp van deze grepen kun de camera van extra stroom voorzien en uiteraard vergemakkelijk je zo het gebruik van de portretstand.

Menu interface
De menu indeling van de Canon 40D is afgekeken van de Canon 1D mark III. Geen verkeerde keuze, want het is een prettige opzet waarbij je nauwelijks hoeft te scrollen door de menu's. Met behulp van de twee draaiknoppen navigeer je snel en eenvoudig naar de gewenste instelling.

Een van die instellingen is bijvoorbeeld het gebruik van Highlight alert. Hiermee worden ook in de standaard review van de foto's de bekende knipperende puntjes getoond voor overbelichte delen in je foto.

Naast de bekende voorkeuzes voor M, Av, Tv, P en dergelijke zijn er op de Canon 40D drie nieuwe keuzes; C1, C2 en C3. Hiermee kun je als gebruiker drie van je vaak gebruikte camera-instellingen direct onder deze opties vast leggen.

Verbeterpunten
Een paar kleine puntjes van kritiek; de in mijn ogen nutteloze direct-print knop is helaas niet toe te wijzen aan een andere functie. Een ander puntje dat me opviel is dat de schakelaar om de camera aan en uit te zetten onhandig geplaatst is. Wanneer de camera op een statief of tafel staat is deze bijna niet aan te zetten en ook wanneer je de camera gewoon in je hand hebt is het niet de meest vanzelfsprekende handeling.

Canon 40D ruis
Eigenlijk kunnen we hier kort over zijn, de Canon 40D presteert uitstekend op het gebied van ruisarme foto's bij hogere ISO waarden. Tot 800 ISO is er bijna niet van ruis te spreken, bij 1600 ISO is er ruis zichtbaar, maar zijn de foto's nog prima te gebruiken. De 3200 (high) ISO stand is ook niet verkeerd en levert nog steeds bruikbare plaatjes op na gebruik van antiruis software in de nabewerking.

100% crop; Canon 40D
100% uitsnede bij 100, 1600 en 3200 ISO


Canon 40D kit
Canon 40D kit lensDe Canon 40D is als losse body te koop, maar ook samen met een kit-lens. Deze Canon EF-S 17-85mm is een bruikbaar objectief, maar helaas niet al te lichtsterk. Voor zijn geld is het echter een prima lens. Voor de 40D inclusief kit-lens leg je momenteel 1388,- euro op tafel.

Alleen de 40D body is te koop voor 1064,- euro (op het moment van schrijven). Op de aankoop van de 40D zit nog tot het eind van het jaar een cashback actie waardoor je op je aankoop nog 70,- euro retour krijgt. Daardoor komt de prijs van deze body net onder de duizend euro.

Canon 40D versus Canon 400D
Zelf werk ik momenteel nog met de Canon 400D, dus uiteraard heb ik de camera's met elkaar vergeleken. Het eerste dat opvalt is hoeveel groter de Canon 40D is vergeleken met zijn kleinere broertje. De Canon 40D is aanmerkelijk groter en ligt daardoor ook veel lekkerder in de hand. Qua megapixels ga je bij deze upgrade helaas niks vooruit. Nu is tien megapixel ook wel voldoende voor de meeste type foto's, maar het kan zeker meespelen bij de overweging om (niet) over te stappen.

Canon 40D versus de Canon 400D
De Canon 400D naast de Canon 40D


Overstappers van de 400D vinden het wellicht prettig dat de Canon 40D ook het LCD scherm achterop de camera kan gebruiken om de camera instellingen te tonen (druk twee maal op info). In mijn ogen zelf mooier dan de 400D aangezien er gekozen is voor een donkere achtergrond met witte letters. Er komt dus 's avonds niet meer zo'n enorme bak licht van je display af wanneer je camera instellingen controleert (en wijzigt). Zeker in het donker kan het gebruik van het display achterop de camera handiger zijn dan het display bovenop. Wanneer je deze mode gebruikt is ook het instellen van de ISO waarden (en dergelijke) achterop het display zichtbaar op een duidelijke en heldere manier. Tegelijkertijd kun je ook nog gewoon het display bovenop de camera gebruiken. Een leuk extraatje.

Informatie op het display achterop de cameraBij de overstap vanaf een 40D kun je niet de bestaande kabelremote van je 400D gebruiken. Een probleempje waar ik zelf tegenaan liep toen ik nachtfoto's aan het maken was met de 40D.

De Canon 40D is een prachtcamera en zijn geld absoluut waard. De overstap van de Canon 400D is op zich goed te verantwoorden. Denk er hierbij echter wel even aan dat in februari waarschijnlijk de Canon 450D uit komt die ongetwijfeld ook live-view en 14 bits per kleur zal bieden tegen een lagere prijs. Zelf denk ik dat ik toch nog even blijf wachten op de opvolger van de Canon 5D.

Conclusie
Canon heeft met de 40D een waardige opvolger gemaakt voor de 30D. Negatieve puntjes uit eerdere camera's zijn aangepakt en nieuwe bruikbare features zijn ingebouwd. Op een paar minimale verbeterpuntjes na ben ik eigenlijk alleen maar positief over de Canon 40D. Een uiterst geschikte camera voor de professionele fotograaf of de enthousiaste amateur.

Canon 40D; absolute aanrader


Bekijk de Canon 40D van alle kanten; klik met uw muis op de afbeelding
en beweeg deze vervolgens naar rechts of links.


Met dank aan Canon voor het beschikbaar stellen van de Canon 40D.

Andere reviews
- DPReview
- Steve Digicams
- PhotographyBLOG
- DCResource

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

16 reacties

 1. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op vrijdag 2 november 2007 om 02:50

  Mooie review Elja,

  Ik ben erg benieuwd naar de 40D en zal hem zeker aan de tand gaan voelen de komende weken. De Live view functie lijkt me vooral met macro fotografie ook een zeer mooie toegevoegde waarde, ook hier ben ik erg benieuwd naar.

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 2 november 2007 om 09:03

  Een mooie en uitgebreide review. Da's altijd leuk, 'spelen' met een nieuwe camera nietwaar?

  De 40D ziet er fors uit, zeker naast een 400D. Hoe verhoudt zich dat tot een Nikon, die in het algemeen al wat groter zijn?

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 2 november 2007 om 09:25

  Het instapmodel van Nikon, de D40x, is nagenoeg even groot (klein?) als de Canon 400D. Die review volgt nog.. knipoog

 4. gast schreef op vrijdag 2 november 2007 om 11:53

  Vind de 100% crops nou niet bepaald ideaal qua onderwerp. Op dergelijke oude, spikkelige planken kun je ruis niet goed beoordelen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.338 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord