Review: de Canon RF 50mm f/1.8 STM
vrijdag 30 april 2021, 20:02 door Nando Harmsen | 5.244x gelezen | 3 reactiesWe kennen allemaal de beroemde (beruchte) Plastic Fantastic van Canon. Het kleine en goedkope 50mm standaard objectief met een lensopening van f/1.8 met een verrassende beeldkwaliteit.
Canon heeft voor het mirrorless systeem de RF 50mm f/1.8 STM uitgebracht. Ik kreeg een exemplaar voor een review.
Het was natuurlijk te verwachten dat er ook een RF versie van de Plastic Fantastic uitgebracht zou worden. Een klein en compact 50mm objectief met een grote lensopening van f/1,8 om met een kleine scherptediepte te kunnen fotograferen.
Waarom 50mm brandpunt?
Het voordeel van een 50mm objectief is waarschijnlijk wel bekend. Het objectief geeft de werkelijkheid weer met een vergroting van ongeveer 1x. Een korter brandpunt verkleind (groothoek) en een langer brandpunt vergroot (tele).
Door deze vergroting van 1x krijgt het beeld een perfecte verhouding zoals wij dat ook met ons oog waarnemen. Vervorming is klein - tenzij je heel dichtbij gaat - waardoor een 50mm uitstekend geschikt is voor portretten.
Ook voor andere fotografie is een 50mm brandpunt uitstekend te gebruiken. Door gebruik te maken van f/1.8 is het tevens mogelijk om je onderwerp mooi los te laten komen van de achtergrond.
Een klein en compact objectief
Zoals traditie vereist is ook de Canon RF 50mm f/1,8 STM een klein en compact objectief. Het is 6,9 cm breed en slechts 4 cm lang. Met het gewicht van 160 gram voel je niet eens dat je een objectief op de camera hebt. Zowel afmetingen en gewicht maakt het eenvoudig om dit objectief altijd bij je te hebben.
De scherpstelling van de Canon RF 50mm f/1.8 gebeurt via een stappenmotor (STM). Deze is niet geruisloos en vooral bij servo-AF hoor je het objectief continu de stapjes maken om scherp te blijven stellen.
Op de zijkant van het objectief vindt je een knop om de controlring te kunnen gebruiken als scherpstelring voor handmatig scherp te stellen, of voor het gebruik van de geprogrammeerde functie vanuit de camera.
Behalve deze functieschakelaar heeft de RF 50mm f/1,8 geen enkele andere knop, en is het een nette compacte plastic behuizing met de typische metalen ring voor de lensvatting.
Het objectief varieert in lengte bij het scherpstellen. De lenskoker is slechts 43mm in diameter, wat ook de filtermaat is. Het lensdopje is klein en het is even opletten bij het plaatsen daarvan. Je drukt de lenskoker makkelijk in, tegen de werking van de STM motor in.
De lenskoker komt een eind naar buiten bij het scherpstellen op de minimale scherpstelafstand.
Beeldkwaliteit en prijs/kwaliteitverhouding
Het beeld is bij bij f/1.8 in het centrum redelijk scherp, maar in de hoeken merk je duidelijk achteruitgang in scherpte. Hoewel de scherpte van het centrum beter wordt naarmate het diafragma dichtgedraaid wordt, is dat voor de hoeken van het beeld nauwelijks merkbaar.
Hoewel er geen prijzen met kwaliteit te winnen zijn, is het beeld zeker niet slecht te noemen. Veel onscherpte bij f/1,8 valt toch weg tegen de onscherpte die door de kleine scherptediepte ontstaat. Zeker met portretten is het geenzins een probleem.
Het kleine objectief kost 229 euro en is daarmee het goedkoopste RF objectief dat momenteel verkrijgbaar is. Wat prijs/kwaliteit verhouding is dit zeker de moeite van het overwegen waard. Zoek je echter een 50mm objectief dat tot in de uiterste hoeken een zeer scherp resultaat oplevert, dan zal het nodig zijn om voor een alternatief te kiezen.
Conclusie
Het RF 50mm f/1.8 STM objectief is in feite een heel goede aanschaf. Het is klein, licht en het past in elke tas. Het vaste brandpunt van 50mm is heel breed inzetbaar, waarbij het diafragma f/1.8 een kleine scherptediepte mogelijk maakt.
De beeldkwaliteit mag misschien achterblijven op de duurdere objectieven, maar je moet dit in relatie tot de prijs zien. Toch zal die mindere kwaliteit in vergelijk met de duurdere 50mm versies in de praktijk niet zo erg opvallen. Zeker niet in het dagelijks gebruik en portretfotografie.
Alles bij elkaar opgeteld is het een mooie toevoeging aan een fotografie set, en om eerlijk te zijn is het fotograferen met een objectief als dit verslavend. Althans, bij mij.
Pluspunten
- Klein, compact en licht (160 gram, 6,9 x 4 cm)
- Via schakelaar zowel controlring als scherpstelring beschikbaar
- Snelle en nauwkeurige stappenmotor voor scherpstelling
- Scherpte in het centrum is vanaf f/2,8 heel goed
- Uitstekende bouw en afwerking
- Goede prijs/kwaliteit verhouding
Minpunten
- Beeld is soft bij f/1,8, met name in de hoeken
- Beeld blijft soft in de hoeken tot ongeveer f/11
- Makkelijk om de lenskoker tegen de stappenmotor in te drukken bij plaatsen van lensdop
- Maakt relatief veel geluid in servo-AF
De alternatieven
Er zijn in feite weinig alternatieven te vinden, tenzij je terug grijpt naar de EF modellen zoals de EF 50mm f/1.8 STM of de EF 50mm f/1,4 USM. Voor deze objectieven heb je overigens een EF-RF adapter nodig om ze te kunnen gebruiken.
Wil je een stapje hoger, dan kom je direct uit bij de enorme Canon RF 50mm f/1,2L USM. Deze is vele malen groter, zwaarder, en vooral veel duurder. De beeldkwaliteit mag dan vele malen beter zijn, het is zeker niet zo'n prettig klein en handzaam objectief vergeleken met de RF 50mm f/1,8 STM
Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van dit objectief.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
3 reacties
-
Luc Auwaerts schreef op dinsdag 4 mei 2021 om 13:58 | reageer
Een goed alternatief is de EF 50mm 1.4 !!!
-
PvRFotografie schreef op dinsdag 4 mei 2021 om 14:15 | reageer
In de alternatieven wordt de EF 35mm f/1,4 USM genoemd, als ik naar de foto kijk vermoed ik dat het de EF 50mm f/1,4 USM moet zijn.
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Nikon brengt Nikkor Z 50mm f/1.4 uit
door Elja Trum
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Preview: Canon EOS R5 mark II
door Elja Trum
-
Preview: Canon EOS R1
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.729 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.