Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: de Canon RF 50mm f/1.8 STM

vrijdag 30 april 2021, 20:02 door | 4.968x gelezen | 3 reacties

We kennen allemaal de beroemde (beruchte) Plastic Fantastic van Canon. Het kleine en goedkope 50mm standaard objectief met een lensopening van f/1.8 met een verrassende beeldkwaliteit.

Canon heeft voor het mirrorless systeem de RF 50mm f/1.8 STM uitgebracht. Ik kreeg een exemplaar voor een review.

Nando RF50STM bovenkant

De RF 50mm f/1,8 STM is klein en compact.

Het was natuurlijk te verwachten dat er ook een RF versie van de Plastic Fantastic uitgebracht zou worden. Een klein en compact 50mm objectief met een grote lensopening van f/1,8 om met een kleine scherptediepte te kunnen fotograferen.

Waarom 50mm brandpunt?


Het voordeel van een 50mm objectief is waarschijnlijk wel bekend. Het objectief geeft de werkelijkheid weer met een vergroting van ongeveer 1x. Een korter brandpunt verkleind (groothoek) en een langer brandpunt vergroot (tele).

Door deze vergroting van 1x krijgt het beeld een perfecte verhouding zoals wij dat ook met ons oog waarnemen. Vervorming is klein - tenzij je heel dichtbij gaat - waardoor een 50mm uitstekend geschikt is voor portretten.

Nando RF50STM palais ideal shoot

Een 50mm is ideaal voor portretten. De RF 50mm f/1,8 STM heb ik gebruikt voor de promotiefoto's van de band Palais Ideal (Canon EOS R5, ISO400, f/8, 1/100s - twee Profoto B10 flitsers

Ook voor andere fotografie is een 50mm brandpunt uitstekend te gebruiken. Door gebruik te maken van f/1.8 is het tevens mogelijk om je onderwerp mooi los te laten komen van de achtergrond.

Een klein en compact objectief


Zoals traditie vereist is ook de Canon RF 50mm f/1,8 STM een klein en compact objectief. Het is 6,9 cm breed en slechts 4 cm lang. Met het gewicht van 160 gram voel je niet eens dat je een objectief op de camera hebt. Zowel afmetingen en gewicht maakt het eenvoudig om dit objectief altijd bij je te hebben.

Nando RF50STM in de hand

In combinatie met een Canon mirroless camera is de RF 50mm f/1,8 STM prettig in gebruik. Klein, licht en handzaam.

De scherpstelling van de Canon RF 50mm f/1.8 gebeurt via een stappenmotor (STM). Deze is niet geruisloos en vooral bij servo-AF hoor je het objectief continu de stapjes maken om scherp te blijven stellen.

Op de zijkant van het objectief vindt je een knop om de controlring te kunnen gebruiken als scherpstelring voor handmatig scherp te stellen, of voor het gebruik van de geprogrammeerde functie vanuit de camera.

Nando RF50STM knop

De knop op de RF 50mm f/1.8 STM maakt het mogelijk om te wisselen tussen handmatig scherpstellen en de programmeerbare control ring.

Behalve deze functieschakelaar heeft de RF 50mm f/1,8 geen enkele andere knop, en is het een nette compacte plastic behuizing met de typische metalen ring voor de lensvatting.

Het objectief varieert in lengte bij het scherpstellen. De lenskoker is slechts 43mm in diameter, wat ook de filtermaat is. Het lensdopje is klein en het is even opletten bij het plaatsen daarvan. Je drukt de lenskoker makkelijk in, tegen de werking van de STM motor in.

Nando RF50STM focustube

De lenskoker komt een eind naar buiten bij het scherpstellen op de minimale scherpstelafstand.

Beeldkwaliteit en prijs/kwaliteitverhouding


Het beeld is bij bij f/1.8 in het centrum redelijk scherp, maar in de hoeken merk je duidelijk achteruitgang in scherpte. Hoewel de scherpte van het centrum beter wordt naarmate het diafragma dichtgedraaid wordt, is dat voor de hoeken van het beeld nauwelijks merkbaar.

Nando RF50STM f2

Met f/2 is er duidelijk onscherpte naar de randen en vignetering.


Nando RF50STM f56

Met f/5,6 is de scherpte over het hele beeld duidelijk beter. Ook de vignettering is nagenoeg afwezig.

Hoewel er geen prijzen met kwaliteit te winnen zijn, is het beeld zeker niet slecht te noemen. Veel onscherpte bij f/1,8 valt toch weg tegen de onscherpte die door de kleine scherptediepte ontstaat. Zeker met portretten is het geenzins een probleem.

Nando RF50STM metR5

Klein en licht. De RF 50mm f/1,8 is perfect om altijd bij je te hebben

Het kleine objectief kost 229 euro en is daarmee het goedkoopste RF objectief dat momenteel verkrijgbaar is. Wat prijs/kwaliteit verhouding is dit zeker de moeite van het overwegen waard. Zoek je echter een 50mm objectief dat tot in de uiterste hoeken een zeer scherp resultaat oplevert, dan zal het nodig zijn om voor een alternatief te kiezen.

Conclusie


Het RF 50mm f/1.8 STM objectief is in feite een heel goede aanschaf. Het is klein, licht en het past in elke tas. Het vaste brandpunt van 50mm is heel breed inzetbaar, waarbij het diafragma f/1.8 een kleine scherptediepte mogelijk maakt.

Nando RF50STM bokeh

De bokeh van de Canon RF 50mm f/1,8 STM vertoont een cat-eye vorm, die naar de randen sterker wordt. Dit is bij f/1,8

De beeldkwaliteit mag misschien achterblijven op de duurdere objectieven, maar je moet dit in relatie tot de prijs zien. Toch zal die mindere kwaliteit in vergelijk met de duurdere 50mm versies in de praktijk niet zo erg opvallen. Zeker niet in het dagelijks gebruik en portretfotografie.

Nando RF50STM bruc

De hond Bruc (Canon EOS R5, ISO100, f/8, 1/320 sec)

Alles bij elkaar opgeteld is het een mooie toevoeging aan een fotografie set, en om eerlijk te zijn is het fotograferen met een objectief als dit verslavend. Althans, bij mij.

Pluspunten



 • Klein, compact en licht (160 gram, 6,9 x 4 cm)
 • Via schakelaar zowel controlring als scherpstelring beschikbaar
 • Snelle en nauwkeurige stappenmotor voor scherpstelling
 • Scherpte in het centrum is vanaf f/2,8 heel goed
 • Uitstekende bouw en afwerking
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding


Minpunten



 • Beeld is soft bij f/1,8, met name in de hoeken
 • Beeld blijft soft in de hoeken tot ongeveer f/11
 • Makkelijk om de lenskoker tegen de stappenmotor in te drukken bij plaatsen van lensdop
 • Maakt relatief veel geluid in servo-AF


De alternatieven


Er zijn in feite weinig alternatieven te vinden, tenzij je terug grijpt naar de EF modellen zoals de EF 50mm f/1.8 STM of de EF 50mm f/1,4 USM. Voor deze objectieven heb je overigens een EF-RF adapter nodig om ze te kunnen gebruiken.

Nando battle 50mm canon

Kies maar: de EF 50mm f/1.4 USM, de RF 50mm f/1.8 STM, of de RF 50mm f/1,2L USM

Wil je een stapje hoger, dan kom je direct uit bij de enorme Canon RF 50mm f/1,2L USM. Deze is vele malen groter, zwaarder, en vooral veel duurder. De beeldkwaliteit mag dan vele malen beter zijn, het is zeker niet zo'n prettig klein en handzaam objectief vergeleken met de RF 50mm f/1,8 STM

Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van dit objectief.

Nando RF50STM pinksterbloem koe

Ook voor semi-macro en landschappen is 50mm geschikt. Bij kleine scherptedieptes is de vignettering niet zo erg, net zomin als de onscherpte naar de hoeken toe. (Canon EOS R5, ISO100, f/3,5, 1/1000sec)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

 1. Luc Auwaerts
  Luc Auwaerts schreef op dinsdag 4 mei 2021 om 13:58  | reageer

  Een goed alternatief is de EF 50mm 1.4 !!!

 2. PvRFotografie
  Profiel  PvRFotografie schreef op dinsdag 4 mei 2021 om 14:15  | reageer

  In de alternatieven wordt de EF 35mm f/1,4 USM genoemd, als ik naar de foto kijk vermoed ik dat het de EF 50mm f/1,4 USM moet zijn.

 3. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 4 mei 2021 om 15:16  | reageer

  @PvRFotografie:
  inderdaad, ik bedoelde de EF 50mm f/1,4. Dank je voor het erop wijzen. Ik heb het aangepast.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord