Review: De Olympus PEN E-P1 in de praktijk
woensdag 2 december 2009, 22:11 door Richard Hijmering | 12.376x gelezen | 18 reacties
Een tijdje geleden hebben we bij Photofacts de reeds een review van de Olympus PEN E-P1 gezien. Dit is een camera die de kwaliteit van de spiegelreflex combineert met het formaat van een compact camera. Dus ideaal voor de persoon die kwaliteit foto's wilt maken maar niet een hele foto tas vol mee wilt nemen.
Nu trek ik persoonlijk graag nog wel eens de bergen in waar je vaak op beeldschone locaties komt maar waar je liever niet te veel wilt meezeulen. Toevallig moest ik naar de Rocky Mountains wat me een goed excuus leek om de Olympus PEN E-P1 eens goed te gaan testen.

De Olympus PEN E-P1 in de sneeuwMet dank aan Olympus voor het beschikbaar stellen van de Pen voor deze periode. De body van de PEN ligt qua afmeting tussen een compact en een spiegelreflex in. Hij is gemaakt van staal wat een mooi robuust uiterlijk geeft, maar geeft de camera ook wat gewicht mee. En van de robuustheid wil je ook geen gebruik maken gezien er blijkbaar veel moeite is gegaan in de stijl van de camera, dat wil je niet wil verpesten met een kras of duts.
De objectieven voelen, in tegenstelling tot de body, erg plastic en fragiel aan. Dat betekent dus voorzichtig doen tijdens het hiken. Hier een lijstje met de belangrijkste eigenschappen van de Olympus PEN E-P1.
Specificatie Olympus Pen E-P1- 12,3 Megapixel Live MOS Sensor
- Twee kit-objectieven; de M. Zuiko 14-42mm f/3.5-5.6 and 17mm f/2.8 Pancake
- TruePic V beeldverwerkings processor
- 3.0 inch LCD display (230.000 pixels)
- HD movies (720p) met stereo geluid
- Linear PCM geluidsopname
- 3 foto's per seconde
- Ingebouwde beeldstabilisatie (maximaal 4 EV stops winst)
- Optionele adapters voor de Zuiko Digital & OM objectieven
- Nieuw ontworpen gebruikersinterface
- Automatische scene herkenning
- Dual control dials
- Gezichtsdetectie & schaduw correctie
- Kunstfilters, verschillende beeld aspect ratios, multi exposure
- In-camera RAW conversion (including application of Art Filters)
- Compact en met een stijlvol design

Het meegeleverde 14-42mm f/3.5-5.6 objectiefIk had gevraagd om de PEN met 17mm f/2.8 en de 14-42mm f/3.5-5.6. En dat was ook wat ik kreeg. Ik was zo dom om er van uit te gaan dat er misschien nog een flitser bij zou zitten. Maar helaas is alles optioneel bij de PEN om de prijs en gewicht laag te houden. Nou, dan maar alleen met natuurlijk licht fotograferen. Gelukkig is de 17mm f/2.8 toch lekker lichtsterk.
BedieningHelaas was de gebruiksaanwijzing al door een van de voorgangers als referentie documentatie in gebruik genomen en dus niet langer bijgesloten. Dit gaf me natuurlijk wel de mogelijkheid om de gebruiksvriendelijkheid van de camera te testen.
De camera heeft legio aan instellingen en menu functies. Gezien de camera redelijk automatisch is ben je tot op zeker hoogte afhankelijk van het juist kiezen van deze instellingen. De grote hoeveelheid aan instellingen is dan ook een nadeel voor het vinden van de juiste instellingen, helemaal zonder gebruiksaanwijzing. Het menu is ook niet echt logisch opgezet waardoor ik regelmatig nogal wat tijd heb moeten spenderen om de gewenste instelling te vinden. Het duurde dan ook even voordat ik de favorite instellingen had gevonden.
Zoals bij veel van de camera's van tegenwoordig kan je bij de PEN je foto's op de camera bewerken. Persoonlijk ben ik hier niet zo'n fan van wegens het gebrek aan goede beoordeling van het resultaat. Met wat oefening is het meestal beter te doen op een computer met gebruik van foto bewerkingssoftware. Een goede functie is het live histogram waarmee je best aardig kan beoordelen of de foto goed belicht zal zijn met de huidige instellingen.
De camera heeft de mogelijkheid om automatisch scherp te stellen of om dit handmatig te doen. Wegens het gebrek aan een zoeker is handmatig scherpstellen echter af te raden.In plaats van de zoeker wordt het live beeld op het LCD scherm vergroot zodat je scherpte kan beoordelen. In de praktijk is dit onmogelijk om goed te doen.
Dat betekent dat je moet kiezen voor de automatische focus. Hierbij kiest de PEN zijn eigen instelpunt. En gezien het grote aantal in mogelijke scherpstelpunten zal de PEN bijna nooit de juiste kiezen. Om eerlijk te zijn kwam het eigenlijk nooit in de buurt van het punt waar ik op scherp wilde stellen. Het gevolg is dat je redelijk wat tijd kwijt bent om de juiste scherpstelling te verkrijgen.

Een van de vele overbelichte foto'sAutomatische instellingenDe lichtmeting gaat op dezelfde manier met dezelfde problemen. Helemaal op de besneeuwde toppen in de Rocky Mountains, waar de contrasten sterk zijn door de sneeuw en donkere bewolking, leverde dit problemen op omdat je vaak eindigde met overbelichte of onderbelichte foto's. Bij menig foto het ik na minuten lang proberen de hoop op een waardige foto moeten opgeven.

Gemiste kansBij bovenstaande foto was ik duidelijk te laat. De automatsiche instellingen waren niet goed genoeg. Hierdoor mist ik de eekhoorn die in de boom genoeg had gekregen van het wachten.
De PEN heeft in zijn doelgroep de semi-professionele fotograaf zitten en deze willen vaak de wat specialere foto's kunnen schieten. Het instellen van je diafragma is hiervoor een belangrijk gereedschap gezien je mooi kan spelen met de scherpte diepte.
Bij de Olympus E-P1 moet je het diafragma van te voren instellen via het menu. Wellicht is het wel begrijpelijk dat dit zeer irritant is als je voortdurend andere soort foto's maakt. Je wilt immers een ander diafragma bij een landschap foto dan bij een close-up van een eekhoorntje die je tas leegrooft. Dat betekent dat je voordurend door het menu aan het spitten bent. En tegen die tijd is je tas al leeg geroofd door dat eekhoorntje en mag je zelf nootjes en besjes gaan vinden voor je lunch.
Om dit zoeken door het menu te beperken zijn de belangrijkste functies ook te vinden via de knopjes en schijf op de achterkant van de camera. Deze zijn nogal gevoelig waardoor je voortdurende de verkeerde functie pakt en je dus nog verder van je gewenste setting bent. Misschien denk je dat dit kwam door mijn bevroren klauwen in de koude Rockies of door de lompe vingers in de handschoenen. Maar ik had hetzelfde probleem terwijl ik met de camera aan het spelen was in mijn hotel kamer welke goed verwarmt werd door een energie slurpende airconditioner.

Als de foto lukt dan is het ook een prachtig plaatjeThuis gekomen heb ik de foto's eens goed bekeken op de computer. En eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik positief verrast was over de kwaliteit van de foto's. De foto's zijn zeer scherp en de kleuren levendig en authentiek. Ook de scherpte diepte in de foto's is perfect te zien en gaf de foto's die extra dimensie die je als fotograaf wilt. Hier zie je waarom de hoge prijs wellicht te rechtvaardigen is!

Nog een van de adembenemende uitzichten Het is wel te merken dat ik niet echt een groot fan ben van de Olympus PEN E-P1. De camera heeft een hoop mogelijkheden maar de gebruiksvriendelijkheid laat te wensen over. Er zijn te veel instellingen en als je iets zoekt is het vaak lastig te vinden. Als je eindelijk de juiste instellingen gevonden hebt, en hebt ingesteld, ben je weer ver verwijderd van je foto door de autofocus en lichtmeting.
Hierdoor ben je elke keer te lang bezig met het klaarmaken van je camera voordat je de foto kan maken. Dit betekent dat je voortdurend je fotomoment mist en zelfs het fotomoment daarna en die daarna ook. Of je geeft het uiteindelijk op omdat je verder wilt of gewoon te gefrustreerd raakt. In de besneeuwde omgeving van de Rockies faalde ook de belichting meting van de PEN regelmatig.
Ik heb toch een aantal foto's moeten laten liggen omdat de Olympus de belichting niet goed kon instellen, iets wat toch zonde is. Het kan zijn dat ik te veel vraag van de PEN en dat ik hem te veel gebruik als een spiegelreflex gebruiker. Iemand die gewent is aan een compact camera zal waarschijnlijk minder problemen hebben met deze camera.
ConclusieGezien de hoge aanschafprijs moet je de Olympus PEN E-P1 wel vergelijken met de middenmaat spiegelreflex camera's. En het resultaat van de foto's is ook zeker te vergelijken met andere camera's uit deze prijsrange.
Vooral de hoge prijs in combinatie met alle los aan te schaffen accessoires leiden tot het advies om gewoon een spiegelreflex met goede zoomlens te kopen. Dezelfde of zelfs betere fotokwaliteit maar wel een goed bruikbare camera op het gebied van snelheid (van de instellingen) en belichting. En als je juist kiest hoeft deze niet eens zo zwaar te zijn.