Review: GiSTEQ PhotoTrackr DPL700 GPS
zaterdag 9 februari 2008, 11:42 door Elja Trum | 25.043x gelezen | 8 reactiesEind vorig jaar schreven we over de aankondiging van de PhotoTrackr DPL700, een GPS die je tijdens het fotograferen mee neemt en die de coördinaten van waar je komt vastlegt in een log bestand. Thuisgekomen kun je de gemaakte foto's automatisch laten voorzien van de juiste locatie waar de foto genomen is. Een leuk gadget die vooral bruikbaar is voor fotografen die veel op pad gaan. Van de distributeur DigiTrading kregen we tijdelijk de beschikking over deze GPS. De afgelopen periode hebben we deze aan een uitgebreide test onderworpen.
Installatie
De bijgeleverde cd is alleen geschikt voor gebruik met Windows XP en Vista systemen. Gebruikers van een Apple kunnen (voorlopig) nog niks doen met de PhotoTrackr.
De basis installatie van de bijgeleverde software is binnen vijf minuten voltooid. Wanneer je het programma voor de eerste keer start wordt er om de activatiecode gevraagd, deze vind je terug op het hoesje van de bijgeleverde mini-cd. Je moet het programma vervolgens opnieuw opstarten om daadwerkelijk aan de slag te kunnen.
De software start automatisch in de Engelse taal, maar wanneer je hier de voorkeur aangeeft kun je ook de Nederlandse taal instellen onder 'Logger Settings' in het menu. Hier kun je tevens instellen dat je wilt werken in meters en niet in mijlen. Tezamen met de software wordt tevens een digitale handleiding geïnstalleerd. Er is geen papieren versie aanwezig in de doos.
Synchronisatie
Om de tijd op je camera in op de GPS unit gelijk te zetten moet je deze met elkaar synchroniseren. Dit kan vanuit de bijgeleverde software, maar je moet eerst zorgen dat de GPS een eerste maal contact heeft gehad met de satellieten. Hiervoor moet je even met het apparaatje naar buiten lopen en 'm aanzetten (overigens werkt het bij mij ook prima toen ik 'm in de buurt van een raam hield). Zodra de led indicatie eens per seconde groen knippert heeft hij de satellieten gevonden. Dit kan een minuutje duren. Je kunt hierna de PhotoTrackr weer uit zetten en mee naar binnen nemen. Sluit deze vervolgens aan op je computer en selecteer in de software 'Sync Camera Time'.
De tijd die ingesteld staat op de PhotoTrackr wordt nu in beeld getoond. Je moet je camera nu vervolgens handmatig instellen op de juiste tijd. Het nadeel hierbij is dat je op je camera geen seconden in kunt stellen. Zelf heb ik dit geprobeerd op te lossen door op het moment dat de minuut exact begon (:00 seconden) op de 'set' button te klikken bij de juiste minuut.
In principe hoef je deze synchronisatie maar eenmalig te doen, maar waarschijnlijk is het verstandig dit bij het veranderen van de zomer en wintertijd te herhalen. De GPS zal waarschijnlijk automatisch overschakelen op de juiste tijd, maar je camera moet hierbij doorgaans een handje geholpen worden. Het lijkt me op zo'n moment verstandig om ook de synchronisatie procedure opnieuw door te lopen.
Tijdens de testperiode werd er ook nog een update gedetecteerd voor de bijgeleverde software. Bij het opstarten van het programma verscheen hierover een melding waarbij je direct kunt kiezen voor het downloaden ervan. De installatie leek in eerste instantie goed te verlopen, maar bij het opstarten van het programma na de update kreeg ik opnieuw dezelfde update melding. Bij een tweede poging de software te updaten krijg ik echter de keuze uit 'repareren' en 'verwijderen'; de software is blijkbaar dus reeds up to date, maar de melding blijft verschijnen.
RAW bestanden
Helaas herkent de bijbehorende software niet standaard RAW bestanden. Leverancier GiSTEQ biedt echter wel een Pro versie van haar software aan die wel de nodige RAW bestanden ondersteunt. Deze software is na betaling van zo'n 20 dollar te downloaden van de website. Een extra uitgave dus wanneer je wat professioneler met de PhotoTrackr aan de slag wilt. Bij nieuwere camera's kan daarbij de ondersteuning nog tijdelijk ontbreken. Bij het schrijven van deze review was bijvoorbeeld nog geen RAW ondersteuning voor de Canon 40D die toch reeds zo'n twee maanden te krijgen is.
Voor de standaard software moeten de foto's dus eerst omgezet worden naar Jpeg formaat zodat deze ingelezen kan worden. Voor een aantal fotografen wellicht geen probleem, maar veel gebruikers moeten dus rekening houden met wat extra kosten voor een upgrade van de software.
GiSTEQ PhotoTrackr apparaat
De PhotoTrackr zelf is erg eenvoudig in het gebruik. Er is één AA batterij nodig om het van stroom te voorzien. Daarmee kan het apparaatje zo'n veertien uur zijn werk doen. Je schakelt de GPS Tracker in door op de enige aanwezige knop te drukken. Een rood lichtje knippert om duidelijk te maken dat er nog geen fix is gevonden op de satellieten. Zodra het apparaatje voldoende ontvangst heeft en weet waar hij zich bevindt gaat er een groen led lichtje knipperen. Je hangt de PhotoTrackr vervolgens bijvoorbeeld aan je fototas en hoeft er verder geen aandacht meer aan te besteden.
Wanneer je klaar bent met fotograferen druk je opnieuw de knop in (een seconde of twee) en schakelt het apparaatje uit. Het uitschakelen wordt aangekondigd door het kort oplichten van alle led lichtjes. Eenmaal thuisgekomen koppel je de PhotoTrackr via de bijgeleverde USB kabel aan je computer en kun je de software gebruiken om de opgeslagen data over te zetten.
Eerste poging
Bij mijn eerste poging foto's te synchroniseren met de GPS data crasht het programma. 'datalogger has stopped working'. Een probleem dat zelfs met hulp van de distributeur niet snel opgelost wil worden. Uiteindelijk analyseert GiSTEQ zelf mijn Jpeg bestanden en komen zij erachter dat het programma vastloopt op mijn specifiek Jpegs. Deze blijken in een ander formaat geschreven te zijn dan de standaard. Dat terwijl ik met mijn RAW naar Jpeg conversie vanuit Adobe Photoshop CS3 toch echt niet iets heel bijzonders doe.
Nadat ze het probleem gevonden hebben is het ook snel opgelost. Van GiSTEQ ontving ik een herschreven versie van hun software die specifiek rekening houdt met dit type Jpeg bestanden. Deze nieuwe versie werkt probleemloos. GiSTEQ neemt de update mee in hun eerst volgende update. Op maat herschreven software; toch wel nette service vanuit GiSTEQ!
De software van GiSTEQ
Google Maps
Ook de koppeling met Google Maps gaf problemen. In principe zou ie automatisch de juiste gegevens moeten invullen zodat je direct kaarten te zien krijgt (via Google Maps) waarop je foto's kunnen verschijnen. Helaas ging hierbij iets fout waardoor ik weer hulp nodig had van de distributeur. Deze hielp me al snel aan de url 'http://maps.GiSTEQ.com' die ingevuld kan worden in het programma waarna de kaarten wel werken.
Wanneer er voor een foto geen exacte koppeling gevonden kan worden bij de specifieke tijd en datum wordt gevraagd of de gegevens die er het dichts bij in de buurt liggen gebruikt moeten worden. Een nette oplossing.
Wanneer je eenmaal de coördinaten gekoppeld hebt aan een foto kun je de foto ook uploaden naar een online dienst zoals Flickr of Panoramio. De locatie van je foto wordt dan automatisch overgenomen.
Alternative software
Voor Apple gebruikers is het wellicht de moeite om eens te kijken naar HoudahGeo (via Adobe Blog). Ook voor gebruikers van Windows zijn er alternatieven. Zoals het gratis Gpicsync van Google en het Duitse GeoSetter. GeoSetter biedt ook ondersteuning voor een beperkt aantal RAW bestanden (zoals,Canon's CRW en CR2, Nikon's NEF en DNG). Het programma RoboGeo is niet gratis (40 dollar), maar heeft ook de mogelijkheid te werken met RAW bestanden.
Conclusie
Op wat initiële problemen met de software na werkt de PhotoTrackr DPL-700 prima. Het doet op een eenvoudige manier wat de bedoeling is. Met een prijs van 79,- euro is het een betaalbaar gadget voor iedereen die graag precies wilt weten waar zijn of haar foto's genomen zijn. De PhotoTrackr heeft wat dat betreft wel een specifieke doelgroep en zal vooral reis- en natuurfotografen aanspreken.
Meer informatie
- Informatie van de importeur
- Review van Pixelmania
- Bestellen bij Cameranu.nl
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
8 reacties
-
Rob schreef op zaterdag 9 februari 2008 om 15:32 | reageer
Interessant artikel!
Ik mis alleen informatie over het geheugen van deze Trackr. M.a.w. hoelang kan ik onderweg zijn met deze Trackr voordat hij 'vol' is en ik hem aan een pc moet koppelen?
Met name tijdens verre vakanties is dit een leuk gadget maar dan moet hij ook heel wat uurtjes kunnen vastleggen wil het voor mij interessant zijn! -
Elja Trum schreef op zaterdag 9 februari 2008 om 17:31 | reageer
@Rob; Ik ben zelf bij lange na niet lang genoeg aan het testen geweest om tegen die limiet aan te lopen. De PhotoTrackr beschikt over 4 megabyte aan intern geheugen en volgens de specificaties is dat voldoende voor zo'n 4 weken trackinformatie bij normaal gebruik.
-
Rutger schreef op zondag 10 februari 2008 om 09:47 | reageer
Ik ben al een tijdje op zoek naar een gps die niets anders doet dan coordinaten vastleggen. Ziet er uit dat dit een mooie oplossing is.
Is het ook mogelijk om de data direct vanuit het gps device te downloaden naar je computer zonder tussenkomst van de Gisteq sw? Wel handig als je lange reizen maakt en je de data bij internet cafe's kunt downloaden van je GPS.
Nadeel blijft dat het apparaat maar 14 uur op 1 batterij werkt. Als je 2 weken off the beaten track gaat moet je wel erug veel batterijen meenemen :-( Ik wil nl niet alleen weten waar ik foto's heb gemaakt, maar ook waar ik (precies) geweest ben.
Ik ben ook nog opzoek naar een goed overacht met een vergelijking van GPS's trackers. -
James Bond - 007 schreef op zondag 10 februari 2008 om 20:46 | reageer
Ook een leuk apparaatje voor wantrouwende mensen: Even aan een autobumper hangen en je kunt nagaan waar iemand is geweest. Alleen jammer dat een ingebouwde camera nog ontbreekt .
-
NielsThijssen schreef op vrijdag 18 juli 2008 om 23:42 | reageer
Toch de "GPS"-knoop doorgehakt en de GPL-700 opgehaald.
Wel veel puzzelen, aangezien ik m'n NEF-files wil 'taggen', en dankzij GeoSetter werkt het!
Toch handig: exact weten waar je stond (in welk gehucht hoe klein dan ook)... Heb mijn review ook al klaar Positief stukje techniek! -
NielsThijssen schreef op vrijdag 26 september 2008 om 14:35 | reageer
Na 3 weken door de States, is de GPL-700 defect: het klepje van de accu klemt niet meer doordat het betreffende kunststof palletje afgebroken/afgesleten is....
Momenteel maar hopen op de garantieafhandeling, en ik overweeg toch een ander alternatief te zoeken... :( -
pak schreef op woensdag 22 oktober 2008 om 22:34 | reageer
De DPL700 lijkt op het eerste gezicht een perfect apparaatje. Maar het heeft een ENORME handicap. Om het uit te lezen heb je de bijbehorende software nodig. En die software moet je activeren met een code. En die code mag je (lees de kleine lettertjes in het user manual) maar drie keer gebruiken.
Ik heb plannen voor een lange backpacking trip (3-4 maanden). De DPL700 kan misschien een aantal weken data opslaan, maar dan zal ik toch echt naar een Internetcafe o.i.d. moeten om hem uit te lezen. Dat kan dus niet, want dan moet ik eerst de GiSTEQ software installeren. En dat mag maar drie keer.
Moet ik het nog verder uitleggen? Onbruikbaar dus voor een lange trip.
Of zie ik dit helemaal verkeerd? -
Elja Trum schreef op donderdag 23 oktober 2008 om 21:09 | reageer
@pak; Ik heb het voor je nagevraagd bij de importeur. Een activatie code kan in beginsel inderdaad op 3 verschillende machines worden gebruikt, maar een nieuwe activatie code kan eenvoudig worden verkregen door een mail te sturen aan de support bij GisteQ.
Daarnaast zijn er ook andere tools beschikbaar om data uit de DPL700 te downloaden, buiten de GiSTEQ software om. Waarschijnlijk kun je hier wel een passende oplossing vinden voor internet cafe's.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Zwart-wit fotografietip: Gebruik een urbex locatie
door Elja Trum
-
Photopills om fotolocaties op te slaan
door Nando Harmsen
-
De mooiste locaties voor straatfotografie vinden
door Michiel Heijmans
-
Maak een lijstje met favoriete plekken
door Nando Harmsen
-
De Columbus P10 GPS logger voor je fotoreizen
door Nando Harmsen
-
5 goede locaties in een stad voor portretfoto's
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.809 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.