Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Review: LaCie 324 monitor

zondag 15 juni 2008, 01:07 door | 24.599x gelezen | 10 reacties

Van LaCie ontvingen wij de LaCie 324 monitor. Een 24 inch breedbeeld monitor voor de professionele beeldbewerker. De LaCie 324 kan 95% van het AdobeRGB kleurgamma weergeven en heeft een resolutie van 1920 bij 1200 pixels. De monitor is hierdoor erg geschikt voor fotobewerking. Wij probeerden de monitor een paar weken uit voor een goede beoordeling.

LaCie 324 LCD monitor


Installatie & Aansluitingen
Het installeren van de monitor is eenvoudig. Het enige waar je even op moet letten is het metalen pinnetje achter op de monitor (in de voet). Deze dient voor het vastzetten van de monitor tijdens transport en moet je verwijderen voordat je de monitor in hoogte kunt verstellen.

De LaCie 324 beschikt over een flink aantal aansluitingen. De meeste vind je aan de achterkant van de monitor. Er is uiteraard een DVI-D ingang, maar daarnaast is er ook nog een analoge D-SUB ingang te vinden en zitten er twee HDMI ingangen op. Ook bevat de LaCie 324 een USB hub aan de zijkant van de monitor. Handig om snel een cardreader op aan te sluiten, maar iets minder geschikt om bijvoorbeeld je tekentablet en toetsenbord constant te verbinden. Je kijkt dan namelijk aan de zijkant van de monitor steeds op de USB stekkers.

De monitor heeft ook nog een uitgang voor een hoofdtelefoon. Deze is wel aan de achterzijde te vinden.

Aansluitingen op de LaCie 324


Calibratie
Om een monitor goed te kunnen gebruiken voor het bewerken van foto's moet je de monitor calibreren. Hiervoor gebruik je een calibrator die je vaak optioneel kunt aanschaffen bij een monitor, maar ook gewoon los kunt kopen. Mocht je voor de optioneel bijgeleverde versie gaan, controleer dan even of deze ook te gebruiken is bij monitoren van een ander merk. LaCie leverde ons bij de monitor een LaCie Blue Eye calibrator met bijbehorende software.

De Blue Eye Pro software is uitgebreider dan de ColorNavigator software van Eizo. Het is echter ook complexer, je moet weten waar je mee bezig bent. Zo moet je de doelwaarden zelf selecteren en dat kan lastig zijn voor beginnende gebruikers. Wel praktisch is bijvoorbeeld de mogelijkheid om de hoeveelheid licht en de kleurtemperatuur van je werkomgeving te meten.

Het calibratieproces zelf neemt zo'n 6 minuten in beslag. Direct na de calibratie voerde we met hetzelfde programma een testreport uit. De gemeten afwijking tussen de ijkpunten en de gemeten waarden was opvallend groot. Vooral de helderheid van het scherm sprong hier negatief uit met een afwijking van 6 procent!

Test & Report procedure van de Blue Eye Pro software


In een verduisterde kamer valt er met 75 cd/m2 best te werken, maar met daglicht dat door een raam naar binnen komt is het echt te donker. Vandaar dat ik een dag later de calibratie opnieuw uitgevoerd heb. Ditmaal met 100 cd/m2 als doelwaarde voor de helderheid. Opnieuw schiet de calibratie echter zijn doel weer fors voorbij; met een verschil van maar liefst 18 (!) procent komt de gemeten waarde direct na het calibreren uit op 118 cd/m2.

Een derde calibratie leverde ons uiteindelijk wel een afwijking van slechts 1 procent op, een acceptabele afwijking in de helderheid.

Mocht je overigens besluiten geen calibrator aan te schaffen, dan kun je gebruik maken van de meegeleverde standaard kleurprofielen specifiek voor de LaCie 324. Voor een echt accurate weergave van je foto's raden we echter aan te monitor zelf te calibreren.

Lacie 324 vs AdobeRGB
De LaCie 324 (kleur) vergeleken met AdobeRGB (grijs)


Zwart is zwart
Ook bij de LaCie 324 is zwart in een afbeelding ook daadwerkelijk zwart en niet een donker grijze tint. In onderstaande foto is dit goed te zien. Links zie je de LaCie 324 en daarnaast (rechts) staat mijn Apple MacBook. De foto is genomen op ISO 100, f/6.3 en bij 1/10s en zoals je ziet lekt er bij de LaCie bijna geen licht door. Dit is wel anders bij mijn MacBook. Het scherm dat daarop zit is duidelijk minder van kwaliteit en laat nog veel licht door.

Zwart op de LaCie 324


Achter de MacBook is overigens de Eizo CG241W te zien. Zoals je kunt zien is ook hier zwart gewoon zwart. De zichtbare grijze tint is hier zelfs nog een tikkeltje donkerder.

Opvallend zijn overigens de twee 'hot' pixels in het LaCie scherm. De rode hete pixel (een beeldpunt dat constant aan is) had ik tijdens het gebruik al opgemerkt en ik was hiervan vooraf door LaCie op de hoogte gebracht. De blauwe pixel was me tijdens het dagelijks gebruik nog niet opgevallen, maar is bij deze testfoto duidelijk aanwezig.

En exemplaar zegt natuurlijk niks over de gehele lijn, maar opmerkelijk is het wel dat er in dit ene scherm twee defecte pixels aanwezig zijn. Bij aanschaf van een dergelijk prijzige monitor is het dus ook altijd aan te raden het beeldscherm in de winkel goed te bekijken.

Bediening
Erg gelikt is de bediening van de monitor. Aan de voorzijde van de monitor zitten rechtsonder een aantal 'knoppen'. Je ziet hier echter niks anders van dan een aantal icoontjes (en teksten) op de zwarte rand, een echt knopje is niet te ontdekken. Het betreffen hier erg subtiele touch-toetsen die reageren op een lichte aanraking. Het aan en uit schakelen van de monitor door met je vinger even over de rechtonderhoek van de monitor te wrijven werkt erg aangenaam. Het geeft een luxe gevoel aan de monitor.

Aanraakgevoelige toetsen op de LaCie 324


Wanneer je echter gebruik maakt van het -overigens erg strakke- on-screen menu werken de aanraaktoetsen echter niet zo prettig. Ze reageren niet altijd even direct op je aanraking. Overigens zul je in de praktijk waarschijnlijk ook erg weinig gebruik maken van het on-screen display aangezien je daarmee eigenlijk alleen maar je gecalibreerde waarden overhoop kunt halen.

Vreemd genoeg ging het bij ons ook mis toen we van input kanaal wilde veranderen. Je kunt met behulp van de input toets eenvoudig door de verschillende ingangen bladeren, maar toen we weer terug kwamen op de standaard DVI ingang straalde de monitor opeens op volle kracht. De ingestelde calibratie was verdwenen.

Positionering
De monitor is onder een kleine hoek naar achteren te kantelen. Ook kan de monitor inclusief de gehele voet draaien; in principe zelfs 360 graden, al kom je dan in de problemen met de kabels. De hoogte van de monitor is uiteraard ook aan te passen. De LaCie 324 is niet in portretstand te draaien; het beeld blijft altijd horizontaal.

Picture-in-Picture
Op televisies is het al jaren te vinden, maar in de praktijk wordt het weinig gebruikt: Picture-in-picture. Ook de LaCie heeft de mogelijkheid twee verschillende beeldsignalen tegelijkertijd te vertonen.

Het beeld dat in je beeld wordt weergeven kun je op 4 locaties binnen je scherm positioneren en er zijn drie verschillende formaten beschikbaar. Het is ook mogelijk om door het extra beeld heen de achterliggende beeldinformatie te blijven zien; het beeld is transparant in te stellen. Helaas moet je de voorkeuren wel elke keer opnieuw instellen, ze worden niet onthouden. In de praktijk zullen niet veel fotografen gebruik maken van de picture-in-picture optie, verwacht ik.

LaCie 324; Picture-in-picture
Rechtsonderin zie je picture-in-picture, links daarvan het OnScreen menu


LaCie 324 versus Eizo CG241W
Gedurende onze test hadden we ook de beschikking over de Eizo CG241W (lees ook onze review van deze Eizo CG241W) dus konden we beide monitoren goed met elkaar vergelijken. Wat betreft het design wint de Eizo het hier voor mij, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ik vind de afwerking van de Eizo wat professioneler ogen. Er is een ander materiaal gebruikt waardoor de LaCie plastieker oogt dan de Eizo.

Uiteraard is het uiterlijk van de monitor van ondergeschikt belang, het gaat om de beeldkwaliteit. De Eizo en de LaCie doen op dit vlak (op het blote oog) weinig voor elkaar onder. We bekeken dezelfde foto's op beide schermen terwijl deze naast elkaar opgesteld waren en de minimale verschillen die we konden ontdekken zullen voornamelijk verband houden met de calibratie (hoewel deze in theorie gelijk hoorde te zijn).

Bij de foto die we namen van beide monitoren is er echter een duidelijk verschil zichtbaar tussen de beide beeldschermen. Gedeeltelijk zal dit te maken hebben met de lichtopbrengst van de LaCie (die zo'n 20 cd/m2 hoger stond), maar er is ook een duidelijk tintverschil aanwezig in het nadeel van de LaCie 324. Wat hier precies de oorzaak van is, is me helaas niet duidelijk.

De LaCie 324 vergeleken met de Eizo CG241W


Kijk je naar de specificaties dan heeft de Eizo toch een aantal pluspunten die mogelijk ook op de langere termijn zorgen voor een constanter beeld. Met een prijsverschil van zo'n 500 euro is de LaCie echter geen vreemde keuze.

De LaCie heeft de beschikking over meer verschillende aansluitingen dan de Eizo CG241W. Mocht je graag gebruik maken van HDMI ingangen; deze ontbreken op de Eizo CG241W. Waar de LaCie nog een D-SUB aansluiting biedt, werkt de Eizo met twee DVI ingangen. Wat mij betreft heeft dat laatste de voorkeur.

LaCie levert de monitor inclusief drie jaar garantie (Eizo vijf jaar).

LaCie 324 vs Eizo CG241W
Kleurruimte LaCie 324 (kleur) vergeleken met de Eizo CG241W (grijs)


Conclusie
De LaCie 324 monitor geeft een goed beeld weer in een wijd kleurspectrum. Het 24 inch formaat met de resolutie van 1920 bij 1200 pixels is aangenaam bij het bewerken en organiseren van foto's in applicaties zoals Photoshop en Lightroom. Mooi meegenomen is de HDMI aansluiting voor gebruikers die ook graag full-HD kwaliteit (1080p) video willen bekijken (of bewerken). Met een prijs vanaf circa 860 euro (exclusief calibrator) is de LaCie 324 een relatief betaalbare monitor voor de geleverde kwaliteit en dus een interessante optie voor de kieskeurige fotograaf.

Met dank aan LaCie voor het beschikbaar stellen van een review exemplaar.

Meer informatie:
- LaCie 324 review door ZDNet
- Cadalyst first look review
- LaCie 324 review door DV.com
- LaCie 324 review door MacWorld
- LaCie 324 review door DigitalArts


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 15 juni 2008 om 09:38

  Elja, weer een mooie review. Ik heb twee vragen. Wat bepaalt nu de hoogte van je doelwaarden? En de tweede: heeft jouw MacBook een scherm met LED-verlichting?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 15 juni 2008 om 10:03

  @EdC; Mijn MacBook heeft geen LED verlichting en de doelwaarde voor de calibratie zijn gebaseerd op wat in het algemeen als de beste instellingen voor fotobewerking wordt beschouwd.

 3. roger767
  roger767 schreef op zondag 15 juni 2008 om 12:54

  Hoe kan het LaCie scherm nou goed beoordeelt worden, als je hem vergelijkt met de Eizo zie je dat hij geler/groener is. Moeten ze niet hetzelfde eruit zien?

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zondag 15 juni 2008 om 17:57

  Moie review. Ik schrik echter wel van het tintverschil tussen beide monitoren!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord