CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Olympus E-520

woensdag 18 juni 2008, 00:24 door | 29.820x gelezen | 3 reacties

Van Olympus Nederland ontvingen wij de Olympus E-520 digitale spiegelreflex camera om deze aan een review te onderwerpen. De Olympus E-520 is een 10 megapixel camera en beschikt over onder andere live-view en beeldstabilisatie. De camera werd geleverd met de Olympus 14-45mm f/3.5-5.6 kitlens.

Olympus E-520


Deze Olympus E-520 is de tiende four-thirds camera van Olympus en een update van de eerdere Olympus E-510. De camera heeft een 2,7 inch groot LCD display en beschikt over stofreductie -naar het schijnt de beste die er is-.

De E-520 kan met 3,5 foto's per seconde opname maken en houd dit bij Jpegs zo'n 20 foto's vol (8 bij RAW). Een opvallende functie is de toevoeging van gezichtsdetectie. De camera stelt dan automatisch scherp op gezichten binnen het beeld. In de praktijk vind ik zelf de scherpstelkeuze maken toch een stuk prettiger werken. De camera slikt zowel CF als xD geheugen.

Olympus E-520; ruimte voor twee geheugenkaarten


In de hand
De Olympus E-520 ligt goed in de hand voor zo'n kleine camera. De greep is goed gevormd en daardoor makkelijk vast te houden. De aan-uit schakelaar is helaas wat minder goed bereikbaar door diezelfde vorm van de greep. De body zelf is erg robuust en zit goed in elkaar. De gebruikte materialen voelen en ogen stevig.

Bediening
Wat layout van de bediening betreft lijkt de Olympus E-520 erg veel op bijvoorbeeld de Canon 400D. Ik vond de bediening dan ook prettig werken en de verschillende functies eenvoudig te vinden.

De Olympus E-520 heeft ook wat rare puntjes wat bediening betreft. Zo kun je geen afbeelding wissen direct nadat je hem geschoten hebt. Je moet eerst de afbeelding terugzoeken via de 'playmode'. Wanneer ik direct na het nemen van een foto zie dat ie mislukt is verwijder ik deze direct, dat is met de Olympus dus niet mogelijk. Het is op zo'n moment te omslachtig om eerst op play te drukken.

Ook kun je bijvoorbeeld tijdens het instellen van de ISO of witbalans waarden niet snel door de mogelijkheden in door het pijltje naar beneden of naar boven te gebruiken. Je moet alle opties af gaan door naar links of naar rechts te scrollen of te klikken met de pijltjestoetsen.

Olympus E-520; teveel infoNet als veel andere camera's in dit segment heeft de Olympus E-520 geen tweede display voor het tonen van de camerainstellingen. Deze informatie is dus terug te vinden op het LCD display. Helaas probeert Olympus op dit display te veel informatie te tonen, door de grote hoeveelheid aan informatie is het soms even zoeken naar de informatie die voor je van belang is.

Het display maakt gelukkig wel gebruik van witte letters op een zwarte achtergrond. De camera geeft hierdoor niet al te veel licht op het moment dat de informatie getoond wordt. Dit wil soms nog wel eens storend zijn. Overigens kan de informatie op de display natuurlijk ook uitgeschakeld worden.

In de zoeker is de belangrijkste beeldinformatie wel terug te vinden, al ontbreekt de ISO waarde. Op het moment dat je de ISO wijzigt is deze wel terug te vinden in het display rechts naast het zoekerbeeld. Jammer dat deze niet constant in beeld is om ISO fouten te voorkomen (per ongeluk overdag op 1600 ISO schieten bijvoorbeeld).

Menu
Het menu verdient wat mij betreft geen schoonheidsprijzen. Het gebruikte lettertype oogt erg korrelig en alles is geschreven in schreeuwerige hoofdletters. Het menu is verder erg grauw met als enige kleur geel voor de geselecteerde onderdelen.

Je kunt door de verschillende menu's heen met de pijltjestoetsen, hierbij is niet altijd even duidelijk welke knop je moet gebruiken om in het volgende submenu te komen of een onderdeel te selecteren. Jammer is ook dat het scrollwiel niet gebruikt wordt als extra navigatiemogelijkheid in het menu.

Olympus E-520; menu en dual-play view


Playback
Het terugkijken van de gemaakte foto's is bij deze Olympus een apart verhaal. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden. Je kunt de foto bekijken zondere verdere informatie, met basisinformatie, met uitgebreidere informatie (geheugenkaart, kwaliteit, resolutie, datum en tijd, bestandnummer) en volledige informatie (geheugenkaart, histogram, kleine afbeelding, programmakeuze, ISO en sluitertijd, aantal mm, belichtinscorrectie, iso, etcetera). Ook kun je kiezen voor een grote histogram of met shadow en highlight clipping.

Op zich een mooie hoeveelheid mogelijkheden, maar vreemd genoeg ontbreekt de basisinformatie die ik graag zou zien bij de meeste opties; namelijk de gebruikte ISO, de sluitertijd en het diafragma. Deze informatie is alleen te zien wanneer je de uitgebreidste stand kiest. Hierbij krijg je echter ook alleen een kleine thumbnail te zien van je foto, geen beeldvullende.

Informatie over de gebruikte geheugenkaart interesseert me over het algemeen best weinig. Ik wil graag een variant met highlight en shadow clipping en de gebruikte sluitertijd, ISO en diafragma.

Los daarvan zitten er nog een paar handige opties op tijdens het terugkijken van afbeeldingen. Zo kun je de pijltjestoetsen omhoog en omlaag gebruiken om 10 foto's door te schuiven en kun je met je scrollwiel inzoomen en uitzoomen (en met gebruik van de Fn-toets ook direct 10x inzoomen.

Grappig is de mogelijkheid om twee foto's naast elkaar te vergelijken. Druk hiervoor op de AF-selectiepunt toets ([---]). Het beeld wordt dan in tweeën gesplitst en automatisch wordt de volgende afbeelding naast de huidige getoond. Deze afbeelding kun je wisselen voor elke andere op je geheugenkaart. Ook kun je in deze stand inzoomen op beide foto's om het verschil in bepaalde details te beoordelen (bijvoorbeeld of iedereen zijn ogen open heeft in een groepsportret).

Beeldkwaliteit
Op de beeldkwaliteit van de foto's is op zich weinig aan te merken (mits je niet boven de ISO 400 komt). De camera weet de meeste beelden goed vast te leggen. Naar mijn smaak voegt de camera in Jpeg iets te veel verzadiging toe, maar dit is uiteraard ook naar wens in te stellen.

Olympus E-520; test shot


Live-view
DE Olympus E-520 beschikt ook over live-view en deze werkt ook erg prettig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Canon en Nikon kun je bij de Olympus gewoon de onspanknop half indrukken om scherp te stellen, de camera maakt hierbij gebruik van constrast-AF of het snellere standaard AF systeem (net als Sony in de a300 en a350). Ook kun je er voor kiezen de scherpstelling handmatig of gecombineerd handmatig/AF uit te voeren.

Tijdens het gebruik van live-view kun je eenvoudig instellingen wijzigen. Je kunt bijvoorbeeld de witbalans instellen waarbij je live-view beeld gewoon zichtbaar blijft en direct met de instelling mee verandert. Een prettige manier om met live-view te werken.

Olympus E-520; live-view


Opvallend is ook dat je tijdens live-view wel de beschikking hebt over de informatie die ik graag zou willen zien bij het terugkijken van de foto's; ISO, sluitertijd en diafragma zijn nu wel afleesbaar. Olympus was de eerste met Live-view op haar digitale spiegelreflex camera's en dat is te merken aan de prettige manier waarop ze dit ingebouwd hebben.

Lichtgevoeligheid
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; de foto's genomen met hoge ISO's zijn behoorlijk slecht. Concurrerende merken doen het beduidend beter. Olympus is op dit gebied dan ook in het nadeel met het Four-thirds systeem door de kleinere sensor.

Olympus E-520; hoge ISO test


Zoals je kunt zien op de 100% crops hierboven is de kwaliteit op 800 ISO al matig te noemen. Met 1600 ISO is de kwaliteit echt onder de maat. Een behoorlijk minpuntje voor wie de camera ook wil kunnen gebruiken in omstandigheden met minder licht.

Four-thirds
Het four-thirds systeem maakt gebruik van een kleinere sensor. Hierdoor is de cropfactor van de camera 2,0 maal. De 14-45mm kitlens is dan ook niet zo wide-angle als deze klinkt (28-90mm omgerekend naar kleinbeeld). Voordeel is natuurlijk dat een telelens ook gelijk een hele dikke telelens wordt.

Onderdeel van het four-thirds systeem is ook de 4:3 verhouding (logisch, met die naam 'four-thirds'). Persoonlijk vind ik de 3:2 verhouding prettiger, maar ook voor de 4:3 verhouding is iets te zeggen.

Draadloze flits ondersteuning
Een leuke toevoeging op de Olympus E-520 vind ik het beschikbaar hebben van draadloze flitsondersteuning in de camera body. Hiervoor moet je wel gebruik maken van de Olympus FL36R of FL50R flitser. Wellicht een interessante optie wanneer je met strobist foto's aan de slag wilt.

Olympus E-520; zwart-wit conversie door de camera
Zwart-wit conversie door de camera


Conclusie
De Olympus E-520 is een goede camera met uitgebreide mogelijkheden die je meestal niet terug vindt in een camera van deze prijsklasse. Helaas laat Olympus op het gebied van usability nog een hoop mogelijkheden liggen. Het is lastig om optimaal van de vele mogelijkheden gebruik te maken wanneer de bediening van de camera te wensen over laat. Ook de hoge ISO resultaten zijn een negatief punt op deze camera.

Wanneer je kunt leven met de ruis die onstaat bij de hogere ISO -de usability is iets waar je aan kunt wennen- dan is de Olympus E-520 met een prijs vanaf zo'n 575,- euro een interessante camera die volgeladen is met technische mogelijkheden.

Olympus E-520


Met dank aan Olympus Nederland voor het beschikbaar stellen van een review exemplaar.

Meer informatie
- Olympus E-520 review door Trusted Reviews
- Olympus E-520 review door Digital Camera Review

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

3 reacties

  1. jogr
    jogr schreef op woensdag 18 juni 2008 om 08:51  | reageer

    Op zich een leuke review. Jammer dat ik van het artikel niet echt een "positief" gevoel overhoud in tegenstelling tot de conclusie...

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 18 juni 2008 om 09:16  | reageer

    @Jogr; In de conclusie probeer ik wellicht het negatieve in het verhaal weer een beetje tegen te gaan. Het is namelijk best een goede camera die lekker in de hand ligt en echt erg veel mogelijkheden heeft.

    Alleen zou voor mij de ruis en de matige usability reden zijn om niet voor deze camera te gaan. Ik besef me echter dat er vast ook veel mensen zijn die over dat laatste niks te klagen hebben. Zo schijnen er bijvoorbeeld ook schare mensen te zijn die de overload aan info op het display prettig vinden.

  3. bilgy_no1
    Profiel bilgy_no1 schreef op zondag 27 juli 2008 om 10:03  | reageer

    Hi Elja, dank voor deze review. Een opmerking mbt de 'usability'. Je geeft aan dat er erg veel info op de display staat. Dit kan bij Olympus camera's worden ingesteld; er is ook een optie om beperktere info weer te geven (of om het display helemaal uit te zetten zoals je aangeeft). Verder vind ik een grote plus van het Olympus display dat je hier direct fotografische settings (witbalans, formaat, contrast, verzadiging, flitskracht etc. etc.) kunt wijzigen. Je hoeft hiervoor dus niet het menu in te gaan (dat inderdaad erg warrig is).

    gr. Damien

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord