11 jaar Winactie: Win 16.000+ euro aan prijzen + 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Word nu lid!
Photofacts Academy Winactie!
Elja Trum

Review: Olympus Pen E-PL1

zondag 8 augustus 2010, 23:27 door | 20.420x gelezen | 6 reacties

Van Olympus Nederland ontvingen we de Olympus E-PL1; de nieuwste versie van de Olympus Pen serie. Dit nieuwe model richt zich vooral op de beginnende fotograaf. Volgens de fabrikant is de camera erg gebruikersvriendelijk en worden er amper technische termen genoemd. Goede reden om eens te kijken hoe de Olympus E-PL1 ons bevalt.

Olympus Pen E-PL1


Het concept van de Pen is gebaseerd op de beeldkwaliteit van een spiegelreflex camera in een compacte behuizing. De Pen heeft net als een reflexcamera een grotere beeldsensor en de mogelijkheid om objectieven te verwisselen. Er is echter geen spiegel die opgeklapt wordt bij het nemen van een foto. Als gevolg hiervan is er dus ook geen optische zoeker, de compositie bepalen doe je via het beeldschermpje. Dit type camera's wordt EVIL genoemd; Electronic Viewfinder Interchangeable Lens.

Specificaties Olympus Pen E-PL1
- 12,3 megapixel Live-MOS sensor
- Micro Four-Thirds systeem
- ISO 100 - 6400
- SD(HC) geheugenkaart opslag
- Micro Four-Thirds systeem
- HD video (1280 x 720 pixels bij 30 fps)
- Sluitertijd van 1/2000 seconde tot 60 seconden
- Creatieve filters
- Beeldstabilisatie
- 6,9 centimer display (2,7 inch) met 230.000 pixels
- Ingebouwde flitser
- 3 foto's per seconde
- Gewicht van 334 gram
- Afmetingen: 115 bij 72 bij 42 millimeter

Eerste indruk
De Olympus Pen E-PL1 voelt aan als een stevige compactcamera. Het ontwerp is enigzins retro, iets dat je mooi kunt vinden of niet. Collegablogger Ger de Gram gaf aan dat hij het uiterlijk plastic vond. Dat ben ik niet echt met hem eens, ik vind de body best stevig aanvoelen en bekleed met degelijke materialen.

Vergeleken met de eerdere Pen camera is het uiterlijk niet zo doorgetrokken retro. Het is natuurlijk een kwestie van smaak of je dit prettig vind of niet. Wat me opviel is dat de statiefaansluiting niet in het midden van de lens zit, dit maakt de camera minder geschikt voor bijvoorbeeld panorama foto's vanaf een statief.

Nog een klein negatief puntje; de geheugenkaart is best lastig uit de sd-sleuf te krijgen. Mogelijk zullen veel gebruikers foto's overzetten door rechtstreeks een kabel op de camera aan te sluiten, maar als je vaak gebruik wilt maken van een kaartlezer dan kan dit je gaan irriteren.

Olympus Pen E-PL1 flitser


Gebruikersvriendelijkheid
Olympus geeft hoog op van de gebruikersvriendelijkheid van deze Pen. Nu heb ik hierover in het verleden bij spiegelreflexcamera's van dit merk wel eens over geklaagd. Ik moet zeggen dat de Pen inderdaad een stuk prettiger werkt op het bedieningsvlak.

Hoe gebruikersvriendelijk de camera is hangt af van de gebruikte stand. In de i-Auto stand maak je gebruik van Live Guide. Hierbij word je volledig geholpen en hoef je eigenlijk geen kennis van technische termen te hebben om toch verschillende effecten te kunnen bereiken. Zet je de camera op bijvoorbeeld de Program stand dan kun je zelf meer traditioneel instellen.

Voor fotografen die bekend zijn met een gemiddelde camera vallen de mogelijkheden en instellingen snel en goed te ontdekken in deze P-stand. Er worden nog vollop icoontjes en letters gebruikt waarvan ik me kan voorstellen dat het niet voor iedereen duidelijk is wat ermee wordt bedoeld. Deze gebruikers kunnen dan terugvallen op de Intelligent Auto-stand.

In deze stand worden technische termen gemeden. Zo gaat het niet over het veranderen van het diafragma, maar over een 'scherpe-'of 'wazige' achtergrond in de foto. Een ander voorbeeld is de Witbalans; het gaat niet meer over een witbalans aanpassing, maar over 'warme' of 'koele' kleuren in de foto. De veranderingen en het eindresultaat zijn direct te zien op het LCD en ik kan me voorstellen dat dit voor beginnende gebruikers prettig werkt.

Filters
Behalve de standaard modussen die je op elke camera terug vind (diafragmavoorkeuze, sluitertijdvoorkeuze, enzovoorts) heeft de Olympus E-PL1 ook een 'ART' stand. Hierbij heb je de beschikking over zes filters: pop art, soft focus, grainy film, pin hole, diorama en gentle sepia. Wanneer je een dergelijk effect instelt krijg je dit direct op je display te zien terwijl je aan het fotograferen bent. Wel wordt de live-weergave duidelijk trager.

Zwart-wit filter met 'korrel'


Zoeker
Wellicht mis je 'm al, de traditionele zoeker. Standaard ontbreekt deze op de Pen, maar je kunt wel een extra accessoire kopen die je bovenop de camera zet en waar je dan een oogstuk met elektronische zoeker mee maakt. Door zonlicht kan het scherm achterop immers wel eens moeilijk afleesbaar zijn. De zoeker die op de Pen E-P2 past, kan ook op deze E-PL1 geplaatst worden.

Met behulp van de zoeker kun je ook in fel zonlicht een helder en gedetaileerd beeld van je compositie en instellingen krijgen. Een praktische accessoire.

Olympus 14-42mm objectief
De Olympus Pen E-PL1 die ik ontving kwam tesamen met een Olympus M.Zuiko Digital 14-42mm f/3.5-5.6 L ED objectief. Met de cropfactor van de camera kom je hiermee uit op een aardige standaard zoomobjectief. Het objectief is redelijk compact, vooral als je 'm niet gebruikt. Wil je 'm gebruiken dan moet je hem uitschuiven en wordt ie twee maal zo groot.

Olympus Pen E-PL1 met 14-42mm objectief


Het uitschuiven van het objectief is duidelijk een extra handeling die je even onder de knie moet krijgen. Niet dat het moeilijk is, maar je verwacht gewoon niet dat het nodig is. Het is eigenlijk jammer dat de camera -met dit objectief- niet direct gebruiksklaar is als je hem aanzet.

Video
In dit model is ook meer aandacht besteed aan video. Er is nu een specifiek knop voor video te vinden op de camera. Deze zit aan de achterkant rechtsboven en helpt je om snel een video te kunnen maken zonder dat er eerst verschillende handelingen nodig zijn (zoals bij eerdere Pen modellen).

Olympus Pen E-PL1 - achterkant


Conclusie
Voor fotografen die momenteel nog werken met een compactcamera en een stapje extra willen is de Olympus Pen E-PL1 best een aardige optie. Vooral als je jezelf nog niet wilt gaan verdiepen in dingen als sluitertijden en diafragma, maar wel wilt kunnen spelen met de effecten die je hiermee kunt bereiken.

Ben je niet zo bang voor de technische kant van de fotografie dan zou ik direct voor een spiegelreflex gaan. Voor bijvoorbeeld een vakantie kan de Olympus wel ideaal zijn; compact, niet erg zwaar, stevig gebouwd en redelijke beeldkwaliteit.

De Olympus Pen E-PL1 met kitlens kost circa 475 euro.

Meer informatie
- Olympus Pen E-PL1 review door Het Beste Product
- Olympus Pen E-PL1 review door Fotografie.nl
- Olympus Pen E-PL1 review door Spiegelreflex Magazine
- Olympus Pen E-PL1 review door Photography Blog
- Olympus Pen E-PL1 review door Digital Trends
- Olympus Pen E-PL1 review door DPReview

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

6 reacties

  1. Michiel
    Michiel schreef op zondag 8 augustus 2010 om 23:46  | reageer

    Waarom heb je geen review van de beeldkwaliteit gemaakt? Een collega van mij heeft deze camera, en hoewel je de praktische kant erg goed belicht, vond ik de beeldkwaliteit bizar slecht. De foto's zijn al bij een lage iso heel erg noisy, en de snelheid van het geheel valt ook vies tegen.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 9 augustus 2010 om 00:02  | reageer

    @Michiel; Goed punt. Slordig dat ik daar helemaal niets over geschreven heb. Soms wil ik iets te snel live hebben. knipoog De beeldkwaliteit vond ik redelijk. Inderdaad heeft de camera best snel last van behoorlijke ruis.

    Over de snelheid (zolang je geen filters gebruikt) was ik aardig tevreden. Ik vond de camera niet extreem langzaam.

  3. Fede
    Fede schreef op maandag 9 augustus 2010 om 21:23  | reageer

    Eigenlijk komt de E-P(1/L1/2) niet echt tot z'n recht met die onhandige zoomlens. Het "locken" vond ik een irritante optie maar ook de zoomlens maakt die camera onnodig groot. Een perfecte match vind ik dan ook de m.zuiko 17mm f/2.8 wat een veel fijnere lens is en zorgt dat de PEN in je binnenzak past. Ook vind ik het beeldkwaliteit van de 17mm lens beter dan die van de 14-42.

    Door een aantal instellingen te wijzigen kan de PEN een relatief vlotte en fijne camera zijn. De default instellingen (en helemaal die filters) maken 'm erg traag en geeft maar een matig resultaat.

  4. Arno
    Profiel  Arno schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 00:12  | reageer

    Inderdaad een beetje review heeft wel wat testbeelden nodig. Dus Elja volgende keer wat breder testen en het artikel wat later op de site plaatsen vrolijk

    Ben benieuwd naar die nieuwe panasonic waar straks die 3d lens opgezet kan worden.

  5. leo
    Profiel leo schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 07:39  | reageer

    Eens met Michiel, dat was bij de eerste Pen al zo, rampzalig.

  6. obnoxious67
    Profiel obnoxious67 schreef op zondag 20 maart 2011 om 18:24  | reageer

    Beetje laat maar toch...ik ben juist wel van de technische kant van fotografie, maar ik ben dat gedoe/gesjouw met m'n dslr juist helemaal zat, dus ook voor wat meer ervaren personen een prima camera.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.594 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord